גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אף אחד לא רוצה להשקיע בחברה שתסגר עוד שנה או שנתיים"

כך אמר איל מילר מסמסונג נקסט בפאנל "איך למנף את המשקיעים האסטרטגיים שלך?" שהתקיים בכנס ג'רני של EY ישראל ושל "גלובס"  ● גרהם סטוקהוייזן, מקרן ההשקעות האירופית של קוקה-קולה: "הדבר הראשון שכל קרן תאגידית מחפשת הוא הפוטנציאל הכלכלי"

"איך לקבל השקעה מקרן השקעות תאגידית, וברגע שהיא כבר משקיעה, איך למנף אותה לטובתכם?", אמר רובי חן מזרוע ההשקעות של יונדאי בישראל. חן מנהל את פעילות ההשקעות המקומית של החברה, שהשקיעה עד היום ב-8 חברות ישראליות. חן הנחה את הפאנל "איך למנף את המשקיעים האסטרטגיים שלך?" שהתקיים בכנס ג'רני של EY ישראל ושל "גלובס". בפאנל השתתפו יובל בהרב מ-SOMV, איתי פרישמן ממיתר לינקוורניק גבע לשם טל, איל מילר מסמסונג נקסט, טוני סיף, מקרן ההשקעות של סוני, יאיר שניר מקרן ההשקעות של דל, וגרהם סטוקהוייזן, מקרן ההשקעות האירופית של קוקה-קולה.

את הפאנל חן פתח בשאלה: "לפי CB אינסייטס יש היום 500 קרנות השקעה תאגידיות וב-2018, לראשונה אי פעם, יותר כסף הושקע מהקרנות הללו מאשר מקרנות ההשקעה הפרטיות. עם האינפלציה הזו, מה יקרה בעוד חמש שנים?".

מילר: "ראינו בישראל כמה קרנות תאגידיות שנסגרות. הכל תלוי במה המטרה של התאגיד והקרן. בסמסונג נקסט יש לנו תפיסה רחבה כי אנחנו חלק מתהליך ארגוני של הפיכת סמסונג לחברה מבוססת תוכנה. אנחנו רוצים להסתכל על יותר תחומים ולעזור לסמסונג להיות חלק מתופעות והתנהגויות צרכניות וטכנולוגיות שיהיו משמעותיות בעוד חמש שנים. לכן אנחנו מסתכלים מעט שונה על השקעות. כל עוד האקוסיסטם הישראלי ימשיך לפרוח ולייצר חברות מעולות אנחנו נמשיך להיות איתן באינטראקציה".

שניר: "נכון שיש אינפלציה של קרנות תאגידיות, והן משקיעות יותר כסף מקרנות ההון סיכון כי יש להן הרבה יותר כסף לרוב, ופחות חמורות שנוגע להערכות שווי. היום אנחנו רואים שעלות הכסף נמוכה, אבל אני חושב שגם הקרנות התאגידיות וגם המסורתיות יצטרכו להאט את הפעילות שלהן כשתגיע הסערה. ככל שהקרנות פוגשות את המטרות העסקיות של החברות אין סיבה שהן יפסיקו להתקיים. אבל חלקן יבינו שהן לא הולכות להחזיר את הכספים שהשקיעו, ואולי חלקן יחליטו לסגור ואחרות יחליטו להמשיך".

סיף: "כשלא אכפת לך מהערכת שווי, אתה יכול למצוא את עצמך בקשיים פיננסיים בעתיד. לכן עכשיו עם קרן הצמיחה החדשה שלנו יש לנו גישה מעט שונה - 90% מהכסף מגיע ממשקיעים חיצוניים ואנחנו רוצים החזר פיננסי כמו קרן רגילה. קשה למדוד ערך אסטרטגי שאתה מביא לתאגיד אבל מאוד קל למדוד החזרים פיננסיים".

איך קרנות תאגידיות שונות זו מזו? למה החלטתם לפתוח קרן עכשיו?

סטוקהייזן: "עבור קוקה-קולה החלטנו לשנות את האסטרטגיה העסקית שלנו. האסטרטגיה הפכה ממיקוד במשקאות תוססים לפורטפוליו רחב יותר, ולשם כך צריך לחדש ולחשוב אחרת. הקרן היא כלי שנועד לעזור לחברה לשנות את עצמה מבפנים ולהתחיל לעשות דברים שונים. הדבר השני הוא לגבי מיקוד - בחרנו בארבעה תחומי חדשנות שלדעתנו יהיו משמעותיים בעתיד: פינוי אשפה וקיימות, תקשורת עם לקוחות, זמינות המוצר וחלוקה, ותקשורת עם נקודות המכירה. אלה ארבעת האיזורים בהם אנחנו צופים שיהיה שיבוש טכנולוגי ואנחנו מנסים לבחור את הטוב ביותר ממה שאנחנו רואים בחוץ. את הקרן נשלב עם מודל של אקסלרטור בו נאפשר לסטארט-אפים לעבוד איתנו".

יובל אתה מגיע מקרן הון סיכון אבל אתם משתפים פעולה עם קרנות תאגידיות. למה?

בהרב: "קרנות תאגידיות הוא מונח שמשמש לתאר גופים שונים שאינם זהים. יש שלושה סוגי מוטיבציות לבניית קרן תאגידית: אחת היא קרן תפעולית שעובדת עם היחידות העסקיות ובודקת אילו טכנולוגיות יכולות לענות על צרכי הלקוחות היום. השנייה היא לצרכי פיתוח ארגוני כמו מה שהיה לאמדוקס. לבסוף, יש סוג שלישי ופתוח יותר, ואני חושב שכאשר חברה או קרן רוצה לבוא במגע עם קרן תאגידית, צריך להבין עם איזה סוג של גוף אתם עובדים. השחקנים הגדולים בונים בתוך התאגידים קרנות הון סיכון פתוחות, שהן יותר טובות לכולם. כשמשחררים את כל המגבלות הארגוניות, בהפוך על הפוך, יש דווקא זרימת רעיונות הרבה יותר עשירה לתוך הארגון. כסטארט-אפ, זה תלוי מי אתה, היכן אתה נמצא ומה אתה רוצה להשיג".

הייתי רוצה לדון בתופעת הקרנות התאגידיות בישראל. איתי, כמי שרואה את כמעט כל העסקאות שנכנסות, מה דעתך על הערכות השווי? האם הקרנות התאגידיות יוצרות דינאמיקה שונה?

פרישמן: "אני לא חושבת שקרנות תאגידיות כותבות צ'קים בלי אבחנה, אבל אני חושב שיש יותר כסף בשווקים והערכות השווי עולות בשל כך. הקרנות התאגידיות השקיעו את רוב הכסף, אבל לרוב הן נכנסות כמשקיע משני והן לא אלה שקובעות את המחיר. אני רואה הרבה שתאגיד הוא לקוח ואז הוא מחליט לבצע השקעה בחברה דרך קרן תאגידית. זו אמירה מצד הלקוח שאומר שהוא רוצה להשקיע בחברה כדי להמשיך ולהשתמש במוצר לזמן רב. הם מצטרפים כשיש כבר מחיר, ולפעמים הם מנצלים את עמדתם כלקוחות כדי לקבל מחיר שאינו גבוה גם אם הם נכנסים מאוחר. יש הרבה קרנות תאגידיות בשוק וחלקן יותר אגרסיביות ומובילות סבבים, יש דוגמאות לכאלה שמעלות מחירים אבל אני לא חושב שזה נכון ברוב המקרים".

מה הקרנות מחפשות? אייל?

מילר: "הדבר הראשון שכל קרן תאגידית מחפשת הוא הפוטנציאל הכלכלי. אף אחד לא רוצה להשקיע בחברה שתסגר עוד שנה או שנתיים. בסמסונג נקסט אנחנו מסתכלים על חברות שיש להן פוטנציאל לספק ערך אסטרטגי ליחידות העסקיות בטווח הקצר עד הבינוני. אנחנו משקיעים כמו מרבית הקרנות התאגידיות בשלבים יותר מאוחרים, כיוון שהכסף מגיע מיחידה עסקית והרבה פעמים צריך לבצע הסכמים מסחריים. בקרן החדשנות אנחנו משקעים מעט אחרת. הרבה פעמים אנחנו משקיעים את הכסף הראשון בחברה, כי אנחנו רוצים לתמוך ביזמים הכי טובים ולהיות חלק מתופעות שאנחנו מאמינים שישנים את העתיד".

שניר: "לכל השקעה שאנחנו עושים יש לנו מדד אחד והוא החזר פיננסי. אנחנו רוצים לוודא שאנחנו משקיעים בחברה הנכונה ושאנחנו בעמדה להיות משקיע טוב שמביא ערך לחברה. השאיפות הללו מתאימות כי אם אני שם את הכסף שלי בחברה מסויימת, אני רוצה לוודא שאני ממקסם את הערך של החברה הזו. זה קצת הפוך מרוב הקרנות התאגידיות כי אנחנו מנצלים את הכח של התאגיד למען החברה ולא ההפך. גילינו שאם פועלים בדרך הזו אתה מהיר ודינאמי יותר, ובסופו של דבר מגיע לתוצאות יותר חזקות. כמשקיע במוצר בשלב הסיד או ה- A, יהיה קשה להבין את הערך שלו עבורך בשלב הזה, אבל כשאנחנו משקיעים אנחנו כן יכולים להניח שאולי בעתיד הוא יוכל להיות בעל ערך".

סיף: "כצוות השקעות ננסה למנף את הקשר בין היחידות העסקות לבין החברה על ידי שיתופי פעולה עסקיים כדי להוסיף ערך ליחידות העסקיות ולחברה. עם זאת, האסטרטגיה שלנו יכולה להשתנות, מבנים משתנים, וגם שינויים בשוק יכולים לגרום לכך שהאספקט האסטרטגי יעלם. לכן, אי אפשר להסתמך רק על הפן האסטרטגי בהשקעות, ואנחנו מנסים להוסיף ערך פיננסי לחברות. כמו קרנות השקעה אחרות יש לנו רשת קשרים רחבה עם האקוסיסטם של סוני ומחוץ לו, עם שותפים שונים שאנחנו יכולים להכיר לסטארט-אפים שלנו".

סטוקהייזן: "צריכה להיות התאמה טובה בין צרכי הסטארט-אפ וצרכי התאגיד. זה לא תמיד ברור ולא תמיד קל. להשיג התאמה טובה זה צעד ראשון חיובי. מעבר לכך אנחנו מוצאים הזדמנויות עבור החברות עם היחידות העסקיות בתוך החברות".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד