גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירו של הקרקס הפוליטי: שיעור הצבעה נמוך יכריע את תוצאות הבחירות הקרובות

הייאוש של הציבור מהיעדר הכרעה בבחירות מועד א’ ומהשיח הפוליטי המזוהם עשוי להשפיע על מספר המצביעים במועד ב’, ויחד איתו על ההליך הדמוקרטי • עבור ציבורים רחבים, הבחירות בשבוע הבא הן דווקא הזדמנות טובה להשפיע על עיצוב דמותה של מדינת ישראל

 

 

שיעור ההצבעה צפוי להיות נמוך מאוד / איור: גיל ג'יבלי, גלובס
שיעור ההצבעה צפוי להיות נמוך מאוד / איור: גיל ג'יבלי, גלובס

מערכת הבחירות 2019 מועד ב’, היא המוזרה ביותר בתולדות המדינה. מערכה שנולדה בחטא חוק פיזור הכנסת ה-21, כאשר כל השיח הציבורי נע סביב אישיותו של המנהיג - נתניהו, כן או לא - וגם בשל רמת מערכת הבחירות ירודה, אפילו מן הרגיל.

אל זיהום השיח הפוליטי מצטרפים צעדים של ראש הממשלה ושל יו"ר הכנסת הפוגעים פגיעה ישירה באמון הציבור ברשויות. ההחלטה הצינית לפזר כנסת נבחרת בתוך 29 יום מעת השבעתה, במקום להשיב את המנדט לנשיא המדינה, מהלך תמוה של יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין שבמסגרתו ניסה לבטל את חוק פיזור הכנסת, כאילו 120 איש הם בובות על חוט ואפשר לגלגל את הזמן אחורנית; וכלה בהליך חקיקה של 21 שרים בממשלה, שלא קיבלו את אמון הכנסת ה-21 ואישרו הצעת חוק ממשלתית לאפשר למפלגת השלטון הליכוד להציף את הקלפיות בישראל בעובדים שיצלמו את הציבור הרחב, ובפרט את הציבור הערבי.

אז פלא שהציבור בישראל לא רוצה ללכת להצביע? כל הסקרים מצביעים על אדישות גבוהה כלפי ההליך הדמוקרטי. מדוע לגשת לקלפיות פעם נוספת, לבחור במפלגה, רק כדי לראות את הפוליטיקאים הישראלים עושים קרקס מכל דבר ועניין.

המחיר של האדישות הציבורית כלפי התנהגות הממשלה ה-34 והכנסת ה-21 עשוי להיות יקר מאוד. אנשים חשים שאין להם יכולת השפעה וכי התהליך לא נוגע לחייהם, ומה הוא עוד פתק, עוד קול אחד?

אך שיעור ההצבעה הוא לב העניין. לשיעור הצבעה נמוך ייתכנו השלכות גם מעבר ל-17 בספטמבר. ההחלטה שלא להצביע, להימלט מאחריות אישית, עלולה להשליך באופן שלילי על החברה הישראלית בכלולתה.

לכן דווקא בחירות 2019 מועד ב’ הן הזדמנות חשובה למלא את השליחות האזרחית ולא לאפשר לשיח הציני להשתלט על הקיום הישראלי.

זריקת קולות לפח או הצלת המפלגה

לפני חמישה חודשים, בבוקר יום הבחירות מועד א’ ב-9 באפריל, הסתובבתי בשערי בית הספר יד לבנים בפתח תקווה. מיכה, חובש כיפה סרוגה מהאזור, סיפר שהלך לישון לילה קודם עם הימין החדש, מפלגתם החדשה אז של נפתלי בנט ואיילת שקד. בלילה הוא התהפך. החשש שמפלגת הבית, של ההורים, המפד"ל, לא תעבור את אחוז החסימה, לא הרפה ממנו.

בבוקר יום הבחירות הוא קם עם החלטה שונה - חזרה הביתה לבית היהודי (המפד"ל, איחוד מפלגות הימין) ויהי מה. עדיף להצביע למפלגה הוותיקה והנושנה, ולוודא שלחבריה רפי פרץ בשילוב עם בצלאל סמוטריץ החרד"לי יהיה את הכוח בכנסת.

בימין הישראלי ידעו היטב, בבחירות מועד א’, שהרגש והשכל מנגנים עליהם בשני קולות. זריקת הקול לפח או הצלת מפלגת הבית?

כעבור יממה התברר שהחששות היו מוצדקים, אך לכיוון ההפוך. 1,454 קולות חסרו לנפתלי בנט ולאיילת שקד כדי להיכנס לכנסת. 138,598 הבוחרים ששמו הימין החדש בקלפי הלכו לפח.

המצב לפיו 366,016 קולות של בוחרים ההולכים לקלפיות ולא מקבלים ייצוג בבחירות הוא בעיה קשה לדמוקרטיה. את פירות הבאושים אנו רואים כיום, כשנפתלי בנט מצייץ וכותב ברשתות כיצד צפה במו עיניו בהליך ספירה כושל ומבולגן, כאשר היה משוכנע שבמסגרת הבלגן שנלווה לרישום הפרוטוקולים של ספירת הקולות ניתן היה לאתר עוד 1,454 קולות שיכניסוהו בשערי המשכן. גם ועדת הבחירות הסיקה מסקנות. הליך ספירת הקולות בכל קלפי יצולם בווידאו ויתועד, כדי שאף אחד לא יעשה מסחרה ברישומים.

לגבי הקולות המבוזבזים, זו השיטה הישראלית. ב-2019 מועד א’, שיעור הקולות המבוזבזים זינק ל-8.5% - הגבוה ביותר מאז הבחירות לכנסת הראשונה. במילים אחרות, אחד מכל 12 אנשים שהצביעו בקלפי זרק את קולו למפלגות שלא עברו את אחוז החסימה. ב-2013, עוד לפני העלאת אחוז החסימה ל-3.25% (אחוז החסימה הקודם היה 2%), שיעור הקולות המבוזבזים היה גם גבוה מאוד: 7.1%.

מתוך סך הקולות המבוזבזים, כ-90% הגיעו משלושה מקורות - הימין החדש, זהות של משה פייגלין וגשר של אורלי לוי אבקסיס. עוצמה יהודית של איתמר בן-גביר לא רצה בנפרד במערכת הבחירות מועד א’, אלא היתה חלק מאיחוד מפלגות הימין.

בבחירות מועד ב’ הפיקו כל הפוליטיקאים הנ"ל את הלקח: פייגלין הסיר התמודדות בתמורה להבטחה כתובה על רפורמה בתחום הקנאביס ותפקיד שר כלכלי; שקד ובנט דחפו עצמם באנרגיה לא מבוטלת לתוך איחוד מפלגות הימין, קטפו את הראשות ושכנעו את חבריהם להחליף לשם חדש - ימינה; אורלי לוי-אבקסיס הצטרפה לאיחוד מפלגות עם העבודה והוצבה במקום השני.

שאלת הקולות המבוזבזים פחתה במידה מסוימת, כאשר מחוץ למעגלי המפלגות הגדולות והוותיקות נותרו מתמודדים לא מוכרים וקטנים, ועוצמה יהודית שעשויה להתקרב לאחוז החסימה ואולי אף לעבור אותו.

הלקח שלמדו בנט, שקד ופייגלין הדהד לרוחב המפה הפוליטית. חד"ש ותע"ל כפו על עצמן איחוד עם רע"ם ובל"ד. שתי המפלגות האחרונות, ברשימה מאוחדת, השיגו 3.33% מן הקולות, טיפה יותר מן הרף הדרוש לכניסה לכנסת. הפעם בחברה הערבית לא לוקחים צ’אנס והחזירו את כל ארבע המפלגות תחת גג אחד.

מפלגת העבודה חיפשה את גשר כדי להציל את לוי-אבקסיס וגם את עצמה, ואפילו מרצ הכניסה פנימה איחוד מסוים עם מפלגתו של אהוד ברק ועם התנועה הירוקה, מפלגה היסטורית שלא התמודדה במערכות האחרונות אך יש לה משקל בציבוריות הישראלית וקהל עוקבים נאמן.

ב-2019 מועד ב’ הסתיימו באופן מוחלט ימיהן הסוערים של עלה ירוק, התנועה הירוקה, ארץ חדשה (אלדד יניב), מגן (גל הירש) ויחד (אלי ישי).

הפוליטיקה מתכנסת לגופים הגדולים

הפעילות של קבוצות וזרמים השואפים לייצוג מגוון צריכה לחסות תחת מפלגות גדולות יותר. אין להם ברירה. זו תהיה גם התובנה לקבוצות עתידיות כגון גמלאים, צעירים ו/או מייצגי קבוצות אזוריות. הפוליטיקה הישראלית מתכנסת לתוך הגופים הגדולים, והחיסרון בכך הוא שהמפלגות הגדולות בישראל הולכות ומאבדות את הסממנים של דמוקרטיה פנימית.

איך שיעור ההשתתפות של הציבור הישראלי קשור לכל זה? ככל ששיעור ההשתתפות נמוך יותר, המספר המוחלט המהווה את אחוז החסימה יורד גם הוא. כך למשל, אם בבחירות מועד ב’ יצביעו רק ארבעה מיליון אזרחים, שיעור השתתפות של 63% (ולא 4.3 מיליון כפי שהצביעו במועד א’), הרי שכדי להשיג 3.25% יספיקו לשם כך כ-130 אלף קולות (ולא 140 אלף כפי שהיה במועד א’). אם שיעור ההצבעה במועד ב’ יהיה 60%, הרי ש-122 אלף קולות יספיקו כדי לעבור את אחוז החסימה.

מכך נובע שמפלגות קטנות שיש להן קהל תומכים יציב וחזק שמגיע להצביע בכל מצב ואינו מושפע מן האווירה הכללית בציבור, עשויות להתקרב לאחוז החסימה ואף לעבור אותו. לצורך העניין, למפלגה כמו עוצמה יהודית יש אינטרס מובהק ששיעור ההצבעה בציבור הכללי יירד לממדים היסטוריים. זה עשוי לחזק אותם.

בצד הימני של המפה, בעיקר באיזור הימין החדש, התריעו מפני הקולות המבוזבזים ושמו דגש רב על האיחודים. ייתכן שאיחודים אלה יביאו למספר מנדטים גבוה במיוחד עבור גוש הימין (ללא ליברמן) ולחציית רף ה-61 מנדטים.

בחישובים שלהם הם שוכחים לקחת בחשבון ששיעור השתתפות נמוך במיוחד (49%) בחברה הערבית בבחירות מועד א’, הטה את המפה לצד הימני. כלומר, אם שיעור ההשתתפות בחברה הערבית יעלה, אפילו קצת, כל האיזון של חלוקת המנדטים ישתנה ויטה את המפה הפוליטית לכיוון ההפוך.

ולכן ההתבוננות שעורכים בתקופה האחרונה, מנקודת המבט של הקולות המבוזבזים - היא חלקית. כל המנתחים את המצב הפוליטי חייבים לזכור כי גם לשיעור ההשתתפות בבחירות בכל המגזרים בישראל תהיה השפעה דרמטית על תוצאות הבחירות.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי