גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תאגיד השידור הציבורי ייצא למכרז על הקמת מערכת מדידת רייטינג עצמאית

לקראת הפרישה מוועדת המדרוג, ב"כאן" יערכו מכרז לבחירת ספק שיקים עבורם מערכת מדידת רייטינג עצמאית ● המטרה: מערכת שתמדוד את נתוני הצפייה בכל אמצעי המדיה - טלוויזיה, רדיו ודיגיטל - ותספק נתון מספרי משוקלל אחד ● בינתיים נפגשו אנשי התאגיד עם חברת נילסן

מנכ"ל תאגיד השידור, אלדד קובלנץ / צילום: דן חיימוביץ'
מנכ"ל תאגיד השידור, אלדד קובלנץ / צילום: דן חיימוביץ'

תאגיד השידור הציבורי יערוך מכרז לבחירת ספק שיקים עבורו מערכת מדידת רייטינג עצמאית - כך נודע ל"גלובס". התאגיד מעוניין במערכת מדידה שתמדוד את הצפייה בתכניו בכל אמצעי המדיה (רדיו, טלוויזיה ודיגיטל) ותספק נתון מספרי אחד המשקלל אותם.

עוד נודע כי כחלק מהבדיקות להיתכנות הקמת מערכת מדידה נפגשו בתאגיד עם חברת נילסן, שהפסידה במכרז למדידת הרייטינג של ועדת המדרוג. בישיבת מועצת התאגיד האחרונה אושר לצאת למכרז, ועתה נערכים להוציא את ההחלטה לפועל.

עד היום סופקו נתוני הצפייה של תאגיד השידור "כאן" על-ידי ועדת המדרוג, בה חברים ערוצי הטלוויזיה השונים וכן נציגי חברות הפרסום, איגוד השיווק והרשות השנייה. אלה מממנים את פעילות ועדת המדרוג ונושאים בעלות הפעלת הפיפל מיטר שבאמצעותו נמדדים נתוני הרייטינג. עלות המדידה עומדת על כ-10 מיליון שקל בשנה, מתוכם שילם התאגיד כמיליון שקל לשנה.

במשך תקופה ארוכה טענו אנשי "כאן" כי המדידה כפי שהייתה קיימת עד עתה לא משקפת את פעילותו נכוחה, שכן חלק משמעותי מהצפייה בשידוריו נעשית בדיגיטל - בעיקר ביוטיוב. לכן הודיע מנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ כי אם לא יחול שינוי בצורת המדידה, התאגיד יפרוש מוועדת המדרוג.

הצורך לשלב בין נתוני הצפייה בטלוויזיה לנתוני הצפייה בדיגיטל ולספק לשוק מספר אחד שיבהיר כמה בסך-הכול צפו בתוכן ללא קשר לפלטפורמה בה שודר, איננו אינטרס של התאגיד בלבד, ולכן הוחלט בוועדה לשפר את שיטת המדידה ולצאת למכרז בו ייבחר ספק שישפר את המערכת כך שתחבר בין נתוני הטלוויזיה לנתוני הדיגיטל.

בעולם יש שתי חברות גדולות שבולטות בתחום ומציגות כבר כיום מודלים שונים של חיבור בין הנתונים (Data fusion). מדובר בקנטאר מדיה ונילסן, שלשתיהן נציגויות מקומיות בארץ (קנטאר היא זאת שכאמור מבצעת כיום את מדידת הרייטינג עבור ועדת המדרוג, והיא זאת שזכתה גם במכרז החדש).

"התאגיד טיפס על עץ גבוה"

לכאורה אמור השינוי במדידה לשחק לטובת התאגיד, אך בארגון דורשים לנטר גם את הצפיות של התוכן שלו ביוטיוב, והאפשרות הזאת איננה עומדת על הפרק, משום שגוגל אינה מאפשרת לאף גורם בעולם לנטר את המערכת שלה.

נסביר כי אסטרטגיית הפצת התוכן של התאגיד שונה מאוד מאלה שאימצו גופי שידור בארץ ובעולם. רוב גופי השידור משדרים את התוכן שהם מייצרים בנכסים הדיגיטליים שלהם, ומשתמשים בפלטפורמות הדיגיטליות כמו יוטיוב ופייסבוק לצורך קידום אותו תוכן.

אולם בתאגיד בחרו לאמץ תפיסה שונה, הרואה בתנועת הגולשים ביוטיוב מנוף משמעותי לתוכן שלהם. לשיטתם, הקהל מחפש את התוכן מתוך יוטיוב, ולכן עיקר ההשקעה הייתה בהצבת התוכן שם, ולא בפיתוח נכס דיגיטלי חזק משל עצמם או הפצת התוכן שלהם דרך אתרים ישראלים נוספים.

בכירים בתעשיית הדיגיטל, שמכירים את הכוונה של התאגיד להקים מערכת מדידה עצמאית, מביעים פליאה על ההחלטה. לטענתם, זה איננו פותר את בעיית הניטור ביוטיוב, כי גוגל לא תאפשר לנילסן לנטר את הנתונים, בדיוק כפי שהיא לא מאפשרת זאת לקאנטר. לטענתם, התאגיד ישלם יותר כסף, כי הוא יצטרך לשאת לבד בעלות המדידה, בעוד שהוא יכול היה להישאר בוועדת המדרוג ולשלם פחות. "התאגיד טיפס על עץ גבוה, וכעת הוא איננו מוכן לרדת ממנו", אומר אחד הבכירים.

עוד נטען כי ממילא שיתוף-הפעולה בין התאגיד ליוטיוב חי על זמן שאול בגלל סוגיית זכויות היוצרים שיש ביוטיוב. כפי שנחשף ב"גלובס", יוטיוב הסירה את ערוץ "כאן 33", הערוץ בערבית של התאגיד, בגלל הפרת זכויות יוצרים.

סוגיית הפרת זכויות יוצרים

גוגל פועלת בנחישות נגד מקרים של הפרות זכויות יוצרים מדווחות. יוטיוב איננה יצרנית תוכן בעצמה, והפלטפורמה כולה מושתתת על כך שהגולשים מעלים את התוכן שלהם לפלטפורמה. הפורמט הזה מקשה מאוד על הגנה של זכויות יוצרים, כי ההתקשרות של גוגל כמפיץ איננה ישירות מול בעלי הזכויות. לאחר תקדימים משפטיים בחו"ל אימצה גוגל מדיניות קשוחה של הגנה על זכויות יוצרים, והיא מאפשרת לדווח בקלות על זכויות שהופרו. במקרה של ערוץ תוכן קבוע "מאבדת" גוגל את הסבלנות לאחר שלוש תלונות - ואז האתר מוסר מהאוויר - בדרך-כלל לצמיתות.

סוגיית הפרת זכויות יוצרים היא בעיה משמעותית במקרה של יצרן כמו התאגיד, שמייצר תוכן בכמויות גדולות. למעשה, בכל הפקה מוגדר מראש הערוץ שבו ניתן יהיה לשדר אותה. בדרך-כלל מדובר בערוץ שאתו נעשית ההתקשרות - לעתים גם בשידורים חוזרים - או בנכס הדיגיטלי שלו. יוטיוב היא צד שלישי, ולעתים קרובות הסכמי זכויות היוצרים אינם מתייחסים לפלטפורמה.

כשבתאגיד החליטו להשתמש ביוטיוב כזרוע מרכזית להפצת תוכן, הם נחשפו לסכנה משמעותית לא רק להסרת התכנים שלהם במקרה של דיווח, אלא גם לתביעות מצד יוצרים. לכאורה ניתן לפתור זאת בתשלום עבור הזכויות, אולם מדובר על עוד השקעות משמעותיות נוספות שספק אם התאגיד יכול לעמוד בהן.

בשלב הזה מי שנפגע הוא הערוץ בערבית, אולם סכנה דומה אורבת לשאר התוכן של התאגיד. לכן, טוענים בתעשייה, בסופו של דבר לא תהיה לתאגיד ברירה, והוא ייאלץ להעביר את מרבית התוכן לתוך הנכסים הדיגיטליים שלו, כפי שעושים יצרני התוכן הישראלי האחרים. וכשזה יקרה, ממילא לא תהיה בעיה לנטר אותו - גם לא דרך ועדת המדרוג. 

מתאגיד השידור "כאן" נמסר: "אנו בוחנים טכנולוגיות מתקדמות שיאפשרו מדידה אמיתית של צריכת התוכן של 'כאן' בכל הפלטפורומות הליניארית והדיגיטליות, בדיגיטל, בטלוויזיה וברדיו כאן".

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר