גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחירות 2019, מועד ב': לאן נעלמו הפעם הבוטים והפייק ניוז, ומה בא במקומם?

הכוכבים של בחירות 2019, סבב א' - הבוטים והפייק ניוז - קיימים פחות בשיח הבחירות הנוכחי, ונראה כי את מקומם חזרו לתפוס שלטי החוצות ברחובות ● הסיבה: הגבלות של ועדת הבחירות ושל פייסבוק ואינסטגרם ● מנכ"ל BBDO IM: "כשיש ואקום, משהו אחר נכנס – הפעם התשדירים הפכו להיות הרבה יותר נגטיביים"

שילוט חוצות בבחירות 2019, סבב ב' / צילום: טל שניידר
שילוט חוצות בבחירות 2019, סבב ב' / צילום: טל שניידר

בוטים, פייק ניוז, מניפולציות על דעת הקהל באמצעים דיגיטליים מתוחכמים שיטו את הבחירות ויהרסו את הדמוקרטיה? - האזהרות של המומחים והתקשרות בקושי התגשמו בסיבוב הבחירות הקודם, והשיח עליהם נעלם כמעט לחלוטין בבחירות הנוכחיות. חזרנו אל כמה מאנשי המקצוע והמומחים עמם שוחחנו לקראת הבחירות הקודמות, כדי לנסות להבין מה השתנה - ומדוע.

התשובות הפתיעו מעט - בבחירות האלה היו פחות קמפיינים מטורגטים המיועדים לקהלים ספציפיים ברשתות החברתיות, ויותר קמפיינים של שלטי חוצות. מצד אחד היו יותר מסרים אותנטיים, אך מהצד השני הם היו אגרסיביים הרבה יותר. הסיבות לשינוי, לדעת המומחים, הן בין השאר החלטות ועדת הבחירות, והפעולות של פייסבוק ואינסטגרם למיגור התופעות שהקימו עליהם את המבקרים.

"תחקיר הבוטים הגדול התפוצץ לנו בפרצוף. הוא פורסם ברעש גדול, ואז מסיבת בוטים אצל נתניהו בבלפור שהראתה שמי שהוצגו כבוטים לכאורה הם בעצם אנשים אמיתיים - זה יצר איזו פגיעה בלגיטימיות של השיח ולרוויה. אישית אני לא עוסקת בשאלה הזאת, כי טכנית אי-אפשר להוכיח באמצעות הכלים הקיימים ובאמצעות הדאטה הקיים מי בוטים ומי לא. זה ערער את הלגיטימיות של הניסיון לקבוע עבור אחרים מהו בוט ומהו לא בוט". כך מסבירה חוקרת האינטרנט ד"ר ענת בן דוד מהאוניברסיטה הפתוחה, מה גרם לשיח הבוטים להיעלם מחיינו בבחירות הנוכחיות.

ד"ר בן דוד מפעילה מאז הבחירות הקודמות את עמוד הטוויטר "מטורגטים", שהוקם על-מנת להתחקות אחרי המודעות שמפרסמים פוליטיקאים ומפלגות, ומחלץ מהן מידע ותובנות על האופן שבו מטרגטים המפרסמים את הגולשים.

לדבריה, מי שבלטה בשימוש באמצעים שונים משל שאר המפלגות היא מפלגת הליכוד. בן דוד מסבירה כי "בעוד שרוב המפלגות עשו שימוש בקטגוריות המובנות של פייסבוק כמו גולשים שמתעניינים בפוליטיקה, פמיניזם או תנועות חברתיות - הליכוד לא השתמש בקטגוריות של פייסבוק, אלא העדיף לטרגט גולשים לפי הגדרות מאוד עמומות כמו גולשים שהיו בקשר עם האפליקציה, או השתמשו בתוכן שלהם בפייסבוק". 

שילוט חוצות בחירות 2019, סבב ב' / צילום: איל יצהר, גלובס

"התנודות בישראל פחות ניתנות להשפעה"

גם אור שליי, מנהל אסטרטגיה בסוכנות הדיגיטל אינטראקשן (Interaction) מקבוצת אדלר-חומסקי, שעבדו עם קמפיין כחול לבן במועד א' של הבחירות השנה, מציין את תחקיר הבוטים הגדול של "ידיעות אחרונות" ו"ניו יורק טיימס" בתור נקודת מפנה.

לדבריו, "תחקיר הבוטים לא נצרב בתודעה ככזה ששינה את כללי המשחק. בעקבות הצהרת ראש השב"כ נדב ארגמן לפיה יהיו גורמים שינסו להתערב בבחירות, הייתה ציפייה גדולה לכלים דיגיטליים שינסו להשפיע על דעת הקהל ולהדהד מסרים. אבל זה לא צלח בגלל מאפייני החברה - שבטית ומגזרית - שהתנודות בה בין ימין ושמאל פחות ניתנים להשפעה מאשר בשיטת הבחירות האמריקאית, שיכולה להיות מוכרעת על חודו של קול בקלפי בפלורידה".

מה שכן מאפיין את הסיבוב הנוכחי, טוען שליי, הוא "עבודה בזמן אמת במדיה החברתית. כל ראיון או חצי גמגום מיד הופכים לוויראליים. זה בלט בייצור תוכן בעל ערך כמו השיר של מאור אדרי וגל מלכה בקמפיין של נתניהו. הרגעים האותנטיים - כמו ביבי שיורד מהבמה באשדוד - יכריעו את הבחירות. אלה הרגעים שעולים על סטרואידים במידה החברתית".

בכיר נוסף עמו שוחחנו, המשמש כעת בתפקיד במטה של כחול לבן, מצביע גם הוא על קמפיין הליכוד כיוצא דופן. פייסבוק אומנם הודיעה כי התנהלות עמוד הפייסבוק של ראש הממשלה בנימין נתניהו מהווה הפרה של כללי החברה, ולכן הם השעו את פעילות הצ'ט בוט של העמוד למשך 24 שעות, אך לדבריו, "שני הצ'ט בוטים של נתניהו היו מבריקים, אבל השיא היה שהפכו אותו לכלי להמרצה של מתנדבים. במקום להעסיק אלף טלפנים, הם יצרו פלטפורמה ללא תשלום שמנצלת את האינטרנט".

לדברי הבכיר, "הבדל נוסף שנצפה בבחירות הנוכחיות הן ריבוי שלטי חוצות של הליכוד וכחול לבן בהשוואה לבחירות הקודמות, ובאחוזים ניכרים", דבר שלדבריו "מחזק את הטיעון הראשוני שהיו פחות טירגוטים ויותר מדיה המונית". עם זאת, בשבוע האחרון לפני הבחירות, לדבריו, "תמונה זאת השתנתה, והחלו לעלות עשרות קמפיינים במקביל שמטורגטים לקהלים שונים".

האם באמת הפעילות האפלה בירידה

מנכ"ל BBDO IM, עמרי הרוש, מונה שלוש סיבות עיקריות לשינוי באופי הקמפיינים. לדבריו, "ההחלטה הכי דרמטית שהביאה לכך שהיום יש ירידה בפייק ניוז, היא ההחלטה של יו"ר ועדת הבחירות בסבב א', לפיה כל תוצר שהוא תוצר דיגיטלי של המפלגות חייב להיות חתום על-ידי המפלגה שמוציאה אותו - דבר שבעבר היה פרוץ לגמרי לפני כן. אני חושב שזה הוציא למפלגות הרבה רוח מהמפרשים להמשיך עם הפעילות".

הגורם השני, לדברי הרוש, הוא "שינוי האלגוריתמים של פייסבוק ואינסטגרם, שהפעילו את הרגולציה שלהן ועשו פעילות הרבה יותר אקטיבית כדי לגלות עמודים סוררים ולהוריד אותם כמה שיותר מהר".

המחיר של השינוי הזה, טוען הרוש, הוא השיח הנגטיבי שמאפיין יותר את הבחירות הנוכחיות: "ברור שכל פעם שיש ואקום, משהו אחר נכנס - ומה שהשתנה הפעם זה שהתשדירים הרשמיים הפכו להיות הרבה יותר נגטיביים. מה שפעם היה תחת השולחן, עולה היום על השולחן. רק ימים יגידו אם באמת יש ירידה בפעילות האפלה של המפלגות, או שיש דברים ושיטות חדשות שעוד לא נחשפנו אליהם וניחשף בעתיד".

איש פרסום נוסף אליו פנינו הוא דורי בן ישראל, שמוגדר בוויקיפדיה "פרסומאי, אקטיביסט ובלוגר ישראלי, מייסד ובעלים של הבלוג מזבלה". בבחירות הקודמות טען בן ישראל כי "ההייפ סביב בוטים ומניפולציות מוגזם. אלה דברים שמתגלים מהר במקום קטן כמו ישראל - השוק הישראלי רחוק שנות אור מהמניפולציות שרואים בחו"ל".

עוד הגדרה של בן ישראל בוויקיפדיה היא: "עוסק בפעילות נגד פייסבוק ישראל, פייסבוק אירלנד ופייסבוק העולמי". גם הפעם הוא לא אכזב והפנה את חציו נגד ענקית המדיה החברתית. לטענתו, "יש הפרות מכל הצדדים. כולם עובדים באותה שיטה, עם ניסוח שונה. אבל פייסבוק בוחרת להעלים עין כי יש להם אג'נדה ברורה, לא רק בסגירת הצ'ט בוט של נתניהו, אלא גם בסגירת מפלגות אחרות. ההסתה של הבוט שלו לא שונה מהותית מכל עמוד אחר. יש דברים יותר גרועים".

"מה שמעניין הוא שנתניהו הוא מממן כבד של פייסבוק, ובמעט מקומות יורקים על מי שמכניס להם כל-כך הרבה כסף, בפרט כשמדובר בראש ממשלה. זה רק היחסי ציבור שלהם - שלכאורה פייסבוק עשתה משהו. יש הפרדת רשויות שצריכה להיות גם בהתנהלות של פייסבוק, כך שאם יש בעיה - בודקים, שואלים, חוקרים, פוסקים, ורק אז מענישים, אבל הם עושים תהליך משפט מקוצר".

בן ישראל יוצא נגד תופעה נוספת שבה הוא הבחין -עובדי פייסבוק לשעבר שהפכו להיות יועצים לאחת ממפלגות האופוזיציה. "העובד לא נשכר כדי להביא את מה שהוא למד, אלא את הקשרים הקיימים שלו בתוך פייסבוק. זה מקנה יתרון לא הוגן אם רוצים להוריד עמוד ימני או לחסום - אז העובד לשעבר נמצא במרחק של בקשה, של טלפון. אין שום מפלגה שתתקשר לפייסבוק ותקבל עזרה כיד המלך. רובן ייתקלו במכשולים או עיכובים". 

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי