גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החרם הפלסטיני עובד? בתי החולים בישראל צופים ירידה של 100 מיליון שקל בהכנסות

הרשות הפלסטינית הורידה באופן חד את מספר האישורים שהיא מספקת לתושביה לעבור טיפוליים רפואיים בישראל ● זאת בשל חוק קיזוז משכרות למחבלים שמקטין את הכנסותיה ב-500 מיליון שקל בשנה ● הנפגע העיקרי: בית החולים הדסה שהכנסותיו מהרשות ב-2019 קטנו ב-70 מיליון שקל

מנכ”ל הדסה, פרופ’ זאב רוטשטיין / צילום: ליאור מזרחי
מנכ”ל הדסה, פרופ’ זאב רוטשטיין / צילום: ליאור מזרחי

קבוצת בתי חולים בישראל, ובראשם המרכז הרפואי הדסה, צפויים לספוג ב-2019 פגיעה כלכלית בגובה של כ-100 מיליון שקל בשל הירידה החדה במספר המטופלים הפלסטינים המגיעים לישראל.

הירידה התרחשה בין היתר על רקע חוק קיזוז משכורות למחבלים, שיישומו החל בפברואר השנה, ובמסגרתו קוזזו מכספי המסים שישראל גובה עבור הרשות הפלסטינית יותר מ-500 מיליון שקל בשנה. מדובר בכספים המיועדים למשכורות עבור אסירים ביטחוניים ומשפחותיהם ואסירים משוחררים. בשל החוק, פחת דרמטית מספר ההפניות -התחייבות לתשלום - שמספקת הרשות לחולים מורכבים, רובם ילדים, המבקשים להגיע לישראל, כדי לעבור כאן טיפולים שאינם בנמצא בשטחיה.

מדיניות זו החלה מסביבות חודש מאי, "כשהמצור התהדק יותר ויותר, עד שחולים חדשים כמעט שהפסיקו להגיע להדסה", אמר ל"גלובס" מנכ"ל הדסה, פרופ' זאב רוטשטיין. לדבריו, "מדובר בחולי סרטן מורכבים, אנשים בעלי מומים מולדים, חולים במחלות המטולוגיות קשות ואנשים שהיו מעורבים בתאונות דרכים קשות". ב-2018, הגיעו ההכנסות של בתי חולים בישראל מטיפול בפלסטינים לקרוב ל-300 מיליון שקל.

"קיצצנו בהוצאות ונגדיל תיירות מרפא"

בשל הקרבה הגאוגרפית לגדה, המרכז הרפואי הדסה קיבל אליו עד היום את מרבית החולים הפלסטינים והיקף הכנסות שלו מפעילות זאת הגיעה ל-140 מיליון שקל בשנה. סכום זה צפוי להיחתך בחצי עד סוף 2019 - הפסד צפוי של 70 מיליון שקל עבור בית החולים.

עבור הדסה, המצוי בשלהי תוכנית הבראה, מדובר בהפסד כלכלי משמעותי. אם הקפאת ההפניות למטופלים פלסטינים לבתי חולים בישראל תימשך גם לתוך 2020, "אנחנו מדברים על אובדן הכנסה בהיקף של תקציב הקניות בהדסה של קופת חולים קטנה, כמו לאומית", מוסיף רוטשטיין.

איך הדסה תתמודד עם הפגיעה הכלכלית?

"קיצצנו בהוצאות ונגדיל את ההיקפים של תיירות המרפא. מדובר ב-140 מיליון שקל מתוך תקציב שנתי של כ-2.5 מיליארד שקל, כך שתוך כמה שנים נוכל לאזן את ההפסד, אם הוא יימשך לטווח ארוך".

עם זאת, לדבריו, הבעיה ההומניטרית קשה יותר מהבעיה התקציבית, שכן מדובר במטופלים שבחלק מהמקרים נשלחים אל מותם. הרשות אמנם טוענת שהמטופלים נשלחים לבתי חולים במדינות ערביות אחרות, כמו ירדן ומצרים, אולם מגורמים עמם שוחחנו כלל לא ברור אם כך אכן קורה ובחלק מהמקרים גם טיפולים שכבר החלו בביתי החולים בישראל - נקטעים.

לדברי רוטשטיין, "נתתי הנחיה ברורה לכך שחולים פלסטינים המגיעים למיון שלנו ומצויים בסכנת חיים, יטופלו פרו-בונו, גם ללא הפניה. החיים חשובים מכל דבר אחר. אנחנו גם ממשיכים להדריך ולהנחות רופאים ואחיות פלסטינים, אף שעוד לא ברור אם נקבל על כך תשלום. חשבנו שנוכל לסדר את העניין בדרכים שקטות".

לצד הדסה, בתי חולים נוספים המקבלים אליהם חולים פלסטינים מהגדה ומרצועת עזה הם שיבא, איכילוב ורמב"ם. שיבא ספג ירידה של 23% בהכנסות ממטופלים פלסטינים ב-2018-2019, מהיקף ש 113 מיליון שקל ב-2018 ל-87 מיליון שקל ב-2019 (הערכה, עד לסוף השנה).

ההפסד למדינה: 20 מיליון שקל בשנה

במפתיע, ברמב"ם ובאיכילוב הייתה דווקא עלייה קלה בהכנסות ממטופלים פלסטינים ב-2019 לעומת אשתקד. באיכילוב, העלייה בהכנסות מ-15 מיליון שקל ב-2018 ל-20 מיליון שקל ב-2019, מיוחסת להמשך טיפול בחולים משנים קודמות - חולים שנדרשים לטיפולים מורכבים, המלווים באשפוזים ארוכים - ולפי בית החולים "החל מיולי מורגשת ירידה במספר ההפניות החדשות, כשהפעילות מול הרשות ירדה כמעט לאפס". ברמב"ם העלייה בהכנסות היא מ-11 מיליון שקל ב-2018 ל-15 מיליון שקל ב-2019.

בשורה התחתונה, ההפסד הכלכלי למדינה - לא כולל ההפסד של הדסה שאינו בית חולים ממשלתי - נכון לסוף 2019 מוערך בפחות מ-20 מיליון שקל. סך הסובסידיה השנתית שמעניק משרד הבריאות לכלל בתי החולים הממשלתיים הוא כ-2 מיליארד שקל, סכום שתידרש עליו תוספת בשל אירועים לא צפויים, לרבות הירידה במספר החולים הפלסטינים.

לפי הערכות במשרד, אם "החרם" הפלסטיני על בתי החולים הישראליים יימשך, ההפסד הכלכלי עלול להיות כ-50 מיליון שקל ויותר מכך ב-2020. "אנחנו עובדים עם תקציבים הדוקים מאוד, וכל ירידה בהכנסות, גם הקלה ביותר, מחייבת אותנו בהתאמות", מסביר גורם בכיר במשרד. "לב העניין הוא המטופלים, רובם ילדים, שכן בהיעדר הטיפול הרפואי בישראל או טיפול אחר, הם עלולים למות. יש לנו תקווה שהעניין יסתדר והמטופלים הפלסטינים ישובו לישראל". 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו