גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי החרמת הבחירות הקודמות, בציבור הערבי קצת פחות אדישים

אחרי החרמת ההצבעה בבחירות האחרונות באפריל, בציבור הערבי נרשם שינוי מגמה לקראת מועד ב' ● סקר של מכון דיין מראה כי שיעור ההצבעה במגזר יעלה ל–56% ● הפעם מסתמן רוב מוחלט למפלגות הערביות; מרצ תשלם את מחיר החבירה לאהוד ברק

שלטי בחירות בטירה./ צילום: רויטרס
שלטי בחירות בטירה./ צילום: רויטרס

במקביל למו"מ על כניסה אפשרית לממשלה ודיבורים על המועמד המועדף, עוסקים בציבור הערבי בסוגיית החרמת ההצבעה בבחירות. שיעור ההצבעה בחברה הערבית עמד בבחירות באפריל השנה על 49.3% בלבד, לעומת 63% בבחירות 2015. חלק מאלו שלא מצביעים נחשבים ל"מחרימים אידאולוגיים", ומונים בין 15%-20% מבעלי זכות ההצבעה.

עלי יאסין, תושב חיפה בן 35, דובר עברית שוטפת. כל חייו גדל בסביבה מעורבת. עלי לא הצביע לכנסת מעולם, והוא מטיף לחבריו ולמשפחתו שלא לעשות כן. בשיחה עם "גלובס" הוא מסביר את הרציונל מאחורי ההחלטה שלו: "אתם הגדרתם את המדינה כמדינה יהודית, הדמוקרטיה בה היא ליהודים, והשוויון לא קיים. שוויון מבחינתי הוא שוויון תרבותי, כלכלי, חברתי ובעיקר פוליטי".

שיעור ההצבעה בבחירות לכנסת

יאסין אומר כי "לא מדובר רק בחוק הלאום". מראשית המדינה, המשטר הצבאי שהוסר רק אחרי 18 שנה מהקמת ישראל, מהנכבה, היחס של השב"כ המעורב בכל תחומי החיים, התקציבים, הפקעת האדמות, ובעצם אי היכולת להקים מפלגה לאומית פלסטינית אמיתית - "כל אלה מביאים אותנו הפלסטינים המכונים 'ערבי 48' או 'המפונקים' בפי הפלסטינים מהשטחים, להחרים את הבחירות הכאילו דמוקרטיות".

אתה לא מאבד בכך את היכולת להשפיע ולשנות?

"אין יכולת להשפיע ולשנות. איימן עודה הצהיר שהוא מוכן בתנאים מסוימים לתמוך בקואליציה בראשות בני גנץ, וחטף על הראש מ'כחול לבן', ובעקבות זה גם מהרחוב הערבי. 'כחול לבן' לא שונה מ'הליכוד' ומ'מרצ' - היא מפלגה ציונית שמוכנה לתת לנו פירורים".

ומה עם המפלגות הערביות - למה לא להצביע להן? 

"הן אינטרסנטיות ופועלות בעיקר בשביל הפוליטיקאים והמנגנון, ולכן כמעט שלא השיגו כלום עבור החברה הערבית".

בעלי זכות בחירה

9 באפריל 2019, צהריים: אדישות מוחלטת

שעות אחר הצהריים ביום הבחירות הקודם, 9 באפריל, היו מהשעות הקשות שעברו על הפוליטיקאים הערבים. בסביבות השעה 16:00 הדיווחים הראו כי רק מעט יותר מרבע מהמצביעים הערבים הגיעו לקלפיות, והתנועה הייתה דלה.

המאמץ של השעות האחרונות לפני ההצבעה כלל אלפי טלפונים, עשרות אלפי מסרונים, ראיונות דחופים בכלי התקשורת בשפה הערבית וגם קריאות של המואזינים במסגדים לצאת להצביע - כל אלה הצליחו להעלות את שיעור ההצבעה הסופי לכמעט 50%.

רק מחצית מהמצביעים הלא-יהודים דוברי הערבית בישראל באו להצביע. ההצבעה הזו הייתה כרטיס אדום למפלגות הערביות, שראשית החליטו לשוב ולהתאחד תחת רשימה המשותפת, אבל יותר מכך - להיות קשובים יותר לרחוב הערבי.

לפי סקרים ומחקרים של מכוני מחקר, דוגמת מכון דיין של אוניברסיטת תל אביב, ובנוסף סקרים פנימיים שערכו המפלגות הערביות - חלקים נרחבים בציבור הערבי איבדו אמון ביכולת ההשפעה של המפלגות הערביות. בניגוד לרצון של ציבור זה להיות מעורב יותר, להתערות בחברה ובעיקר בכלכלה הישראלית ולהשפיע על מצבם האישי ומצבם של הישובים שבהם הם מתגוררים.

הנתונים הללו הובילו, בין היתר, להחלטה של הרשימה המשותפת במסמך העקרונות שלה, להגביר את שיתוף הפעולה עם הארגונים האזרחיים הערבים וראשי הרשויות והערים.

האם המהלך הצליח? סקר שערך ד"ר אריק רודניצקי ממרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, מראה ששיעור ההצבעה במגזר הערבי בבחירות הקרובות יעמוד על כ-56%. עלייה קלה מהשפל של הבחירות הקודמות. "על פי הסקר, נראה כי מגמת הירידה בשיעור ההצבעה במגזר הערבי נבלמת", אומר ד"ר רודינצקי.

הבשורה הטובה למשותפת היא עלייה בתמיכה בה בקרב הבוחרים שיגיעו - לפי הסקר, 80.5% מבין אזרחי ישראל הערבים שמתכננים להשתתף בבחירות, לעומת כ-70% שתמכו במפלגות הערביות בבחירות באפריל תומכים כעת ברשימה המשותפת. מנגד, התמיכה ברשימות היהודיות עתידה להיחלש במידה ניכרת.

הנתונים המלאים מראים שרשימות ערביות נוספות שזוכות לתמיכה בציבור הערבי הן רשימת "האחדות העממית", שהוקמה בידי פרופ' אסעד גאנם מאוניברסיטת חיפה (3.3%); ורשימת "כבוד ושוויון" (כראמה ומוסאווה, 3.1%) - שתי רשימות קטנות ללא סיכוי לעבור את אחוז החסימה.

לפי הסקר, רק 6.1% מהמצביעים עתידים לתת למפלגות "היהודיות" את קולן, ובעיקר ל"ישראל ביתנו" (1.6%), "כחול לבן" (1.4%), "הליכוד" (1.2%) ו"ש"ס" (1.2%). המפסידות העיקריות הצפויות לפי הסקר הן "מרצ", שקיבלה בקלפיות הערביות באפריל כמעט 9%, ולפי הסקר הזה תקבל כעת רק 0.2%.

הסיבה העיקרית היא ההצטרפות לאהוד ברק במחנה הדמוקרטי. ברק נחשב פרסונה נון גראטה בחברה הערבית הישראלית, על רקע אירועי אוקטובר 2000, תקופת היותו ראש ממשלה, שבהם נהרגו 29 ערבים ישראלים במהומות. התנצלותו בראיונות העיתונאיים לא עזרה כנראה.

גם התמיכה של החברה הערבית ב"כחול לבן" שעמדה על 8% באפריל, עומדת לפי הסקר על 1.4% בבחירות הקרובות. גם אם הנתונים אינם מדוייקים, הם בהחלט משקפים מגמה.

המועמד הראוי במגזר: בנימין נתניהו

הנה החדשות המעניינות יותר מהסקר: המועמד הראוי ביותר לראשות הממשלה גם בעיני המגזר הערבי הוא בנימין נתניהו עם 23.6%, אחריו איימן עודה עם כ-10%, לפני בני גנץ עם 9.6%.

רוב גדול מבין המתכוונים להצביע, כ-77%, תומכים בשילוב מפלגה ערבית או חברי כנסת ערבים בקואליציה ממשלתית, או לפחות בגוש חוסם.

מהסקר גם עולה כי הנושאים החשובים ביותר לציבור הערבי הם בעיית האלימות והפשיעה בחברה הערבית, המצב הכלכלי, היחסים בין יהודים וערבים במדינה, המאבק סביב סוגיית חוק הלאום ורק אחר כך הבעיה הפלסטינית.

הסיבה העיקרית להשתתפות בבחירות בקרב המתכוונים להצביע היא תקווה לשיפור המצב בעתיד (33.0%). סיבות אחרות הן החשש מפני היחלשות הייצוג הערבי בכנסת (18.1%); הרצון לממש את הזכות והחובה האזרחית להצביע (13.0%); האמונה כי השתתפות בבחירות היא הזדמנות להשפעה פוליטית (10.5%); והבעת אמון ותמיכה בחברי הכנסת המייצגים את הבוחר (9.8%).

מתברר שההקמה מחדש של הרשימה המשותפת כמעט שלא השפיעה על שיקולי ההצבעה - רק 5.9% מאלה שמתכוונים להצביע ביום הבחירות ציינו זאת כשיקול שיעודד אותם להגיע לקלפי.

ומה לגבי הצד השני, של אלו שאינם מתכוונים להצביע? ובכן, בקרב אלו הסיבה העיקרית להימנעות מהשתתפות בבחירות או מתלבטים אם להצביע, היא העמדות הפוגעניות שמשמיעים פוליטיקאים יהודיים כלפי הציבור הערבי (34.0%). במילים אחרות, הציבור הערבי לא ישכח לנתניהו את אמירת "הערבים נוהרים לקלפיות", ואמירות נוספות בקמפיין הנוכחי המזהירים מפני שותפות של הפוליטיקאים הערבים בממשלה של בני גנץ.

סיבות אחרות לאי-הצבעה בן התחושה שאין מפלגה שמייצגת את הבוחר הערבי (20.6%); חוסר עניין או עניין מועט בפוליטיקה (19.4%); והתנגדות עקרונית להשתתפות בבחירות לכנסת (17.8%).

הממצאים מלמדים עד כמה רטוריקה פוגענית מצד מפלגות הימין משפיעה לרעה על כוונות ההצבעה בציבור הערבי. יש לייחס ממצא זה לשידורי התעמולה של הליכוד, המרתיעים את הציבור מפני אפשרות הקמתה של "ממשלת שמאל-ערבים", ואולי גם לפרשת מצלמות המעקב בקלפיות - עניין שלא נבחן לאור העובדה שנתוני הסקר נאספו לפני שיוזמת החקיקה בעניין המצלמות נדחתה בכנסת. 

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי