גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גרמניה ירוקה? חוק האקלים המהפכני שעשוי לשנות את פני המדינה

הקמת קרן שתוקדש להפחתת פליטת גזי חממה ותמומן באמצעות אג"ח לאזרחים, התחייבות חוקית לשיעור ההפחתה והשקעה של עשרות מיליארדי דולרים על שלל יוזמות הן רק חלק מהצעדים שתציג ממשלת גרמניה במסגרת חוק האקלים

רכב צילום: רויטרס
רכב צילום: רויטרס

גרמניה שוקלת להקים קרן בשווי 50 מיליארד אירו שתוקדש להפחתת פליטת גזי חממה, ושתמומן באמצעות איגרות חוב ממשלתיות "ירוקות" לאזרחים בלבד, עם תשואה גבוהה. הקרן המוצעת היא רק חלק משורת צעדים שעשויים להיכלל וללוות את "חוק האקלים", שממשלת גרמניה מתכננת להציג באופן רשמי ביום שישי הקרוב. לפי הדיווחים, הממשלה מתכוונת להוציא לפחות 40 מיליארד אירו בארבע השנים הקרובות על שלל יוזמות, וגם להתחייב חוקית לשיעור הפחתת פליטת גזי חממה, שעד כה היה וולונטרי.

נושא המאבק בשינויי האקלים נמצא בראש סדר היום של המערכת הפוליטית בגרמניה. בשבוע שעבר, ביום הראשון הפתוח לציבור של תערוכת הרכב הגדולה בפרנקפורט - ההזדמנות השנתית של תעשיית הרכב הגרמנית להציג ולחגוג את הישגיה - יצאו אלפי מפגינים לרחובות עם שלטים כמו "לעזאזל עם רכב השטח" ו"אני שונא מכוניות". בימים הקרובים צפויים המפגינים לנסות ולחסום את הגישה לתערוכה, במבצע המכונה "חול במנוע". כ-48% מהציבור הגדירו את המאבק בשינויי האקלים כאחד הנושאים החשובים ביותר לטיפול הממשלה, פי 2.5 מהשיעור שנרשם לפני חמש שנים בלבד.

זה הסיבה שאחרי חופשת הקיץ, ועם שובה של הממשלה לפעילות, שבה והתחייבה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל להציג את החוק המובטח למאבק בשינויי האקלים כבר בסוף השבוע הקרוב. לחוק עשויה להיות השפעה על יצרניות רכב, על חברות אנרגיה, על התיירות במדינה ועל חברות התעופה, והקואליציה קיימה בימים האחרונים דיונים מרתוניים על הרכבו. עד כה לא נרשמה הסכמה מוחלטת, אך התקשורת בגרמניה דיווחה על כמה סעיפים מרכזים שעשויים להיכלל בו.

אטרקציה פיננסית ושמה אג"ח ירוקות

בין השאר, שוקלת הממשלה בברלין להזרים ישירות חמישה מיליארד אירו לקרן אקלים, שמטרתה תהיה להלוות כסף ללא ריבית לפרויקטים שיסייעו להפחית פליטת גזי חממה בגרמניה ולשמור על הסביבה. הקרן תגייס במקביל גם הון מתושבי גרמניה - מעין אג"ח לאזרחים בלבד לעשר שנים עם תשואה מובטחת של 2%. בתקופה שבה התשואה על אג"ח גרמניות צוללת עמוק למחוזות שליליים, צפויה עליהן התנפלות.

היזמה הזו משקפת גם במידה רבה את התסכול של גרמניה - שבה שיעור החיסכון של הציבור הוא מהגבוהים ביותר באירופה וחיסכון מושרש היטב בהלוך הרוח הציבורי - מהמדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי האירופי, שלמעשה "שוחקת" את ערך החסכונות הגרמניים ו"מתגמלת" צריכה והוצאת כסף במדינות אחרות באירופה.

מי שיזם את הרעיון היה שר הכלכלה מטעם המפלגה השמרנית (CDU), פיטר אלטמאייר, אך נראה כי שר האוצר הגרמני אולף שולץ מתנגד לו. בין השאר, הסיבה היא שהוא ייצור עיוות מיידי בשוק. "המדינה לא צריכה להחליף את הבנקים במתן הלוואות", אמר בכיר במשרד האוצר. בנוסף, הבהירו גורמים אחרים בממשל הגרמני כי לברלין פשוט אין צורך בגיוס כסף נוסף בשלב זה, וכי משמעות הריביות השליליות על שלל איגרות החוב של גרמניה היא כי "אין מחסור בכסף להשקעות".

כרטיסי הרכבת יוזלו, כרטיסי הטיסה יתייקרו

אבל גם אם צעד ספציפי זה עדיין שנוי במחלוקת, הצעדים האחרים שעליהם צפויה הממשלה להכריז כבר ביום שישי הקרוב צפויים לטלטל את הכלכלה הגרמנית כולה. בין השאר, הממשלה צפויה להודיע על הפחתת מחירי כרטיסי הרכבת בעזרת הורדת המע"מ עליהם (המע"מ בגרמניה הוא דיפרנציאלי, א"א), כדי לעודד את האוכלוסייה להשתמש בצורת תחבורה זו הכרוכה בפחות פליטת פחמן דו-חמצני (2CO) לעומת טיסות קצרות טווח.

במקביל, מחירי כרטיסי הטיסה יעלו ככל הנראה באמצעות מיסוי דלק מטוסים או העלאת המע"מ עליהם. בנוסף, יינתן מענק על גריטת מערכות חימום ישנות ובלתי יעילות לבתי מגורים ולבניינים; כלי רכב חשמליים יקבלו סובסידיה ממשלתית גבוהה יותר מזו שהם מקבלים כיום העומדת על כ-2,000 אירו לרכב; יושקעו מיליארדים בהפקת "דלק ביולוגי" ויסובסד בידוד תרמי לבנייני מגורים. כאמור, עלות השינויים צפויה לעמוד על כ-40 מיליארד אירו משנת התקציב הבאה ועד 2023.

כל מה שצריך כדי להפחית את גזי החממה

מטרת כל הצעדים הללו היא להפחית עוד יותר את פליטת גזי החממה של גרמניה, שנגרמת בעיקר מהפחמן הדו-חמצני שנפלט כתוצאה משימוש בדלק מאובנים כמו נפט, פחם וגז טבעי בתעשייה, בחימום ובתחבורה. אחת הסוגיות שמעוררות את הוויכוחים העזים ביותר בתוך הקואליציה היא אם וכיצד לקבוע מחיר לפליטת פחמן דו-חמצני, וכיצד לוודא שהמנגנון שייקבע לא יפגע בצורה משמעותית בתעשייה הגרמנית מחד, או בשכבות החלשות במדינה שיצטרכו להוציא יותר כסף על חימום וחשמל מנגד.

המפלגה השמרנית ביחד עם מפלגת האחות הבווארית (CSU) הציעה ליישם בגרמניה שיטה שבה המפעלים ותחנות הכוח יקבלו "סרטיפיקציות פחמן דו-חמצני" מוגבלות, כלומר אישורים לפליטת כמות מסוימת של פחמן דו-חמצני כתוצאה משריפת דלק מאובנים, שבהם יוכלו לסחור, מה שלמעשה ייצור שוק לטון של פחמן דו-חמצני. הסוציאל-דמוקרטים (SPD), מנגד, דרשו לבנות את השוק הזה באמצעות "מחיר לטון" שייגבה מהחברות. לפי הדיווחים בתקשורת, הפתרון למחלוקת, באופן די אופייני לגרמניה, הוא לשלב את שתי הגישות למערכת סבוכה של אישורים ומחיר מינימום שתלך ותחריף לאורך השנים מבחינת ההגבלות על פליטה.

בניגוד לכלכלות רבות ברחבי העולם, גרמניה דווקא כן הצליחה בשנים האחרונות להפחית את פליטת גזי החממה שלה, בין השאר על ידי השימוש באנרגיית רוח רבה. בשנה שעברה נרשמה בה ירידה כוללת של 30% בפליטת הגזים לעומת הרמה ב-1990.

אחת הסיבות המרכזיות הנוספות לירידה היא המעבר משימוש בפחם לשימוש בגז טבעי, שרובו מגיע מרוסיה ומיעוטו משבדיה ומנורבגיה, לחימום. במקביל, חלק מהחיסכון נובע מההתחממות הגלובלית עצמה, ומהעובדה שהחורפים החמים-יחסית של השנים האחרונות מפחיתים את הצורך להשתמש בחימום בבתים. בשנה האחרונה נרשמה ירידה של 4% בשימוש בחימום בבתים לעומת השנה הקודמת, שמוסברת ברובה בחורף הקל שעבר על גרמניה. ברחבי העולם עלה שיעור פליטת הפחמן הדו-חמצני ב-1.7% בשנה האחרונה, לפי נתוני ארגון האנרגיה העולמי.

גרמניה גם ניצבת בפני אתגר משמעותי יותר ממדינות אחרות, מכיוון שהחליטה להפסיק את השימוש באנרגיה גרעינית, שאינה כרוכה כלל בפליטת פחמן דו-חמצני, אחרי אסון פוקושימה ביפן. היא השקיעה רבות באנרגיית רוח ובאנרגיה סולרית, אך עדיין נסמכת בין השאר על תחנות כוח פחמיות הפולטות כמויות גדולות של פחמן דו-חמצני, בין השאר כאשר אין מספיק אנרגיה מתחדשת. ההסכם הקואליציוני קובע כי גרמניה תסגור בהדרגה את התחנות האלה, אולם הדבר צפוי להשפיע על אזורים שלמים במדינה שבהם עדיין כורים פחם. גרמניה אחראית ל-2% מפליטות הפחמן הדו-חמצני בעולם.

"קבינט האקלים" יתכנס כדי לאשר

ביום שישי הקרוב צפוי להתכנס "קבינט האקלים" של הקואליציה הרחבה השולטת בגרמניה כדי לאשר את התוכנית. מרקוס זודר, ראש ה-CSU מבוואריה, ש"השתלט" על האג'נדה הירוקה בחודשים האחרונים, אמר כי התוכנית צריכה "ליצור תמריצים לאוכלוסייה להגן על הסביבה, אבל אסור שתדרוש יותר מדי מהאזרחים". גם מרקל קראה למצוא את האיזון הנכון בין ההשפעה על התעשייה ועל האזרחים לבין השינויים הנחוצים, לדבריה.

מבחינה פוליטית מרקל, שהציבה את נושא ההתחממות הגלובלית במרכז המדיניות שלה בעבר, עוד לפני משבר הפליטים ומשבר גוש האירו שלפניו, מנסה לחזור ולהצטייר כ"קנצלרית האקלים" שהייתה. העיתון הכלכלי "הנדלסבלאט" כינה אותה "גרטה תונברג של הפוליטיקה העולמית", על שם הצעירה השבדית שמובילה תנועה עולמית למאבק בשינויי האקלים. ביום שישי הקרוב היא צפויה לעשות צעד משמעותי בכיוון זה, כשתכריז, במה שנראה כישורת האחרונה של הכהונה שלה כקנצלרית גרמניה, על החוק המקיף הראשון אי-פעם בגרמניה להתמודדות עם שינויי האקלים. 

עוד כתבות

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

זירת הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: Reuters, Ammar Awad

8 הרוגים בפגיעה ישירה בבית שמש, 23 נפצעו

כ-20 פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש; "נפילה בכמה מבנים, הרס משמעותי" ● חיל האוויר תקף מוסדות שלטון בלב טהרן ● דובר צה"ל: "בדקה אחת באיראן חיסלנו אתמול 40 בכירים"; אישר: חיסלנו את רמטכ"ל איראן ● מזכ"ל חיזבאללה ספד לחמינאי, אך לא רמז שיצטרפו למערכה • שלושה הרוגים בתקיפות איראניות באיחוד האמירויות ● שר ההגנה של בריטניה: טילים מאיראן נורו לעבר קפריסין • עדכונים שוטפים 

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"