גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסגות מיישר קו עם המינויים במגזר הפיננסים: מינה מנכ"ל ללא ניסיון בתחומי ליבה

על כיסא הנהג של בית ההשקעות הגדול בישראל יתיישב בימים הקרובים ראובן קפלן, שאינו איש שוק הון כקודמו בתפקיד, ברק סורני ● אף שהצליח לשנות את הכיוון לחיובי בקרנות הנאמנות ובהעברות בחיסכון לטווח ארוך, סורני מותיר למחליפו, שמגיע מחוץ לשוק ההון, אתגר גדול - להצדיק את המחיר הגבוה שבעלת הבית זהבית כהן רוצה לקבל עבור פסגות

ביום ראשון השבוע הודיע ברק סורני, מנכ"ל פסגות, לדירקטוריון של בית ההשקעות הגדול בשוק על בקשתו לסיים את תפקידו לאחר שלוש שנות כהונה. המהלך, שעיתויו תוזמן על ידי סורני, תפס את הבעלים של בית ההשקעות - קרן אייפקס, שמנוהלת על ידי זהבית כהן - בתקופה רגישה מאוד. זאת, לאחר שמוקדם יותר השנה דיווחה למשקיעים בקרן ההשקעות הזרה כי "האקזיט נמצא תחת בחינה, עם כמה מסלולים שנבדקים".

במקור אמורה הייתה פסגות להיות עבור כהן "תנובה השנייה" - כלומר, חברה מובילה בתחומה שהיא איתרה, רכשה ומובילה תוך השבחה וחלוקת דיבידנדים לאקזיט הנכסף. ואולם, בעוד שבתנובה ההצלחה של כהן הייתה משמעותית (גם אם הסבה בהמשך אכזבה לרוכשת הסינית, ברייטפוד), הרי שבפסגות הדרך למימוש מוצלח אינה נראית כיום סלולה ובטוחה. על כיסא הנהג של בית ההשקעות מתיישב כעת ראובן קפלן, שאינו איש שוק הון כקודמו בתפקיד.

סורני, שהתחיל את דרכו בשוק ההון ב-1998 כאנליסט בחברת גמולות שנרכשה על ידי פסגות ב-2008, נתן לאייפקס שהות למצוא לו מחליף בטרם עזיבתו בפועל, וכעת ימשיך ויכהן למשך כמה חודשים כיועץ לבית ההשקעות, גם לאחר שהמחליף קפלן ייכנס לתפקידו בימים הקרובים. הנוכחות שלו תהיה הכרחית עבור בית ההשקעות מכמה סיבות - בין השאר, מכיוון שמחליפו קפלן בא לתפקיד עם רזומה ניהולי מעולם הדיור הציבורי וביטוחי הבריאות, אבל ללא עבר וניסיון בתחומי שוק ההון והשירותים הפיננסיים, שמהווים את פעילויות הליבה של בית ההשקעות.

סורני חלק מהדנ"א של פסגות

לפסגות יש את מה שבשוק מכנים "הדנ"א הייחודי של בית ההשקעות", וסורני הוא חלק מהדנ"א הזה. כעת הוא פונה לאתגרים חדשים, ועוזב מקום שהפך ל"לא קל" עבור מנהליו, שמתקשים להשלים קדנציות ארוכות. רק באפריל האחרון עזבה היו"רית הקודמת של פסגות, מיכל עבאדי בויאנג'ו, לאחר שנה וחודשיים בתפקיד, כשבין לבין עזב גם גיל שפירא, שניהל את תעודות הסל שמוזגו לתוך הקרנות.

סורני, נזכיר, החליף את חגי בדש, שכמוהו היה איש שהגיע מתוך פסגות וכיהן בתפקידו כארבע שנים. בדש החליף ב-2012 את רונן טוב, שהיה המינוי הראשון לתפקיד מנכ"ל פסגות מטעם זהבית כהן, שחיפשה אז כיצד להפוך את בית ההשקעות לגורם מוביל גם בשוק החיסכון לטווח ארוך. זה הצליח לה באופן חלקי מאוד.

בכל אופן, סורני משאיר גוף חזק ובעל יכולות, שחווה בשנה האחרונה שיפור בתוצאותיו - למשל, בקרנות הנאמנות, שם הוא הוביל טרנאראונד במגמה לא חיובית שהייתה, ובגמל וההשתלמות ובפנסיה, שם יש מעבר מהעברות שליליות של כספים לגופים מתחרים להעברות חיוביות של כספים לפסגות.

האתגר: השווי המבוקש גבוה מאוד

על סורני וקודמיו בתפקיד רבץ אתגר אדיר: תג המחיר הגבוה מאוד שמבקשת כהן עבור בית ההשקעות, שאשתקד הוערך ב-3.7 מיליארד שקל. לדעת רבים, סכום זה גבוה מכפי שניתן לקבל, ודאי באמצעות מהלך של הנפקה בבורסה.

זהו גם האתגר של המנכ"ל הנכנס, קפלן. על פי הערכות בשוק, למרות רווחיו וגודלו יתקשה פסגות להשיג את השווי המפולפל, אף שמדובר בגוף גדול ומוצלח. על פניו הבעייתיות האובייקטיבית הרבה שיש לכהן, שלא רווה נחת מההשקעה הגדולה השנייה שהובילה בישראל (אחרי תנובה), קשורה במידה רבה מאוד לכך שהגוף נרכש מידי קרן יורק ב-2010 בשווי מפולפל למדי.

מעצם טבעה כקרן השקעות פרטית, שמחפשת אחר החזר תשואה גבוה בפרקי זמן מוגבלים, אייפקס צריכה כבר לבסס לעצמה אסטרטגיית יציאה מההשקעה בפסגות. לפני חודשיים חשפנו ב"גלובס" כי זה בדיוק מה שהקרן כתבה למשקיעים בה בנוגע לפסגות, כשבעבר דווח כי הנפקה בבורסה היא אחת האופציות שנשקלות בהיבט זה.

פסגות הוא עדיין בית ההשקעות הגדול בישראל במונחי נכסים מנהלים, אף שבמונחי הכנסות הוא לא מעל, ואולי הוא כבר מתחת, למיטב דש ואולי גם לאלטשולר שחם. בהקשר זה נציין כי מיטב דש נסחר כיום לפי שווי של 860 מיליון שקל בלבד. כהן אולי שואבת עידוד מהשווי של אלטשולר שחם גמל ופנסיה - הפעילות העיקרית של אלטשולר שחם (אף שממש לא היחידה המשמעותית), שנסחרת בבורסה לפי שווי של כ-1.66 מיליארד שקל.

אלא שפעילות הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם מנהלת נכסים בהיקף הגבוה ב-67% מזה של פסגות. למעשה, פעילות החיסכון לטווח ארוך של פסגות דומה בגודלה לזו של מיטב דש. גם אם באייפקס מסתכלים על השווי של אטראו, שמחזיקה במחצית ממניות ילין לפידות הרווחי מאוד, ושגוזרת לבית ההשקעות שווי בסדר גודל של כ-1.5 מיליארד שקל, היא עשויה לגלות שכל אלה מהווים תקרה לשווי של בית השקעות בבורסה המקומית.

המנכ"לים החדשים: מחוץ לבית ולענף

השינוי בפסגות אינו היחיד שקורה בימים אלה בצמרת ענף הפיננסים המקומי, כשגם בבנק הפועלים, בנק לאומי, דיסקונט וקבוצת מגדל מחליפים בימים אלה מנכ"לים.

בפסגות, בפועלים ובמגדל, ובמידה פחותה בהרבה גם בדיסקונט ובלאומי, יש מכנה משותף: בעבר רוב החברות האלה היו יצואניות בולטות של מנהלים, ואילו עכשיו הן מייבאות מנהלים; דב קוטלר בבנק הפועלים, רן עוז במגדל וקפלן בפסגות, מגיעים לחברות החדשות עבורם מבחוץ, בעוד שחנן פרידמן בלאומי ואורי לוין בדיסקונט אמנם מתקדמים מתפקיד בכיר בבנק שאותו ינהלו, אבל זאת לאחר שהם הגיעו לבנקים מבחוץ ומונו לתפקידי הנהלה בכירים.

בלאומי, במגדל ובפסגות יש עוד מכנה משותף: מדובר בשלושת הגופים הכי גדולים בענפים שבהם הם פועלים (ללאומי יש המאזן הגדול בבנקאות, ולמגדל ולפסגות יש היקפי הנכסים המנוהלים הגדולים בענפים שלהם), ושלושת המנכ"לים החדשים לא מחזיקים באמתחתם ניסיון מובהק בפעילויות הליבה הקלאסיות של הגופים שאותם הם ינהלו, בין אם זה אשראי עסקי או קמעונאי בלאומי, ביטוח במגדל או שוק ההון בפסגות.

לפרידמן, לעוז ולקפלן יש יכולות ניהול ויכולות לקחת את הארגונים שלהם קדימה, כשהראשון ביניהם כבר חי לעומק את הגוף שאותו ינהל ומעורב בניווטו כבר כמה שנים. ימים יגידו מי מהם אכן יצליח להוביל את הארגון שלו קדימה, או שמא היה נדרש לזמן לימוד שלא היה לו מספיק ממנו. 

עוד כתבות

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; בורסות טוקיו ודרום קוריאה שברו שיאים חדשים

הדאקס עולה בכ-0.2% ● הקוספי זינק בכ-3.7%, לאחר שרק אתמול חצה לראשונה את רף ה-6,000 נקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, בעוד המשקיעים ממשיכים לשקול את השפעות ה-AI על השווקים ● דוחות אנבידיה ניפצו שוב את תחזיות האנליסטים ● אחרי ההתאוששות אתמול, הביטקוין נסחר סביב 68 אלף דולר

איל וולדמן וג'נסן הואנג / צילום: איל יצהר, רויטרס

מיקנעם לקליפורניה: המספרים המדהימים של אנבידיה בישראל נחשפים

ענקית השבבים שוב הצליחה להכות את תחזיות השוק, ובדרך גם חשפה פרטים חדשים על הפעילות בישראל ● מספר העובדים גדל, היקף המס המשולם האמיר, ומעל הכול בלטה פעילות חטיבת התקשורת שמבוססת על רכישת מלאנוקס שהציגה שיעור צמיחה של 263%

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה הם יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה, ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הביטקוין טיפס ב-7%, מניות הקריפטו זינקו

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צנחה בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● אלוט נפלה במעל 20% בעקבות הדוח הכספי ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות ● הביטקוין עלה ל-68 אלף דולר למטבע

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

אנבידיה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, ובנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75% ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר

נכס של אול-יר בניו יורק / צילום: מצגת החברה

7 חברות כבר קרסו, ומיליארדים ירדו לטמיון. אז למה הטרנד המסוכן בבורסה ממשיך?

מאז החלו הנפקות של חברות נדל"ן מארה"ב בבורסה המקומית לפני כמעט 20 שנה, קרסו כבר שבע מהן, אך גם היום הן ממשיכות להגיע בהמוניהן ולגייס מיליארדי שקלים מהמשקיעים בת"א ● מדוע זה קורה, מי המרוויחים והנפגעים, ומה עושה הרגולטור שמפקח על התופעה? ● כסף בסיכון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד 5,000 שקל בשנה: העובדים שיגדל להם בקרוב הנטו

במשרד האוצר מקדמים בחוק ההסדרים את ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים

עלי אקספרס / צילום: Shutterstock

אפקט סמוטריץ': הרכישות מחו"ל צמחו בינואר ב-35% לעומת אשתקד

בזמן שמליאת הכנסת ושר האוצר מתכתשים על צו הפטור ממס על יבוא אישי, הישראלים הגדילו את סלי הקנייה שלהם - מאופנה ועד מוצרי חשמל ● המדד החודשי של רכישות מאתרי האונליין

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

ביהמ''ש לענייני משפחה בת''א / צילום: אמיר מאירי

מה קורה כשהמטפלת של המנוחה טוענת שהייתה ידועה בציבור שלה?

אישה בעלת אמצעים במצב בריאותי מורכב הגיעה להסדר עם אישה נוספת, שעברה להתגורר בביתה וסייעה לה בשירותים יומיומיים - ובתמורה קיבלה מגורים בחינם ודמי כיס חודשיים ● לאחר מותה, המטפלת פנתה לבית המשפט לענייני משפחה וביקשה להכיר בה כידועה בציבור של המנוחה. מה נפסק?

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין של בג"ץ שעשוי לסלול את הדרך להוזלה קבועה בביטוח הרכב

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

שמן זית / צילום: דרור מרמור

מהפך: המוצר שמחירו צנח ב-35% - והסיבות

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל