גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה מחלקות ההנדסה בעיריות ננטשות ומתרוקנות מעובדים?

יו"ר איגוד מהנדסי הערים היוצא, אבנר אקרמן, מתריע מפני פרישה נרחבת של בעלי מקצוע ותיקים ובעלי ניסיון

העובדים שמניעים את תכנון והנדסת העיר / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
העובדים שמניעים את תכנון והנדסת העיר / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

כמעט שנה חלפה מאז הבחירות לרשויות המקומיות, וענף התכנון העירוני נמצא בטלטלה קשה - בחודשים האחרונים מונו מהנדסי ערים חדשים בתל אביב, באר שבע, פתח תקווה, נתניה, כפר סבא, רמת גן והרצליה, במקום מהנדסים שפרשו. הפרישה ההמונית של אנשי מקצוע ותיקים אינה מסתיימת בקצה הפירמידה, ובעיריות רבות מדווחים על נטישה המונית, בעיקר בדרגים הזוטרים, של בודקי תוכניות ופקחים.

מינהל התכנון עבר בממשלה האחרונה לאחריות משרד האוצר, אולם עניין התקנים וקביעת השכר של עובדי מחלקות הנדסת עיר נותרו בסמכות משרד הפנים. "זו אחת הרעות החולות, ואחד מהמאבקים הגדולים שלנו לעתיד הקרוב", אומר יו"ר איגוד מהנדסי הערים, אבנר אקרמן, שבאופן אירוני, עזב אף הוא את מערכת התכנון העירונית, ואת משרת מהנדס העיר נתניה, לטובת הסקטור הפרטי.

שכרו של מהנדס עיר הוא נגזרת של מנכ"ל העירייה, והוא מגיע לעד 95% משכרו של האחרון. זה מעמיד את שכרם על כ-35 אלף שקל, אם כי ברשויות המקומיות שכר מהנדס העיר יכול לעלות על 40 אלף שקל. אדריכלי עיר ומנהלי אגפים יכולים להגיע לרמות של 70% משכר מנכ"ל. אולם שכרם של עובדים זוטרים, כמו בודקי תוכניות, מוצמד לעתים לשכר מנכ"ל והוא מגיע ל-25%-30% משכרו של זה, או שהם מקבלים שכר בהתאם להסכמים קיבוציים שונים.

"שכרו של בודק תוכניות יכול להגיע, לפני תוספות שונות שהוא מקבל כתוצאה מרפורמה שנערכה בשכרם לפני מספר שנים, ל-6,500-7,000 שקל בחודש. זו ממש בדיחה עצובה", אומר אקרמן.

"אם רוצים שיבנו הרבה, צריך לתגמל"

הרפורמה שאליה מתייחס אקרמן היא הסכם קיבוצי שנחתם ב-2016 והוסיף לשכר העובדים 1,000 שקל, עם אפשרויות לתוספות נוספות של עד 3,000 שקל, בין היתר על סמך הוכחה של עמידה ביעדים. ההסכם נחתם על סמך אישור השינויים בחוק התכנון והבנייה, ותלו בו תקוות גדולות, אבל בינתיים יש מקום לדאגה. אקרמן אומר בפשטות, שתוספות השכר אינן מפצות על תוספות העבודה והלחץ שנוספו לעובדים, מאז הרפורמות.

"בסופו של דבר המשכורות של אנשי התכנון ברשויות המקומיות נתונות באחריות הממונה על השכר באוצר, ושם צריך להבין, שאם הממשלה משקיעה הרבה בנדל"ן בשנים האחרונות, ורוצה שיבנו הרבה, צריך גם לדעת לתגמל ולתקצב את עובדי העיריות שפועלים בתחום הזה", אומר גורם שמעורה בנושא.

אז מדוע רק עכשיו מבחינים בבעיה? השכר הנמוך והלחץ הגבוה היו גם לפני שנה?

"הרפורמה נכנסה לתוקף לפני שלוש שנים. בשנה הראשונה שלה עזבו מעט, בשנה השנייה יותר ובשנה השלישית - עוד יותר, כי יותר ויותר עובדים הבינו את הבעיות שנובעות ממנה. עכשיו ראשי הערים שמים לב לזה שעזבה מסה קריטית את האגפים".

מה השתנה בעבודה בשנים האחרונות?

"הרפורמה הוסיפה לוחות זמנים לחוצים ומטלות נוספות לכל אנשי המקצוע, ומי שנעשו הלחוצים ביותר הם עובדי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, כי אם הם לא עומדים בלוחות הזמנים אז הם מקבלים על הראש, ויש לחצים כבדים. אנשים לא מוכנים לעבוד בתנאים כאלה ובתנאי שכר כאלה.

"בשוק הפרטי, גם אם אתה לא מקבל הרבה יותר כסף - ובדרך כלל אתה מקבל הרבה יותר - אתה עדיין לא נמצא בלחץ שבו אתה נמצא בוועדה המקומית".

"אין תקנים, ואנשים גם לא רוצים לבוא"

במשרד הפנים מסכימים עם חלק מהטענות. "אנחנו סבורים שברמת המאקרו השכר ברשויות המקומיות סביר בהחלט. כשמתמקדים בסביבות בהן יש תחרות עם השוק הפרטי, כמו הנדסה ומערכות מידע, המצב נהיה סבוך", אומרים שם. "המשרד פועל בשנים האחרונות ליצור ידע ולאסוף נתונים שיעזרו להצביע על כשלים".

תימרוץ המדינה את הבנייה, במיוחד באמצעות הסכמי הגג, מסבירים במשרד, גרם ליישובים קטנים לא רק להגדיל את היקפי המבנים והתוכניות, אלא גם את היקפי העבודה במערך התכנון המקומי. מספר היתרי הבנייה והתוכניות לבדיקה קפץ בעשרות ולעתים במאות אחוזים בשנה, ובחלק מהמקומות המערך העירוני התקשה להגיב לאתגר.

רון קוניק, ראש עיריית גבעתיים, תיאר לאחרונה מערכת עירונית מתסכלת בעירו, שמקצה הרבה מאוד אנרגיה לבדיקת תוכניות של תמ"א 38, אולם לא מפיקה ממנה הכנסות: "אין לנו תקנים במינהל הנדסה. המשכורות שמשלמת המדינה לבודקי תוכניות מגיעות ל-7,000 שקל בחודש וזה גורם לכך שאנשים לא רוצים לבוא ולעבוד. תמ"א 38 לא מביאה לנו היטלי השבחה, כמה תמ"א 38 אנחנו יכולים לעשות ולא לקבל מזה כסף?", אמר.

באגף הממונה על השכר באוצר מתכוננים לבדוק בקרוב את השלכותיו של ההסכם הקיבוצי עם עובדי הרשויות, שנחתם ב-2016. לאחרונה נשמעו טענות נגד הרשויות המקומיות, כי הן מעדיפות לחלק את הכספים בין העובדים ולא לתת באמת למצטיינים.

חלק מהבעיות ברשויות הקטנות, שלא מצליחות להציע שכר הולם, מיוחס בין היתר לבעיה המוכרת של מספר גדול מאוד של רשויות מקומיות קטנות שאין להן הצדקה לקיום כיישויות מוניציפליות עצמאיות. ואילו ברשויות מקומיות שצריכות להתמודד עם תוכניות גדולות במסגרת הסכמי הגג, מנסים להגיע להסכמים פרטניים, כולל יבוא כוח אדם מקצועי עצמאי. 

הדוגמה של כפר סבא: עוצרים מיזמי תמ"א 38 שכבר קיבלו היתר

דוגמה קיצונית לבעיות שעלולות לנבוע ממצוקת כוח אדם במחלקות התכנון, היא עיריית כפר סבא. העירייה סבלה בשנתיים האחרונות תהפוכות של ממש באגף הנדסת העיר: ב-2017 פרשו ממנה חמישה בכירים, ובשנה שעברה התפטרה מהנדסת העיר דאז ענת צ'רבינסקי. רק לאחר הבחירות המקומית האחרונות מונו עליזה זיידלר גרנות למהנדסת העיר, ומיכל שרייבר גלבנדורף לאדריכלית העיר ומנהלת אגף תכנון.

רפי סער / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

רפי סער, ראש העירייה החדש, כמו גם הבכירות שמינה, מצאו עיר במשבר תכנוני: תוכנית המתאר העירונית מופקדת, אולם מהנדסת העיר הקודמת הגישה לה התנגדויות, ולאור השינויים הן בראשות העיר והן באגף הנדסת העיר, החליטה הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה לדחות את הדיון בהתנגדויות לתוכנית בכמה חודשים, על מנת שהנהלת העיר הנוכחית תלמד אותה לעומקה, דבר שנעשה בימים אלה ממש.

נושא אחר שלא טופל בעיריות הקודמות הוא גיבוש מדיניות או תוכנית אב להתחדשות עירונית, כפי שנעשה ברוב הערים הגדולות, מה שגרם למקרה שבו החליטה לאחרונה העירייה לשלוח הודעות סירוב לכמה פרויקטים גדולים של תמ"א 38 בעיר, ולמעשה לדחות את התכנון שלהם, על אף שהוצאו להם היתרי בנייה. בעירייה מסבירים את דחיות הפרויקטים הללו בהיותם גדולים במיוחד, דבר שגורם להעמסה גדולה על תשתיות התחבורה בסביבה.

"עם כניסת ראש העיר החדש לתפקידו, מונו מהנדסת עיר ואדריכלית עיר. בעלי תפקידים אלו מצאו כי האישורים שניתנו לחלק מהפרויקטים, נוגדים ומסכלים תכנון עירוני מושכל, אינם נותנים מענה לצורכי הציבור העולים מתוספת יחידות, ואינם מהווים התחדשות עירונית, אלא מאפשרים אך ורק התחדשות של הבניין במגרש הפרטי. אי לכך, בקשות ספציפיות אלו הובאו לדיון חוזר לעדכון החלטה", הסבירה העירייה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו