גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עידן נתניהו? הוא לא תם ולא נעליים

עידנים לא תמים כל–כך מהר, וגם הרבה–הרבה אחרי שהעידן תם, הוא עדיין קיים ● עידן קוסמולוגי נמתח על פני מיליארדי שנים, עידן גיאולוגי נמשך אלפי מיליונים של שנים, עידן היסטורי נמדד במאות שנים, אבל עידן פוליטי? שנות נתניהו נחשבות אצלנו לעידן, אבל בחייאת - יש לי בארון ג'ינסים ותיקים יותר ● דעה

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום


א. הדברים נכתבים ביום רביעי בבוקר. השמש זרחה כרגיל, מזג האוויר נעים והרוח מלטפת, אפשר כבר להרגיש את הסתיו מתגנב מאחורי גבו של הקיץ, נוקש על כתפו וממהר להתחבא מאחורי החצבים שכבר תופסים גובה. אלפי חסידות ושקנאים התחילו למלא את אגמון החוּלה - איזו מילה חמודה זו אגמון! - אבל נחליאלי עוד לא ראיתי, והעיקר: מהבוקר לא קיבלתי אף מסרון או שיחת טלפון מוקלטת. העז הרועשת, המאיימת, המבטיחה והמתבכיינת יצאה מהחדר, ולשקט יש קצת יותר מקום להתפרס במרחב.

הדברים נכתבים ביום רביעי בבוקר. יום של שוויון בין הגושים, והשמיים ממהרים ליישר קו: ביום שני יהיה יום השוויון הסתווי. השמש תעמוד בזווית ישרה מעל קו המשווה ושני הגושים הכי גדולים וחשובים של החיים - היום והלילה - יהיו שווים באורכם ליממה אחת ומיד אחריה ייקח הלילה את התור שלו ברוטציה בין ממשלת הלילה וממשלת היום, האחרון יפסע צעד אחד לאחור בשם המשילות והעיקר: מהבוקר לא קיבלתי אף מסרון או שיחת טלפון מוקלטת. נכון שהקיץ עוד רחוק מלהיכנע, אבל אם אני מחבר את כל הדברים האלה ביחד, עושה רושם שהמצב במגמת שיפור מסוימת.

ב. אנשים אומרים שתם עידן נתניהו. זה אכן נראה ככה נכון לרביעי בבוקר, אבל מוקדם מדי להתאבל או לשמוח. גם כי הפוליטיקה הישראלית נוטה להציג כשוטה גמור את כמעט כל מי שמתיימר לומר משהו על אודותיה או להתנבא בעניינה, אבל בעיקר כי זה לא נכון. שום עידן לא תם. עידנים לא תמים כל-כך מהר, וגם הרבה-הרבה אחרי שהעידן תם, הוא עדיין קיים. 66 מיליוני שנים אחרי שתם עידן הדינוזאורים, והם עוד כאן - ואנחנו ממשיכים לחפור את השאריות שלהם החוצה. אנחנו מניעים את המכוניות ואת האוניות ומדליקים את האורות בבתים שלנו עם המאובנים שלהם. אנחנו ממשיכים לחקור אותם ולעסוק בהם. זה בדיוק העניין עם עידנים - הם לא הולכים לשום מקום. אם כבר, הם נמהלים זה בתוך זה בתהליך ארוך.

מצחיק להשוות עידנים; עידן קוסמולוגי נמתח על פני מיליארדי שנים, עידן גיאולוגי נמשך אלפי מיליונים של שנים, עידן היסטורי נמדד במאות שנים, אבל עידן פוליטי - זו כבר די בדיחה, לא? 13 שנות נתניהו (פלוס-מינוס) נחשבות אצלנו לעידן, שלא לומר לנצח, אבל בחייאת - יש לי בארון ג'ינסים ותיקים יותר. יש לי בארון חולצת טריקו מהוהה של באטמן שקיבלתי במתנה עוד בעידן יצחק שמיר. נכון שאני כבר לא יכול ללבוש אותה, כולה חור על חור מלפנים ומאחור, רק מלהביט בה נפערים בה עוד חורים - אבל העניין הוא שהיא עוד פה, בארון שלי, כלומר בעולם. לפני כמה שנים הייתה איזו נזילה ורוב תמונות הילדות שלי נדבקו זו לזו והפכו לעיסה. כשאני חושב על זה, החולצה הזאת היא שכבת המאובנים של החיים שלי. היא עוגיית המדלן שלי, מאה אחוז כותנה, הזיכרון המוחשי היחיד שמחבר אותי למי שאני לא בדיוק זוכר שהייתי; הרוב המוחלט של הזיכרונות שלנו לא קשורים למציאות.

אני יכול לדבר עליה שעות, וזו רק חולצה ישנה - אז עידן נתניהו? הוא לא תם ולא נעליים. אפילו לא קרוב לזה. אנשים מדברים פה על עידן שלטון מפא"י בכזה להט ובכזאת תשוקה, שאפשר לחשוב שירוחם משל עוד רגע נכנס בדלת. אנשים חיים אירועים שהיו או לא היו לפני אלפי שנים כאילו שאנחנו עוד בעיצומם. אנשים בגיל העמידה עדין סוחבים עליהם ובתוכם את שנות הילדות שלהם, מעבירים את המקל מדור לדור - הכול ממשיך ושום דבר לא תם כל-כך מהר - אז עידן נתניהו? עשו לי טובה. ה"עידן" הזה, יהא אשר יהא, הולך להישאר פה עוד הרבה זמן. "הרבה זמן" באופן יחסי, כמובן - כל קני המידה שלנו לזמן הם מגוחכים לגמרי. השבוע, למשל, פורסם שמצאו כוכב "קרוב" ועליו סימני מים, רק כ-110 שנות אור מכאן. אם היינו יכולים לצאת לשם מיד אחרי החגים בחללית המהירה ביותר, זה היה לוקח לנו בערך 2 מיליון שנה. אז 13 שנה? בואו. הכול הרף עין בהשוואה לכל מה שאמיתי. נתניהו, עם כל הכבוד, איננו דינוזאור. 66 מיליון שנה מהיום, אף אחד לא ידע מי היה נתניהו ומי היינו אנחנו.

משחקים בכיסאות מוזיקליים / איור: תמיר שפר

ג. את הזמן הקצר שניתן לנו אנחנו מבזבזים על שטויות. אפשר להשתגע, בחיי! עשיתי חישוב פשוט (תוחלת החיים הממוצעת בישראל חלקי שתי מערכות הבחירות של 2019) ומצאתי שכל אחד מאיתנו בזבז כ-0.7 אחוז מחייו על הבחירות המטופשות האלו. 0.7 אחוז מחיים שלמים? זה המון! ואלה רק שתי הבחירות האלה. אם נשקלל את כל הקמפיינים וההכפשות והשקרים והקללות והבחירות והתוצאות, ניווכח ודאי שאנחנו מבזבזים אחוזים הרבה יותר מדי ניכרים מחיינו על השתתפות במשחקי כיסאות מוזיקליים של אנשים שעם רובם לא היינו מעוניינים לשתות כוס מיץ.

כל-כך הרבה אחוזים - מה עוד תבקשי מאיתנו מכורה ובסך הכול בשביל מה; לא למדנו שום דבר שלא ידענו קודם: אנחנו מדשדשים באותו המקום, עם אותו השוויון ובין אותם הגושים, עומדים בתור לאותו סרט שראינו כבר אלף פעם. נכון שיש כמה שחקנים חדשים שמדקלמים שורות חדשות על תקוות ישנות, אבל בגדול - היו יכולים לחסוך מאיתנו חמישה חודשים של טינופת.

וגם אין יותר סיבה להתייחס בסלחנות לכל הריטואל החוזר על עצמו של הבחירות. העם אמר את דברו, ולדעתי דברו העיקרי לא היה רק נתניהו (כן או לא). דברו העיקרי של העם כפי שאני שמעתי אותו היה - חלאס, נמאסתם, תנו לנו כמה שנים בלי בחירות. הנה, אמר העם, באנו, ובאחוזים גבוהים יותר ממה שחשבו; הנה, הצהיר העם, הצבענו, ולמפלגות מרכזיות יותר ממה שחשבו. הנה, הושיט העם, קבלו את כל הכלים לבסס ממשלה רחבה יחסית, יציבה יחסית, עם מעט מפלגות קטנות ופחות סחטנות; למרות כל ההפחדות על זיופים ואלימות, לא הרבצנו ולא זייפנו - אז עכשיו פשוט תיקחו את כל הדברים האלה (זה עדיין העם אומר, כן? לא אני) ותכוננו ממשלה שתניח לנו בשקט לכמה זמן, רצוי ארבע שנים ולא רגע אחד פחות, למה כבר עליתם לנו על כל העצבים עם הדרמות שלכם.

ד. הדברים נכתבים ביום רביעי בבוקר. התוצאות הסופיות הן שהשמש זורחת, הרוח מלטפת, הסתיו מתגנב מאחורי גבו של הקיץ, החצבים תופסים גובה. אלפי חסידות ושקנאים התחילו למלא את אגמון החוּלה - איזו מילה חמודה זו אגמון! - ויש שוויון בין הגושים. אז קחו את עצמכם בידיים, תנשמו עמוק ותנו לנו ממשלת אחדות, כי באמת שנמאס כבר ואין לנו עוד הרבה אחוזי חיים לבזבז על המשחקים שלכם.

רק נחליאלי עוד לא ראיתי, אבל העיקר, שמהבוקר לא קיבלתי אף מסרון או שיחת טלפון מוקלטת. לדעתי, נוכל להתרגל לשקט הזה, אם רק ננסה.

עוד כתבות

צילום: ap, Francisco Seco

סוכני AI ולוחמי לוויינים: צה"ל מקים שתי חטיבות ומסמן את פני העימות הבא

כחלק מלקחי המלחמה, הצבא מודיע על הקמת חטיבת הבינה המלאכותית, שתשתלב בוטים בלחימה ותספק תמונת מצב לכוחות בשטח ● בנוסף, הצבא מקים חטיבה שתתמחה בתחום החלל

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

עורכי הדין גזרו קופון מהמלצות על יועצים חיצוניים. עכשיו הלשכה שמה ברקס

ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין מרחיבה את האיסור להמליץ ללקוחות על יועצים חיצוניים תמורת תשלום, מעורכי דין בתחום ההתחדשות העירונית - לכלל התחומים ● איך בכל זאת אפשר להמליץ?

שר החוץ גדעון סער. פוסט ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: מארק ניימן, לע''מ

האם גדעון סער עקבי בתמיכה במתן חנינה לנתניהו?

גדעון סער אכן קרא לסיום משפט נתניהו עוד כשישב באופוזיציה ● אלא שאז היה מדובר בהסדר טיעון, וכעת בחנינה, וההבדלים לא זניחים ● המשרוקית של גלובס

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור בית השקעות / צילום: יח''צ

כאב ראש של עשירים: זינוק של 275% במניית מור פגע ברווחי החברה ברבעון

בית ההשקעות נאלץ להפריש 18 מיליון שקל לעדכון התגמול ההוני לעובדים, עקב העלייה המשמעותית במחיר המניה ● מאידך נאלצו שלושת בכירי מור להחזיר 1.67 מיליון שקל לקופת החברה, בשל התנגדות רשות ני"ע ל"פריסת" התגמול ההוני שאושר להם אשתקד

שלט אזהרת מצלמה לנהגים בנתיבי איילון / צילום: שלומי יוסף

מירי רגב מקדמת קנס של 10 אלף שקל על שימוש בטלפון בנהיגה. מה הסיכוי שזה יתממש?

בזמן שבעולם נהוג קנס של 100-300 דולר, שרת התחבורה בוחרת בקנס גבוה של 10 אלף שקל, "במקום להציג תוכנית רב שנתית", כפי שאומרים בעמותת אור ירוק ● רשת פאפא ג'ונס פותחת עוד ארבעה סניפים ומשיקה תת־רשת חדשה, והמיזוג החדש של משרד עמית פולק מטלון ● אירועים ומינויים

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 יושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא מוכרזת כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס / צילום: LSI

"מישהו צריך לומר שהתינוק מכוער": למגייס הטאלנטים המוביל יש מסר ליזמים הישראלים

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס האמריקאית, הוא ממגייסי הטאלנטים הבולטים בתעשיית הביומד ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע דווקא עכשיו הוא רוצה לפעול בארץ, ואילו טעויות יזמים ישראלים עושים כשהם מגייסים בחו"ל

דרבי הכדורסל בין מכבי ת''א להפועל ת''א / צילום: עודד קרני

האם ליגות הכדורסל ייפרדו מערוץ הספורט אחרי 30 שנה?

בערוץ הספורט ומינהלת הליגות מקיימים מגעים להארכת החוזה ביניהם בשנתיים נוספות - אך במקביל עמלים במינהלת על מכרז חדש ● התנאים החדשים: 25 מיליון שקל לשנה, למשך 5 שנים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האוצר למשרדי הממשלה: הכינו צעדי התייעלות בשל הגדלת תקציב הביטחון

רה"מ נתניהו הבהיר לאחרונה כי בכוונתו להוביל הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון, ב-250-350 מיליארד שקל במשך עשור ● על רקע זה, באוצר פנו הבוקר למנכ"לי משרדי הממשלה בדרישה להציג צעדי התייעלות שיאושרו יחד עם הצעת התקציב בממשלה בעוד יומיים

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI / צילום: ap, Markus Schreiber

"רגע קריטי": סם אלטמן בהודעה חריגה לעובדי OpenAI

על רקע התחזקות התחרות מצד גוגל, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן הכריז על "קוד אדום" והגדיר את התקופה הנוכחית כקריטית עבור ChatGPT ● כעת ירכזו עובדי החברה משאבים ושכבות ניהול סביב שיפור מיידי של הצ'אטבוט, במהלך שידחוק הצידה פרויקטים אחרים

מבצעי בלאק פריידיי / צילום: ap, David Zalubowski

המרוויחים הגדולים מהבלאק פריידיי: ענף מוצרי החשמל וענף המחשבים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא מהנפגעים הגדולים בנובמבר, בשל תחרות בינלאומית חזקה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"לראשונה מאז 1979" - אפיק ההשקעה שעשוי להכפיל את ערכו

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת, המניות הדואליות יכבידו מעט על המדדים ● וול סטריט התאוששה מעט אתמול, לאחר שפתחה את חודש דצמבר באדום ● הדולר נחלש מול השקל; ב–UBS צופים כי ימשיך להיחלש בעולם ושומרים את הדירוג האטרקטיבי למטבעות אחרים ● וגם: ביוליוס בר צופים שהכסף יכפיל את מחירו השנה ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

גיוס הון מגופים זרים והעלאת דמי ניהול: כך מנצל מיטב את הזינוק המטאורי במניה

זינוק של 1,000% במניית בית ההשקעות בשלוש שנים, תורגם לגיוס הון של חצי מיליארד שקל, בעיקר ממוסדיים זרים ● הדוחות של בית ההשקעות מלמדים כי הוא מעלה את דמי הניהול לכספים חדשים שנכנסים אליו בגמל, בניגוד למגמה בענף, אך עדיין הוא "זול" בממוצע

חלוקת רכוש לא שיוויונית / צילום: Shutterstock

מתי בגידה מצדיקה חלוקת רכוש לא שוויונית בין בני זוג שמתגרשים?

התנהלות כלכלית שלילית של אחד מבני הזוג עשויה להוות נסיבה מיוחדת שתצדיק סטייה מחלוקת הנכסים המשותפים בצורה שוויונית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הביטקוין עלה ביותר מ-5%

לאחר הירידות אתמול: הממדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי זינקה ב-22%

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב-35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה, וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; מניית סופטבנק קפצה במעל 6%

הניקיי טיפס בכ-1.1% ● וול סטריט התאוששה אתמול, לאחר שפתחה את חודש דצמבר באדום ● מניית חברת השבבים מארוול זינקה בכ-10% במסחר המאוחר, לאחר פרסום הדוחות ● הביטקוין קופץ בכ-7% ונסחר סביב 93 אלף דולר ● בהמשך היום, יפורסם מדד התעסוקה של ADP, שישפוך אור על מצבו של שוק העבודה האמריקאי