גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יצירת ערך חברתי אינה נופלת בחשיבותה מיצירת ערך כלכלי לבעלי המניות"

ארגונים המנהלים את ההשפעות החברתיות והסביבתיות שלהם במסגרת האסטרטגיה העסקית, ומשיתים על עצמם מדיניות ירוקה וגישה חברתית, נהנים בין השאר משיפור במוניטין וצמצום עלויות ● כך, מיחזור מוצרים, העצמה נשית וסיוע לאוכלוסיות מוחלשות הם בעלי השפעה חיובית גם על הקהילה ובעיקר על תחושת הגאווה של העובדים שמרגישים מחוברים יותר לארגון בו הם מועסקים

הכתבה בשיתוף לוריאל ישראל

בשנים האחרונות יותר ויותר חברות בעולם וגם בישראל לוקחות לידיים את נושא האחריות החברתית התאגידית. הן מתחילות להתייחס אליו כפי שכבר מתייחסות אליו חברות מובילות רבות - כגישה ניהולית, המשלבת באסטרטגיה העסקית גם את ההשפעות החברתיות, הסביבתיות והכלכליות של פעילות הארגון, ולא רק כפעולות של תרומה לקהילה או מיחזור ניירות במשרד. במילים אחרות - לא רק שורת הרווח הכלכלי של הארגון מעניינת, אלא גם התנהלות הלוקחת בחשבון תרומה לחברה ושמירה על הסביבה. תחום האחריות החברתית התאגידית כולל את ניהול השפעות הארגון העסקי במגוון תחומים כגון תנאי עבודה הוגנים, ייצור ושיווק אחראיים של המוצרים או השירותים, מיחזור והפחתת זיהום, שוויון מגדרי בעבודה, השקעה חברתית ועוד.

לאחריות חברתית תאגידית תרומה כפולה, הלכה למעשה - גם לחברה ולסביבה וגם לעסקים עצמם. לאחרונים יש תמריץ לפעול בדרך זו, הן מבחינת שיפור המוניטין והן מבחינת גורמים נוספים כגון ניהול סיכונים נכון יותר, חדשנות ולמידה ואפילו התייעלות, חיסכון והגדלת שורת הרווח. כמו כן, כדי לעודד את נושא האחריות החברתית התאגידית, קיימים דירוגים כגון דירוג מעלה המקומי, או מדדי Ethisphere האמריקאי ו-CDP האירופאי, הבוחנים ומדרגים חברות על פי שורה ארוכה של פרמטרים הקשורים להשפעות החברתיות, הסביבתיות והכלכליות של ארגונים עסקיים.

הזווית הסביבתית: אנרגיה ירוקה וחיסכון כלכלי

התרומה לאיכות חיינו של החברות הנוקטות במדיניות ירוקה ברורה - החל, כאמור, במיחזור, שימוש באנרגיה ירוקה, הפחתת פליטת הפחמן ועוד. אך מה לגבי התועלת לארגון עצמו? כבר בשנת 2000 מצאה חוקרת בכירה בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת וירג'יניה כי 44% מהעסקים שנבחנו במחקרה ונקטו בגישה של אחריות חברתית תאגידית בהיבטים של סביבה, דיווחו על השפעות חיוביות של חיסכון בעלויות. זאת בשל שימוש חוזר במוצרים מתכלים כחלופה להטמנה באשפה, שימוש מועט בחשמל עקב ניצול חומרים חסכוניים יותר ואף זכאות לסובסידיות שונות בשל האחריות הסביבתית שמגלות אותן חברות.

כדי להבין זאת יותר לעומק, ניתן לקחת את הדוגמה של חברת לוריאל, אשר זכתה השנה בשתי הוקרות מטעם הארגונים Ethisphere ו-CDP על אחריות חברתית תאגידית. החברה מטמיעה זה שנים את תחום הקיימות והאחריות החברתית כחלק בלתי נפרד ואסטרטגי מליבת העשייה העסקית שלה, והוא מנוהל תחת השם SHARING BEAUTY WITH ALL. "מבחינתנו יצירת ערך חברתי אינה נופלת בחשיבותה מיצירת ערך כלכלי לבעלי המניות", מסביר אלי שגיב, מנכ"ל לוריאל ישראל . "לחברה יש מסורת ארוכת שנים של שילוב שיקולים חברתיים וסביבתיים במסגרת הפעילות העסקית שלה. בין היתר, לוריאל אף יזמה שורה ארוכה של פרויקטים שמטרתם להפחית את טביעת הרגל הפחמנית; לחברה בישראל יש מפעל במגדל העמק שהפך בשנים האחרונות למפעל ירוק, נעשה בו שימוש באנרגיה סולארית, מיחזור אריזות, והוא אף מפעל יבש שכל תצרוכת המים בו ממוחזרת", הוא מוסיף. "בכך, למעשה, התרומה לסביבה גם מובילה לחיסכון בעלויות".

דניאלה פרוסקי שיאון, סמנכ"לית תקשורת וקיימות, לוריאל ישראל / צילום: תומאס סולינסקי

לדברי דניאלה פרוסקי-שיאון, מנהלת התקשורת והאחריות התאגידית של לוריאל-ישראל: "קבענו לעצמנו יעדים מאוד אגרסיביים בכל מה שנוגע למיחזור אריזות המוצרים שלנו. בחנויות המותג קיל'ס, לקוחות יכולים להחזיר את צנצנות מוצרי הטיפוח ולקבל הנחה לרכישת המוצר הבא; בשנת 2018 מיחזרנו בשנת כ-10,000 אריזות בזכות שיתוף הפעולה מצד הלקוחות, מדובר בגידול של 52% לעומת 2017. בנקודת המכירה שלנו, בהן נעשה שימוש בהרבה קרטונים וחומרים מתכלים, אנחנו מכשירים ומעודדים את הספקים והמוכרנים להחזיר את המוצרים הללו למיחזור. היעד שלנו ל-2020 הוא ש-100% מנקודות המכירה בלוריאל יהיו מעוצבות באופן אקולוגי ו-100% מהספקים יוכשרו בנושא ייצור באופן סביבתי של חומרי תקשורת שיווקית, כמו שלטי פרסום והקרטונים שבהם משווקים המוצרים". בכך, תורמת החברה לסביבה, אך גם מרוויחה, למשל מהחזרת אריזות המוצרים שמאפשרים לה לבצע שימוש חוזר בהם, או מהשיווק של מתן ההנחה תמורת האריזות, שמסייע בהגדלת כמות הרכישות.

דוגמא נוספת היא מותג GARNIER, שם טבעו את המונח PLASTIC-LESS BEAUTY. זאת לצד ההתחייבות לטפל ב-65% מאריזות המותג לאחר השימוש עד 2025, ע"י שיתוף פעולה עם ארגון סביבתי מוביל לאיסוף פסולת מחופים - OCEAN CONSERVANCY.

היופי בא מבפנים: לחזון החברתי של לוריאל ישראל והתרומה לקהילה. הקליקו כאן>>


קידום נשים במדע, שוויון מגדרי

נדבך נוסף בתוכנית SHARING BEAUTY WITH ALL של לוריאל, שמציג את התרומה הכפולה שלה, לארגון עצמו ולקהילה, עובר דרך הנושא של קידום נשים ושוויון מגדרי. בעולם שבו נשים בתפקידים מקבילים לגברים מופלות לרעה מבחינת שכר ומהוות אחוז נמוך מההנהלה הבכירה בחברות, קיימות מספר חברות אשר פועלות לשפר נתונים אלו. כך, למשל, על פי נתונים שמפרסמת לוריאל ישראל, 65% מהנהלת החברה הן נשים ו-45% מההנהלה הבכירה. רק לאחרונה מונתה איה מונק-גונצ'רוב, לשעבר מנהלת השיווק של לנקום וקיל'ס, למנהלת חטיבת היוקרה וחברת הנהלה בחברה. מדובר במינוי הנשי הפנימי הראשון לתפקיד כה בכיר בלוריאל ישראל.

"הפעילות של החברה בתחום העצמת נשים לא מתבטאת רק במינויים בתוך החברה, אלא גם בעשייה מחוצה לה", מסביר שגיב. הוא מפנה את תשומת הלב לשורה של פרויקטי העצמה נשית שמובילה לוריאל ישראל, כאשר הדגש הוא הנושא של קידום נשים בתחומי המדע. "אנחנו מעניקים מענקי מחקר למדעניות מבטיחות בתחומים שונים, בעיקר בתחומי מדעי החיים והטכנולוגיה, ומחלקים מלגות לימוד בתחומי המדעים לסטודנטיות במכללת נתניה, כדי שיוכלו להתקדם בתחומי הלימוד שלהן", הוא מוסיף.

תרומה לקהילה מעלה את ערך המותג

האם הצרכנים יודעים להעריך את התרומה לחברה של תאגידים? מחקר שהוצג לא מכבר בכנס שכותרתו "שימור מוניטין ותקשורת בזמן משבר" על ידי אחד מסמנכ"לי התקשורת של אחד התאגידים הגדולים בארה"ב, העלה שהדרך הנכונה ביותר לבנות את המוניטין של חברה היא לתחזק את יחסי האמון עם הציבור בימי שגרה ולא לחכות רק לרגעי משבר. "בשוטף צרכנים לא יודעים לזהות ולהעריך את התרומה לחברה של תאגידים וזה נראה להם לפעמים כמו מס שפתיים. אבל אפשר למדוד את ההשפעה של הפעולות הללו על מוניטין החברה, למשל כשבוחנים את נכסיות המותג (המעמד שלו ביחס למותגים אחרים - נ'.ס') והיכן היא מדורגת במדד החברות שהכי טוב לעבוד בהן. אלו פרמטרים שיכולים ללמד אותנו על עליית קרנה של חברה בעיני הקהל ועל שיפור המוניטין שלה", מסבירה פרוסקי-שיאון. לדבריה, אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות השקעה מתמדת באג'נדה חברתית בעלת זיקה ישירה לליבה העסקית של החברה ותקשור מתמיד של העשייה לעובדים, לצרכנים ולשאר מחזיקי העניין של החברה. כל זאת על ידי קידום פרויקטים בשיתוף ארגונים חברתיים.

במסגרת תוכנית SHARING BEAUTY WITH ALL, ללוריאל ישראל שורה ארוכה של דרכים שבהן החברה משקיעה באג'נדה החברתית שלה: "החל מיוזמות חברתיות והתנדבות של עובדים כגון פרויקט CITIZEN DAY במסגרתו עשרות אלפי עובדי לוריאל בעולם, וביניהם עובדי לוריאל ישראל, יוצאים לעשייה משמעותית בקרב ארגונים חברתיים בחברה הישראלית, דרך תרומה של כספים ומוצרים למטרות חברתיות ועד לפרויקטים מורכבים יותר", מסבירה פרוסקי-שיאון.

אחד הפרויקטים שאליו היא מתייחסת הוא פתיחת מרכזי טיפוח לאוכלוסיות חלשות בישראל, בבתי חולים, בעמותות לנשים עם מוגבלויות שונות ועוד, שבהן נשים זוכות לטיפוח וטיפולי יופי שמשפרים את מצב רוחן. "אנחנו פועלים גם בנושא של חינוך מקצועי, באמצעות שיתופי פעולה עם מוסדות וגופים שמעניקים הכשרות בתחום של עיצוב שיער, קוסמטיקה וטיפוח, כשקהל היעד של המסלולים האלה הוא 90% נוער בסיכון", היא מוסיפה. רק לאחרונה, התבשרו העובדים על כך שהחברה החליטה להגדיל פי 3 את מספר שעות ההתנדבות המשולמות על חשבונה החל מ-2020. זאת כחלק ממגמת עידוד עובדיה להתנדב בקהילות להן הם משתייכים. לוריאל אף מסייעת להם באיתור עמותות לפעילות משמעותית.

היופי בא מבפנים: לחזון החברתי של לוריאל ישראל והתרומה לקהילה. הקליקו כאן>>

"כרגע אנחנו בתהליכי קביעת יעדים לשנת 2025, כדי להמשיך להוות דוגמה ולקדם אג'נדה חברתית וסביבתית מאוד ברורה", מצהיר שגיב. היעדים הללו, כפי שניתן לראות, יתרמו גם לחברה ולסביבה, אבל לא יפקירו את הצלע הכלכלית במשולש האחריות החברתית התאגידית.

לוריאל ישראל מעניקה חסות לפרויקט 50 המשפיעות לשנת 2019 של ליידי גלובס. לצפייה במתחם הפרויקט הקליקו כאן>>

עוד כתבות

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"