גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זהבית כהן שוב מרעידה את פסגות: חילופי מנכ"ל בניסיון להשיג את האקזיט המיוחל

פחות מחצי שנה אחרי שמיכל עבאדי–בויאנג’ו סיימה את דרכה כיו”רית בית ההשקעות פסגות בצל המתיחות עם בעלת השליטה - חילופים גם בכסא המנכ”ל: ראובן קפלן במקום ברק סורני ● השינויים נעשים בצל הרצון של זהבית כהן מאייפקס לשנות כיוון, לקראת מכירה או הנפקה ● פרשנות

ראובן קפלן / צילום: איל יצהר
ראובן קפלן / צילום: איל יצהר

שינוי דרמטי שני תוך פחות מחצי שנה בצמרת פסגות: בית ההשקעות הגדול בישראל, שבבעלות קרן אייפקס, הודיע כי על פרישתו של המנכ"ל ברק סורני בתום קדנציה קצרה יחסית של שלוש שנים. במקומו מונה לתפקיד ראובן קפלן.

קפלן כיהן בעבר כמנכ"ל חברת הבנייה הממשלתית עמידר, וקודם לכן כמנכ"ל כלל בריאות ומשנה למנכ"ל בכלל ביטוח, חברה בת של כלל ביטוח. הוא צפוי להיכנס לתפקיד בימים הקרובים - זה יקרה כחמישה חודשים בלבד לאחר שמיכל עבאדי בויאנג'ו, ששימשה כיו"רית פסגות, סיימה את דרכה בו בצל מתיחות חריפה עם בעלת הבית זהבית כהן שמנהלת את פעילות אייפקס בישראל. עבאדי בויאנג'ו שימשה בתפקידה במשך שנה וחודשיים בלבד.

קפלן מגיע לפסגות עם ניסיון ניהולי בחברת הדיור הציבורי עמידר (שם היה לו חלק בדוח מבקר המדינה) ובכלל ביטוח, שם שימש כמנכ"ל כלל בריאות, תפקיד שאליו מונה על ידי אביו אביגדור קפלן שהיה אז מנכ"ל קבוצת כלל ביטוח, ובתפקיד משנה למנכ"ל הקבוצה והאחראי על שיווק ואסטרטגיה. עם זאת, לקפלן אין ברזומה תפקיד של "מספר 1" בתחומי הפיננסים, החיסכון הפנסיוני ושוק ההון.

וכך, עם מינויים של קפלן כמנכ"ל ושל ארז נחום כיו"ר, מוצא עצמו בית ההשקעות הגדול בישראל, שחלק ניכר מפעילותו הינו בתחום קרנות הנאמנות והמסחר, בהובלת שני אנשים שאינם אנשי שוק הון ישראלי, ושאחראים כעת על 185 מיליארד שקל מכספי הציבור.

הבכירים לא שורדים

מציאות זו דומה למדי לגלגול קודם של פסגות, בימים שבהם הובל על ידי רונן טוב. טוב הגיע לפסגות לאחר שנים ארוכות בעולם החיסכון הפנסיוני, במטרה ליצור לבית ההשקעות הובלה בתחום החיסכון לטווח ארוך - דבר שלתקוותה של כהן היה אמור להציף ערך. זה לא קרה, וטוב עזב את בית ההשקעות בתום תקופה קצרה יחסית ולאחר עימות עם בעלת השליטה.

פסגות מתמחה בניהול חיסכון לטווח קצר ובניהול חיסכון לטווח בינוני וארוך (החיסכון הפנסיוני). אולם, שני העומדים בראשו עתה גם אינם אנשי חיסכון לטווח ארוך. בהקשר זה אמר ל"גלובס" גורם שמעורה בפסגות, כי בעבר אנשים שהגיעו מחוץ לפסגות לתפקידים בכירים לא שרדו בתפקיד - החל מרונן טוב, עבור באריק יוגב שהגיע לנהל את הביטוח, ועד עבאדי בויאנג'ו ואחרים שעזבו בתום תקופה קצרה יחסית.

על-פי הערכות בשוק, נפגשה זהבית כהן בחודשים האחרונים עם שורה של גורמים בשוק הפיננסים ומחוצה לו, בין היתר במטרה לבחון את האפשרות למנות מנכ"ל אחר לבית ההשקעות במקומו של ברק סורני.

סורני עוזב בימים הקרובים את פסגות בתום כהונה של שלוש שנים, ובסך הכל חותם 21 שנים בקבוצת פסגות.

ההנפקה שלא הצליחה

"זה נגמר טוב", אמר היום גורם בסביבת בית ההשקעות על עזיבתו של סורני. אלא שלפי הערכות בשוק, כאמור, מדובר בסיומו של הליך ארוך שהחל ביוזמת בעלת השליטה זהבית כהן. כהן לא מרוצה מתוצאות בית ההשקעות, ובמיוחד מכך שהיא תתקשה לקבל על פסגות את השווי שהיא מעוניינת לקבל עליו, וברצונה לפעול לשינוי כיוון של בית ההשקעות.

אייפקס רכשה את השליטה (76.2%) בפסגות בשנת 2010 מידי קרן יורק, לפי שווי של 2.7 מיליארד שקל. בסוף 2015 השלימה אייפקס את רכישת המניות, כשקנתה את החזקות המיעוט של קרן מרקסטון בבית ההשקעות (כ-23%) לפי שווי חברה של כ-1.9 מיליארד שקל בלבד לפסגות. בסך הכל שילמה אייפקס עבור בית ההשקעות הגדול בישראל כ-2.5 מיליארד שקל.

בעבר כבר ניסתה כהן לקדם הנפקה של פסגות לפי שווי של 3.7 מיליארד שקל, שנתפס גבוה מאוד - והרבה מעל השווי הריאלי. מאז ועד היום הצורך במימוש עסקת פסגות לא פחת, ועתה היא ניצבת בפני הצורך לממש את ההשקעה הגדולה שלה בפסגות, כשלשם כך היא נדרשת להציג לבית ההשקעות מנוע צמיחה.

על פניו נראה כי כהן מחפשת את העתיד של בית ההשקעות בתחום החיסכון לטווח ארוך, ולא בתחומי שוק ההון הקלאסיים. ייתכן כי מסיבה זו מינתה את קפלן לתפקיד המנכ"ל, בהתחשב בעברו בעולם הביטוח.

בכל אופן, מימוש ההשקעה הגדולה של אייפקס בפסגות - בין אם בדרך של מכירה אסטרטגית לרוכש מסוים ובין אם באמצעות הנפקה בבורסה - היא המטרה העיקרית שתונח לפתחו של קפלן, שמצטרף עתה לחברה שבשנים האחרונות התאפיינה בשינויים רבים.

לא מדובר באתגר של מה בכך, הגם שמדובר בבית השקעות רווחי וגדול שפעיל בשלל תחומי הפיננסים: ניהול קרנות נאמנות, ניהול תיקים, מסחר בשוק ההון, ניהול כספי מוסדיים חיצוניים, ניהול גמל, השתלמות ופנסיה, והוא גם מחזיק בסוכנויות ביטוח. בעבר החזיק פסגות גם בחברת ביטוח, אותה מכר לאיילון לאחר שלא סיפקה לו את שצופה ממנה.

לאחרונה נחשף ב"גלובס" כי אייפקס שיערכה את פסגות בשווי של 1.86 מיליארד שקל, נכון לסוף 2018. בשנת 2018 קטנו הכנסות פסגות בכ-6.5% והסתכמו ב-890 מיליון שקל, כשהרווח לפני מס קטן בשיעור דומה לכ-175.5 מיליון שקל. בשורת ה-EBITDA (רווח בנטרול הוצאות מימון, פחת ומחיקות) רשם פסגות ב-2018 ירידה של 14% לעומת 2017, לרמה של 353 מיליון שקל. 

ראובן קפלן

גיל: 53
מצב משפחתי: נשוי + 3
תפקידים בעבר: מנכ"ל חברת הדיור הממשלתית עמידר, משנה למנכ"ל כלל ביטוח ומנהל מערך שיווק לקוחות ואסטרטגיה, מנכ"ל כלל בריאות מקבוצת כלל ביטוח, מנכ"ל שחל ישראל ומנכ"ל השמירה מדיקל
השכלה: תואר שני במנהל עסקים מהאוניברסיטה העברית בירושלים; תואר ראשון עם התמחות בשיווק ומימון מהמכללה למנהל
עוד משהו: רוכב על אופניים בקביעות

עוד כתבות

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

רגע אחרי שהממשלה אישרה את עסקת הענק למצרים - ניו-מד רוצה לתת למנכ"ל עוד 8 מיליון שקל

המחזיקה הגדולה במאגר לוויתן, ניו-מד אנרג'י של קבוצת דלק, רוצה להעניק למנכ"ל החברה יוסי אבו אופציות בהיקף של 8.1 מיליון שקל, כשהמנה הראשונה היא כבר "בתוך הכסף" ● כזכור, ניו-מד כבר ביצעה "אובר-רולינג" פעמיים בשנים האחרונות כדי לאשר לאבו תגמול למרות התנגדות אסיפת בעלי המניות

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

הרצליה היא שיאנית השכר הממוצע. ומי אחריה ברשימה?

עפ"י דוח השכר של ביטוח לאומי, השכר הממוצע בישראל עמד על 15,098 שקל לחודש במחצית הראשונה של 2025 ● הדוח מספק תמונה שונה מזו של הלמ"ס, שם הסכום עמד על 14 אלף שקל ● 9% מהשכירים בישראל מועסקים ביותר ממשרה אחת, וזו סיבה משמעותית לפער

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

איך להשקיע וממה להיזהר: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P 500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם, ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: ap, Gil Cohen-Magen

היועמ"שית נגד ועדת החקירה שמקדם נתניהו: מתווה רצוף פגמים שלא יאפשר את חקר האמת

בהרב-מיארה במתקפה על הצעת החוק של חה"כ אריאל קלנר: "העדפת שיקולים פוליטיים על פני עקרונות של חקירה עצמאית, בלתי תלויה ומקצועית"

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ־10 מיליון שקל ● מאירה ברנע־גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

שר הכלכלה החליט: הגבלה על יבוא אלומיניום. האם האוצר יטיל וטו?

החלטת השר ברקת מגיעה בעקבות תלונות בתעשייה המקומית על יבוא זול מדי שמציף את השוק המקומי ● בענף הבנייה עלולים לסבול מעליות מחירים, וסוכני מכס מתלוננים על פער בין ההנחיות הרשמיות לבין המימוש בפועל ● האם שר האוצר סמוטריץ' יבטל את המהלך, כפי שעשה עם הקנאביס הרפואי?

האם המשבר בהייטק הסתיים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח חדש חושף - סיכום השנה בהייטק: שיא בעסקאות לצד שפל במספר המועסקים

דוח חדש חושף כי בשנה החולפת נרשמה לראשונה ירידה שנתית במספר העובדים בענף ההייטק, ובמקביל הג'וניורים מתקשים להיכנס לשוק למרות שנת שיא פיננסית

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

רשף תגייס 550 מיליון שקל ממוסדיים, חצי מהכסף יזרום לקופת ארית

אחרh שנסוגה מכוונתה להנפיק את החברה הבת, יצרנית המרעומים ארית בדרך להשלים גיוס פרטי לפי שווי נמוך יותר של 3.75 מיליארד שקל ● היקף הגיוס עשוי לגדול ל-900 מיליון שקל

גיא נתן / צילום: תומר שלום

הוא רק בן 27, אבל כבר גורו של מעל 100 אלף עוקבים: "אנשים רואים שכל ירידה נמשכת חודש, וזו בעיה"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול; מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו"; וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

חנות של ליאור עדיקה / צילום: איל יצהר

"חוק ליאור עדיקה" מגיע להצבעה סופית. איך ייראו הכללים החדשים?

בימים הקרובים תכריע הכנסת האם להחריג רשתות פארם קטנות ובינוניות מהרגולציה הכבדה של חוק המזון ● אבל לצד השאיפה לעודד תחרות מול סופר פארם ו-Be, ישנם לחצים של לוביסטים וחשש מפגיעה בשקיפות המחירים ● גלובס עושה סדר בתיקון שעשוי לשנות את הרגלי הקנייה שלכם

רופי תורפ. כל קו עלילה מטופל באופן אמין / צילום: ליינה אמברון

"מרגו צריכה כסף": כמה חופש באמת נשאר לאישה כשהגוף הופך למטבע

הרומן "מרגו צריכה כסף" מאת רופי תורפ שואל בחדות ובהומור מה מותר ומה אסור לאישה לעשות עם הגוף שלה ● במרכז העלילה אם חד־הורית צעירה שמוצאת חבל הצלה כלכלי במכירת תמונות עירום ב"אונליפאנס" ● ה"רעים" אינם גברים בודדים אלא הממסד הרפובליקאי האמריקאי - ואם נרצה, גם אמריקה של טראמפ

אחרי טעויות חמורות בדיווח: BBC יבחן מחדש את הסיקור על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חיזבאללה מסרב להתפרק מנשקו והחזית עם לבנון מתחממת, האנטישמיות בבריטניה נמצאת ברמות שיא, ב-BBC צפויים לבחון מחדש את הסיקור על ישראל אחרי דוח שקבע שהיו טעויות חמורות בדיווח על המלחמה, ושגריר ארה"ב בישראל בראיון לוול סטריט ג'ורנל על החיים בירושלים ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

משחק הכיסאות בשוק החשמל: דוראד חוזרת למרוץ ולוחצת את המתחרות לפינה

לאחר שנים של סכסוכים יצריים, משיכת התביעות של אדלטק סוללת את הדרך להקמת תחנת הכוח "דוראד 2" ● מול מגבלות הרגולציה ולוח הזמנים הצפוף של רשות החשמל, חזרת התחנה למגרש מגבירה את הלחץ על המתחרות - ועשויה להכריע מי מהן תישאר מחוץ לרשת

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

מניית אינטרקיור נפלה על רקע קריסת בזלת, שחייבת לה 27 מיליון שקל

קבוצת החברות בזלת, שהייתה מפעל העיבוד והאריזה של אינטרקיור וגם רכשה ממנה חומרי גלם, נכנסה לאחרונה להקפאת הליכים, והיא חייבת לה 27 מיליון שקל ● מלבד עצם החוב שלא ברור מה יעלה בגורלו, אינטרקיור תצטרך כעת למצוא ספק אחר בתחום האריזה ● ומה קרה לשאר מניות הקנאביס בבורסה בת"א?

מה צפוי למשכירי הדירות / צילום: Shutterstock

משכירים דירה? מה צריך לדעת על חובת הדיווח על שכירות

התוכנית של משרד האוצר להקים רשם שכירויות ולחייב את כל משכירי הדירות במדינה לדווח על כך, חזרה שוב לטיוטת חוק ההסדרים ● איך זה יעבוד, ועל מי זה יחול? ● גלובס עושה סדר

מוניות בדרכים / צילום: Shutterstock

האם כניסת אובר לישראל מצדיקה פיצוי של 4 מיליארד שקל?

במשרד התחבורה בוחנים פיצוי בהיקף 4 מיליארד שקל לנהגי המוניות בשל קידום הכנסת חברות שיתופיות בינלאומיות לשוק ● מדובר בסכום גבוה יותר בהשוואה למהלכים דומים

יוסי חסון / צילום: באדיבות מייטאון

היזם שבטוח: "ייקח עוד זמן עד שאנשים יירדו מהגדר"

מנכ"ל ויו"ר מיי טאון, יוסי חסון, היה בין המשקיעים הראשונים ב־Waze - ובשלב מסוים החליט "לחתוך" מעולם ההייטק וההשקעות אל הנדל"ן ● היום הוא מקווה להפוך את מיי טאון לאחת המובילות בהתחדשות עירונית, מודה כי בדיעבד היה נכנס לעולם הפינוי־בינוי מוקדם יותר, ומלין על הבירוקרטיה המכבידה: "תב"ע ובקשה להיתר בתוך חמש שנים? צריך להיות הודיני"

עופר זיו, מנכ''ל ויתניה הפורש / צילום: דורון סהר

אחרי 16 שנה: מנכ"ל ויתניה עופר זיו עוזב את תפקידו. זה המחליף שלו

עופר זיו יסיים את תפקידו כמנכ"ל חברת הנדל"ן ויתניה בסוף מרץ 2026, ובמקומו ייכנס לתפקיד יריב בר-דעה, ששימש בתפקידו האחרון כסמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי בגב-ים ● מטעם ויתניה לא צוינה הסיבה לסיום כהונתו של זיו כמנכ"ל

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים