גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  המשרוקית

המערכה שאחרי סגירת הקלפיות: גניבת הבחירות שלא הייתה תעיב על תוצאות האמת

ספירת הקולות מתנהלת הפעם בצל האשמות על "גניבת הבחירות", אבל ניתוח העדויות שהוצגו לביסוס הטענה הזו לא מלמד על זיוף בהיקף נרחב ● אם אחרי ההצבעה תתחולל מלחמת גרסאות על תקלות וזיופים, ההכרעה עלולה להגיע לפתחו של בית המשפט העליון

הצבעה בבחירות לכנסת ה-22 / צילום: שלומי יוסף, גלובס
הצבעה בבחירות לכנסת ה-22 / צילום: שלומי יוסף, גלובס

"כנראה שגנבו לנו את הבחירות, כי בל"ד קיבלו 3,000 קולות שכנראה לא היה מגיע להם", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בסרטון שהעלה לפייסבוק ביום ראשון, "ויכול מאוד להיות שיגנבו עכשיו, כי הם נלחמו על חוק המצלמות". הטענה שבחירות אפריל "נגנבו" חזרה ועלתה בדפי המסרים של מפלגת השלטון דווקא בשבוע שקדם ליום ההצבעה, ואפשר לתהות שמא זה סימן למה שצפוי בימים הקרובים.

ועדת הבחירות אומנם עשתה מאמץ לשקם את האמון. בין סבב בחירות אחד למשנהו מוסיפה הוועדה אמצעים לפיקוח על טוהר הבחירות ומשתדלת להכניס יותר שקיפות בעבודתה. בבחירות 2015 ואפריל 2019 היא אף ערכה "מבצעי טוהר בחירות", שבהם נספרו מחדש כל הפתקים בחלק מהקלפיות, שנבחרו מדגמית או לפי אי-סדרים שהתגלו שם בעבר. באפריל נבחרו 800 קלפיות, ובסיבוב הנוכחי המבצע יורחב לכ-2,500. הוועדה גם גייסה 3,000 מפקחים שיסיירו בין קלפיות, יוכלו לתעד בווידאו בנסיבות מסוימות, ובתום ההצבעה יצלמו את תהליך הספירה בקלפיות נבחרות עד לחתימת הפרוטוקול. כמו כן, הוחמרו הדרישות לספירה והקראה חוזרת בוועדות האזוריות, שם מעתיקים את התוצאות מהקלפיות.

אבל חרף כל המאמצים לבניית אמון, אם תתעורר מחלוקת חריפה על כשרות התוצאות, ההכרעה עלולה להגיע בשבועות הקרובים לבית המשפט. בית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים מוסמך לפסול קלפיות בודדות ואף את הבחירות כולן, ואם הטוענים לזיופים לא יקבלו את הכרעתו, הם יוכלו לערער לעליון.

האשמות הדדיות בזיופים

האשמות ב"בישול" הבחירות הקודמות הפכו לזירת קרב בין המפלגות. פוסט בעמוד הפייסבוק הרשמי של הליכוד קבע כי אלמלא זיופים בבחירות אפריל, "בל"ד לא הייתה עוברת את אחוז החסימה, וגוש הימין בהנהגת ראש הממשלה נתניהו היה עומד על 61 מנדטים". גם שרי המפלגה חזרו על המסר: שר התיירות יריב לוין, למשל, טען כי "הנתונים מראים על בעיות במאות קלפיות", ושר המדע אופיר אקוניס הכריז כי "נמצאו זיופים בהיקפים של אלפי קולות אשר שינו במידה רבה את תוצאות הבחירות".

איילת שקד, שלא עברה את אחוז החסימה עם הימין החדש, אמרה כי "ועדת הבחירות הגישה לחקירת משטרה 140 קלפיות. אם הקלפיות האלה היו נפסלות, בל"ד לא הייתה עוברת את אחוז החסימה, והייתה היום ממשלת ימין". שותפה נפתלי בנט סיפר: "נחשפתי להרבה יותר אי-סדרים בקלפיות לא יהודיות מאשר ביהודיות. כעובדה".

במחנה הנגדי לא הכחישו שהיו זיופים, אך טענו כי הם היו לטובת הימין. "היו בבחירות הקודמות עשרות ואפילו מאות אי-סדרים, כולם היו הטיה לליכוד ולמפלגות החרדיות", אמרה סתיו שפיר מהמחנה הדמוקרטי, ואילו יאיר לפיד מכחול לבן העיר: "בקלפי היחיד שמישהו מצא בו זיופים, הזיופים היו לטובת הליכוד".

ביקשנו לברר על איזה בסיס נשענות הטענות הללו. מטעם נתניהו, לוין ובנט לא נתנו לנו תשובה עד היום. דוברו של אקוניס הפנה אותנו ל"דוח" של משרד יחסי הציבור קייזלר-ענבר שהוצג בישיבת הממשלה והתבסס על עדויות של נציגים שנשלחו לוועדות קלפי ביישובים ערביים ודרוזיים. גם שקד הסתמכה על הדוח הזה, אבל לטענתה "קיבלה אינפורמציה מוטעית. אכן יש 140 קלפיות חשודות, אך הגישו לחקירת משטרה רק בודדות".

הדובר של סתיו שפיר הפנה אותנו לתחקיר בעיתון "הארץ" שנשען על בדיקה של התארגנות בשם "משמר הבחירות האזרחי", הפועלת בשיתוף ארגון "הברית הישראלית". ללפיד לא פנינו, שכן החשד להונאה בקלפי מספר 2 ביישוב הדרוזי כסרא-סמיע כבר נדון בהרחבה באמצעי התקשורת.

זיופים: בין עובדות לשמועות

מה באמת נכתב בדוחות שהזכירו הפוליטיקאים, ומה אפשר ללמוד מהם על היקף האי-סדרים בבחירות הקודמות? החוברת של קייזלר-ענבר, מסמך של ארגון פרטי שמעוצב משום-מה כמו דוח מבקר המדינה, מציג 148 עדויות לאי-סדרים לכאורה, שאותרו ב-1,381 קלפיות שבהן שובצו משקיפים. כיוון שהמשקיפים נשלחו רק לקלפיות ביישובים ערביים ודרוזיים, ממילא אי-אפשר להיעזר בממצאים כדי להשוות בין ההתנהלות בקלפיות אלה לבין קלפיות ביישובים יהודיים.

מתוך כל ניסיונות השיבוש שמפורטים בדוח, ב-51 מקרים נמסר שהפעילים עצמם או מישהו אחר הצליחו למנוע את הזיופים. בשבעה מקרים הנציגים הוצאו מן הקלפי ולא ידעו מה התרחש בה, ובכ-20 מקרים דיווחו על אלימות כלפיהם, אך לא על ניסיונות לזיוף. מכ-60 עדויות עולה טענה חד-משמעית לזיוף של בין קול אחד לכמה עשרות קולות.

המסמך לא מלמד אילו מפלגות נהנו מהפגיעה לכאורה בטוהר הבחירות. דומה שהנחת העבודה הייתה שהמרוויחה הגדולה היא רע"מ-בל"ד, שעברה את אחוז החסימה על חודם של כ-3,600 קולות, אבל כפי שנראה בהמשך, לא תמיד דפוסי ההצבעה החריגים שנרשמו שירתו את המפלגות הערביות.

בעוד שהליכוד וקייזלר-ענבר התמקדו בתהליך ההצבעה עצמו, הבדיקה של משמר הבחירות האזרחי התמקדה ברישום התוצאות: הפעילים בחנו עותקים סרוקים של פרוטוקולי הקלפיות והשוו אותם לתוצאות הרשמיות שפרסמה ועדת הבחירות. לדברי פעיל המשמר ד"ר מיכאל מוריס רייך, שיטת הבדיקה הזאת מעבירה את מרכז תשומת הלב מרמאויות מצד הבוחרים והבוחרות - כמו הצבעה בלי תעודה, או בשם נפטרים או קרובים בחו"ל - אל עבודת ועדת הקלפי. "זה כמו להגיע לזירת רצח", הוא אומר. "את מגיעה לפרוטוקול, וכשאת בוחנת אותו את מבינה שקרה שם משהו".

דווקא לקואליציה קל יותר לבלף

משמר הבחירות האזרחי דיווח ליועמ"ש ועדת הבחירות על תוצאות מחשידות ב-120 קלפיות בארץ, מכל המגזרים. במכתבו הוא מצביע על כמה דפוסים העשויים להעיד על זיופים, בפרט אם כמה מהם מתגלים באותה קלפי: שיעורי הצבעה חריגים, מספר קולות עגול למפלגה, דפוסי הצבעה שונים משאר הקלפיות ביישוב, וריבוי תיקונים במסמכי ועדת הקלפי. כמו כן, הם מציינים, שיעור גבוה במיוחד של קולות פסולים עלול להצביע על ניסיון מכוון להביא לפסילת הקלפי כדי להזיק למפלגות יריבות. לצד זה ישנן תקלות שלא נעשו בהכרח במזיד: הגשת פרוטוקולים לא מקוריים לוועדה האזורית; שגיאות הסטה, חישוב או הקלדה; אי-סדרים במילוי סעיפי הפרוטוקול.

אבל בעיה מיוחדת שמטרידה את מוריס-רייך היא הרכב ועדות הקלפי. משמר הבחירות מצא שב-1,413 קלפיות - כ-13% מ-10,708 הקלפיות שפעלו בבחירות באפריל - לא ישבו כלל משקיפים ממפלגות האופוזיציה. משקיפי הקואליציה, לעומת זאת, נעדרו מ-26 קלפיות בלבד. בקלפיות לא-מאוזנות כאלה גם עלו חשדות רבים יותר לאי-סדרים: "אם הוועדה מתאמת אחד עם השני והמזכיר מעלים עין, הם יכולים לכתוב פרוטוקול שנראה הכי תקין ויפה בעולם, ויהיו שם זיופים". הוא מדגיש, עם זאת, שהממצאים מעידים רק על פוטנציאל זיוף, לא על זיוף בפועל.

הממצאים גם לא מעידים על יותר זיופים ביישובים הערביים והדרוזיים. בין הקלפיות החשודות שאיתר משמר הבחירות האזרחי מופיעות, לצד שבע קלפיות בירכא, שלוש בכסרא-סמיע וארבע באום אל פאחם, גם 12 קלפיות בפתח תקווה ו-11 בנתניה.

גם ביישובים הלא-יהודיים, לא כל הזיופים היו לטובת המפלגות הערביות. הדוח של קייזלר-ענבר מזכיר בעיות בקלפי מספר 7 בירכא - אבל בקלפי זו נרשמו תוצאות חריגות לליכוד, ולמקום השני הגיעה כחול לבן. בקלפי 14 בירכא נרשמו 64 קולות לימין החדש, שברוב הקלפיות ביישוב זכה בקולות בודדים.

מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית אורלי עדס ביקשה לסייג ממצאי משמר הבחירות. לדבריה, אי-התאמה בין הפרוטוקולים המקוריים לתוצאות הרשמיות לא מעידה בהכרח על זיוף, אלא על שגיאות שתוקנו בשלבים מאוחרים יותר: "הם מצאו שמה שהיה בפרוטוקול המקורי לא תואם למה שפרסמנו באתר מפני שהדברים עברו תיקון, של שופט. תיקון לפי הסמכות". במשמר הבחירות מודים שהם לא יכלו להפריד בין מקרים כאלה לבין זיופים.

פסילת קלפיות לא תהיה תקדים

משרד מבקר המדינה מקיים מדי מערכת בחירות ביקורת על תהליך ההצבעה, המבוססת בחלקה על מעקב בזמן אמת. מדוחותיו עולה שהמבצע המורכב של ניהול בחירות בישראל חשוף לשגיאות ואף לזיופים מצד מצביעים וחברי ועדות קלפי, שלא כולם מאותרים בתהליכי הבקרה, שגם הם אינם חסינים מטעויות.

חשדות לזיופים הובילו בעבר לפסילת קלפיות. ב-2013 הורה יו"ר ועדת הבחירות המרכזית דאז השופט אליקים רובינשטיין לפסול קלפיות בירכא ובסכנין ימים אחדים לאחר הבחירות, וב-2015 החליט יו"ר הוועדה השופט סלים ג’ובראן לפסול שתי קלפיות בכפר קאסם בשל פגמים בהליך ההצבעה וספירת הקולות.

מי שאינו מקבל את דין ועדת הבחירות רשאי לעתור לבית המשפט. חוק הבחירות מעניק זכות כזו לחברי ועדות הבחירות האזוריות והוועדה המרכזית, וכן לרשימות המתמודדות ולחבריהן וליועץ המשפטי לממשלה. מי שדן בערעור הוא בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים. הוא רשאי להחליט על ביטול הבחירות בקלפי מסוימת או בכלל, להכריז על בחירות חוזרות או לחלק מחדש את הקולות.

תיק הלוי: ניסוי כלים בערעור?

בית המשפט לא פסל עד כה מערכת בחירות בישראל. אבל מעניין להזכיר ערעור אחד על תוצאות בחירות אפריל - שהגיש עמית הלוי, מקום 36 ברשימת הליכוד. הוא טען שטעויות שחלו בכמה קלפיות גרמו לכך שיהדות התורה קיבלה מנדט שאמור היה להגיע לליכוד - ולהכניס אותו לכנסת. בערעור שכנגד מצאה גם יהדות התורה קלפיות חשודות, שהשיבושים בהן פגעו דווקא בה.

באוגוסט הגישה ועדת הבחירות תגובה מסכמת לפי בדיקה חוזרת ב-46 קלפיות. באחת מהן, קלפי 2 בכסרא-סמיע, כל התוצאות היו עגולות: 350 קולות לליכוד, 100 לכחול לבן, 50 לש"ס וכן הלאה. בוועדה סבורים שיש לפסול אותה לחלוטין. באשר לשלוש קלפיות נוספות הנמצאות בחקירה פלילית, הוועדה מציעה שבית המשפט יקבל החלטה לאחר בדיקות פרטניות.

תיק הלוי מדגים איזה סיבוך יתעורר אם ספירת הקולות תוליד הפעם טענות נרחבות יותר לזיופים. מאות עמודים הוחלפו בדיון בערעור שלו, שעוסקת בקלפיות בודדות. מחלוקות בהיקף נרחב יותר עלולות להעמיק את הבוץ בהתאם.

אבל חשוב להדגיש: הראיות המוצקות שהוצגו על הבחירות הקודמות לא מלמדות על זיופים שהיטו את התוצאות. "מצאנו הרבה טעויות הקלדה", אומר מוריס-רייך ממשמר הבחירות האזרחי, "אבל שום דבר ברמה של עשרות או מאות אלפי קולות שבלחיצה אחת עברו מצד לצד". גם להטיה מיוחדת לטובת המפלגות הערביות, שמככבת בטענות נתניהו והליכוד, אין ראיות משכנעות. 

מפת הדרכים לערעור על תוצאות הבחירות

הבקרה על ספירת הקולות, ומה עשוי להשתבש

1. קלפי

17.9

■ 07:00 - הצבעה

● מפקחים של ועדת הבחירות מסיירים בין קלפיות
● המפקחים יכולים לצלם בווידאו בנסיבות מסוימות

שיבושים אפשריים

● הצבעה בשם מתים / ישראלים בחו"ל
● השחתה מכוונת כדי שהקלפי תיפסל

אי-סדרים בזמן ההצבעה מדווחים לוועדת הבחירות המרכזית

■ 22:00 - ועדת הקלפי

● הפתקים נספרים, ושני חברי ועדה רושמים את התוצאות בשני גיליונות
● המפקחים מצלמים את תהליך הספירה

שיבושים אפשריים

● חשדות לאי-סדרים שמתגלים עם פתיחת המעטפות

טעויות מדווחות לוועדת חריגים

2. ועדת הבחירות האזורית

17-18.9

■ קליטת תוצאות

● התוצאות של כמה מאות קלפיות מוקלדות והטפסים נסרקים
● חברי הוועדה מצליבים בין גיליונות הספירה לפרוטוקולים

שיבושים אפשריים

● שגיאות הקלדה וחישובים מוטעים

■ בדיקת פרוטוקולים

● יו"ר הוועדה האזורית בודק את תדפיסי הפרוטוקולים, ורשאי לתקן תוצאות במקרה שמצא שגיאות

שיבושים אפשריים

משמר הבחירות האזרחי הזהיר שלעתים לא נבדק פרוטוקול מקורי

3. ועדת הבחירות המרכזית

■ 23.9 - ספירה חלקית שנייה

● "מבצע טוהר הבחירות": 2,500 קלפיות ייספרו מחדש, והתוצאות יושוו לספירה של ועדת הקלפי
● במקרה של חשד לפלילים בקלפי, ועדת הבחירות פונה למשטרה , ותוצאות החקירה מועברות לפרקליטות

■ 25.9 - פרסום התוצאות הסופיות

4. במקרה של טענות לזיופים:

■ ערעור נגד התוצאות (9.10 תאריך אחרון לערעור)

חוק הבחירות מאפשר לשורה של גורמים, החל בסיעות וכלה בחברי ועדות הבחירות, לערער על התוצאות בתוך שבועיים

● קודם מערעורים לבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים

● על החלטת בית המשפט לעניינים מינהליים, ניתן לערער לבית המשפט העליון

5. תרחיש יום הדין

בית המשפט מוסמך לפסול קלפי ספציפית, לתקן את הספירה - ואף לבטל את הבחירות

לקריאה נוספת:

דוח מבקר המדינה על בחירות לכנסת ה-20

דוח מבקר המדינה על הבחירות לכנסת ה-19

תדרוך של מנכ"לית ועדת הבחירות לקראת הבחירות לכנסת ה-22

עוד כתבות

עומר בראמי / צילום: תמונה פרטית

"עליתי על רכבת הנדל"ן": הכדורגלן לשעבר שהפך את החיסכון לשתי דירות

עומר בראמי רכש את דירתו הראשונה בגיל 21, אחרי שבחן כ־35 דירות בבאר שבע ● חמש שנים לאחר מכן, עם דירה נוספת על הנייר, הוא מסביר מדוע בחר להשקיע דווקא בדירות קטנות - ואיך הוא מתכנן להתמודד עם חשבון המימון שיגיע בעוד ארבע שנים וחצי

גל שוחמי, מייסד ויו״ר גרעין התיישבות ״יחד - אדם ואדמה״ בבקעת ערד / צילום: שלומי יוסף

התא"ל שמקים קיבוץ אחרי 39 שנה: "מישהו צריך לגור בקרווילה במדבר"

בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס סיפר גל שוחמי, שהשתחרר לאחר 32 שנות שירות בצה"ל, על הקמת קיבוץ חדש בבקעת ערד עם משק משותף, חקלאות ואנרגיה מתחדשת ● "אנחנו מתחברים ערכית, ואנחנו מגיעים מתוך הבנה שהחובה הערכית המוסרית היא למצוא דרך חדשה"

יעל רון בן משה, התנועה הקיבוצית, בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס / צילום: שלומי יוסף

ראש אגף כלכלה בתנועה הקיבוצית: "נמצאים בכל מקום שיש בו צורך לאומי"

בצל האתגרים שעמם מתמודדת התנועה הקיבוצית, ולצד הערפל וחוסר הוודאות סביב הפלונטר הפוליטי והסיכונים הגאו-פוליטיים - יעל רון בן משה, ראש אגף כלכלה בתנועה הקיבוצית, פרשה בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס את חזונה ביחס למקום של התנועה בצמיחה של מדינת ישראל ● "יודעים לזהות צורך לאומי, להתאגד, להביא את הפתרון - אלה העוצמות שלנו"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "הלוואי שכל מקום בישראל היה צומח כמו הקיבוצים"

מו"ל גלובס אלונה בר און אמרה בפתיחת כנס צמיחת הקיבוצים כי התנועה הקיבוצית ניצבת בפני גל של שינויים - מהקמת קיבוצים חדשים וצמיחה דמוגרפית ועד זינוק ביזמות, באנרגיה ובתהליכי העברה בין-דורית של הון וערכים

ד''ר נועם שריקי, מנהל מגזר טכנולוגיות רשת חכמה, חברת החשמל / צילום: שלומי יוסף

"העולם נמצא במרוץ חימוש לחיבור חוות שרתים לחשמל"

ד"ר נועם שריקי, מנהל מגזר טכנולוגיות רשת חכמה בחברת החשמל, טוען בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס: "הגידול בביקושים נסק בבת אחת", ומבטיח "חברת החשמל לא תהיה חסם לגידול בחוות שרתים בישראל"

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר ויו''ר בריל / צילום: רמי זרנגר

שחר תורג'מן על סמוטריץ': "כמה שהוא חכם ככה הוא שחצן"

נשיא איגוד לשכות המסחר, שחר תורג'מן, יצא נגד הרחבת הפטור ממע"מ והיה ממובילי המהלך לביטולו ● בראיון לגלובס הוא תוקף את סמוטריץ' ("שחצן"), מכנה את הליכי השימוע לעובדים "מפעל זבל בירוקרטי" ומתעקש שהיבואנים והקמעונאים אינם אחראים ליוקר המחיה ● "לפני סטארט־אפ־ניישן - אנחנו רגוליישן־ניישן"

אלעד ארנפלד, מנכ''ל החברה הממשלתית לתיירות / צילום: אלי הלוי

כילד מכר סוכריות מהכותל. היום הוא מוביל גוף ממשלתי שחולש על מיליארדים

"בני נולד עם שיתוק מוחין והייתי צריך לעשות שינוי. אני מנגן בכינור, אז מצאתי עבודה קרוב לבית כסמנכ"ל בחברת התקליטים התו השמיני" ● שיחה קצרה עם אלעד ארנפלד, מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות

מגדל תוהא 2 / צילום: טלי בוגדנובסקי

כפי שנחשף בגלובס: חברת סיילספורס תשכור חמש קומות במגדל תוהא 2

חברת סיילספורס תשכור חמש קומות במגדל תוהא 2 בתל אביב ותאחד את כ-1,000 עובדיה בישראל תחת קורת גג אחת ● היקף העסקה מוערך ביותר מ-140 מיליון שקל לחמש שנים

 

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

האיום של חמינאי: "אם איראן תותקף - נגיב מיד ובעוצמה, ללא מגבלה גיאוגרפית"

צוותי המשא ומתן מקטאר ומאיראן יצאו יחד מטהרן לדוחא, שם יימשכו השיחות לקראת הסכם אפשרי עם וושינגטון ● טראמפ התייחס לעלויות המלחמה, כ-47 מיליארד דולרים, ואמר: "כל מה שהוצאנו - החזרנו דרך וונצואלה" ● חיל האוויר תוקף תשתיות חיזבאללה ● קציני שב"כ התקשרו בחודשים האחרונים לפעילי טרור ברצועת עזה והציבו בפניהם אולטימטום לפני חיסולם ● עדכונים שוטפים

מטבעות קריפטו / צילום: Shutterstock

נפגעתם בפריצה לבייננס? זה יכול להשפיע על חיוב המס שלכם

בורסת הקריפטו כבר הודיעה שתכסה את ההפסדים, אך השאלות הנגזרות מן הפרשה ממשיכות להציף את המשקיעים ● בין היתר, תוהים המשקיעים מהן השלכות המס של האירוע ● רו"ח אייל סנדו, שותף באלמקייס פתרונות מיסוי וחבר ועדת הקריפטו בלשכת יועצי המס, מסביר ● גלובס עושה סדר

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' גיל סיגל / צילום: יח''צ הקריה האקדמית אונו

"התחננתי שלא תסיים את חייה בשווייץ": הפרופסור שמכריע בדילמות של חיים ומוות

שיחה עם פרופ' גיל סיגל, דיקן הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו ● על הורים שרוצים לקבוע את מין היילוד, למה גם לעובר עם נטייה לאלצהיימר מגיע לחיות ואיזו שאלה תטריד את עולם הרובוטים בעוד 30 שנה

דליה קורקין, מנכ''לית ושותפה בחברת עמל ומעבר, בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס / צילום: שלומי יוסף

דליה קורקין, מנכ"לית עמל ומעבר: "15% מהאוכלוסייה שלנו עברה את גיל מאה"

דליה קורקין, מנכ"לית ושותפה בקבוצת עמל ומעבר, שממעטת להתראיין בתקשורת, סיפרה בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס על הדרך שעשתה מגזברית בקיבוץ עני לניהול חברה שהונפקה לפי שווי של 2.6 מיליארד שקל ● על המשבר הכלכלי בקיבוצים: "כל שבוע הייתי צריכה לחפש את הדרך להביא כסף ולשרוד" ● ועל המעבר לבורסה: "אחריות עצומה כלפי המדינה וכלפי המשקיעים"

סיכום שווקים שבועי / צילום: Shutterstock

האם זה הזמן להצטייד בדולרים? מומחים מנתחים – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהל השקעות בכיר: "הבורסה לא אטרקטיבית, הנדל"ן מת" ● איפה להשקיע? המומחים ממליצים להתרחק מנדל"ן; להתמקד באג"ח קצרות, טק דואלי וביטחון ●  מניית הרחפנים שצנחה ב-50%: הזדמנות השקעה או מלכודת? ● אבנר חדד מהפניקס מרגיע: "אין פאניקה בשווקים, מדובר בתיקון טבעי" ● וגם: רשות שוק ההון סוגרת את מלכודת ההנחות בביטוחי החיים - אך האם המבוטחים באמת ישלמו פחות?

רפי אלמליח, ד''ר עידית שכנאי-רן, תומר גרינשפון ועו''ד מיכי דרורי בפאנל משותף בכנס צמיחת הקיבוצים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מינהל התכנון: "המודל של וילה וקדילק ביישובים לא יהיה יותר. מוכרחים להצטופף"

פאנל בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס עסק תיקון 5 לתמ"א 35, המאפשר את ביטול מגבלת יחידות הדיור בקיבוצים ומאפשר את הגדלת הצפיפות ● עו"ד מיכי דרורי, מנהל המחלקה המשפטית בתנועה הקיבוצית: "עם הזמן הם התחילו לכרסם בתוכנית. אולי חשבו שהם מיטיבים איתנו מדי" ● רפי אלמליח, מנכ"ל מינהל התכנון: "לא שותלים 'עיזים' בתוכנית. אני עובד כבר ארבע שנים כדי לוודא שהדבר הזה יקום ויהיה"

בורסת הקריפטו בייננס / צילום: Shutterstock

ה-FBI חשף: מי עומד מאחורי שוד הקריפטו הגדול בהיסטוריה

מתקפת הסייבר על בורסת בייננס הפכה לגניבת המטבעות הדיגיטליים הגדולה בהיסטוריה ● לפי הבולשת הפדרלית, קבוצת האקרים צפון קוריאנית עומדת מאחורי הפריצה ● מה היא מתכננת לעשות עם הכסף ומה יעלה בגורל כספי הלקוחות?

בן סוכמן, מנכ''ל דפוס בארי / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל שהוביל לפתיחת דפוס בארי: "אנחנו בתחושת שליחות. 90% מחברי הקיבוץ יחזרו"

מנכ"ל דפוס בארי בן סוכמן, שאיבד את אמו וחברים בטבח ה-7 באוקטובר, סיפר כיצד ההחלטה לפתוח מחדש את דפוס בארי ימים ספורים לאחר מכן, הפכה לסמל של תקווה ושיקום הקהילה ● בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס הוא דיבר על החזרה לבארי, על האתגרים שנותרו ועל האמונה בעתיד הקיבוץ והעוטף

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

מודי'ס משפרת את תחזיות הצמיחה לישראל, אך מזהירה מהסיכונים לממשלה הבאה

חברת דירוג האשראי העלתה את תחזית הצמיחה ל־5% השנה ול־6% ב־2027, אך מדגישה כי חלק ניכר מהשיפור נובע משינוי סטטיסטי הקשור לפעילות חברות ישראליות בחו"ל ● במקביל, מודי'ס שיפרה את תחזיות הגירעון והחוב, ומזהירה מפני פגיעה בעצמאות מערכת המשפט והידרדרות ביחסי החוץ

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

420 מיליון דולר? השווי האמיתי בעסקת פריון נמוך משמעותית

חברת הפרסום הדיגיטלי הדואלית פריון נרכשת על ידי Affle ב-420 מיליון דולר ומניותיה יימחקו מהמסחר בנאסד"ק ובתל אביב ● לפרין יש קופת מזומנים של כ-229 מיליון דולר, כך שלפי האנליסט ליאור וידר השווי "נע סביב כ-190 מיליון דולר בלבד"

דניאל שרייבר, ראסל אלוונגר, לירון אייזנמן / צילום: שלומי יוסף, מיכה בריקמן, ברצי גולדבלט

משיא כל הזמנים להתרסקות של 40%: טאואר נשאבת למערבולת השבבים ערב הדוחות

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע • יצרנית השבבים ממגדל העמק איבדה 4 מיליארד דולר משוויה מאז חודש יוני, אף שפעילותה נותרה יציבה ● המשקיעים מאבדים סבלנות? למונייד נחתכה ב-50% וצוללת לשפל של יותר משנה ● וגם: האבסורד של סיליקום: חזרה לרווח, העלתה תחזית - ונענשה במחיקת רבע משוויה ביומיים

עופר סתוי, מנכ''ל דוראל ישראל / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל שעבר 33 אסיפות קיבוצים כדי לאשר מגה פרויקט

החלק האגרו-וולטאי בפרויקט "הדרי שאן" צפוי להניב לדוראל כ-150 מיליון שקל בשנה ● בכנס צמיחת הקיבוצים של גלובס, סיפר עופר סתוי, מנכ"ל דוראל ישראל, כי "לנהל מיזם של 11 קיבוצים עם עשרות אסיפות ושינויים רגולטוריים היה אתגר יוצא דופן"