גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיכון ובינוי ונתנאל גרופ יקבלו החזר של מיליוני שקלים על היטל השבחה שנגבה מהן שלא כדין

עיריית באר יעקב והוועדה המקומית לתכנון ובנייה מצפה אפק חויבו להשיב מיליוני שקלים לשיכון ובינוי ולנתנאל גרופ בגין תשלומי היטל השבחה שנגבו מהן על מגרשים שבהם הן מוגדרות "ברות-רשות" ולא חוכרות

באר יעקב / צילום: איל יצהר, גלובס
באר יעקב / צילום: איל יצהר, גלובס

עיריית באר יעקב והוועדה המקומית לתכנון ולבנייה מצפה אפק חויבו להשיב לחברות נתנאל גרופ בע"מ ושיכון ובינוי נדל"ן (השקעות בייזום) בע"מ מיליוני שקלים בגין תשלומי היטל השבחה שנגבו מהן שלא כדין לפני כעשור, בגין אישור תוכנית והקלות בשמונה מגרשים במזרח באר יעקב. זאת, במסגרת פסק דין שבו נדחתה טענת הוועדות כי הגבייה בסך כ-3 מיליון שקל, שבוצעה בין השנים 2008-2010, נעשתה כדין.

המחלוקת: ברות-רשות ולא חוכרות

מדובר בסאגה משפטית שזכתה להכרעה בשתי פסיקות שונות של בית משפט השלום, אשר הגיעו לבית המשפט המחוזי בלוד במסגרת הכרעה בשלושה תיקים שאוחדו. את החברות ייצגו עורכי הדין מיכאל רוזן וענבל פרברי.

נתנאל גרופ ושיכון בינוי, שתיהן חברות נדל"ן העוסקות ביזמות ובקבלנות, הן בעלות הקרקע שעליה מדובר. הסאגה המשפטית אליהן נקלעו החלה בשנים 2008-2010, אז חויבו החברות לשלם היטל השבחה בגין אישור תוכנית והקלות בשמונה מגרשים במזרח היישוב באר יעקב. כתנאי לקבלת אחת ההקלות, החברות אף נאלצו לחתום על כתב התחייבות, לפיו הן מתחייבות לשלם היטל השבחה לפי שומה סופית שתיקבע.

לאחר ביצוע התשלום הגישו החברות שומה נגדית, שבה טענו כי בארבעה מהמגרשים הן אינן חייבות כלל לשלם, שכן הן בגדר "ברות-רשות" בלבד, ולא חוכרות (בר-רשות הוא הגדרה משפטית שלפיה בעל הזכויות מרשה למחזיק בקרקע להשתמש במקרקעין), ועל כן, בהתאם להלכת קנית, ההלכה המשפטית שהייתה בתוקף באותה תקופה, שלפיה חובת תשלום היטל השבחה חלה אך רק על בעלי מקרקעין, הן פטורות מתשלום היטל השבחה בגין ארבעת המגרשים הללו.

על-מנת להכריע במחלוקת מונה שמאי מכריע, וזה קבע כי על החברות לשלם היטל השבחה בגין כלל המגרשים, בלי להבחין ביניהם. על קביעת השמאי המכריע הגישו החברות ערעור לבית משפט השלום בפתח-תקווה, אשר קיבל כבר ב-2011 את טענתן כי בגין ארבעה מהמגרשים בהן הן "ברות-רשות" בלבד, אין חבות בהיטל השבחה.

התיק הוחזר לשמאי המכריע לצורך קביעת היטל ההשבחה בגין חלק מהמגרשים בלבד. בד-בבד דרשו החברות החזר של היטלי ההשבחה בגין ארבעת המגרשים שבהם הן "ברות-רשות" בלבד, אולם הוועדה המקומית סירבה להשיב את הסכום, ובין הצדדים המשיכה להתברר מחלוקת בפני השמאי המכריע, שהיה אמור לפצל את סכום החוב בין ארבעת המגרשים שבהם החברות הן "ברות-רשות" לבין יתר המגרשים.

המועצה והוועדה לא הגישו ערעור על פסק הדין הראשון של בית משפט השלום, ומשהתמהמהו בהחזרת הכספים, הגישו החברות נגדן תביעה להשבת הכספים לבית המשפט ב-2014, הליך שנמחק בהסכמה הצדדים, כשהמחלוקת הוחזרה אל שולחנו של השמאי המכריע, שתמך שוב בעמדת המועצה והעירייה בניגוד להכרעת בית המשפט.

תביעה ותביעה שנגד: מה קובעת הפרוגרמה

במאי 2015 הגישו המועצה והוועדה לתכנון ובנייה הליך משפטי חדש מטעמן, שהוגדר כבקשה לסעד הצהרתי, וטענו שוב כי גביית היטל ההשבחה נעשתה כדין. בתגובה הגישו החברות הנתבעות תביעה שכנגד להחזר כספי.

באוגוסט 2015 ניתן פסק הדין השני של בית משפט השלום, במסגרתו דחה בית משפט את טענות מועצת באר יעקב והוועדה. נקבע כי השמאי ציין שבמסגרת הנתונים שהוצגו לו בטרם מסר שומתו המכרעת, הוצגה בפניו גם פרוגרמה מאוחרת שלא הייתה קיימת בעת החיוב בהיטל ההשבחה. אף שכעיקרון אין להקיש מתוך פרוגרמה לא מאושרת על שיעור ההשבחה במקרקעין, הרי בסופו של יום עשה בה השמאי שימוש לצורך קביעת ההשבחה, הגם שבמועד הרלוונטי לא הייתה בתוקף. בית המשפט קבע כי החוק לא מכיר בהשבחה כתוצאה מפרוגרמה, ומשהתחשב בה השמאי - דין טענת החברות להתקבל.

לנוכח הכרעה זו, הושב התיק לשמאי המכריע לצורך קביעת היטל ההשבחה בגין המגרשים הנוספים בהתאם לתוכנית המשביחה בלבד, החלה על המקרקעין בעת הרלוונטית, ללא הפרוגרמה. במאי 2016 ניתנה הכרעתו המתוקנת של השמאי המכריע, שעל-פיה פוצל סכום היטל ההשבחה בין המגרשים.

בד-בבד, במקביל לניהול ההליכים המשפטיים, בוטלה הלכת "קנית" על-ידי בית המשפט העליון.

לאור ביטול הלכה זו טענה המועצה שוב בבית המשפט כי יש לבטל את הקביעה העקרונית לפיה החברות פטורות מתשלום היטל השבחה בגין ארבעת המגרשים שבהם היו בגדר "ברות-רשות" בלבד. בנוסף ובמקביל, הוועדה המקומית הגישה ערעור על האופן שבו פיצל השמאי המכריע את סכום החבות בין המגרשים השונים, בטענה כי היה על השמאי המכריע לכלול בחיוב בגין ארבעת המגרשים שבהם החברות היו חוכרות, גם השבחה מכוח פרוגרמה תכנונית שנוצרה ארבעה חודשים לאחר שאושרה התכנית המשביחה; והחברות, מצידן, הגישו תביעה שכנגד, באמצעות עורכי הדין מיכאל רוזן וענבל פרברי, בדרישה להחזיר את הסכומים ששילמו.

פסק הדין: להחזיר לחברות את הכסף

כל שלושת ההליכים נדונו במאוחד, כאמור, ובמסגרתם התקבלו כל טענות החברות.

באשר להלכת קנית: השופטת מיכל ברק-נבו קבעה כי ביטול הלכת קנית אינו מאפשר פתיחה מחדש של פסקי דין חלוטים שניתנו בעבר על יסוד ההלכה שהייתה קיימת.

באשר לכתב ההתחייבות שעליו חתמה נתנאל, ובו התחייבה בתשלום היטל ההשבחה: השופטת קבעה כי מדובר בכתב התחייבות חד-צדדי שבו הרשות רק מרוויחה, כי היזם רק מתחייב לשלם היטל השבחה, ולא ויתרו לו בתמורה על תשלום אחר.

עוד קבעה השופטת כי כתב ההתחייבות אינו מאפשר לרשות המקומית לגבות היטל השבחה באותו האופן שבו הן גובות היטל השבחה לפי חוק; על-מנת לאכוף את כתב ההתחייבות, היה על העירייה והוועדה המקומית להחזיר תחילה את הכספים ששולמו בגין ארבעת המגרשים, ואז להגיש תביעה אזרחית לבית המשפט לתשלומם מחדש.

באשר לאופן החישוב של היטל ההשבחה בגין ארבעת המגרשים שבהם החברות היו חוכרות: בית המשפט דחה את ערעור הוועדה המקומית וקבע כי לא ניתן להתחשב בפרוגרמה תכנונית שנוצרה לאחר אישור התוכנית המשביחה, בעת קביעת היטל השבחה; שכן היטל השבחה נועד לשקף אך ורק תשלום מתוך ההשבחה שיצרה התוכנית שאושרה, תוך חיוב קיומו של קשר סיבתי בין אישור התוכנית לבין ההשבחה. לפיכך, לא ניתן להסתמך על מסמכים אחרים שנוצרו לאחר מועד אישור התוכנית לשם קביעת ההשבחה שיצרה התוכנית.

בסיכום, בית המשפט קבע כי תביעת העירייה והוועדה המקומית נדחית, התביעה שכנגד להשבת היטל ההשבחה מתקבלת בתוספת ריבית והצמדה לאורך כל השנים, והערעור המנהלי שהגישה הוועדה המקומית נדחה.

השופטת מתחה ביקורת חריפה על התנהלות המועצה והוועדה לתכנון ולבנייה, שהחזיקו משך שנים רבות את כספי החברות, למרות פסק דין של בית משפט השלום בפתח-תקווה מ-2011, שבו נקבע כי החברות פטורות מלשלם היטל השבחה בנוגע למקרקעין נשוא המחלוקת.

בנסיבות, ולנוכח העבודה שהושקעה בניהול ההליכים המשפטיים לאורך השנים והתוצאה שאליה הגיעה, חייבה השופטת את העירייה והוועדה בתשלום שכר-טרחה לבאי-כוח החברות בסך 90 אלף שקל ובהוצאות משפט בסך 55 אלף שקל.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"