גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלייתו של השכיר היזם: בעל חזון ולא מתכוון לפתוח עסק משלו

פרופ' דפנה קריב, החוקרת אקוסיסטם של יזמות, מצביעה על תופעה חדשה: יזמות פנים-ארגונית, שמאפשרת גם לשכירים לממש את הלהט היזמי שלהם ● בראיון ל"גלובס" היא מסבירה מדוע כדאי לחברה להעמיד לרשות עובדיה סוללה של מנטורים ולשתף פעולה עם אקסלרטורים

פרופ’ דפנה קריב / צילום: שלומי יוסף
פרופ’ דפנה קריב / צילום: שלומי יוסף

אקזיטים של חברות ישראליות, שהחלו מכמה חבר'ה שפיתחו רעיון מהפכני בלי תקציב ועם שעות עבודה ארוכות מהבית מציתים את דמיונם של רבים, אבל לא כל אחד שלהט יזמי פועם בו יכול להרשות לעצמו לחיות חודשים או שנים בלי משכורת או לעבוד מהמרתף של ההורים. כך, יזמים בפוטנציה מוצאים את עצמם לעתים משתעממים בעבודה מסודרת כדי לא לצאת להרפתקה שאין לדעת איך תיגמר. לאחרונה, מומחים לאקוסיסטם של עולם היזמות מתחילים להתייחס גם אל האנשים האלה, שאינם מתכוונים לפתוח עסק משלהם אבל יכולים לממש את חזונם היזמי במסגרת הארגון.

פרופ' דפנה קריב, ראש המחלקה ליזמות ולחדשנות במכללה למינהל וחוקרת יזמות בינלאומית, היא בין אותם מומחים המאמינים שגם עובדים שכירים יכולים ליהנות מאקוסיסטם יזמי. בשני ספריה שיצאו לאור לאחרונה - Educating Entrepreneurs - Innovating Models and New Perspectives, ו-The Role and Impact of Entrepreneurship Education - היא חוקרת את תפקידם של ארגונים באקוסיסטם של עולם היזמות.

יש כל מיני טיפוסים של יזמים

ספריה של קריב אינם מתמקדים ביזם עצמו אלא בסביבה שעוטפת אותו, כמו מוסדות להשכלה גבוהה, מעבדות, אקסלרטורים ואינקובטורים. היא ראיינה כמה מהמרכזיים שבהם וביקרה בהם, בדקה כיצד הם משפיעים על היזם ועל המיזם, ובחנה אילו מרכזים מתאימים לטיפוסים שונים של יזמים ומיזמים.

"המסגרות השונות האלה החלו להרחיב את יריעת ההתייחסות שלהם מהיזם בלבד לעובדי הארגונים הגדולים", אומרת קריב, "המרכזים הקיימים רואים בעובדי הארגון את מחוללי החדשנות והיזמות הפנים-ארגונית ובאקוסיסטם כולו. למעשה כשעובדים בארגון מפתחים יזמות פנים-ארגונית, הם מייצרים ערך לארגון מחד, ומאידך ערך פוטנציאלי ליזמים ומיזמים שיכולים להמשיך ולפתח את הרעיון גם מחוץ לארגון. דגמאות כאלו מובאות בספרייה של קריב, כמו פתרון פנים-ארגוני ויזמי לניהול מחסנים בארגון רפואי אירופי, שיצר השראה בקרב יזמים חיצוניים שהסכימו לפתחו כמוצר גנרי למחסנים ובכך אפשרו לארגון הרפואי להרוויח על פתרון זה ממקורות נוספים".

לטענת קריב, "עברנו את השלב שאתה לוקח מישהו ומלמד אותו להקים מיזם, אפילו יזמים ש'עשו את זה' מעידים לא פעם שאינם בהכרח מרגישים שיש להם את האסטרטגיות והטטקטיקות הנכונות להעברת מצבורי הידע שלהם. לכן, עדיף מהיום הראשון להכניס את המיזם לתוך האקוסיסטם, לייצר שיתופי-פעולה של העולם הפנימי החיצוני וליצור חדשנות שנובעת מתוך הארגונים עצמם ויש לה פוטנציאל להתפרץ החוצה".

האם יש אווירה מסוימת שכדאי לחברות לעודד כדי שלעובדים יהיו רעיונות?

"יזמות וחדשנות פנים-ארגוניים קורות לרוב בזכות 'המשוגעים לדבר', אותם עובדים שמגיעים עם רעיון מסוים שרוצים ליישם בארגון. חברות רבות רוצות לתת או אכן נותנות בפועל מענה ראשוני לחדשנות ונשאלת השאלה עד כמה יש להן מחויבות לזה. הגישה הנפוצה כיום בעולם ומחלחלת לארץ היא חבירה של ארגונים לאקסלרטורים ולמסגרות חיצוניות ובאמצעותם צוות העובדים יכולים לקבל יותר מומחיות. דרך אחרת היא לעורר תהליכים שמעודדים חדשנות בתוך הארגון. למשל, תחרות בקרב העובדים שעשתה חברת ייצור מכוניות בחו"ל לעיצוב פנים המכונית כך שתתאים לנסיעות לעבודה, לטיולים משפחתיים ועוד. העיצוב שזכה 'על הנייר' הפך למסחרי. בחברה סיפרו לי שהמהלך הזה יצר בארגון רמות גבוהות מאוד של יזמות פנים-ארגונית וחדשנות גדולה, שממנה נהנתה כל החברה".

מרכז חדשנות לעובדים בלבד

במסגרת המחקר שלה, נחשפה קריב לתהליכי יזמות רבים שהחלו בתוך הארגון ויצאו החוצה. למשל, חברה גדולה מאוד בארה"ב שאינה יכולה לחשוף את שמה, שהחליטה לבנות מרכז פנימי ליזמות וחדשנות, שמיועד לעובדים בלבד. לצורך כך שכרה החברה את שירותיהם של טובי המנטורים והמומחים בניו יורק ללוות את התהליך, שארך שנה. במסגרת התהליך הם פרסמו "קול קורא" לעובדים שהציע לעובדים המעוניינים בכך לייצר לעצמם את "משרת החלומות" שלהם בתוך הארגון. עובדים ממחלקות שונות - כספים, משאבי אנוש או אסטרטגיה - יכלו להיעזר במנטורים שהעמידה לרשותם החברה ולעצב לעצמם את המשרה שרצו.

"אמרו להם תתפרעו, אנחנו ניתן לכם את כל הפלטפורמות והתשתיות", אומרת קריב. "נניח שמישהו ממחלקת הכספים רוצה להיות מנהל הייצור. שיגיד מה הוא צריך ללמוד, עם אילו אנשים הוא רוצה לדבר, מהם הכלים. הוא נפגש עם יועצים שונים ומתחיל לבנות פאזל של איך הוא מכשיר את עצמו כדי להגיע למשרת החלומות. דרך תהליך זה הוטמעה בארגון חדשנות, החלו להתניע תהליכי יזמות פנים-ארגונית, והמוטיבציה של העובדים לייצר ולפתח נסקה".

ומה מרוויח הארגון מזה?

"הוא מרוויח אדם שמתחיל לעבוד בצוותים, שמתחיל לשאול מה אני צריך לעשות, מתחיל לדבר עם שותפים אסטרטגיים, עם מוסדות להשכלה גבוהה, מתחיל להעביר מידע, מתחיל לדבר עם מסגרות חוץ-ארגוניות. למה זה win win? אותו אדם מייצר את כל התהליכים שארגון משווע שיקרו: יותר מחויבות, יותר תקשורת, עבודה בצוותים, יותר יצירתיות, יותר למידה, יותר הכנסה של אנשים מבחוץ לתוך הארגון. הארגון הזה הפיק מהתהליכים האלו המון: נוצרה חדשנות פנים-ארגונית דרך הסללה של עובדים שיצר הארגון עצמו".

תהליך נוסף שאליו נחשפה קריב התרחש בבנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן וזכה לשם "להפוך פיץ' ליזמות". החברה פועלת בתחום שנחשב שמרני יחסית ועתיר רגולציות, אבל בכל זאת ניסתה לחולל חדשנות עבור לקוחותיה. היא הקימה צוות של עובדים שבנו תהליך פנימי של חדשנות, וחברה לאקסלטורים, לאינקובטורים ולקרנות הון סיכון. במסגרת התוכנית, שנמשכה שלושה חודשים, הם ניסו להטמיע פתרונות שונים שהציעו סטארטאפים מחוץ לארגון כערך מוסף עבור לקוחותיהם. הם מיינו את כל הפתרונות שאליהם הגיעו ובררו את אלה שנבחרו כדי לסייע ללקוחותיהם. אבל גם אם לא אימצו את כל הרעיונות - הם חוללו חדשנות בעיקר בקרב הצוותים שפיתחו אותם. "המהלך הזה יצר אווירה ארגונית תוססת ושיתוף-פעולה עם אקסלרטורים. העובדים נחשפו לכל הפן היזמי וגם עשו אירועים כדי להפיץ את הבשורה", אומרת קריב.

חשיפה לתהליכים חדשניים

מסגרת נוספת שעליה כותבת קריב בספרה נועדה לעודד יזמות בקרב עובדים היא "בילדרס" (builders), מסגרת שמספקת ליזם מעטפת שמעניקה לו את כל האפשרויות כדי לקדם את המיזם שלו בצורה המיטבית, בין היתר באמצעות אספקת אנשי מקצוע והפניה לסטארטאפים אחרים. דרך נוספת שבה פועלים הבילדרס היא פנייה לחברות גדולות לקבלת פתרונות עבור היזם לפי מידתו. וכאן העובדים בחברה נכנסים לתמונה. הם נדרשים לבנות עבור היזם תהליך חדשני, ובאופן הזה "נאלצת" החברה להתחיל להבנות תהליכים חדשים לגמרי, לדבר עם היזמים, לעשות מחקר שוק ולבדוק בקרב יזמים קטנים שאולי כבר הצליחו. כך נחשפים העובדים לדרכי עבודה חדשות ונוצרות תשתיות למתודות חדשניות ויזמיות.

חברה נוספת שקריב חקרה היא SOSA, חברה ישראלית הפועלת בניו יורק ומנהלת מודל של "חדשנות פתוחה". החברה פונה לחברות גדולות ומציעה להן להשתמש במיזמים חדשניים שפיתחו טכנולוגיות שאפשר להטמיע בתוך החברה. המיזמים יכולים להשתמש בתשתיות הייצור, השיווק והמומחיות של החברה הגדולה וכן להציג את שיתוף-הפעולה שעשה עם החברה המובילה בפורטפוליו שלהם כדי לעשות רושם על המשקיעים. השתתפות בפלטפורמת כדוגמת סוסה חושפת גם את העובדים השכירים לתהליכים חדשניים.

במסגרת עבודתה על הספר פנתה קריב למגוון של אקסלרטורים מובילים בעולם, כולל Y קומבינייטור וטקסטארז. Y קומבינייטור מעודד יזמים "לחיות את הצורך היזמי" כדי להבין לעומק את הצרכים שלהם ורק אז לחזור אליו ולקבל סיוע. כך למשל היזם של חברה שפיתחה מוצר לאנשים שמאושפזים בבתי חולים, חי תקופה מסוימת בתוך בית חולים, ישן במיטת בית חולים, דיבר את הלקוחות-החולים, שאל שאלות ועקב אחרי העובדים. מעבר לנתונים שאסף לטובת המיזם שלו, האימפקט היה כפול, בבית החולים התפתחה התעוררות מחשבות על מה צריך לשפר, נוצרו צוותי עבודות וכבית החולים התחיל לייצר אסטרטגיות פנים-ארגוניות ופנה לכיוון של חדשנות.

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם