גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המובחרים לביומד: "מועדון העילית" של תעשיית הבריאות מציג שלושה פרויקטים חדשים

בחודשים האחרונים החלו לצאת אל הפועל שלושה פרויקטים שנולדו בתוך ארגון 8400, שפעילותו נחשפה כאן לראשונה ● שילוב בוגרי יחידות מובחרות של צה"ל בתעשיית הביומד; סטאז' של רופאים צעירים בחברות סטארט-אפ; והקמת מאגר מידע לשימוש בציוד מחקרי

המשפט שאמרה מטופלת צעירה, חולה בסרטן שד גרורתי ואמא לתאומים, לפרופ' סלומון שטמר, רופא בכיר במרכז דוידוף לטיפול בסרטן בבית החולים בילינסון, "אני תורמת את גופי למדע בעודי בחיים", ליווה אותו זמן רב והיה ההשראה שלו למודל שילוב רופאים בתעשיית הביומד. שטמר, מנהל יחידת מחקר ואחראי על חדשנות ומרצה באוניברסיטת תל אביב, שהיה מעורב בחברות הביומד Vype ו-CTG Pharma, לא ידע איך יוציא לפועל את המיזם, עד שהצטרף למחזור הראשון של פרויקט 8400.

8400 הוא, כפי שחשפנו כאן ב"גלובס", מיזם לטיפוח מנהיגים בתעשיית הביומד, בהשראת תוכנית "מעוז" לטיפוח מנהיגים במגזר הממשלתי והעסקי. המיזם נועד להיות "מועדון העילית" של התעשייה הרפואית ומבקש להפוך את תעשיית הבריאות למנוע צמיחה לאומי כמו ענף הסייבר, באמצעות תוכנית הכשרה אינטנסיבית לבכירי התעשייה וגיבוש קואליציה חוצת מגזרי פעילות. אולם, בנוסף לתוכנית הדרכה של כ-17 יום שעוברים חניכי התוכנית - 50 איש מדי שנה ו-400 לפחות במשך שמונה שנים - הכוונה היא גם ליצור פרויקטים ארוכי טווח יותר בהובלת המנהיגים מתוך התוכנית. הכוונה הזו כבר החלה להתממש. ההרשמה למחזור השלישי של 8400 (אחרי שני מחזורים מוצלחים) תיפתח אחרי ראש השנה.

בחודשים האחרונים החלו לצאת אל הפועל 15 פרויקטים שנולדו בתוך ארגון 8400, אשר שלושה מהם הם: סטאז' לרופאים בתעשיית הביומד - שהגה שטמר; מאגר מידע של כל משאבי המחקר הקיימים בישראל; וקהילות של בוגרי יחידות עילית המעוניינים להיות מעורבים בתעשיית מדעי החיים.

ללמד את הרופאים את שפת היזמות

"כיזם נחשפתי לפערים בין הפעילות המתקיימת בחברות הביומד ובין מה שיודעים עליה הרופאים, והגיתי את הרעיון לפתוח קורס כדי ללמד את הרופאים חדשנות ויזמות", מספר שטמר. "כל רופא צעיר מחויב ממילא להקדיש שישה חודשים למחקר כחלק מההתמחות שלו. הרעיון הוא שחלקם ינצלו את הזמן הזה בעולם היזמות ולא בעולם המחקר. המטרה היא שהם ילמדו איך לדבר עם יזמים ולהקשיב להם, איך לזהות בעיות במערכת, איך לקדם פרויקטים, כך שתהיה תשתית של רופאים בתוך בתי החולים והקהילה, שידברו בשפת החדשנות".

הקורס הראשון יתחיל בדצמבר הקרוב כקורס עיוני שבו ירצו בכירים בתעשייה, ובהמשך יכלול התלמדות אצל חברות סטארט-אפ. אחר כך יפעלו הרופאים כגשר בין הצרכים של האוכלוסייה ובין רעיונות התעשייה ופיתוחיה, כדי להקים ולהטמיע פרויקט משלהם ולהביא חדשנות לבית החולים.

מדובר כרגע ברופאים מתמחים, אך בהמשך הכוונה היא לצרף מעגל נוסף של רופאים בוגרים יותר, לתוכנית המותאמת יותר לאילוצי הזמן של הרופא הבכיר. הם יהיו גשר נוסף בין בתי החולים והקהילה ובין התעשייה.

עו"ד לאה ופנר, מזכ"לית הר"י, ההסתדרות הרפואית הישראלית, שותפה גם היא לפרויקט. היא מדגישה כי "הרופאים בתוכנית לא אמורים להפוך ליזמים בעצמם" - כלומר התוכנית אינה מיועדת למי שרואים ביזמות דרך החוצה ממקצוע הרפואה - "אלא הם נועדו להיות אוזן קשבת בתוך בית החולים, שיכולה להניע תהליכים. ישנה התלהבות רבה מהרעיון, מסטאז'רים ועד מנהלים". הקורס יכלול 50% משתתפים מהפריפריה וכרבע מהמשתתפות הן נשים. המאמץ מושקע באיזון בין מספר הגברים לנשים.

יחידות מובחרות בבריאות

איילון תירוש, שמילא בשנים האחרונות תפקידים בכירים הן בחברות ביומד והן בחברות תקשורת, פיתח במסגרת 8400 פרויקט לחיבור בוגרי יחידות עילית בצה"ל לקהילת הביומד. "הטאלנטים מן היחידות הטכנולוגיות לא תמיד מודעים להזדמנויות שיש בעולם הטכנולוגיה הרפואית, הזדמנויות להיות יזמים וגם הזדמנויות יפות מאוד בתפקידים של סמנכ"לי פיתוח, סמנכ"לי מוצר וכדומה, אולי בחברות יותר גדולות. יכולה להיות תועלת רבה בהבאת הטאלנט הטכנולוגי לחברות הללו". תירוש נמצא בקשר עם ארגוני הבוגרים של היחידות הטכנולוגיות השונות.

תירוש השתתף במחזור השני של פרוייקט 8400. הוא הקים תוכנית שנועדה להכיר לבוגרים את תחום מדעי החיים, לקשר אותם במהירות וביעילות לחברות המחפשות כוח אדם בתחום, וגם לעזור להם להבין מה היתרונות שהם יכולים להביא לתעשיית מדעי החיים, משום שהם לא תמיד מבינים כיצד יכולת טכנולוגית יכולה לתרום לתחום. הוא גם עוזר להם להבין מה חסר להם, ומייעץ להם כיצד להשלים את החוסרים במהירות.

"אנחנו מחברים את הבוגרים שלנו לחברות קיימות, או לתוכניות המקימות חברות על בסיס רעיונות של יזמים שלא מעוניינים לנהל, ואז מחפשים עבור אותן חברות כוח אדם ניהולי. זה קורה למשל בחממות, חברות חדשנות של בתי חולים או מכוני מחקר".

לדברי דפנה מורביץ, מנכ"לית 8400, "אנחנו מדברים על הגדלת עוגת ההון האנושי בתחום, תוך מינוף של ההשקעות שהמדינה כבר ביצעה בצורה מאוד אפקטיבית ביוצאי היחידות הטכנולוגיות והיחידות המובחרות".

תירוש יצר עם אסי הורביץ, בוגר קורס חובלים ויזם בתחום הבריאות הדיגיטלית בחברת Brain-Vivo, פרויקט הפועל באמצעות מינוף ארגוני בוגרים של יחידות בצה"ל. הקשר שלו עם תירוש הוביל להרחבת המיזם גם לעמותת בוגרי חובלים, הנקראת מגדלור. מגדלור היא קהילת בוגרים תוססת ומחויבת, שכבר הובילה פרויקט של תמיכה כלכלית ולוגיסטית באחד הבוגרים שבנו חלה במחלה נדירה מאוד. הקהילה עוסקת גם במנטורינג לקריירה עבור בוגריה ופעילויות למען הקהילה. בעקבות המפגש בין תירוש להורביץ, הוקמה בתוך מגדלור תת-הקהילה Healthcare on Board, שנועדה להביא לעולם הביומד מנהיגים מקרב מסיימי קורס חובלים.

הורביץ: "המטרה שלי היא לעזור לחבר בין שתי קהילות שיש בהן כרגע אנשים די שונים, שמדברים ז'רגונים מקצועיים שונים, ולא תמיד פשוט ליצור ביניהם אמון. חובלים לרוב בוחרים במשרות בעולמות הטכנולוגיה והניהול. אנחנו רוצים להציג לבוגרים את קהילת הביומד בישראל, עולם שהיה נראה להם רחוק. אגב, כ-15% מכל המשתחררים מחובלים בסופו של דבר מגיעים איך שהוא לעסוק בתחום הבריאות. זה הפתיע אותנו".

ד"ר נדב שמעוני, רופא, בעל ניסיון בתחום הון הסיכון ברפואה בקרן הון הסיכון אקסמד, והיום חלק ממחלקת החדשנות של שירותי בריאות כללית, היה איש הקשר שתיווך בין הפרויקט ובין היחידה הטכנולוגית 81. זו יחידה שנחשבת לעילית של יחידות הטכנולוגיה וההנדסה אפילו בין קהילות מסוגה. "היחידה מגדלת מהנדסים מעל ומעבר למה שמלמדים בתארים באוניברסיטה, ועל גבי זה מוסיפים ידע רב תחומי", הוא מספר. "אבל אז אנחנו יוצאים לתעשייה ומתפזרים. אליי החלו לפנות בשנים האחרונות בוגרים שידעו שאני עוסק בתחום הרפואי והתעניינו בו. בשלב הזה פניתי לתירוש והוא עזר לי בתהליך ההקמה. התחלנו לפעול לפני שמונה חודשים וכבר רשומים אצלנו 200 אנשים בתפקידים בכירים ביותר במשק או מהאקדמיה, שמסתקרנים לעסוק בתחום הטכנולוגיה הרפואית. בעיניי הבוגר של 81 יכול להיות סמנכ"ל הטכנולוגיה המושלם לחברה כזו".

"חבר'ה טכנולוגיים במינגלינג לא הכי זורמים", מוסיף שמעוני. "אז קיבלתי עצות מ-8400 איך לשדרג את הנטוורקינג באמצעות תהליך יותר מובנה ומונחה".

בימים אלה מתקיים מאמץ לחבר למיזם קהילות בוגרים נוספות.

מאגר מידע לשימוש בציוד למחקר

את PLAYBOOK, מאגר מידע לשימוש בציוד רפואי, הקים פרופ' חזי ברנהולץ מן האוניברסיטה העברית, הידוע כממציא התרופה דוקסיל לסרטן, והיום מעורב במספר חברות פיתוח תרופות נוספות. "הרעיון הסתובב לי בראש הרבה זמן", הוא אומר. "בישראל ישנן תשתיות ומערכות ציוד, בתי חיות (לניסויים, ג"ו) ומעבדות, אך כל שירות כזה חבוי בתוך מכון מחקר או בית חולים שעושים בהם שימוש לא ממצה. ביקשנו ליצור מאגר מידע, שיפנה את מי שצריך למשאבים הללו".

לדבריו, "חוקר צעיר שחוזר לארץ ואין לו הציוד שהוא צריך, קשה לראות איך הוא רוכש אותו למעבדה שלו. אבל הציוד הזה קיים בארץ. גם אני כחוקר ותיק נסמכתי על אאוטסורסינג כזה עבור הסטארט-אפים שלי, ובלעדיו לא הייתי יכול להגיע לאישור ה-FDA. אם הייתי צריך לרכוש את השירותים הללו בחו"ל, כנראה לא היינו מצליחים לעשות זאת בתקציב הקיים".

לדבריו, עד עכשיו לא מופה אפילו הציוד הקיים בכל אוניברסיטה או בית חולים למקום אחד מסודר באתר של אותה אוניברסיטה. "נשיא של אחד המוסדות אמר לי - בזכותכם אני יודע מה יש לי בכלל".

ד"ר איל הנדל, שעוסק בעריכה גנטית באוניברסיטת בר אילן, הצטרף להובלת המאמץ. הוא מציין כי עד כה לא היה לאוניברסיטאות ולמעבדות המחקר השונות תמריץ לערוך מיפוי של הציוד הקיים. אולם, עם הקמת מאגר המידע, יש סיכוי אמיתי למשוך לציוד זה משתמשים חיצוניים רבים, באופן שלא רק יעניק הכנסה נוספת למוסד האקדמי או הרפואי, אלא גם יאפשר הכשרה של כוח אדם מיומן להשתמש בציוד. "כאשר אין משתמשים בציוד לעתים קרובות, הציוד גם מתיישן וכך גם המיומנות בשימוש בו", אומר הנדל. "לעומת זאת אם יש זרם הכנסות קבוע משימוש בציוד, אפשר לגייס עוד דוקטורנט שתפקידו יהיה להפעיל את הציוד הזה, והוא גם יפתח התמחות ייחודית בכך. הציוד הזה לרוב נרכש מכספי ציבור, וחבל שלא יהיה בו שימוש מלא". בנוסף, כאשר כל המוסדות יהיו מודעים לציוד שנמצא בסביבתם, יפחתו הכפילויות ברכישה, כלומר יהיה שימוש טוב יותר בכספי הציבור.

ברנהולץ החל לפתח את PLAYBOOK עוד לפני שהצטרף למחזור הראשון של 8400, אך לדבריו מאז תפס הפרויקט תאוצה. "הם בולדוזרים", הוא אומר. "ואחרי שנה של עבודה מאומצת, יש לנו דאטהבייס". כרגע מחפשת החברה מימון משותף אסטרטגי, ו/או מהמדינה, ליצור ממשק משתמש נוח למאגר, לפתח כלי בינה מלאכותית לחיפוש מתוחכם והשוואה, וכן להעסיק אדם שידאג לוודא כי האתר תמיד מעודכן. "במשך שנתיים או שלוש נפעיל את האתר מכספי ציבור, ואחר כך נתחיל לגבות עמלה קטנה מהכנסות נותן השירות", אומר ברנהולץ. כרגע זקוק הפרויקט למימון בהיקף של כמה מאות אלפי דולרים על פני שלוש שנים.  

עוד כתבות

ארה''ב הפכה את פרמידת המזון / איור: Shutterstock

ארה"ב הפכה את פרמידת המזון: בשר בראש, דגנים בתחתית. ומה קורה בישראל?

שר הבריאות האמריקאי הפך את הפירמידה, שמכילה המלצות תזונה לצרכן ● בתפריט: הרבה יותר חלבון ומעט דגנים ● מומחים עימם שוחחנו מברכים על הגבלת מזון מעובד, אך מלינים על דחיקת קטניות ודגנים מלאים ● וגם: המודל שאותו אימץ משרד הבריאות הישראלי

שלי שמיר-קינן / צילום: איל יצהר

מנכ"לית משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עוזבת "לפרק הבא"

שלי שמיר-קינן, מנכ"לית משרד הפרסום מבית פובליסיס, עוזבת אחרי 4.5 שנים ● היא תוחלף ע"י שני שאול-ואנגוש, שכעת תהיה אחראית על משרדים - באומן-בר-ריבנאי וליאו ברנט

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

אילן ישועה בדיון במשפט נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים / צילום: איל יצהר

ענקית הסייבר ממשיכה ברכישות בישראל: קונה את סראפיק של אילן ישועה ב-420 מיליון דולר

ענקית אבטחת המידע האמריקאית קראודסטרייק קונה את חברת הסייבר של מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה ושותפו אביחי כהן ● סראפיק גייסה עד כה 37 מיליון דולר בלבד, בין היתר מקראודסטרייק עצמה ● היא עוסקת באבטחת דפדפנים ותהווה מוצר משלים למערכת ההגנה על מוצרי הקצה של קראודסטרייק

חנן שמש ואבי כץ, מייסדי קרן הגשמה ומנהליה / צילום: תמר מצפי ואילן בשור

מתי חייבים לשתף במידע? הפסיקה החדשה בפרשת קרן הגשמה

השופטת סיגל יעקבי, שדנה בכללים של שותפויות מוגבלות ציבוריות, ובראשן קרן הגשמה, התמקדה בשאלה עקרונית: מהי מידת האחריות של הנאמן והמפקח

שיא משכנתאות בדצמבר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

יותר מ־11 מיליארד שקל: משכנתאות דצמבר שוב בשיא – ואליהן מצטרפות גם ההלוואות לכל מטרה

היקף המשכנתאות החדשות בחודש האחרון לשנת 2025 הוא הגבוה ביותר בשנה החולפת • ההלוואות לכל מטרה הסתכמו ב־791 מיליון שקל בדצמבר – הנתון הגבוה אי פעם • הלוואות הבולט והבלון גם הן ברף גבוה

סילבן שלום / צילום: מרק ישראל סלם-ג'רוזלם פוסט-פול

"מכאיב לנפגעות": הדרישה לא לאשר את מינוי סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית

באיגוד מרכזי הסיוע פנו ליו"ר הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות, בדרישה שלא לאשר את מינויו של סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית ● זאת, "חרף העובדה כי הוא פרש מן החיים הפוליטיים על רקע טענות להטרדות מיניות מצידו" ● יצויין כי לשלום אין הרשעה פלילית וכי כלל לא נפתחה נגדו חקירה

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

דיירי הבניין עדיין מפונים. המבנה המדובר בת''א / צילום: אנגל אינווסט

בזכות טיל איראני: כך נעלמו ההתנגדויות לפרויקט תמ"א

פרויקט תמ"א בשכונת כוכב הצפון בתל אביב נתקע במשך שנים בשל התנגדות של שלושה דיירים ● פגיעת טיל סמוכה במהלך המלחמה הובילה לפינוי הבניין בעקבות נזק מההדף, וכעת להסרת ההתנגדויות ולקיצור לוחות הזמנים בכחצי שנה

לווינים של גילת רשתות לוויין / צילום: גילת

נהנית מסנטימנט חיובי: מה מקפיץ את מניית גילת לוויינים

חברת ציוד תקשורת הלוויינים השלימה זינוק של כ-170% בשנה האחרונה, ונסחרת כבר בשווי של מעל 1.2 מיליארד דולר ● המומנטום החיובי במניה מגיע על רקע הזמנות גדולות שגילת דיווחה עליהן בחודשים האחרונים

מספר המשכורות הדרושות לדירה יורד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מ־2020, מספר המשכורות הדרושות לדירה יורד. אבל התמונה מורכבת יותר

מדד המשכורות לרכישת דירה נסוג השנה לרמה של כ-160, לאחר שבשנת 2024 נרשם שיא של 174 משכורות ● במשרד השיכון רואים בכך "סימן ראשוני לשינוי מגמה", אך המומחים מזהירים מפני הסתמכות על "מדד טיפש" שמתעלם מהריבית הגבוהה ומשחיקת כוח הקנייה ● זאת ועוד: הנתונים חושפים כי כוח הקנייה של משקי הבית נשען כיום על עלייה חדה במספר המפרנסים

רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

הפרשה הגיעה לסיום אחרי עשור: ביהמ"ש גזר 9 חודשי עבודות שירות על רונאל פישר

עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של קשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי הגיעה להכרעה ● הפרקליטות דרשה 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, ואילו ההגנה ביקשה להסתפק בעבודות שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● ביהמ"ש קבע כי לאור הפעולות הפסולות והכשלים של מח"ש, עומדת לפישר "הגנה מן הצדק" המצדיקה לחרוג לקולא ממתחם הענישה ההולם

רה''מ בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: קובי גדעון-לע''מ

בעלות של שני מיליארד שקל בשנה: היוזמה של שמחון לסבסוד משכנתאות עולה שלב

תזכיר חוק שפרסם משרד רה"מ מציע לשלם פיצוי חודשי לרוכשי דירות שנטלו משכנתא לפני העלאות הריבית החדות ב-2022 ● בניגוד לתוכנית המקורית של יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, אשר עוררה התנגדות חריפה מצד בנק ישראל ומשרד האוצר, המימון לא יגיע ממיסוי הבנקים

מאיה אבירן / צילום: תמונה פרטית

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת ההשמה "עמדה"

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת השמת הבכירים והנציגה של Korn Ferry בארץ ● בהשקעה של כ־80 מיליון שקל: פארק האגמים של נשר יוצא לדרך ● פאפאיה מציינת שבע שנים להקמתה ● וגם: מינויים חדשים בבייבי סטאר ובסטארט־אפ Skywatch & VOOM ● אירועים ומינויים

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

חנות משקפיים / צילום: תמר מצפי

קניתם החודש משקפיים? אתם לא לבד. מאחורי הזינוק בענף האופטיקה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 12% במחזור הקניות הארצי של ענף האופטיקה - ושל 26% בצפון

רה''מ בנימין נתניהו והשר איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ראשי הקואליציה חתמו: לא לציית לפסיקת בג"ץ

לקראת משבר חוקתי היסטורי: ראשי הקואליציה חתמו על הצהרה חריגה, שבה קראו שלא לכבד את פסיקת בג"ץ אם יחליט להדיח את איתמר בן גביר מתפקידו כשר לביטחון לאומי ● ראשי הקואליציה כינו את בהרב-מיארה "היועמ"שית המודחת", והודיעו: "לא ניתן יד לכפות הדחת שר, רק העם יבחר את השלטון"

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת לגזור על רונאל פישר 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי, מגיעה להכרעה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

האם לקנות קרן סל או מחקה? כעת יש שיקול חדש שתצטרכו להביא בחשבון

346 מיליארד שקל כבר מנוהלים בתעשייה הפסיבית בישראל, שיא של כל הזמנים ● אך רבים מהמשקיעים לא מודעים להבדל בין קרנות סל לקרנות מחקות ● מדוע זה יכול להיות מאוד משמעותי עבורכם, ולמה המעבר של הבורסה למסחר בשישי עשוי להשפיע על החלטת ההשקעה

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתלבטים באיזה פיקדון לשים את הכסף? אלו הפערים בין הבנקים

הריבית על הפיקדונות בדצמבר בבנקים הגדולים והקטנים נעה בטווח רחב יחסית, בין 3.6% ל-5.5% ● הריבית הממוצעת על הלוואה צרכנית ירדה ל-8.96% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מזה שנה וחצי