גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עומד מאחורי קריאתה של מנכ"לית Hot למיזוגים בשוק התקשורת

מנכ"לית Hot, טל גרנות-גולדשטיין, היא הראשונה מבין ראשי קבוצות התקשורת שקראה בפומבי למיזוגים בשוק ● מדוע היא החליטה לעשות זאת כעת, ומי המתחרות שהיא מסמנת כשותפות פוטנציאליות? ● וגם: על רקע ההפסדים בשוק התקשורת, האם סלקום לקראת שינוי ארגוני? ● פרשנות

בשבוע שעבר התרחש אירוע שלא קיבל את תשומת-הלב הראויה לו: מנכ"לית Hot, טל גרנות-גולדשטייןנאמה בוועידת המשפיעים של "חדשות 12" ואמרה בפעם הראשונה בצורה פומבית שנדרשים מיזוגים בשוק התקשורת. לכאורה מדובר בעוד אמירה, אבל זו לא הייתה אמירה אגבית. מי שמכיר את גרנות-גולדשטיין, יודע עד כמה היא מתוכננת ומחושבת, ושאת דבריה צריך לנתח.

את הדברים של גרנות-גולדשטיין ניתן לפרש בשני כיוונים: האם הקריאה שלה למיזוגים באה על רקע הצורך בביצוע השקעות כבדות בשוק, כפי שאמרה, או שהיא החליטה לנקוט כאן יוזמה, שבוודאי מתואמת עם הבעלים של הקבוצה, ופשוט ליזום שיחות בין הקבוצות.

שאלה נוספת שעולה מדבריה של גרנות-גולדשטייין היא מדוע היא החליטה לומר את הדברים עכשיו? מה השתנה בחודשים האחרונים שהביא אותה לעמוד על במה ולהגיד במלים פשוטות שחייב להתרחש מיזוג בין קבוצות גדולות בשוק, כאשר Hot היא כמובן אחת מהן? 

ההערכה היא שגרנות-גולדשטיין החליטה לעשות מעשה בעקבות הדוחות של חברות התקשורת לרבעון השני. הדוחות משקפים מציאות קשה של חברות שיתקשו - מי יותר ומי פחות - לעמוד באתגר ההשקעות בדור החמישי, שהשלב הראשון שלו צפוי לצאת לפועל כבר בעוד כשלושה חודשים. החברות יידרשו לקנות במכרז תדרים שאין להם מושג כמה יעלה להם תפעולם, אך מה שבטוח הוא שהפעלת רשת דור חמישי תעלה מאות מיליוני שקלים בשלב הראשון, ויותר ממיליארד שקל בטווח של כמה שנים.

גרנות-גולדשטיין סירבה לענות לפניות "גלובס" בנוגע לדברים שאמרה בוועידה. היא העדיפה לתת לדברים שלה בוועידה לדבר בשם עצמם. צריך לזכור שHot ניסתה למצוא משקיע שייכנס לחברה אפילו במחיר של ויתור על השליטה, וזאת על-מנת לגייס הון לטובת שני הפרויקטים האדירים שהיא נדרשת לעמוד בהם, והם הדור החמישי ושדרוג הרשת הקיימת לסיבים אופטיים. Hot היא חברה יציבה ואיתנה, כפי שגרנות-גולדשטיין מקפידה לומר בכל הזדמנות, ואם היא מחפשת משקיע, מה יגידו אזובי הקיר - פרטנר וסלקום?

מיזוג דווקא בין השחקניות הגדולות

נקודה נוספת בדבריה של גרנות-גולדשטיין היא שבסופו של דבר מנכ"לית Hot קוראת למיזוג גדול, כלומר היא לא התכוונה למיזוג של סלקום עם אקספון או למיזוג של גולן טלקום עם רמי לוי. היא קראה למיזוגים ברמת הקבוצות, כלומר למיזוגים בין ארבעת הגדולות - פלאפון, סלקום, פרטנר וHot.

מכיוון שהסיכוי שרשות התחרות תאשר מיזוג של פלאפון עם אחת הקבוצות הגדולות הוא אפסי בגלל היותה חלק מבזק, הרי שאת דבריה אפשר לפרש רק בדרך אחת: קריאה למיזוג בתוך השלוש הנותרות. אם נרצה ממש לרדת לנבכי אמירותיה, זו לא תהיה מחשבה מופרעת, שעל רקע העובדה שלHot ולפרטנר יש רשת סלולר משותפת, אולי מישהו רצה לתת קריאת כיוון?

מצד שני - ואנחנו מניחים זאת כאן רק כתרגיל מחשבתי - Hot רואה את מיזם IBC של סלקום קם לתחייה מחדש ומזהה את הרצון של סלקום לצרפה כשותף-לקוח לפרויקט. אולי כאן יכולה להיות פריצת דרך? קשה לדעת, אבל דבר אחד בטוח: המצב בשוק לא יכול להישאר כמו שהוא, וגרנות-גולדשטיין החליטה שלחכות ולא לעשות שום דבר זו האופציה הפחות טובה.

במצגת שלה שהופצה לתקשורת, גרנות-גולדשטיין בחרה גם לדבר על ארבע הקבוצות הגדולות. כך למשל היא הצביעה על הירידה בהכנסות הקבוצות מ-29.9 מיליארד שקל ב-2011 ל-20.4 מיליארד שקל ב-2018 - ירידה של כ-10 מיליארד שקל. כמובן שלירידה הזו יש גם היבט חשוב אחר, והוא שהכסף הזה חזר לידי הציבור, אבל המצגת שלה באה להגיד שלנוכח האתגרים הרבים, החברות לא יוכלו לעמוד בהשקעות המתחייבות.

גרנות-גולדשטיין טוענת דבר נוסף - מבחינתה מי שמבצע את ההשקעות הגדולות הן הקבוצות הגדולות. למרות שיתוף הרשתות בסלולר, בסופו של דבר הכסף הגדול להשקעות לא בא מכיוון גולן טלקום או אקספון. עיקר המשאבים באים מהשחקנים הגדולים.

אלא שגולן או אקספון מוכרות את אותו המוצר שסלקום ופרטנר מוכרות, וכאן הבעיה. לא בטוח שגרנות-גולדשטיין צודקת לגמרי כשהיא אומרת שרק מיזוג גדול בין הקבוצות ישנה את מצב השוק. לא בטוח שמיזוג בין Hot ופרטנר ישפיע על אקספון או על גולן טלקום. שתיהן שחקניות מחיר נטו, והן מוכרות את אותו המוצר בפחות כסף ועם בערך חמישית מכוח-האדם.

מדוע חברות התקשורת לא מתייעלות

העזיבה הפתאומית של סמנכ"ל השיווק בסלקום יוני סבג יצרה גל של שמועות על שינויים שמתוכננים בקרוב בקבוצה. זה לא סוד שמצבה של סלקום מורכב יותר מאשר מצבן של מתחרותיה, בעיקר על רקע העובדה שבקרב שלוש החברות הגדולות היא היחידה שמפסידה כסף, ולפי הערכות ההפסד השנתי שלה צפוי לעמוד על כ-100 מיליון שקל.

בסלקום לא מוכנים להתייחס לצעדים המתוכננים, אבל גם לא מכחישים שהחברה נדרשת להתאים את עצמה למצב שוק הסלולר. כמו שאנחנו יודעים, בישראל המושג "אחרי החגים" נמצא בשימוש תכוף. בינתיים השמועות מדברות על צמצום במטות, איחוד מחלקות ואגפים - ובקיצור על שינויים ארגוניים שעליהם יכריז המנכ"ל ניר שטרן בקרוב.

אחת השאלות הנוקבות שנשמעות בשוק היא מדוע לא מתבצעים צעדי התייעלות נוספים בחברות על רקע ההידרדרות במצבן. גם כאשר החברות באות לרגולטור ומבקשות הקלות כאלה ואחרות, התשובה היא שבוחנים ושוקלים כל החלטה לגופה, אבל מה לגבי צעדי התייעלות?

הרי בסוף אי-אפשר להפיל הכול על משרד התקשורת. האחריות שלו למצב החברות גדולה מאוד, אבל הוא רגולטור, ותפקידו לדאוג לצרכנים, בדיוק כמו שהוא חייב לדאוג למפעילים.

מנכ"ל סלקום ניר שטרן כנראה מבין היטב את גודל האחריות. אי-אפשר לבנות על הציפייה שבשלב מסוים מישהו ירים ידיים. אם רוצים שהחברות ימשיכו להפעיל ערוצי טלוויזיה שדורשים תוכן בלי סוף, ושיפרסו סיבים אופטיים ויפעילו דור חמישי בסלולר כאשר ההכנסות רק הולכות ויורדות - חייבים להתאים את רמת ההוצאות למצב החדש. 

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן