גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלצר הפיק לקחים: הפוליטיקאים יתקשו לטעון הפעם ל"גניבת בחירות"

הטענות שהעלו בליכוד לזיופים נרחבים בבחירות הקודמות הובילו את ועדת הבחירות להקים מערך מפקחים מתוגבר • הפעם כמעט שלא נרשמו אירועים חריגים

חנן מלצר/ צילום: שלומי יוסף
חנן מלצר/ צילום: שלומי יוסף

אולי היה זה קמפיין הליכוד נגד הזיופים, אולי הפקת לקחים מהירה במיוחד של ועדת הבחירות והמשטרה, אבל דבר אחד ברור: היקף הטעויות וניסיונות הזיוף פחת דרמטית בבחירות 2019 מועד ב' לעומת הבחירות באפריל. למעט מספר די מועט של ניסיונות בקלפיות שונות, מערכת הבחירות התנהלה כסדרה.

ראשית, בניגוד ל-2019 מועד א', הפעם לא נרשמו טעויות הקלדה חריגות. בפעם הקודמת, אתר ועדת הבחירות ידע לספר על קלפיות מסוימות שאחוז ההצבעה בהן עמד על מעל 100%, על קלפיות במגזר החרדי שבהן מפלגת העבודה קיבלה כמעט את כל הקולות ועל קלפי בהתנחלות שבה עשרות אחוזים מן המצביעים בחרו למפלגות הערביות. הפעם לא התקבלו לפי שעה אינדיקציות לטעויות הקלדה או לבעיות במסד הנתונים. גם המפלגות לא מעלות בינתיים כל טענה ל"גניבת בחירות".

גורם בוועדת הבחירות אומר ל"גלובס" כי הופקו הלקחים מהבחירות באפריל והפעם נלקחו מקדמי זהירות רבים. בעקבות טענות הליכוד ל"גניבת בחירות" בקלפיות ביישובים הערביים והניסיון לחוקק את חוק המצלמות, החליט יו"ר הוועדה, השופט חנן מלצר, להקים הפעם יחידת פיקוח טוהר הבחירות, שתפקידה לוודא שחברי ועדת הקלפי פועלים כשורה.

המצלמות נותרו כבויות

למשימה השאפתנית היו אמורים להיות מגויסים יותר מ-3,000 מפקחים, כש-1,000 מתוכם הם רואי חשבון ועורכי דין. במשימה זו הוועדה עמדה חלקית, כשהצליחה לגייס רק כ-500 עורכי דין ורואי חשבון. הקושי בגיוס אנשים אלה נבע בין היתר מהתעריף שהציעה הוועדה לשלם להם - כ-2,000 שקל ליום. יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי, אף הציע למלצר כי 1,000 עורכי דין יעבדו בהתנדבות לצורך הגנה על טוהר הבחירות, אך נענה בשלילה.

לצד עורכי הדין ורואי החשבון, גויסו כ-3,000 מפקחים אחרים. המפקחים מטעם הוועדה צוידו במצלמות, אך נדרשו לקבל אישור מהוועדה לפני שהם מצלמים בזמן אמת ניסיונות זיוף ועבירות פליליות. בפועל, רק בכ-15 מקרים ניתן אישור כזה. בנוסף לכך, המשטרה שלחה גם היא למשימה כוחות גדולים מאוד - כ-19 אלף שוטרים.

בתחילת יום ההצבעה נראה היה שהצעדים לא משיגים את יעדם. שעות הבוקר והצהריים המוקדמות עברו לטענת חלק מהמפקחים באנדרלמוסיה. טענות שונות נשמעו בקבוצת הוואטסאפ הפנימית של המפקחים. כך למשל בכיר במערך הפיקוח טען בשעה 14:00 כי "חלק מהמפקחים הגיעו רק עכשיו. הברדק חוגג. כל הפרויקט הזה הוקם בדקה וחצי וככה זה נראה".

באותה נקודת זמן המפקחים העלו טענות שונות. לדוגמה, מפקח ששהה בקלפי באום אל-פאחם התלונן כי אין קליטה באזור הקלפי, ובשל כך הוא לא יכול לעדכן על המתרחש בזמן אמת. מפקח ששובץ לקלפי במושרייפה שבמעלה עירון התלונן גם הוא כי אין קליטה ביישוב.

עם זאת, ככל שחלפו השעות המצב השתפר. משעות אחר הצהריים והערב - למעט אירועים חריגים בודדים - לא דווח על בעיות בהצבעה ולא תועדו ניסיונות זיוף או הפרעה למהלך ההצבעה.

בוועדת הבחירות הביעו שביעות רצון מתפקוד המפקחים, ולטענת האחראים על המבצע מדובר בהישג גדול בהתחשב בסד הזמנים שהוקצב לוועדה לשם גיוס והכשרת מערך המפקחים הענק.

עם סגירת הקלפיות, מסרה המשטרה כי "עד כה נפתחו 112 תיקי חקירה בחשד לעבירות שבוצעו בקשר ישיר או עקיף לבחירות, עוכבו 21 חשודים ונעצר חשוד נוסף בגין עבירות אלו". יש לציין כי רוב גדול של תיקי החקירה אינם נוגעים לזיוף בקלפיות אלא לעבירות הקשורות בעקיפין ליום הבחירות, כגון הפרת הסדר הציבורי, אלימות, השחתת פני מקרקעין, תעמולת בחירות אסורה ועוד.

אירוע חריג נרשם בירכא: בעקבות חשד לניסיון זיוף בעת ובעונה אחת בשלוש קלפיות, יו"ר ועדת הבחירות החליט על הקפאת ההצבעה בשלושתן. לפי גורם במשטרה, מדובר באירוע חריג ונקודתי.

אירוע בולט נוסף התרחש בכפר קאסם, שם התערבה המשטרה כאשר אזרח התחזה למפקח בחירות והחל לצלם בתוך מתחם הקלפי. המשטרה עיכבה את החשוד והוא הועבר לחקירה.

"לא לדווח על כל דבר"

אחד המשתתפים בהדרכה שהתקיימה מטעם הוועדה ציין בשיחה עם "גלובס", כי נציגי הוועדה ציינו בפני אנשים שמונו לתפקיד "קולטי הקלפיות" כי "אם מגיעה קלפי עם סטייה של 3-4 קולות, לא צריך לעשות סיפור ואפשר להתעלם. אם הסטייה גדולה מכך יש לדווח לאחראי". כלומר, זיוף של 4 קולות או טעות משונה לפיה יש יותר מעטפות מקולות או להפך, אינה דורשת בדיקה ודיווח. אחד המשתתפים שאל את הנציג שוב שאלת הבהרה, והנציג חזר שוב על ההנחיה.

חרף התחושה בוועדת הבחירות שיום הבחירות עבר בצורה חלקה, נציגיה מספרים כי יש מספר בודד של אירועים נוספים שבהם נבדק חשד לזיוף, אך מפאת חשש לפגיעה בהליכי חקירה אין באפשרותם להרחיב בעת הזו בנושא. 

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק