גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחות משבוע לבחירות: המחנה הדמוקרטי מפרסמת מצע כלכלי

התכנית של המחנה הדמוקרטי בעיקרה נשענת על עקרונות סוציאל דמוקרטים, הגדלה של ממש במעורבות והשקעות המדינה בתחומים רבים, ומימונם מהגדלת שיעורי המס

ניצן הורוביץ, סתיו שפיר ואהוד ברק - המחנה הדמוקרטי / צילום: כדיה לוי
ניצן הורוביץ, סתיו שפיר ואהוד ברק - המחנה הדמוקרטי / צילום: כדיה לוי

פחות משבוע לפני הבחירות ורשימת המחנה הדמוקרטי נזכרת לפרסם מצע כלכלי, ומצטרפת בכך לעבודה-גשר שעשו כן לפני כשלושה שבועות. המפלגות האחרות הסתפקו לרוב בכותרות כלליות או במצע כללי רווי סיסמאות. התכנית בעיקרה נשענת על עקרונות סוציאל דמוקרטים, הגדלה של ממש במעורבות והשקעות המדינה בתחומים רבים, ומימונם מהגדלת שיעורי המס.

ומה בתכנית: במדיניות המאקרו כלכלית, ביטול התקציב האוטומטי והכנה של תקציב חדש "מאפס" תוך שינוי סדרי העדיפויות, הוצאת שיקולים סקטוריאליים ושקיפות מלאה. זאת לצד ביטול הנומרטור וכלל ההוצאה הממשלתית, שהגביל את פעולות המשרדים מצד אחד אך מנגד הפך את עבודתם למסודרת בהרבה. התכנית מציעה להציב צד יעדי הצמיחה גם יעדים כמותיים לצמצום מימדי העוני תוך הרחבה של ממש בתקציבי החינוך, בריאות, רווחה ודיור והעדפה מתקנת כלפי המגזרים המוחלשים - ערבים, מזרחים, יוצאי אתיופיה ויוצאי ברה"מ לשעבר - ותושבי הפריפריה. הגדלה הדרגתית של ההוצאה האזרחית באחוזי תוצר בהתאם לממוצע OECD.

בתחום המיסוי מציעה התכנית רפורמה במערכת המס ובמדיניות המס. מה ההיגיון: "המיסים הישירים מטילים נטל כבד מדי על מעמד הביניים ופחות מדי על בעלי ההכנסות הגבוהות במשק. קיים פער בלתי סביר בין מיסוי הכנסות מעבודה לבין מיסוי הכנסות מהון - אשר זוכות לשיעור מס נמוך ומס החברות מאפשר לחברות הגדולות מיסוי נמוך משמעותית מן הראוי. ולכן המחנה הדמוקרטי יפעל לקביעת מדרגת מס נוספת, בגובה 55% למשתכרים מעל 60 אלף ש"ח בחודש ומדרגת מס עליונה של 70% על כל שקל מעל פי 100 מההכנסה הממוצעת במשק זאת לצד יצירת פרוגרסיביות בשיעורי המס על ההון, כך שהכנסה הונית של עובד שצובר זכויות בקופת גמל תמוסה בשיעור נמוך, ואילו הכנסה הונית של מי שעסקו ביצירת רווחי הון, תמוסה בשיעור גבוה, השווה לשיעורי המס על עבודה ועוד: פטור ממע"מ על מוצרי מזון בסיסיים, תרופות ושירותים רפואיים וקביעת מע"מ מופחת על ספרים, עיתונים, אירועי תרבות וספורט. קביעת מס ירושה פרוגרסיבי, בשיעורים של בין עשרה לשלושים אחוזים, על ירושות בגובה של מעל 5 מיליון ש"ח, לא כולל בית מגורים. העלאת מס החברות לשיעור של 30% לחברות שהכנסותיהן החייבות במס גדולות מ-2.1 מיליון ש"ח בשנה והפחתה ל- 20% במקרים שההכנסות נמוכות מ-2.1 מיליון. כצפוי כוללת התכנית גם את הסעיף הקבוע במצעים מהשמאל הכלכלי, גביית מס מלא על "הרווחים הכלואים".

בענייני מיסוי וסביבה קוראת התכנית לייצר תמריצים כלכליים ברורים להתנהגות סביבתית יעילה ובין השאר, הקלות במס לחברות ומפעלים שיצמצמו את פליטות הפחמן וישתמשו באנרגיות מתחדשות. צמצום ההקלות לליסינג - לא ניתן יהיה להכיר בדלק ששולם לעובד כהוצאות תאגיד ללא הגבלה על סך הקילומטרים שנוסע העובד. עדיין בענייני הגנת הסביבה, בהתאם לתכנית הרחבה בנושא הזה שפורסמה קודם לכן, קוראת רשימת המחנה הדמוקרטי לאפשר הקמת פאנלים סולאריים על גגות בתים משותפים, בלא צורך בהסכמה של כלל הדיירים, להציב ערבות מדינה להלוואות באמצעות גופים שאינם למטרות רווח, להקמת מערכות לאנרגיות מתחדשות.

התכנית מתנגדת למדיניות ההפרטות של ממשלות נתניהו שכן לטענתה, תהליכי ההפרטה הגורפים שעברו על המשק הישראלי בעשורים האחרונים לא הביאו לשיפור התחרות או ליעילות כלכלית , אלא לריכוז ההון בידיים בודדות, למערכת קשרי הון-שלטון המאיימת על הדמוקרטיה הישראלית, ולפגיעה באיכות ובכמות של השירותים החברתיים. ולכן קוראת התכנית לעצירה מוחלטת של ההפרטה בדגש על נכסים לאומיים ומשאבי טבע ולהתחלת מתווה הדרגתי להחזרת התכניות והשירותים הציבוריים לבעלות ושליטת הציבור. בחינה מחודשת של הפרטת מפעלי ים המלח ומצבורי הגז. ביטול הפרטת השירותים הציבוריים בתחומי החינוך והבריאות.

בסוגיית הריכוזיות במשק, מציעה תכנית המחנה הדמוקרטי חיזוק מנגנוני הרגולציה ושינוי מבנה הבעלות על קרנות הפנסיה וקופות הגמל בישראל במטרה להפוך אותם לגופים בבעלות העמיתים. התכנית מציעה לפרק את פירמידות השליטה על-ידי הגבלת המבנה הפירמידלי לגובה של שתי "קומות" בלבד, ואיסור גורף על אחזקות צולבות בנכסים פיננסיים וריאליים. בין ההצעות בתכנית, הפעלת מגבלות רגולטוריות על אחזקה במספר ענפים, לרבות תחום התקשורת, ופירוק קבוצות רב-ענפיות משיקולי תחרות, מאבק בתופעת תכנוני המס האגרסיביים, שמאפשרים לחברות גדולות להתחמק מתשלום מיסים, חיוב מונופולים פרטיים וקבוצות ריכוזיות בפרסום דו"חות כספיים, בדומה לחובה החלה כיום על חברות ציבוריות.

בתחום הדיור מציעה התכנית בניי 80 אלף דירות בשנה בטווח של 5 שנים. הגברת הקצב תיעשה באמצעות התחייבות רכישה של הממשלה כמו בתקופת שרון . הדירות שתרכוש הממשלה ישמשו לויסות מחירים, לדיור להשכרה ולדיור ציבורי.

בתחום התעסוקה מציעה התכנית להפסיק לחלוטין את שיטת ההעסקה הקבלנית בשירות המדינה בתוך שלוש שנים. חקיקת חוק הקובע זכויות סוציאליות מוגדלות למועסקים לפי שעה - כך שתצומצם שיטת העסקה פוגענית זו ותצומצם למי שאכן נשכר לעבודה על בסיס מזדמן בלבד / הרחבת תחומי האחריות של אגף הפיקוח במשרד התמ"ת והפיכתו לגוף אפקטיבי, בעל תקציבים משמעותיים וכוח אדם מספק, אשר יוכל להבטיח כי כל עובד בישראל מקבל את המגיע לו בעבור עבודתו. העלאת השכר במקצועות השירות, הנשיים ברובם: אחיות , סייעות, גננות, מורות, עובדות סיעוד ועובדות סוציאליות. התכנית מציעה הרחבה של ממש בדמי האבטלה, כולל לתקופת ההכשרות המקצועיות וכן קיצור זמן ההמתנה עד לקבלת דמי האבטלה.

בתחום צמצום הפערים החברתיים מציעה התכנית לתת תמריצי תעסוקה בפריפריה למסגרות עבודה מהבית או מרחוק, במשרדי-עבודה הרחוקים ממשרדי הנהלה. תכנית כזו ניתן לקדם גם ובעיקר בשירות הציבורי. מציאות זו תקל על העומס בכבישים ותאפשר לאנשים בפריפריה לעבוד בקרבת ביתם, ובעיקר לנשים בחברות מסורתיות, לעבוד בסביבה הקרובה לבתים . מתן תמריצים לעסקים בפריפריה, תוך מתן דגש מיוחד לעסקים בעוטף עזה. הקמת "רשות לצמצום פערים חברתיים", אשר תהיה אמונה על הגדרת יעדים פרטניים לצמצום הפערים: הקטנת אי השוויון בתקצוב שירותים חברתיים, למשל באמצעות צמצום שיטת המצ'ינג בחינוך וברווחה, המהווה מנגנון המנציח פערים ובאמצעות השקעות דיפרנציאליות בתשתיות, בחינוך, בדיור וברווחה, לצד צדק חלוקתי בקרקעות המדינה ובחלוקת הכנסות מארנונה שלא ממגורים. קידום וחיזוק תכניות העדפה מתקנת בתעסוקה לאוכלוסיות המוחלשות בישראל, בדגש על האוכלוסייה הערבית ואוכלוסיית האנשים עם מוגבלויות .

המחנה הדמוקרטי מתחייב בתכנית לסולידריות מלאה עם מאבקי עובדים לחיזוק משמעותי של ארגוני העובדים: הבטחת הזכות להתאגדות והטלת סנקציות קשות על מעסיקים אשר פוגעים בזכותם של העובדים . ברמה הכלכלית, ייצוג חובה לנציגי עובדים בדירקטוריונים של תאגידים בגודל ובתחומים שיוגדרו וגם . עידוד הקמת קואופרטיבים - התארגנויות כלכליות של עובדים . התכנית מייחדת חלק גם למאבק בתאונות העבודה באמצעות הוספת מפקחים הרחבת סמכויותיה . ביטול רשיונות קבלן לחברות שעברו עבירות בטיחות חמורות חוזרות ועוד.

בתחום הרווחה התכנית קובעת כי יש להבטיח בערבויות מדינה את כספי חסכונות הפנסיה. בתכנית גם השוואת קצבאות הנכות והזקנה האוניברסליות לשכר המינימום והצמדתן לשכר הממוצע במשק - בשנת התקציב הראשונה . השבת הקצבאות למשפחות חד הוריות/יחידניות ועידוד יציאה לעבודה באמצעות תמריצים והעלאת סכום ההכנסה שאינו מפחית מסכום הקצבה. תיקון קצבאות הזקנה - השלמת הכנסתם של קשישים נטולי הכנסה אחרת מלבד קצבת הזקנה, עד לגובה שכר המינימום.

התכנית קוראת ליישם את דו"ח הרפורמה של פרופ' ביטון שהוגש לשרי הרווחה והאוצר באוגוסט 2018 ולפיו ישמרו כספי הביטוח הלאומי של הציבור בקרן השקעות ייחודית, כמחויב בחוק הביטוח הלאומי, אשר שימוש הממשלה בה יוגבל להשקעות קונסטרוקטיביות בבריאות, רווחה וקצבאות.

בתחום הבריאות התכנית קובעת כי ישראל צריכה לשאוף לממוצע העולם המפותח מבחינת היחס בין ההוצאה הציבורית והפרטית על בריאות. העומד בארצות OECD על כ- 75% הוצאה ציבורית לבריאות מתוך סך ההוצאה לעומת כ- %65 מימון ציבורי במערכת הבריאות הישראלית. מתן עדיפות תקציבית למערכת הבריאות כדי לגשר על הפערים שצמחו בשנים האחרונות, הגידול בתורים, הקושי להשיג רופאים מקצועיים בפריפריה ועוד, כל זה בתוספת תקציב של 10 מיליארד שקלים בשנה. אחד ממקורות המימון המוצעים הוא הביטוח הלאומי, ואחת מהאפשרויות המוצעות היא הגדלה של מס הבריאות מעברת לתקרה כיום.

עוד כתבות

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; אקרו קופצת לאחר מיזוג הענק בשוק הנדל"ן

מדדי ת"א 35 ות"א 90 יורדים ב-0.1% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● עדכונים שוטפים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"