גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהתרומה לאוניברסיטת ת"א ועד פרשת האופיואידים: הסתבכות מש' סאקלר מטלטלת את עולם הפילנתרופיה

"ידיהם מוכתמות בדם", אומר תובע כללי אמריקאי ● "הם הוסיפו לעשות כסף כאשר מאות אלפים מתו", אומרת מועמדת לנשיאות ● מה ייעשה בנדבנותה המופלגת של משפחת סאקלר, ומי בעצם ישלם את המחיר?

אוניברסיטת תל אביב/  צילום: Shutterstock   א.ס.א.פ קרייטיב
אוניברסיטת תל אביב/ צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

כידוע, צדקה תציל ממוות, או לפחות תעניק חיים שלאחר המוות לנותניה. זה עניין שכמה מעשירי כל הזמנים עמדו עליו ברגעים האחרונים של חייהם. ג'ון די רוקפלר ואנדרו קרנגי היו הידועים ביותר עד בוא ביל גייטס. הם היו אילי התעשייה של אמריקה, המאפשרים הבולטים ביותר של זינוקה הכלכלי בסוף המאה ה-19. הראשון קדח נפט, השני הניח מסילות ברזל ובנה גשרים.

הפרקטיקות המסחריות שלהם השניאו אותם על בני דורם, לא תמיד בצדק. שמותיהם היו נרדפים לא רק לפיתוח, אלא גם לקריקטורה גסה של החלום האמריקאי. הניצחון הקפיטליסטי שלהם היה מרשים. הם לא ירשו את רכושם, אלא בנו אותו במו ידיהם, אגב קבלת סיכונים שמעטים זולתם היו מוכנים לקבל. אבל שיטותיהם הניבו תרעומת כללית. תחת הרושם של מעשיהם נולד הגל הראשון של פופוליזם באמריקה.

אפשר להתווכח על המידה שבה הפילנתרופיה שלהם נועדה לכפר על חטאיהם. אבל אין ספק שכספם, יהיו מקורותיו אשר יהיו, שינה לטובה את מהלך חייהם של מיליונים. מאה שנה אחר כך הוא מוסיף לשנות. הספריות הציבוריות והתיאטראות שבנה קרנגי, והאוניברסיטאות ובתי החולים שבנה רוקפלר, הם מצבה חיה ונושמת ורבת השראה על קברם.

אוניברסיטת סאקלר בת"א

האומנם עלינו לזכור את מקורותיו המפוקפקים של הונם? האם מפוקפקותו מטריפה את שימושיו המועילים? אינני חושב שאפשר להשיב על השאלה הזו באופן חד משמעי, אבל גם אי אפשר להשתמט מלהשיב עליה באופן כלשהו. סיבה מיידית לדילמה הזו נותנת עכשיו משפחת סאקלר, שישראלים מכירים יפה את נדבנותה.


"למעלה מ-30 יחידות ותוכניות באוניברסיטת תל אביב נושאות את השם סאקלר", אומר אתר הרשת של האוניברסיטה, ומונה את הפקולטה לרפואה, את הפקולטה למדעים מדויקים, את המכון ללימודים מתקדמים "ועוד יחידות אחרות - מכוני מחקר, קתדראות, סדרות הרצאות, פרסים ויצירות אמנות".

ד"ר ריימונד סאקלר ורעייתו בוורלי "מקדמים את הפיתוח האקדמי במדעי הטבע, במדעי הרוח ובמדעי החברה ותרמו תרומה מכרעת לחיים האינטלקטואליים בקמפוס". כפי שאומרים בלשון האימוג’י, "וואו". באמת וואו. אך כפסע בין אוניברסיטת תל אביב ובין הסבת שמה לאוניברסיטת סאקלר.

"אימפריה של כאב"

מה עכשיו? משפחת סאקלר מוקעת יום אחר יום בארה"ב על תפקידה במשבר האופיואידים; היא מוותרת על שליטתה בתעשיית התרופות שבבעלותה, ומבטיחה לשלם פיצויים מהחשבונות הפרטיים שלה; בני המשפחה מואשמים בהברחת סכומי כסף עצומים לחו"ל, כדי להערים על החוק; השלטונות בשורה של מדינות בארה"ב אינם מוכנים להסתפק בכסף המובטח ותובעים את הסאקלרים כדי לקבל הרבה יותר. בשבוע שעבר הכריז התובע הכללי של מדינת ניו המפשייר, בצפון מזרח ארה"ב, כי ידיה של משפחת סאקלר "מוכתמות בדם".

השבועון "ניו יורקר" פרסם לפני שנתיים דיוקן של הסאקלרים תחת הכותרת "המשפחה שכוננה אימפריה של כאב". הכתבה נפתחה ברשימה מרשימה של תרומות סאקלר לתרבות האמריקאית.

אגף סאקלר במוזיאון לאמנות מודרנית בניו יורק, גלריית סאקלר בוושינגטון, מוזיאון סאקלר באוניברסיטת הרווארד, מרכז סאקלר לחינוך לאמנות בגוגנהיים, אגף סאקלר בלובר של פריז, ומכונים ומרכזים באוניברסיטאות קולומביה, אוקספורד ורבות אחרות.

ב-2016, כתב העת הפיננסי "פורבס" דירג את הסאקלרים במקום ה-19 ברשימת המשפחות העשירות ביותר באמריקה, עם 13 מיליארד דולר. קרנותיה הפילנתרופיות חילקו מיליונים, משני עברי האוקיינוס האטלנטי.

תראו כמה אנחנו נדיבים

חקירת תפקידם של הסאקלרים במשבר האופיואידים התחילה בינואר השנה. תגובתה הראשונה של המשפחה הייתה אבל-תראו-כמה-אנחנו-נדיבים. "זה חצי מאה ויותר, דורות אחדים של הסאקלרים תומכים במוסדות מכובדים הממלאים תפקידים מכריעים בבריאות, במחקר, בחינוך, באמנות ומדעי הרוח (...) התביעות שהוגשו יוצרות תמונה שגויה ומניבות ביקורת לא-מוצדקת".

קו ההגנה הזה לא הועיל לסאקלרים אף כמלוא הנימה. לעומת זאת, הוא הביך עד מאוד את מוטבי נדיבותם, ופתח ויכוח נוקב ומכאיב.

הסנאטורית אליזבת וורן, הטוענת למועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, קראה להסיר את שמם של הסאקלרים מכל הבניינים באוניברסיטת הרווארד. היא האשימה אותם ב"תאוות בצע, חד וחלק". הם הוסיפו להרעיף אופיואידים על השוק גם לאחר שהתחוור פוטנציאל ההתמכרות שלהם.

"אפילו כאשר מאות אלפי אמריקאים מתו, הסאקלרים ניסו להגדיל את רווחיהם באמצעות רשת של מרכזי החלמה לצורך רווח, כדי לטפל בדיוק במשבר הבריאות שהם עצמם חוללו".

לקלף את בוסקי

פרשת סאקלר אינה הראשונה המחייבת תשובה על השאלה מאיפה הכסף. לפני 30 שנה, מוסדות יהודיים הוכרחו להתקלף משמו של איוון בוסקי, ספסר הבורסה היהודי, שנעשה הסמל המפורסם ביותר של התמוטטות הבורסה ב-1987. הוא היה מקור ההשראה לסרט "וול סטריט" (מייקל דגלאס גילם את בן דמותו, "גורדון גקו").

בימי השיא של כוחו ושל השפעתו הוא הקים על רגליו אודיטוריום מלא סטודנטים מעריצים באוניברסיטת ברקלי, כאשר אמר להם, "תאוות בצע היא דבר טוב". הבצע שלו העניק מיליוני דולרים לבית המדרש לרבנים של התנועה הקונסרבטיבית בניו יורק (JTS), למשל. אבל בוסקי ובני דמותו לא עסקו בחיים ומוות. לא כן הסאקלרים.

עולם הפילנתרופיה מועמד עכשיו במבחן של מוסר, של אתיקה, של היגיון ושל תועלת עצמית. אין תשובות קלות, אבל עצם הדיון הציבורי יכול להיות רב השראה. אפשר אפילו לקיים אותו במכון מורטימר וריימונד סאקלר ללימודים מתקדמים בקמפוס של אוניברסיטת ת"א. משפחת סאקלר בארה"ב הביעה הבנה להתלבטויותיה של אוניברסיטת קולומביה בעניין הנצחת תרומותיה. היא תבין גם את תל אביב, ואם היא תכעס, שתיקח כדור הרגעה מארון התרופות המשפחתי.

עוד כתבות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית