גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפתרון הפשוט ככל הנראה יהיה ממשלת אחדות, אך באופן אירוני ליברמן יהיה זה שיישאר בחוץ

רוטציה, החלטה של בג"ץ שראש ממשלה לא יכול לכהן עם כתב אישום, לא משנה תחת איזו נוסחה - נראה כי הפתרון הפשוט ביותר להקים פה ממשלה הוא אחדות ● בדרך תעמוד רק הברית הקדושה עם החרדים ועמדותיהם של לפיד ויש עתיד ● דעה

בני גנץ, בנימין נתניהו / צילום: כדיה לוי, מאיר אמירי
בני גנץ, בנימין נתניהו / צילום: כדיה לוי, מאיר אמירי

עכשיו היא עת המבחן של העצבים החזקים, היכולות הפוליטיות ושחקני הפוקר הטובים ביותר. שעתם של מנהיגים לשכנע את אנשיהם כי אין ברירה וצריך לסטות מההבטחות, ואת יריביהם לוותר על עקרונות שעליהם הצהירו בקמפיין. שעתו של ראש ממשלה לקפד כל ניצן של מרד כדי להציג חזית אחידה ולהכריח את היריב להתקפל.

נאומו הלילי של בנימין נתניהו אמש פתח את הדלת מהליכוד לממשלת אחדות, כשהוא מספק את התירוצים לבוחריו - האחד הרגיל, איראן וכו'; והשני סכנת כניסת המפלגות הערביות הלא ציוניות לקואליציה, כשאנו ב"סכנה קיומית". נתניהו התעלם מהקריאות "לא רוצים אחדות" מהקהל, והצהיר כי יפעל להקמת ממשלה "שמאגדת רבים רבים בעם, ולא מדירה אף אחד שמאמין במדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי", כלומר כל המפלגות למעט המשותפת ואולי עם בעייתיות מסוימת של המחנה הדמוקרטי שיצא נחרצות נגד חוק הלאום.

שעה קודם לכן, בנאום בשתיים וחצי בלילה, אמר בני גנץ כי המטרה היא הקמת ממשלת אחדות רחבה ככל שניתן, ולא פסל אף אחד, לרבות נתניהו. אולי זה הסימן הראשון לקליעת החבל שיוריד אותו מעץ הצהרות הקמפיין.

אחדות היא אם כן כעת רצון שני הצדדים, אבל ראשית בואו נפסול את האפשרויות האחרות. על פניו אין אפשרות להקמה של ממשלה צרה, לא מימין ולא מרכז שמאל. ליברמן לא יכול ולא רוצה לרדת מעץ המחויבות לא לשבת עם החרדים והחרד"לים, ולתמוך רק בממשלת אחדות בלעדיהם; ומנגד הוא כמובן לא יסכים לממשלה הנשענת על גוש חוסם עם המשותפת. ועם זה, בליכוד ניסו ומנסים לפתותו בתפקיד שר הביטחון וכן בהבטחות לקבל את רוב דרישותיו בענייני דת ומדינה, ככל שיוכלו לקבל מהמפלגות החרדיות. בד-בבד דאג ראש הממשלה נתניהו לסנדל את שותפיו לגוש הימין-חרדים ולהצהיר כי הם עדיין איתו וימליצו עליו לנשיא.

אלא שגם בצד השני לא בדיוק ממתינים. מיד עם היוודע התוצאות הכריזו בכחול לבן על הקמת צוות משא-ומתן, ובמקביל כבר החלו גישושים ושיחות עם שותפים פוטנציאליים מימין, ליברמן כמובן, בנט וגפני הם הכתובות נכון לעכשיו, אלא שכל אלה כבר חידשו הלילה את הצהרת האמונים לנתניהו. העבודה-גשר והמחנה הדמוקרטי הן השותפות הטבעיות שהכריזו כבר על תמיכה בגנץ.

השותפה הפוטנציאלית הבעייתית יותר היא הרשימה המשותפת, שתהיה הרשימה השלישית בגודלה בכנסת. ההצבעה בקלפיות הערביות עלתה מפחות מ-50% באפריל ל-62% כעת - עלייה יחסית של יותר מ-20% שעיקרה תגובה לאמירות של נתניהו ואחרים בימין נגד הערבים. איימן עודה כבר הכריז ב"גלובס" באפריל וב"ידיעות אחרונות" באוגוסט כי הרשימה המשותפת תשקול שיתוף-פעולה קואליציוני כלשהו עם גנץ. גם האמירה הזו הוסיפה כנראה קולות לרשימה המשותפת, שכן הציבור הערבי רוצה - כך לפי סקרים שנעשו - להיות שותף בהחלטות הנוגעות לו ולהפסיק לשבת בצד במשחק הפוליטי. ואם גנץ יפנה לרשימה המשותפת ברצינות, הוא יגלה כי שיתוף-הפעולה הפוליטי הזה הוא בהישג יד, ואפילו בל"ד לא תכשיל מהלך כזה, שם הם בשלים.

אתמול אמר יו"ר בל"ד לשעבר וחבר הכנסת לשעבר ג'מאל זחאלקה ל"גלובס" כי לכשתובא הצעה רצינית להחלטה, גם בל"ד תתמוך בהמלצה לנשיא על גנץ, שאותו הגדיר "רביניסט", ואפילו גוש חוסם אם יינתנו התמורות הנכונות. וזה שינוי של ממש בעמדת התנועה.

אבל גנץ עומד בפני דילמה: אם ישתף את הרשימה המשותפת, הוא יפסיד את אביגדור ליברמן, ובלעדיו ככל הנראה אין לו קואליציה. כמו כן, חלקים גדולים בכחול לבן מזוהים עמוק בימין, לרבות אחד מארבעת המנהיגים, שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון, ואלה יתקשו להיות בחיבור פוליטי עם הרשימה המשותפת.

כל זה מוביל לפתרון לכאורה פשוט - ממשלת אחדות. שתי המפלגות הגדולות יכולות להקים ממשלה כזו לבדן, והאידאולוגיות שלהן קרובות מספיק ליצירת קווי יסוד קואליציוניים. אלא שבחדר נמצא הפיל העצום של כתבי החשדות, בואכה כתבי אישום נגד נתניהו. גנץ חזר ואמר וחזר ואמר כי לא ישב עם נתניהו עם כתבי החשדות, ויהיה צורך בסיבה רצינית מאוד או בנוסחה מתוחכמת במיוחד לאפשר חיבור ביניהם.

אישיות מרכזית במהלך היא אריה דרעי, חסיד מושבע של ממשלות אחדות, ואם מישהו יוכל למצוא נוסחת קסם לחבר בין גנץ ונתניהו זהו מנהיג ש"ס, הפוליטיקאי המנוסה בשטח. הוא יסייע במשימה לנשיא ראובן ריבלין, שכבר הבטיח כי יעשה הכול כדי למנוע בחירות שלישיות. לפי דיווחים, ריבלין מתכוון לזמן אליו את גנץ ונתניהו להתייעצויות אישיות ולנסות להביא לפתרון להתרת הפלונטר.

נוסחה אפשרית לאחדות היא כמובן רוטציה בראשות הממשלה על רקע התיקו בין כחול לבן לליכוד, ופרישה של נתניהו אם וכאשר יוגש נגדו כתב אישום. אם נתניהו יסרב, בג"ץ עשוי לסייע לו להחליט, בקבלת החלטה שגם ראש ממשלה חייב לפרוש אם יש נגדו כתב אישום, כפי שקבע לפני 20 שנה בסוגיית דרעי לגבי שרים עם כתבי אישום.

ויש מי שהעלה אמש בכחול לבן את האפשרות לעסקה עם נתניהו, ולפיה הוא יפנה את מקומו תמורת ביטול כתבי האישום. בכחול לבן פנטזו שהליכוד יביא להדחת נתניהו במקרה שאין לו קואליציה, אבל האפשרות הזו בעלת סיכויים קלושים במיוחד. נתניהו שולט בליכוד, ולמתחריו הפוטנציאליים אין מספיק כוח או נכונות לצאת למאבק כמעט חסר סיכוי שיגרום קרוב לוודאי להרחקתם מהמפלגה.

האירוניה תהיה שממשלת אחדות כזו לא תכיל קרוב לוודאי את מי שחולל את הבחירות השניות האלה והטיף כל העת לאחדות - אביגדור ליברמן. נתניהו והליכוד יעדיפו להמשיך את הברית הקדושה עם החרדים במקום עם ליברמן, הנתפס כבוגד בליכוד. וגם לגנץ, בניגוד ללפיד, יהיה נוח יותר לפתח את הקשר עם הגוש החרדי, שלו יש נתח גדול בפוליטיקה הישראלית. במקרה כזה עשוי לפיד על מפלגת יש עתיד לפרוש מכחול לבן ולפרק את השותפות.

ונזכיר כי ההגדרה המדעית של הפוליטיקה היא מאבק על כוח, וההגדרה המעשית היא אמנות האפשר.

עוד כתבות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה