גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חגיגות 100 שנה לבאוהאוס עולות שלב עם מוזיאון חדש בגרמניה

חגיגות 100 שנה לבאוהאוס: המוזיאון החדש והמדובר שנפתח השבוע בעיר דסאו שבגרמניה ושנה שלמה של אירועים, תערוכות וסיורים ● מי שלא רצה באוהאוס בגרמניה, קיבל באוהאוס בכל העולם

בית הספר באוהאוס בדסאו / צילום: Sebastian Kaps
בית הספר באוהאוס בדסאו / צילום: Sebastian Kaps

אומנם מאז שהכתיר ארגון אונסק"ו את תל אביב ב-2003 כאתר מורשת עולמית בזכות כ-4,000 בנייני הבאוהאוס (הסגנון הבינלאומי, בשמו הרשמי והנכון יותר), מרגישים ישראלים רבים שהבאוהאוס הוא "שלנו", בשר מבשרנו. אבל גם אנחנו יודעים שהבאוהאוס שלנו אינו יליד הארץ אלא עולה ותיק, ועכשיו חוגגת לו מכורתו גרמניה 100 שנה להולדתו. 2019 כולה עומדת בסימן הבאוהאוס - עם שפע מסחרר של אירועים, פסטיבלים, תערוכות, כנסים, סדנאות, סימפוזיונים ועוד. גם ישראל (ותל אביב בפרט) מצטרפת לחגיגות (ועל כך, ראו בעמודים הבאים), אבל הבכורה היא כמובן לגרמניה, שהגדירה את שנת המאה עוד בטרם הסתיימה כאירוע התרבות הגדול של אירופה לשנה זו, וזה כנראה נכון.

בין האירועים הבולטים, פתיחה של שני מוזיאונים המוקדשים לבאוהאוס. האחד נפתח השבוע בעיר דסאו, והשני לפני חודשים אחדים בעיר ויימאר, שתיהן תחנות במסע הנדודים של בית הספר הגבוה לאמנות ולעיצוב באוהאוס, שעל שמו נקרא הסגנון.
בית הספר נוסד בגרמניה ב-1919 על-ידי האדריכל וולטר גרופיוס, שחלם על הקמת "גילדה חדשה של אמנים", שתאגד אדריכלים, פסלים וציירים, אמנים ואומנים. סביבו התקבצו דמויות בעלות שיעור קומה כמו וסילי קנדינסקי, פול קליי, לאסלו מוהולי-נוג', יוזף אלברס, גונטה שטולצל - האישה היחידה מבין המאסטרים של הבאוהאוס, ורבים אחרים.

ברוח חזונו של גרופיוס, בית הספר עסק בכל תחומי העיצוב - מריהוט ואריגה ועד קרמיקה, ומעיצוב זכוכית ועד תיאטרון, בשיטה של חממה יצירתית, שאין בה הפרדה בין אמנות, אומנות, אדריכלות ותחומי יצירה נוספים: עיצוב גרפי, צילום, ריקוד ועוד. תוכנית הלימודים הייתה בין-תחומית ובה כל סטודנט היה יכול להתנסות בכל דבר, מפיסול ועד מחול. גם האווירה הייתה חופשית, אוונגרדית וקוסמופוליטית, עם סטודנטים מ-29 מדינות, בהם גם ארבעה מארץ ישראל המנדטורית. הידועים שבהם היו אריה שרון ושמואל מיסטצקין, שלימים, הטביעו חותם משמעותי על האדריכלות הישראלית.

תראה לי איך אתה חוגג

חגיגות היובל הן עניין משמח, וגם אינן זרות לאופיו של הבאוהאוס עצמו, שהיה ידוע במסיבותיו העליזות. "תראה לי איך אתה חוגג, ואומר לך מי אתה", אמר פעם אוסקר שלמר, איש הבאוהאוס ואמן רב תחומי - צייר, פסל, מעצב וכוריאוגרף, שלימד בבית הספר. המסיבות האלה ביטאו היטב את רוחה החופשית של רפובליקת ויימאר - שנות ה-20 ותחילת ה-30 של המאה הקודמת. "לא רק בניו יורק ובשיקגו חגגו עם ג'אז, קוקטיילים וריקודי צ'רלסטון, אלא גם כאן אצלנו, בוויימאר", מתגאה אתר האינטרנט Go Bauhaus, שהוקם על-ידי מארגני החגיגות לקידום התיירות לאזור לרגל שנת המאה.

גרם המדרגות בבניין המרכזי של אוניברסיטת הבאוהאוס בויימאר / צילום: shutterstock

אלא שהמסיבות האלה והרוח החופשית הזו היו בדיוק מה שעצבן את אנשי ויימאר של אותם ימים. עד כדי כך, שביקשו לסגור את בית הספר לאמנות ולהעיף את האמנים הבוהמיינים מהעיר הקטנה והשלווה שלהם. ב-1924 ביקשה ממשלת המחוז לסיים את חוזי ההעסקה של כל המורים בבית הספר בשל היותו "מוסד חתרני ובלתי רווחי, והיותו של וולטר גרופיוס בלתי מוסרי".
אין כמו עוצמת החיבוק הנוכחי של הבאוהאוס כדי לבדל את גרמניה של היום מזו של שנות ה-30, שהקיאה את הבאוהאוס מתוכה וראתה בו קן לאמנות מנוונת, עם יותר מדי מודרניזם, קדמה, אוניברסליות, שמאלנים ויהודים.ההתנגדות של אנשי ויימאר, שלא ידעו איך לאכול את הטיפוסים הצבעוניים הללו, גרמה לבית הספר לעבור לתחנתו הבאה, דסאו, שגם היא בתורה בעטה אותו הלאה לתחנתו האחרונה, ברלין. שם כבר דאג המשטר הנאצי לחסל את החגיגה. אחרי כמה חודשי פעילות, לודוויג מיס ון דר רוהה, המנהל האחרון של המוסד, נקרא למשרדי הגסטפו ונדרש לפטר מורים יהודים ולמנות מורים נאצים במקומם. ון דר רוהה הודיע מצדו על סגירת בית הספר.

עולם מעוצב וטוב יותר

עד מהרה נמלטו רוב הדמויות הבולטות של הבאוהאוס - ון דר רוהה, גרופיוס, מוהולי-נג'י, ברויאר ואלברס - לארצות הברית. 19 היגרו לארץ ישראל והשתלבו בבניית הארץ הצעירה (ראו בעמודים הבאים), בעיקר בתל אביב ובחיפה. אלה שהיגרו לארה"ב, ייסדו שם את האסכולה הבינלאומית של הבאוהאוס והטביעו את חותמם על המאה העשרים ועל החיים של כולנו. מעיצוב גורדי שחקים (מיס ון דר רוהה היה זה שתכנן את בניין סיגראם בניו יורק, שהפך למעין אבטיפוס לגורדי שחקים בארצות הברית), ועד כפיות, כיסאות, מנורות, מחול וטיפוגרפיה.

לא במקרה, כשמסתכלים על עיצובי באוהאוס הם נראים עכשוויים כל-כך. תערוכה ברוח הבאוהאוס שמוצגת בימים אלה בגרמניה נקראת "כיסאות אופנתיים ומנורות מדליקות" (Cool Lamps & Fashionable Chairs) והם אכן כאלה. לא במקרה, רבים רואים בבאוהאוס את הסבא-רבא של איקאה, אם לא של העיצוב המודרני בכלל.
במסגרת החיבה לקדמה, שאפו המעצבים והאדריכלים המודרניסטים להטמיע טכנולוגיות וחומרים חדשים. הם היו הראשונים לבנות בניין משלד של קורות עמודים - בניגוד לשיטת הבנייה המסורתית. הקלילות החדשה אפשרה חלונות גדולים וקירות זכוכית, שהפכו לסימן ההיכר של מבני הבאוהאוס, לצד שימוש בטיח לבן, בזכוכית ובמתכת, בקווים נקיים וישרים, והפכה אותם לאבותיהם של גורדי השחקים. בסך הכול פעל בית הספר 14 שנה, אבל ההשפעה שלו על הסגנונות העיצוביים המרכזיים של המאה ה-20 הייתה עצומה.

כיסאות בעיצוב באוהאוסיעל רקע קיר זכוכית / צילום: shutterstock

לא פחות חדשנית הייתה התפיסה שמוצר מעוצב היטב אינו מותרות, ולכל אחד, גם לפשוטי העם, מגיע מוצר אסתטי במחיר שווה לכל נפש. מה שנראה היום מובן מאליו - נחשב אז לחתרני ולמעורר מחלוקת. מבחינה זו, מתנגדיו של הבאוהאוס צדקו. הוא לא דיבר רק על עיצוב וארכיטקטורה, אלא שאף להנחיל עולם טוב יותר וצודק עבור כולם, כשמה שעומד במרכז הוא צורכי האדם, לא האדרת השליט או האל.
כיום משולש הנדודים - ויימאר-דסאו-ברלין - הוא מרכז החגיגות, אך הוא שולח זרועות לכל חלקי גרמניה, ואף מעבר לים, למקומות שבהם הסגנון היכה שורש: מברזיל וארגנטינה ועד סין ואפריקה, אוסטרליה וגם ישראל. מי שמתעניין בנושא, יכול להצטרף לסיורים מאורגנים ליצירות מופת באוהאוסיות, או להרכיב לעצמו סיור בתחנות יסוד כמו ויימאר, דסאו וברלין. יש שפע של מידע ואתרי אינטרנט בנושא. הסיור הקלאסי עובר בין המבנה ההיסטורי של אוניברסיטת באוהאוס בוויימאר, מוזיאון הבאוהאוס של ויימאר שנפתח באפריל האחרון, ומשם לדסאו שנמצאת באמצע הדרך בין ויימאר לברלין, מבנה בית הספר באוהאוס וכמובן מוזיאון הבאוהאוס החדש שנפתח ממש השבוע.

התחנה המתבקשת השלישית בסיור בעקבות הבאוהאוס היא ברלין. בארכיב הבאוהאוס, הממוקם בשכונת מיטה (Mitte) שבברלין, מוצגות תערוכות ומתקיימים כנסים במהלך השנה. מבנה הארכיב תוכנן על-ידי גרופיוס בשנות ה-60, כאשר הוזמן לגרמניה שלושים שנה לאחר שנמלט ממנה, כדי לתכנן את המבנה, אלא שהוא הלך לעולמו בטרם הסתיימה המשימה.

מי שמתעניין יותר, יכול להתעמק במסלולים שמציע האתר המצוין "הגראנד טור של המודרניזם" (The Grand Tour of Modernsm) ולהרכיב לעצמו מסלול או סיור מודרך בהתאם לתחומי העניין (עיצוב, אדריכלות, ריהוט) או הקרבה הגיאוגרפית למקום שהייתו בגרמניה. 

עוד כתבות

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

צילומים: ענת לברון, איל יצהר, שלומי יוסף, תמר מצפי, טלי בוגדנובסקי

פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בת"א

מדד ת"א ביטוח קפץ היום ביותר מ-5% בבורסת ת"א בהובלת מניית מגדל ● בין הסיבות לזינוק: החברות לא צפויות להיפגע מהמלחמה עם איראן, הדוחות הטובים מהרבעון הראשון ורוח גבית מהביצועים החזקים של הבורסה המקומית ● ואיזו חברה מובילה בתשואה בשנה האחרונה?

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

הסימנים כבר תומכים בירידת ריבית המשכנתא, אז למה זה לא קורה בשטח?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות, ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● לפני מספר חודשים, החוק כבר תוקן כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ראש הממשלה נתניהו והנשיא טראמפ ייפגשו בבית הלבן ביום שני הבא

דיווח: הנשיא טראמפ יחתום על הוראה שתקל את הסנקציות הכלכליות על סוריה ● דני אלגרט, אחיו של החטוף איציק אלגרט ז"ל, חושף: חמאס חקר את איציק בשבי בחשד שהוא טייס ● דובר צה"ל בהודעת פינוי לתושבי שכונות במרחב העיר עזה וג'באליה ● מקורות דיפלומטיים לעיתון "אל-אח'באר" הלבנוני: קהיר מאמינה כי סימני "פריצת דרך" במו"מ להפסקת האש בעזה "נראים באופק" ● 50 חטופים - 633 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

פגיעת הטיל האיראני בבאר שבע / צילום: ap, Leo Correa

השקל החזק רק ימתן: הגזירות שמאיימות להקפיץ את מחירי המכוניות החשמליות

הטלטלה במשק בעקבות המלחמה מערפלת את אופק התכנון של ענף הרכב למחצית השנייה של 2025 ומעבר לה ● בקרוב אפשר לצפות לגזירות מס חדשות, ומנגד, לשערי מטבע נוחים שיהוו גורם מאזן ● אבל עם תנאי מאקרו הפכפכים ואי-ודאות ביטחונית, גם תחזיות זהירות הן מסוכנות

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

מנכ''ל הכללית אלי כהן / צילום: באדיבות קופ''ח כללית

מנכ"ל בית חולים גדול בעבר ובהווה: בורסת השמות למנכ"ל קופת חולים כללית

על אף שהליך האיתור הוקפא, בסביבת קופת חולים כללית נוקבים בשמות של מועמדים אפשריים לתפקיד המנכ"ל ● ביניהם: מנכ"ל סורוקה שלומי קודש, יו"ר מגדל רוני גמזו וד"ר אורלי וינשטיין שמובילה את הקמת שיבא נגב ● ומה הסיכוי שהמנכ"ל הנוכחי אלי כהן בכל זאת לא סיים את תפקידו?