גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עולם הטכנולוגיה נמצא היום איפה שחלמו שנהיה בתקופת הבועה"

אורן בר און, מנהל מחלקת הייטק של EY, מתייחס בראיון ל"גלובס" לרמות השווי בתעשיית ההייטק ● לכך שבישראל קמים פחות סטארט-אפים ● ולאופן שבו סופטבנק שינתה את השוק

אורן בר און  / צילום: באדיבות המצולם
אורן בר און / צילום: באדיבות המצולם

בשנים האחרונות עוברת תעשיית ההייטק, בארץ ובעולם, שינויים דרמטיים: היקף ההשקעות זינק, סטארט-אפים צומחים מהר יותר, וגם הגיוסים נעשים לפי רמות שווי גבוהות יותר. התקופה הזאת מספקת אתגרים רבים לסטארט-אפים עצמם, למשל כי הם מגייסים יותר עובדים ומגיעים לשוק מהר יותר. בנושאים האלה יעסוק גם כנס ג'רני שעורכת חברת ארנסט אנד יאנג (EY) בשיתוף עם "גלובס", שיתקיים השבוע ביום רביעי. נושא הכנס הוא מהגראז' לביזנס.

"השנה לראשונה עקף שווי החברות הישראליות הפרטיות, שעומד על 50 מיליארד דולר, את השווי של החברות הציבוריות, כולל צ'ק פוינט, Wix ואחרות. מישהו היה מוכן להשקיע לפי שווי גבוה בחברות האלה, ויש שם גם משקיעים מתוחכמים", אמר אורן בר און, מנהל מחלקת ההייטק של EY, בראיון שפורסם ב"רוד שואו", פודקאסט ההייטק החדש של "גלובס".

בר און ניתח בשיחה את המגמות שקיימות בתעשיית ההייטק הישראלית והעולמית - מכניסה של קרנות ענק ועד השוואה לתקופת בועת הדוט-קום.

קמים בישראל פחות סטארט-אפים

הרבעון השני של 2019 היה הרבעון החזק ביותר בתעשיית ההייטק המקומית, עם גיוסים של 2.3 מיליארד דולר, כך לפי דוח של חברת IVC ומשרד עוה"ד זיסמן, אהרוני, גייר ושות' (ZAG). "ישראל נמצאת בתקופה הכי טובה שלה, אבל הצד שפחות דיברו עליו זה הירידה במספר גיוסי הסיד. אם נמשיך בקצב הנוכחי נגיע ל-40 גיוסים בשנה, לעומת 70 ב-2018", אומר בר און. מכיוון שתעשיית ההייטק מבוססת על מספר רב של חברות צעירות שנפתחות, שרק שיעור קטן מהן מצליחות, צריך שיהיו בתחילת הדרך יותר חברות. לפי בר און, אנחנו עלולים לשלם את המחיר על הירידה הזאת בעתיד, למשל בעוד כעשור. "מכיוון שחלק מהחברות הישראליות נמכרות בסוף הדרך, חלק מהפונקציות יוצאות בישראל (למשל ניהוליות, שיווק ומכירות). אם לא יהיה מלאי חדש של חברות, אותם אנשים יתקשו יותר למצוא עבודה", הוא אומר.

"אני לא בטוח שזאת שנה מייצגת, וגם קמו קרנות חדשות שמתמחות בהשקעות בשלבים מוקדמים, אבל ייקח שנה-שנתיים עד שהכסף יגיע לשוק", מזהיר בר און. עם זאת, הוא מוסיף, "לא כדאי שנאבד את היכולת להשקיע בשלבים מוקדמים. בשלבים מאוחרים יותר קל להשקיע כי יש על מה להתבסס, אבל בשלבים המוקדמים זה מבוסס על קשרים בינאישיים וחוש הריח של השותף שמשקיע בחברות. זה היתרון של ישראל - לדעת לייצר סטארט-אפים ורעיונות טובים".

בר און מסביר כי למשקיעים יותר קל להשקיע בסטארט-אפים בשלבים מתקדמים יותר, מכיוון שהם יודעים לנתח אותם טוב יותר, לדעת כמה עולה לרכוש לקוח, להשוות לחברות דומות וכו', אך זאת לא הסיבה היחידה: "הסיבה העיקרית היא שהקרנות עצמן גדלו וכדי לייצר תשואה הן חייבות להשקיע סכומים משמעותיים. אני חושב שהן גדלו בעיקר בגלל סופטבנק - ברגע שהם באו עם 100 מיליארד דולר, הקרנות האמריקאיות היו חייבות להגדיל את הקרנות. גם זרם יותר כסף לתעשייה בגלל הריבית הנמוכה והחיפוש של גופים מוסדיים אחר תשואות".

אקסלרטור Rise של ברקליס ישראל. "למשקיעים יותר קשה להשקיע בחברות בשלבים מוקדמים" / צילום: לירון ארל

איך סופטבנק משפיעה על התעשייה?

קרנות הענק שגייסה סופטבנק - שתי קרנות בהיקף של כ-100 מיליארד דולר - שינו את תעשיית ההון סיכון כולה. סופטבנק הזרימה סכומי עתק לחברות כמו אובר, WeWork וסלאק, ניפחה את רמות השווי, אפשרה להן להשקיע הרבה מאוד כסף בשיווק ומכירות. עם זאת, היא עשויה גם לגרום לכך שהסטארט-אפים יפתחו בה יחסי תלות. לחילופין, אם הסטארט-אפ לא ירצה לקבל ממנה השקעה, הוא עשוי לגלות שהיא השקיעה במתחרים שלו ודחפה אותם קדימה.

"סופטבנק שיבשה את השוק ובאה עם גישה מאוד חדשנית. אם הולכים איתם, זאת ריצה מאוד מהירה ויזם צריך לראות שזה מתאים לו. הוא יכול להחליט שהוא עושה משהו אחר - מוכר את החברה, למשל. הדיל זה שסופטבנק מזרימים כמה כסף שצריך כדי שתעשה את העבודה הכי טוב. יש בכך הרבה התחייבות ויש מחירים אישיים ומשפחתיים אבל זה נותן הרבה משאבים. יזם לא חושב אם הוא מסוגל להגיע לשווי שסופטבנק בונה עליו, אלא בטוח שהוא יגיע לשם. מבחינתו, הוא לא רואה את זה בכלל כמכשול. הוא מפתח תלות בסופטבנק רק כשהוא לא עומד ביישום האסטרטגיה, ואז הוא צריך מהם עוד כסף והמשא ומתן בין הצדדים יהיה קשה".

האם אפשר להשוות לבועת הדוט-קום?

העלייה ברמות השווי של סטארט-אפים העלתה לדיון את השאלה האם השוק נמצא בבועה, ונעשו לא מעט השוואות לבועת הדוט-קום. בר און מציין כי "כיום יש יכולות אחסון בלתי מוגבלות, דאטה בלתי מוגבל, כוח מחשוב בלתי מוגבל, תהיה חיבוריות בלתי מוגבלת בגלל הדור החמישי (5G), יש שכבות של בינה מלאכותית ובלוקצ'יין שהופך את העסקאות ליותר בטוחות ושקופות. מנגד, יש ביקוש בקרב החברות הגדולות שעוברות שינויים דיגיטליים. קיים גם הון בלתי מוגבל". מנגד, בר און מציין כי יש ביקוש גדול לטכנולוגיות מכיוון שהחברות הלא-טכנולוגיות גם מחפשות אחר פיתוחים חדשניים כדי לא להישאר מאחור.

עם זאת, הוא אומר כי אי אפשר להשוות בין שתי התקופות. "היום יש לנו את מה שבתקופת הבועה ההיא היה בגדר חלום. יש לנו ארבעה מיליארד איש עם סמארטפונים, שזה כמעט כמו מחשב. הולך להיות 5G, בדרך יש מחשוב קוונטי. המרכיב היחיד שהיה אז והיום זה הון בלתי מוגבל". בר און כן מזהיר מפני סיכונים גיאו-פוליטיים כמו מלחמת הסחר והתנהגויות של מדינות, והוא ציין כי בסקר של EY זה מה שחוששים ממנו רוב הלקוחות של הפירמה.

בר און גם התייחס לרמות השווי הגבוהות ואמר כי "דוח רווח והפסד חשבונאי הוא לא בהכרח הדרך הנכונה להעריך שווי במודל של SaaS, מכיוון שיש לקוח שניתן לצפות את ההתנהגות שלו. לכן מצאו KPI's (מדדי ביצוע) אחרים, ומי שלא מכיר אותם - קשה לו להעריך את השווי של החברות".

הצמיחה המהירה כוללת אתגרים

הדוח של IVC-ZGA אמנם הראה כי היה גידול חד בהיקף ההשקעות בישראל, אך מספר גיוסי ההון לא גדל בהשוואה לרבעון הראשון ולרבעון המקביל ב-2018. המשמעות היא שהסכום שגייס כל סטארט-אפ גדל משמעותית. הדבר יוצר אתגר בעבור הסטארט-אפים, שצריכים לצמוח מהר יותר ולהראות קבלות למשקיעים. המשמעות של צמיחה מהירה יותר היא אתגרים ניהוליים, אתגרים בגיוס עובדים וכו'. העלייה בהוצאות, למשל בשכר הדירה ובשכר העובדים, גרמה לכך שגם החברות צריכות לגייס יותר כסף.

"הסטארט-אפים צריכים לרוץ הרבה יותר מהר, כי יש בעולם עוד חברות שעושות אותו דבר והם צריכים להיות מובילים. אם אתה סטארט-אפ טוב אתה יכול לגייס כמה שאתה רוצה כי יש ביקוש לחברות טובות", אומר בר און. "התפקיד שלנו זה ללוות אותם כל הדרך, עוד לפני שהחברה קמה. למשל, אנחנו מנסים להדריך סטארט-אפ לגבי מבנה ההון, וכמה כסף לגייס כדי שלא יגיעו לסבב הגיוס הבא מבלי שהשיגו את היעדים הנדרשים, או למצב שבו המשקיע לא יוכל לתמוך בהם בהמשך הדרך".

בר און מציין כי לדעתו, כל יזם צריך שיהיה לו דירקטוריון מייעץ, שכולל אנשים מתחום השיווק והמכירות, הכספים, התחום המקצועי של החברה ועוד. הצורך בדירקטוריון הזה נובע מכך שהאינטרסים של בעלי מניות שונים לעתים מאלו של היזמים.

בר און מציין כי "לא גדלו בישראל מספיק מנהלים משמעותיים וחזקים. יש למשל ביקוש אדיר לסמנכ"לי כספים, גם בסיליקון ואלי. יש יותר חברות שהפכו להיות גדולות מאשר הניסיון שקיים פה. זה גורם לכך שחלק מהחברות הישראליות מעבירות חלק מהפונקציות הניהוליות לחו"ל, ויש לזה מחיר כלפי הכלכלה הישראלית". 

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם