גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיכון ובינוי ונתנאל גרופ יקבלו החזר של מיליוני שקלים על היטל השבחה שנגבה מהן שלא כדין

עיריית באר יעקב והוועדה המקומית לתכנון ובנייה מצפה אפק חויבו להשיב מיליוני שקלים לשיכון ובינוי ולנתנאל גרופ בגין תשלומי היטל השבחה שנגבו מהן על מגרשים שבהם הן מוגדרות "ברות-רשות" ולא חוכרות

באר יעקב / צילום: איל יצהר, גלובס
באר יעקב / צילום: איל יצהר, גלובס

עיריית באר יעקב והוועדה המקומית לתכנון ולבנייה מצפה אפק חויבו להשיב לחברות נתנאל גרופ בע"מ ושיכון ובינוי נדל"ן (השקעות בייזום) בע"מ מיליוני שקלים בגין תשלומי היטל השבחה שנגבו מהן שלא כדין לפני כעשור, בגין אישור תוכנית והקלות בשמונה מגרשים במזרח באר יעקב. זאת, במסגרת פסק דין שבו נדחתה טענת הוועדות כי הגבייה בסך כ-3 מיליון שקל, שבוצעה בין השנים 2008-2010, נעשתה כדין.

המחלוקת: ברות-רשות ולא חוכרות

מדובר בסאגה משפטית שזכתה להכרעה בשתי פסיקות שונות של בית משפט השלום, אשר הגיעו לבית המשפט המחוזי בלוד במסגרת הכרעה בשלושה תיקים שאוחדו. את החברות ייצגו עורכי הדין מיכאל רוזן וענבל פרברי.

נתנאל גרופ ושיכון בינוי, שתיהן חברות נדל"ן העוסקות ביזמות ובקבלנות, הן בעלות הקרקע שעליה מדובר. הסאגה המשפטית אליהן נקלעו החלה בשנים 2008-2010, אז חויבו החברות לשלם היטל השבחה בגין אישור תוכנית והקלות בשמונה מגרשים במזרח היישוב באר יעקב. כתנאי לקבלת אחת ההקלות, החברות אף נאלצו לחתום על כתב התחייבות, לפיו הן מתחייבות לשלם היטל השבחה לפי שומה סופית שתיקבע.

לאחר ביצוע התשלום הגישו החברות שומה נגדית, שבה טענו כי בארבעה מהמגרשים הן אינן חייבות כלל לשלם, שכן הן בגדר "ברות-רשות" בלבד, ולא חוכרות (בר-רשות הוא הגדרה משפטית שלפיה בעל הזכויות מרשה למחזיק בקרקע להשתמש במקרקעין), ועל כן, בהתאם להלכת קנית, ההלכה המשפטית שהייתה בתוקף באותה תקופה, שלפיה חובת תשלום היטל השבחה חלה אך רק על בעלי מקרקעין, הן פטורות מתשלום היטל השבחה בגין ארבעת המגרשים הללו.

על-מנת להכריע במחלוקת מונה שמאי מכריע, וזה קבע כי על החברות לשלם היטל השבחה בגין כלל המגרשים, בלי להבחין ביניהם. על קביעת השמאי המכריע הגישו החברות ערעור לבית משפט השלום בפתח-תקווה, אשר קיבל כבר ב-2011 את טענתן כי בגין ארבעה מהמגרשים בהן הן "ברות-רשות" בלבד, אין חבות בהיטל השבחה.

התיק הוחזר לשמאי המכריע לצורך קביעת היטל ההשבחה בגין חלק מהמגרשים בלבד. בד-בבד דרשו החברות החזר של היטלי ההשבחה בגין ארבעת המגרשים שבהם הן "ברות-רשות" בלבד, אולם הוועדה המקומית סירבה להשיב את הסכום, ובין הצדדים המשיכה להתברר מחלוקת בפני השמאי המכריע, שהיה אמור לפצל את סכום החוב בין ארבעת המגרשים שבהם החברות הן "ברות-רשות" לבין יתר המגרשים.

המועצה והוועדה לא הגישו ערעור על פסק הדין הראשון של בית משפט השלום, ומשהתמהמהו בהחזרת הכספים, הגישו החברות נגדן תביעה להשבת הכספים לבית המשפט ב-2014, הליך שנמחק בהסכמה הצדדים, כשהמחלוקת הוחזרה אל שולחנו של השמאי המכריע, שתמך שוב בעמדת המועצה והעירייה בניגוד להכרעת בית המשפט.

תביעה ותביעה שנגד: מה קובעת הפרוגרמה

במאי 2015 הגישו המועצה והוועדה לתכנון ובנייה הליך משפטי חדש מטעמן, שהוגדר כבקשה לסעד הצהרתי, וטענו שוב כי גביית היטל ההשבחה נעשתה כדין. בתגובה הגישו החברות הנתבעות תביעה שכנגד להחזר כספי.

באוגוסט 2015 ניתן פסק הדין השני של בית משפט השלום, במסגרתו דחה בית משפט את טענות מועצת באר יעקב והוועדה. נקבע כי השמאי ציין שבמסגרת הנתונים שהוצגו לו בטרם מסר שומתו המכרעת, הוצגה בפניו גם פרוגרמה מאוחרת שלא הייתה קיימת בעת החיוב בהיטל ההשבחה. אף שכעיקרון אין להקיש מתוך פרוגרמה לא מאושרת על שיעור ההשבחה במקרקעין, הרי בסופו של יום עשה בה השמאי שימוש לצורך קביעת ההשבחה, הגם שבמועד הרלוונטי לא הייתה בתוקף. בית המשפט קבע כי החוק לא מכיר בהשבחה כתוצאה מפרוגרמה, ומשהתחשב בה השמאי - דין טענת החברות להתקבל.

לנוכח הכרעה זו, הושב התיק לשמאי המכריע לצורך קביעת היטל ההשבחה בגין המגרשים הנוספים בהתאם לתוכנית המשביחה בלבד, החלה על המקרקעין בעת הרלוונטית, ללא הפרוגרמה. במאי 2016 ניתנה הכרעתו המתוקנת של השמאי המכריע, שעל-פיה פוצל סכום היטל ההשבחה בין המגרשים.

בד-בבד, במקביל לניהול ההליכים המשפטיים, בוטלה הלכת "קנית" על-ידי בית המשפט העליון.

לאור ביטול הלכה זו טענה המועצה שוב בבית המשפט כי יש לבטל את הקביעה העקרונית לפיה החברות פטורות מתשלום היטל השבחה בגין ארבעת המגרשים שבהם היו בגדר "ברות-רשות" בלבד. בנוסף ובמקביל, הוועדה המקומית הגישה ערעור על האופן שבו פיצל השמאי המכריע את סכום החבות בין המגרשים השונים, בטענה כי היה על השמאי המכריע לכלול בחיוב בגין ארבעת המגרשים שבהם החברות היו חוכרות, גם השבחה מכוח פרוגרמה תכנונית שנוצרה ארבעה חודשים לאחר שאושרה התכנית המשביחה; והחברות, מצידן, הגישו תביעה שכנגד, באמצעות עורכי הדין מיכאל רוזן וענבל פרברי, בדרישה להחזיר את הסכומים ששילמו.

פסק הדין: להחזיר לחברות את הכסף

כל שלושת ההליכים נדונו במאוחד, כאמור, ובמסגרתם התקבלו כל טענות החברות.

באשר להלכת קנית: השופטת מיכל ברק-נבו קבעה כי ביטול הלכת קנית אינו מאפשר פתיחה מחדש של פסקי דין חלוטים שניתנו בעבר על יסוד ההלכה שהייתה קיימת.

באשר לכתב ההתחייבות שעליו חתמה נתנאל, ובו התחייבה בתשלום היטל ההשבחה: השופטת קבעה כי מדובר בכתב התחייבות חד-צדדי שבו הרשות רק מרוויחה, כי היזם רק מתחייב לשלם היטל השבחה, ולא ויתרו לו בתמורה על תשלום אחר.

עוד קבעה השופטת כי כתב ההתחייבות אינו מאפשר לרשות המקומית לגבות היטל השבחה באותו האופן שבו הן גובות היטל השבחה לפי חוק; על-מנת לאכוף את כתב ההתחייבות, היה על העירייה והוועדה המקומית להחזיר תחילה את הכספים ששולמו בגין ארבעת המגרשים, ואז להגיש תביעה אזרחית לבית המשפט לתשלומם מחדש.

באשר לאופן החישוב של היטל ההשבחה בגין ארבעת המגרשים שבהם החברות היו חוכרות: בית המשפט דחה את ערעור הוועדה המקומית וקבע כי לא ניתן להתחשב בפרוגרמה תכנונית שנוצרה לאחר אישור התוכנית המשביחה, בעת קביעת היטל השבחה; שכן היטל השבחה נועד לשקף אך ורק תשלום מתוך ההשבחה שיצרה התוכנית שאושרה, תוך חיוב קיומו של קשר סיבתי בין אישור התוכנית לבין ההשבחה. לפיכך, לא ניתן להסתמך על מסמכים אחרים שנוצרו לאחר מועד אישור התוכנית לשם קביעת ההשבחה שיצרה התוכנית.

בסיכום, בית המשפט קבע כי תביעת העירייה והוועדה המקומית נדחית, התביעה שכנגד להשבת היטל ההשבחה מתקבלת בתוספת ריבית והצמדה לאורך כל השנים, והערעור המנהלי שהגישה הוועדה המקומית נדחה.

השופטת מתחה ביקורת חריפה על התנהלות המועצה והוועדה לתכנון ולבנייה, שהחזיקו משך שנים רבות את כספי החברות, למרות פסק דין של בית משפט השלום בפתח-תקווה מ-2011, שבו נקבע כי החברות פטורות מלשלם היטל השבחה בנוגע למקרקעין נשוא המחלוקת.

בנסיבות, ולנוכח העבודה שהושקעה בניהול ההליכים המשפטיים לאורך השנים והתוצאה שאליה הגיעה, חייבה השופטת את העירייה והוועדה בתשלום שכר-טרחה לבאי-כוח החברות בסך 90 אלף שקל ובהוצאות משפט בסך 55 אלף שקל.

עוד כתבות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצוללת בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק צוללת במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש שמרחיב את הפטור ממע”מ ביבוא אישי ל־130 דולר נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו - והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו הזה בדרך לביטול?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הביטקוין מטפס ב-7% והישראליות שצונחות

עליות באירופה ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צונחת בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים ● הביטקוין עולה ל-67 אלף דולר למטבע

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר