גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם WeWork יכולה להסתדר בלי הנפקה?

למה בעצם התעקשו ב-WeWork על הנפקה, ומה המשמעות של דחייתה מבחינת החברה?

אדם נוימן / צילום: רויטרס, Eduardo Munoz
אדם נוימן / צילום: רויטרס, Eduardo Munoz

חברת חללי העבודה המשותפים WeWork, שעמדה לבצע את אחת ההנפקות המסקרנות והשנויות במחלוקת ביותר ב-2019, דוחה את ההנפקה בזמן לא ידוע. לפי דיווחים בארה"ב, ההנפקה אמורה להתבצע עוד השנה, אך כעת כלל לא בטוח שזה יקרה. ההנפקה נדחתה בעקבות ביקורת חריפה על הממשל התאגידי בחברה, לרבות מבנה מניות שנותן שליטה מוחלטת למייסד הישראלי אדם נוימן, עסקאות בעלי עניין בינו לבין החברה, ועוד. זאת, בנוסף לסימני שאלה רבים סביב המודל העסקי של החברה וסכומי עתק שהיא שורפת.

WeWork קיבלה תגובות צוננות מהמשקיעים בשוק הציבורי, וכבר ברור שהשווי שהחברה תקבל בהנפקה, אם אכן תהיה, יהיה נמוך משמעותית מזה שקיבלה בשוק הפרטי, שעמד על 47 מיליארד דולר בסבב הגיוס האחרון. לפי דיווחים, השווי בהנפקה עשוי להיות אף נמוך מ-20 מיליארד דולר. במקרים דומים חברות בכלל לא היו מנסות להמשיך בתהליך ההנפקה, אך נראה כי בחברה נאחזו באפשרות הזאת, עד שכאמור החליטו לבסוף לדחות אותה.

למה בעצם התעקשו ב-WeWork על הנפקה, ומה המשמעות של דחייתה מבחינת החברה? החברה, שמשכירה חללי עבודה משותפים, מתרחבת בקצב מסחרר, דבר שמשית עליה הוצאות מאוד גבוהות - שכירת נכס, שיפוץ שלו, שיווק לחברי קהילה חדשים ו"ספיגת" ההוצאות עד שהתפוסה של הבניין מלאה. החברה מרוויחה מכך שהיא שוכרת את הנכס לטווח ארוך ומשכירה אותו לטווח קצר. אולם אם החברה רוצה להמשיך להתרחב - היא זקוקה כאמור לסכומי עתק. את המחצית הראשונה של 2019 סיכמה The We Company, החברה האם של WeWork, עם הכנסות של כ-1.54 מיליארד דולר - יותר מכפול לעומת הכנסותיה בתקופה המקבילה אשתקד. אולם במקביל הוכפל גם ההפסד התפעולי של החברה, והוא הסתכם בכ-1.4 מיליארד דולר.

עם פרסום התשקיף הודיעה החברה כי היא מתכננת לגייס סכום שנע סביב 3 מיליארד דולר בהנפקת מניות, לצד גיוס חוב של 6 מיליארד דולר. הנפקת המניות הייתה אמורה לחזק את מבנה ההון של החברה ולאפשר לה לגייס חוב בריביות יותר נמוכות. למעשה זה היה אחד מהתנאים של גיוס החוב. כעת, לא ברור מה יהיה גורלו של גיוס החוב, ולא מן הנמנע ש-WeWork מאבדת לעת עתה מימון של 9 מיליארד דולר (הסכום שתכננה לגייס במניות ובחוב). בינתיים מדובר בדחיית הגיוס, אבל לא בטוח כלל שהנפקת מניות תתבצע בטווח הנראה לעין ואז WeWork תיקלע למצב מאתגר יותר מבחינה מימונית.

המשקיעה הגדולה בחברה היא סופטבנק היפנית, שגם העניקה לה את השווי החריג. לפי דיווחים, סופטבנק ניסתה למנוע את ההנפקה, לנוכח הירידה המסתמנת בשווי WeWork, מכיוון שהיא זאת שתספוג את ירידת השווי. עם זאת, לפי ניתוח של "וול סטריט ג'ורנל", WeWork הייתה עלולה להיקלע לסחרור בגלל מנגנון של הגנה מפני ירידת ערך, שהיה מוביל להנפקת מניות נוספות למשקיעי הון סיכון. הפעלת המנגנון תגרום לדילול של בעלי המניות לאחר ההנפקה, ואז סביר להניח שהדבר יביא לירידה נוספת במחיר המניה. כדי להבין את מצבה הפיננסי של WeWork אפשר לבחון את התשואה על אג"ח החברה, שעלתה מאז ההודעה על ההנפקה ל-8%. התשואה אמנם הייתה כבר גבוהה יותר, אך דווקא פנייה להנפקת מניות הייתה אמורה להביא לביטחון גדול יותר של המשקיעים לגבי יכולת החברה להחזיר את החוב.

איך מתמחרים את "הגדלת התודעה הגלובלית"?

השאלה הגדולה היא מה סופטבנק תעשה? קשה להאמין שהיא תשפוך עוד סכומי כסף גבוהים על החברה. אמנם המטרה של סופטבנק היא לא רק להראות תשואה אלא לבנות חברות ענק שדומיננטיות בשווקים בינלאומיים גדולים. אולם בקרן לא יכולים להתעלם מהתשואה, במיוחד שבקרן השנייה סופטבנק מגייסת כספים מחברות כמו אפל ומיקרוסופט.

הפעילויות הרווחיות של WeWork הן בשווקים הוותיקים שלה, היכן שהחברה כבר הספיקה להחזיר את ההוצאות על השיפוצים, והתפוסה בבניינים מלאה. אולם כדי שהחברה תוכל לשרוד בלי גיוסי עתק, היא יכולה להאט את קצב הצמיחה שלה מבחירה, ולשפר את מבנה הרווחיות שלה. החלטה כזאת נוגדת את הנורמה הנהוגה כיום - לצמוח כמה שיותר מהר, גם על חשבון הרווחיות והיעילות. חלק לא מבוטל מהמכפילים שחברות מקבלות בגיוסי הון נובע מקצב הצמיחה המהיר. WeWork תשלם מחיר נוסף על החלטה כזאת. יכול להיות שהחברה גם תחליט לצמצם פעילות בחלק מהשווקים שלה, אבל המשמעות היא מכה תדמיתית.

אופציה נוספת היא כמובן מכירת החברה, אך סביר להניח כי זה יהיה בסכום נמוך גם כן, דבר שלא בטוח שהמשקיעים שלה ימהרו לעשות. WeWork גם משלמת את מחיר המודל העסקי שלה: אין לה נכסים בבעלותה, הטכנולוגיה שמאחורי החברה מוגבלת מאוד, והיא לא באמת חברת טכנולוגיה - כמו שניסתה לשווק כל השנים. למעשה מה שניתן למכור זה את הסיפור של החברה - קהילה שמחברת בין אנשים. אולם כשהמטרה של החברה, לפי התשקיף שלה, היא להגדיל את התודעה הגלובלית, לא ברור אם מישהו בכלל יודע כמה צריך לשלם בעבורה. 

עוד כתבות

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות ה־80, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם

קווין וורש, מינויו של טראמפ ליו''ר הפד / צילום: Reuters, Ann Saphir

המשימות של האיש שיחליף את פאוול: לרסן את האינפלציה ולהתמודד עם טראמפ

הנשיא טראמפ הכריז בשישי האחרון על מינוי קווין וורש ליו"ר הפד, בכפוף לאישור הסנאט ● וורש, אחד מנגידי הבנק המרכזי בעבר, סבור כי יש צורך ב"שינוי משטר בפד" וב"נקיטת צעדים נוקשים" ● לצד תומכיו הרבים בוול סטריט, יש החוששים שגישתו תביא לטלטלה

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה, והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

איראן מוכרת יותר נפט, אך מרוויחה פחות כסף

מתווכים וקונים מנצלים את האפשרויות המוגבלות של המשטר למכירת נפט גולמי

רשת moltbook / צילום: צילום מסך

מהתפעמות לחשש ועד פרצת אבטחה: מה הסיפור של Moltbook, הרשת החברתית של הבינה המלאכותית

הרשת החברתית לבוטים עוררה סקרנות עולמית, עד שפרצת אבטחה אחת העבירה את הדיון מתודעה לניהול ואבטחה

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם ליקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

הארמדה של ארה"ב: שדה התעופה הצף והטילים המדויקים שמכוונים לאיראן

באיראן מכחישים את התוכניות לקיים תמרונים צבאיים של משמרות המהפכה במצרי הורמוז ● צה"ל תקף כלים הנדסיים של חיזבאללה בדרום לבנון ● חמאס מגנה את המשך התקיפות של צה"ל ברצועה וטוען כי ישראל נושאת באחריות לאי-הגעה לפתרון בסוגיית המחבלים שנצורים ברפיח ● עדכונים שוטפים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

זה האיש הכי חשוב בעזה שאתם לא מכירים

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

לירון אייזנמן (סיליקום), יהוא עופר (אודיסייט) / צילום: ברצי גולדבלט, שלומי יוסף

הישראלית שקפצה במעל 30% בשבוע, וזו שירדה לשפל של שנתיים וחצי

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סיליקום קפצה במעל 20% בעקבות פרסום תוצאותיה הכספיות ותחזית חיובית לרבעון הראשון של 2026 ● אודיסייט טיפסה במעל 30% בשבוע, לאחר שדיווחה על שתי הזמנות פיילוט חדשות מלקוח ביטחוני גדול ● ורוניס ירדה לשפל של שנתיים וחצי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את המלצתם למניה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

פחות משהובטח: הממשלה אישרה תוכנית תמיכה בקריית שמונה

הבוקר התכנסה הממשלה בעיר וקיבלה החלטה לשיקום וצמיחה דמוגרפית בקריית שמונה, ואולם הארנק הדיגיטלי שהובטח לתושבים יתקבל כמענק חד-פעמי ● מאידך, תושבים חדשים, אם יגיעו לעיר, יזכו למענק חודשי של כ-2,000 שקל למשך שנה וחצי

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

תשכחו מוול סטריט: 25 מניות אירופיות לשים אליהן לב

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

זכרון יעקב / צילום: איל יצהר

חברות תובעות 343 מיליון שקל מרמ"י: שיווקה קרקעות שאי אפשר לפתח

שלוש חברות שזכו במכרזי קרקעות בזכרון יעקב תובעות מרמ"י לבטל את העסקאות ולשלם להן 343 מיליון שקל, שכוללים את התשלומים ששילמו ופיצויים ● לטענתן, המדינה שיווקה את הקרקעות ביודעה שאין כל היתכנות לפיתוחן, גבתה מאות מיליוני שקלים מהיזמיות, ולאחר הזכייה הותירה אותן להתמודד לבדן עם סכסוך בין הרשויות