גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרמה במישורים: גיל בלוטרייך מנסה לבלום דרך ביהמ"ש את ההשתלטות העוינת של אלכס שניידר ושולם לפידות

לאחר ששניידר חבר אמש למנכ"ל אי.די.בי לשעבר לרכישת המניות שהחזיקה הראל במישורים ב-26 מיליון שקל ובפרמיה של 40% על מחיר השוק, נענה ביהמ"ש לבקשת בלוטרייך לצו מניעה זמני - בטענה כי המהלך נוגד את הסכם השליטה במישורים ● מניית חברת הנדל"ן זינקה

אלכס שניידר, גיל בלוטרייך / צילום: אבי מועלם, איל יצהר
אלכס שניידר, גיל בלוטרייך / צילום: אבי מועלם, איל יצהר

הדרמה במאבק השליטה בחברת הנדל"ן מישורים אמש (ד') לשיאה. במסגרת הסכסוך המתמשך בין צמד בעלי השליטה בחברה, המייסד גיל בלוטרייך ושותפו אלכס שניידר, ביצע האחרון מהלך השתלטות עוינת על החברה, אליו הצטרף שולם לפידות, עד לאחרונה מנכ"ל קבוצת אי.די.בי של אדוארדו אלשטיין.

אמש נחשף ב"גלובס" כי השניים רכשו את חלקה של קבוצת הביטוח והפיננסים הראל במישורים, העומד על קרוב ל-8% מההון. המהלך הגדיל את חלקם המשותף בהונה של מישורים לכ-45% - עיקר הנתח (כ-42%) בידיו של שניידר, והיתרה (כ-3%) בידי לפידות, שהשקיע במהלך כ-10 מיליון שקל.

השניים השקיעו יחד כ-26 מיליון שקל בעסקה שנעשתה מול הראל מחוץ לבורסה, לפי מחיר מניה של 11.3 שקל - גבוה כמעט ב-40% ממחיר המניה של מישורים אתמול, מועד ביצוע העסקה.

מניית מישורים  הגיבה לעדכון בעליות שעמדו בשעות הצהריים על כ-8%, וקירבו את מחיר המניה לכ-9 שקלים. מפרוץ הסכסוך בין בעלי השליטה ועד כה מניית מישורים מתאפיינת בתנודתיות גבוהה יחסית, ובסך-הכול בתקופה זו, עם העליות היום (ה'), טיפסה בכ-40% ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-260 מיליון שקל.

במסגרת העדכון של מישורים בנושא ציינה החברה כי שניידר ולפידות הודיעו לחברה כי "החל ממועד הרכישה יש לראות בהם מחזיקים יחד... ביחס למניות הנרכשות". אולם המהלך של שניידר בשלב הנוכחי תקוע, בעקבות החלטת בית המשפט היום להוציא לה "צו מניעה זמני מוגבל", ולפיו שניידר "אינו רשאי להוציא לפועל או בהתאם להסכם נוגד עד להכרעה".

זאת לאחר שבלוטרייך, הדוחה את חוקיות המהלך, פנה לבית המשפט בבקשה למתן צו מניעה זמני בבקשה לאסור על שניידר "לנקוט כל פעולה או עסקה אשר מנוגדת להוראות הסכם השליטה המשותפת שבין הצדדים... ואשר קובע כי אין לפעול בניגוד להוראות הסכם השליטה המשותפת".

לפי הפנייה, שנעשתה למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, הסכם השליטה בין השניים "נועד להבטיח את השליטה בחברה כנכס משותף של הצדדים", וכן נועד "להבטיח את האינטרסים הלגיטימיים של הצדדים כבעלי שליטה (משותפים) ואת פרמיית השליטה שניתן לקבל עבור מניותיהם".

בלוטרייך טוען, באמצעות עורכי הדין גיא גיסין ויואל פרייליך, כי אם העסקה בין שניידר והראל תצא לפועל, היא תיצור מצב "אשר ירוקן מתוכן את השליטה (המשותפת) שלי (בלוטרייך, א' ל') בחברה (על כל הפרמיות והערכים הכלכליים המגולמים במניותיו ומכשירי השליטה המוענקים לו), והיא תנוכס ותועבר באופן מלא לידיו של המשיב (שניידר א' ל')".

מניית מישורים השלימה טיפוס

החזקות הראל היוו לשון מאזניים ושני הצדדים ניסו להגיע לעסקה

כעת מסתבר כי שני הניצים, הן שניידר והן בלוטרייך, ניסו כבר תקופה לא קצרה לקדם עסקה מול הראל - שהחזקותיה מהוות מעין "לשון מאזניים" ביחסי הכוחות ביניהם (עד אתמול החזיק כל אחד מהשניים כ-38% ממניות מישורים), ובסופו של דבר עסקה נחתמה מול שניידר.

פנייתו של בלוטרייך לבית המשפט חושפת כי גם הוא ביצע פנייה להראל בהצעה לרכישת חלקה במישורים, אולם בניגוד לשניידר, בלוטרייך הבהיר לקבוצת הביטוח והפיננסים בכתב כי בכוונתו לאפשר לשניידר "את זכות ההצטרפות המובטחת לו בהתאם להסכם השליטה המשותפת".

עוד מציין בלוטרייך בעניין פנייתו להראל כי היא "לא הגיבה להצעה", וכי בעקבות שיחות שנעשו אתמול "בין בכירים בשוק ההון", הוא הבין כי פנייתו אליה "לא הייתה רלוונטית, הואיל ועל שולחנה של הראל עומדת עסקה שהיא כבר בגדר 'מעשה עשוי'".

בסביבת הראל מציירים תמונה שונה לחלוטין, ושלפיה בלוטרייך עצמו לא פעל לקדם את העסקה ברצינות עד שהיה מאוחר מדי.

ככל הידוע, הצעתו האחרונה של בלוטרייך להראל הייתה גבוהה בכ-10% מזו של שניידר, אולם היא הגיעה מאוחר מדי, אחרי הסיכום של שניידר מול הראל, וזאת כשקודם לכן הצעות שהגיעו מכיוונו של בלוטרייך היו נמוכות יותר מאלה של שניידר.

בסביבת בית ההשקעות של הראל מתארים תמונה שונה, ולפיה במהלך החודשים האחרונים נעשו מאמצים לקדם עסקה, ובמסגרת זו פנו לבלוטרייך מספר פעמים כדי לקבל ממנו הצעה. ההצעות של בלוטרייך היו נמוכות משמעותית מאלה של שניידר, כשהטובה ביניהן הייתה נמוכה ביותר מכ-30% מההצעות של שניידר.

לדברי אותם גורמים, הראל אף ניסתה לתפוס את אנשי בלוטרייך מספר פעמים, אך אלה התעלמו מהם, לא יצרו קשר ולא חזרו אליהם. רק לאחר שהראל כבר סיכמה על העסקה ואישרה אותם בכל האורגנים הנדרשים, ככל הידוע, והרכבת של העסקה כבר יצאה מהתחנה, בלוטרייך נזכר באיחור.

לדברי גורם מעורה, "לשבור את העסקה עם שניידר באותו רגע היה מעשה של חוסר תום-לב, ובהראל בחרו שלא לנקוט כך, מה גם שהשיגו תשואה גבוהה מזו שקיוו עליה בעסקה".

כפיר חסין, מנהל ההשקעות הראשי של הראל פיננסים, שהוביל את העסקה, מסר כי "אנו שמחים לבצע שוב עסקה מוצלחת שמיטיבה עם מחזיקי היחידות בקרנות הנאמנות. בחודשים האחרונים קיבלנו מספר הצעות לרכישת מניות החברה במחירים נמוכים משמעותית מהמחיר שבו נסגרה העסקה. העסקה, שאושרה על-ידי ועדת ההשקעות, תואמת את מחיר היעד שהצבנו בתחילת התהליך".

במהלך החודשים האחרונים נעשו כמה ניסיונות לפתרון הסכסוך בין השניים, בין היתר באמצעות מתן אופציה לשניידר לרכוש את חלקו של בלוטרייך בחברה בפרמיה משמעותית על מחיר השוק. לאחר שהאופציה לא מומשה, פנה בלוטרייך בדרישה למנות בורר מוסכם שיקבע מנגנון היפרדות מוסכם בין השניים, דרישה שנדחתה על-ידי שניידר.

מוקדם יותר החודש פנה בלוטרייך לבית המשפט בדרישה לפירוק השותפות ולהיפרדות בין הצדדים. "בין בדרך של במב"י (Buy Me Buy You), מכרז או בכל הליך תחרותי... אשר בסיומו אחד מהצדדים ירכוש את מניותיו של השני".

בתיאור מצב הדברים בין השניים ציין בלוטרייך בכתב התביעה, בין היתר, כי מדובר "בסכסוך עמוק ובלתי ניתן לגישור בין התובע והנתבע", הכולל "היעדר אמון מוחלט, עמוק ובלתי ניתן לגישור בין הצדדים וחוסר יכולת להמשיך בשליטה המשותפת בחברה", שהוביל ל"מבוי סתום ביחסים ביניהם (Dead-Lock)".

תביעתו של בלוטרייך הגיעה ימים ספורים לאחר הודעה שהעביר לו שניידר על ביטול הסכם השליטה המשותפת ביניהם, כשלטענתו בלוטרייך ביצע כמה הפרות יסודיות שלו. בפנייה שביצע שניידר באמצעות משרד עורכי הדין א. קלגסבלד ושות' לבאי-כוחו של בלוטרייך, הוא ציין את תמיכתו של בלוטרייך בכמה מינויים שבוצעו בדירקטוריון מישורים, נוסף לחוב של 100 אלף דולר שיש לבלוטרייך כלפיו, לטענתו, וציין כי "הפרות יסודיות אלה מצטרפות להפרות יסודיות אחרות".

שיפור של 18% בהכנסות במחצית הראשונה של 2019

מישורים, הפועלת בתחום הנדל"ן בישראל ובארה"ב, ופועלת בתחום המלונאות בקנדה ובארה"ב באמצעות החברה-הבת סקייליין, נמצאת כבר קרוב לשנה בכותרות בשל הסכסוך בין צמד בעלי השליטה, שנחשף בנובמבר 2018. החברה סיכמה בשבועות האחרונים את המחצית הראשונה של השנה עם שיפור של 18% בהכנסותיה, שהגיעו ל-401 מיליון שקל, ובשורה התחתונה הרווח הנקי שלה עלה ב-16% ל-8 מיליון שקל.

בנובמבר 2016 רכש שניידר כ-16% ממניות החברה מידי בלוטרייך תמורת כ-45 מיליון שקל, לפי מחיר מניה של 9.5 שקלים. זאת כשנה לאחר שהשקיע כ-40 מיליון שקל בהנפקה פרטית של כ-21% מהונה של מישורים, לפי מחיר מניה של 6 שקלים.

שניידר הוא ממייסדי חברת ההחזקות Midland Group, העוסקת בתחומי הפלדה, החקלאות, הנדל"ן, הספנות והייצור התעשייתי. משפחתו עלתה לישראל כשהיה ילד, והוא גדל בארץ מספר שנים, עד שהמשפחה היגרה לטורונטו, קנדה, שם הוא מתגורר עד היום. בעבר הוא נכלל ברשימת המיליארדרים של מגזין "פורבס".

בדצמבר 2007 הפך שניידר לשם מוכר גם בקרב אוהדי הספורט בישראל, כשרכש את מועדון הכדורגל מכבי תל-אביב מידי לוני הרציקוביץ'. באוגוסט 2009 קץ שניידר בהחזקה במועדון הכדורגל, והעביר את הבעלות בו לידי איש עסקים קנדי אחר, מיטש גולדהאר, המחזיק בו עד היום. 

עוד כתבות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת