גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בישראל: מה אפשר ללמוד ממקרים אחרים בעולם שבהם העם החליט שלא להחליט

32 נגד 32? זה מזכיר כמעט את הבחירות הכורדיות של 1992 ● אבל תיקו, או כמעט-תיקו, מתרחש בארצות דמוקרטיות לעתים קרובות להפתיע ● הנה מה שאפשר ללמוד מניסיונן של דמוקרטיות אחרות ● שימו לב בייחוד לספרד, החוזרת והולכת לבחירות בפעם השנייה בתוך חמישה חודשים ● ניתוח

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ’ז/ צילום: רויטרס
ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ’ז/ צילום: רויטרס

"העם רצה ממשלת אחדות" היא מן הקלישאות המביכות של זמננו. היא נשמעה הרבה ב-1984, להצדקת ממשלת הרוטציה של פרס ושמיר. היום לפנות בוקר הגיב עליה פרשן בשידור הבחירות של 'כאן' (זה מה שרואים צופים נטולי מנוי בוושינגטון). איש לא רצה אחדות, הוא אמר. הבוחרים רצו את ההיפך מאחדות. זו הסיבה שהם הצביעו בעד הפכים (פרפרזה, לא ציטוט).

קצת לא ברור איך אפשר לייחס שאיפת אחדות לבוחרים המצביעים בעד שתי מפלגות יריבות, המנהלות מלחמת חורמה זו נגד זו. כמובן, ייתכן שממשלת אחדות היא בלתי נמנעת, אבל לא מפני שהבוחר חשק בה. היא בלתי נמנעת מפני שהמערכת הפוליטית חצויה לשני חלקים כמעט שווים.

זה אינו עניין ישראלי בלבדי. פעם אחר פעם, מסתיימות כמעט בתיקו בחירות ארציות, או אזוריות, או מקומיות בשורה ארוכה של דמוקרטיות.

התיקו המפורסם ביותר הוא זה של הבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2000. קצת פחות מ-600 קולות במדינת פלורידה הכריעו את הכף לטובת ג'ורג' דאבליו בוש. 600 קולות במדינה שבה הצביעו באותה השנה כמעט שישה מיליון; 600 קולות בארץ שבה הצביעו באותה השנה יותר מ-100 מיליון. כנגד מה שקולים 600 קולות? כנגד הטלת מטבע. הם בוודאי אינם משקפים את "רצונו הדמוקרטי של העם האמריקאי", מה גם שבמניין הקולות הכללי בזירה הארצית הדמוקרט אל גור קיבל חצי מיליון קולות יותר מבוש.

ב-2016 התוצאות לא היו כה דרמטיות, אבל גם בה המנצח קיבל שלושה מיליון קולות פחות מן המפסידה. דונלד טראמפ ניצח בזכות הפרשים זעירים בשלוש מדינות מפתח במערב התיכון. במדינה אחת, מישיגן, הוא ניצח בזכות 13,000 קולות מתוך יותר מארבעה מיליון וחצי. במדינת ניו המפשייר, הילרי קלינטון ניצחה בזכות פחות מ-3,000 קולות מתוך כמעט 700 אלף.

אי-הסכמה סימטרית

איך נוצרים מצבי תיקו כאלה, המחייבים לא פעם ספירה חוזרת אוטומטית של הקולות, ואחר כך נתקעים בבתי משפט במשך שבועות או חודשים? איך חברה ומערכת פוליטית נקלעות לאי-הסכמה סימטרית כזאת, שהביטוי האריתמטי שלה הוא כמעט קומי, או אפילו סוריאליסטי. 32 נגד 32 (כפי שנראה מצב הספירה בבחירות לכנסת הבוקר)? באמת?

זה כמעט מזכיר את העיסקה, שעשו שתי המפלגות העיקריות של הכורדים בעיראק, כאשר בחרו בראשונה פרלמנט במחוזם האוטונומי, ב-1992. למרבה הפלא והנוחיות, כל אחת משתי היריבות המרות האלה, שנהגו להילחם זו בזו באש חיה, קיבלה 50 מושבים (והן חזרו להילחם שנתיים אחר כך).

מאחר שמקרים כאלה חוזרים לא פעם, קצת קשה לראות בהם קוריוזים. הם משקפים אי הסכמה נוקבת על משהו, בין שזה אופי ואישיות ובין שזה מצע פוליטי. הם בוודאי אינם משקפים הסכמה על ממשלת אחדות, או על אחדות כלשהי.

קואליציה לא טבעית

מפלגות פוליטיות נאלצות לכונן קואליציות, אפילו בארצות שקואליציות זרות לתרבותן הפוליטית. ב-2010, המפלגה השמרנית בבריטניה נאלצה לכונן את הקואליציה הראשונה בימי שלום זה 80 שנה. היא הצליחה לזכות ברוב זעיר של ארבעה מושבים בבחירות של 2015, אבל איבדה אותו בבחירות שלא הייתה מוכרחה ליזום ב-2017. טיפה יותר משני אחוזים הפרידו בינה לבין מפלגת העבודה.

הסקרים מראים שבבחירות הממשמשות ובאות שום מפלגה לא תצליח לזכות ברוב. זה קורה מפני שהמערכת הדו-מפלגתית דה-פקטו, שמשלה בפוליטיקה הבריטית כמעט ללא הפסקה, התחילה להיסדק.

מערכת דומה עומדת בעיצומה של התפוררות בגרמניה. שם, בעשר מתוך 14 השנים האחרונות שתי המפלגות הגדולות ביותר נאלצו לכונן קואליציה לא טבעית, מפני ששום צירוף כוחות אחר לא היה יכול להניב רוב פרלמנטרי.

במרוצת 75 השנה האחרונות, איטליה רשמה את שיאי אירופה בתוחלת החיים הקצרה ביותר של ממשלותיה, אם כי לא של בתי נבחריה. ב-40 השנה הראשונות שלאחר מלחמת העולם השנייה, אורך כהונתה של ממשלה ממוצעת היה קצת יותר משנה אחת. הייתה גם ממשלה שהחזיקה מעמד 23 יום.

האיטלקים נהגו למשוך בכתפיהם. מה שהם קראו "הממשלה הרעה" נעשתה מוסיקת רקע טורדנית לחייהם, לא יותר. בראש הממשלות ארוכות הימים ביותר שלהם עמד סילביו ברלוסקוני, ב-11 השנים הראשונות של המאה.

אבל הם חזרו אל סורם רק לאחרונה, כאשר היפוך סלטה מרשים אפילו בקני מידה איטלקיים הפגיש באותה קואליציה שתי מפלגות שנדברו תחילה להיפגש רק בתופת של דנטה.

שתי גדולות ושלוש בינוניות

ספרד היא עכשיו המקרה האירופי רב-האסוציאציות ביותר בשביל ישראלים. ביום הבחירות בישראל התברר כי אין עוד סיכוי לכונן ממשלה בפרלמנט הספרדי הקיים, אשר נבחר רק בחודש אפריל.

הנסיבות קצת שונות: המפלגה הגדולה ביותר, הסוציאליסטית, גדולה בהרבה מכל אחת מיריבותיה, אם כי אין לה רוב בזכות עצמה. היא יכלה להשיג אותו אילו הסכימה לכונן קואליציה, אבל היא לא הסכימה. הפרלמנט מתפזר אפוא, ובחירות חדשות יתקיימו בעוד שבעה שבועות.

זו תהיה הפעם הרביעית בתוך ארבע שנים שבה הספרדים ייקראו לבחור. אף ממשלה אחת מאז 2015 לא הצליחה לכונן רוב פרלמנטרי פורמלי, ונאלצה להישען על עסקאות אד-הוק עם קבוצות אופוזיציה. טיבה של עסקת אד-הוק שהיא מגיעה אל קיצה בקלות ובמהירות.

הבעיה היא סטרוקטורלית. ב-37 השנה הראשונות של הדמוקרטיה הספרדית לאחר פרנקו משלו בכיפה שתי מפלגות גדולות, וסביבן חגו כוכבי לכת זעירים של מפלגות אזוריות. המשבר הכלכלי האיום, שהיכה בספרד לאחר 2008, פורר את המערכת. יש בה עכשיו שתי מפלגות גדולות ושלוש מפלגות בינוניות, החיות ונושמות זו על חשבון זו.

הסוציאליסטים הספרדיים הציעו לאחת הבינוניות, הנמצאת שמאלה מהם, הסכם שיתוף פעולה יחד עם מספר כהונות לא-ממשלתיות. הבינוניים סירבו. הם רצו שותפות מלאה.

קואליציות חוץ-ממשלתיות

אבל יש בינוניים וקטנים המוכנים לעשות עסקאות חוץ-ממשלתיות. בבריטניה היה סידור כזה בשנות ה-70 של המאה שעברה, בין מפלגת העבודה לליברלים הקטנים (Lib-Lab), שהעניק לממשלת הלייבור עוד שנתיים של כהונה לאחר שאבד לה הרוב הפרלמנטרי. לממשלת תרזה מיי היה סידור כזה עם מפלגה קטנטנה מצפון אירלנד, שנתן לה רוב של שני מושבים בפרלמנט, עד שאיבדה אותו.

את הסידורים האלה אפשר אולי להשוות עם מה שאנשי הרשימה המשותפת רומזים שהיו רוצים לקבל מבני גנץ תמורת בסיס פרלמנטרי לממשלתו. למשל, שמענו מהם לפנות בוקר דיבורים על שתי ועדות כנסת.

יהיו הסידורים אשר יהיו, ממשלות של הסכמה רחבה אינן מתיישבות לאורך זמן עם קצב פעילותה של מערכת פוליטית. אי אפשר לכפור בנחיצותן כאשר המערכת מתרוקנת מאוויר; אבל נדירותן מדברת בעד עצמה. ויכוחים בישראל על מה שקראו "ממשלת ליכוד לאומי" (בזמן שהליכוד עדיין נקרא גח"ל) הניבו את תווית הנגד "ממשלת שיתוק לאומי".

לשבת גדולים גם יחד עלולה להיות תוצאה מסוכנת, כפי שלמדנו בגרמניה בשנים האחרונות: הבוחרים מתעייפים מהיעדר חלופה, ומתחילים לחפש אותה במקומות מסוכנים. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים