גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  ליידי גלובס

"המשבר הגדול היום הוא קודם כל משבר תחבורה ותשתיות, לא דיור"

דלית זילבר, האישה שמופקדת על התוכנית האסטרטגית של ישראל לשנת 2040, בראיון ראשון מאז כניסתה לתפקיד ראש מינהל התכנון: "עד היום המינהל היה עסוק במשבר הדיור ובכיבוי שריפות, ולא הסתכל קדימה. אני מביאה שינוי בראייה לטווח הרחוק" ● מתוך גיליון 50 המשפיעות של 'ליידי גלובס'

דלית זילבר / צילום: איליה מלניקוב
דלית זילבר / צילום: איליה מלניקוב

כשדלית זילבר רצתה מאוד להיות מתכננת מחוז ירושלים, היא הייתה רק בת 38. "ניגשתי למי שהיה אז ראש מינהל התכנון, שמאי אסיף, והוא אמר שהם חוששים לתת לי את התפקיד כי אני צעירה. אמרתי לו שאני גם צעירה, גם אישה וגם מזרחית, אז הוא מרוויח שלוש במחיר אחד". זילבר קיבלה את התפקיד, ואף הצליחה לטפס בהמשך בסולם התפקידים עד לעמדה הבכירה ביותר בתחום התכנון בישראל - מנכ"לית מינהל התכנון.

המינהל הוא הזרוע התכנונית של מדינת ישראל. הוא זה שדן ומכריע בסוגיות קריטיות כמו היכן יוקם שדה תעופה חדש, האם באמת יוקמו איים מלאכותיים מול חופי המדינה, איך נתמודד עם מצוקת התחבורה והפקקים, ואיך צריך להיראות הבינוי במדינת ישראל. הצומת הזה הופך את זילבר לאחת מהדמויות הבולטות בכל הנוגע לתכנון המדינה לעתיד.

היא לא נרתעת ממהלכים שנויים במחלוקת, ואין לה בעיה להציג עמדות שאינן פופולריות, בלשון המעטה, בקרב העוסקים בענף הנדל"ן. כאשר הודיעה בחודש יולי כי מינהל התכנון ימליץ למועצה הארצית לבטל את תמ"א 38 עד מאי 2020, כל הענף רעש - ולא מרעידת אדמה. זילבר מצאה עצמה תחת התקפות יומיומיות מצד גורמים שמתפרנסים מהתחום. "אחריותי המקצועית היא להביע את עמדתי ולקדם שיפור במצב התכנוני הקיים", היא אומרת על כך. "העמדה שלי על תמ"א 38 מבוססת ועקבית לאורך שנים".

רוח דומה הציגה כשהודיעה כי בכוונתה לבטל את ה'הקלות' שהיו נהוגות במשך עשורים ארוכים בענף הנדל"ן. היא נימקה זאת בכך שרגע אחד לאחר שוועדות התכנון מאשרות תוכנית, רצים היזמים לאשר הקלות בוועדות המקומיות. "אני רוצה ללכת ברחוב ולראות מה שאישרתי, ולא תוספות בנייה שלא אישרתי. זה אחד השינויים שאני מתכננת: שתהיה ודאות שהתוכנית שאושרה היא מה שייבנה בפועל. בעולם לא יודעים מה זה הקלות".

היא נכנסה לתפקיד באוגוסט 2017, בתקופה שהממשלה הייתה בטירוף מוחלט לסיים את משבר הדיור. "לפני עשור היו מאשרים בישראל 10,000 יחידות דיור בשנה, ולאף אחד לא היה דחוף שום דבר. ב-2018 אישרנו למעלה מ-150 אלף יחידות דיור", היא מספרת ל'ליידי גלובס', בראיון ראשון לתקשורת מאז תחילת כהונתה. התוצאה: הרבה מאותו לחץ פג, ומאפשר לה לנשום, לקראת המשימה הגדולה והמאתגרת במיוחד שממשלת ישראל העמידה בפניה: לתכנן את מדינת ישראל לקראת 2040.

הממשלה החליטה שעד 2040 צריך שיהיו בישראל 2.6 מיליון דירות. זה יקרה? איך תיראה מדינת ישראל עוד 21 שנה?

"החלטת הממשלה קבעה שעד 2040 צריך לבנות 1.5 מיליון יחידות דיור. כיוון שלא כל מה שמאושר נבנה בפועל, מינהל התכנון צריך לאשר 2.6 מיליון, ואני מאמינה שזה יתממש.

"בכל מקרה, ב-2040 תהיה תחבורה ציבורית מתפקדת, גיוון, ויצירת הזדמנויות להליכה ברגל. גם דירות יותר זולות וגם יותר יקרות, עם שטחים פתוחים. אני בדעה שצריך לחזק את ערי המטרופולין, כמו באר שבע, אבל המדינה העדיפה לחזק את אשקלון".

מה לגבי מגזרים כמו חרדים וערבים?

"הותמ"ל (הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור, ש"צ) עשתה המון שינויים בחברה הערבית. הפכו מקומות כמו טירה, טייבה ואום אל פאחם לערים תוססות, ולראשונה במגזר הערבי תוכננה בנייה רוויה על קרקע מדינה. לגבי החרדים, הם צריכים להיות חלק מהערים עצמן. בסוף צריך עירוב שימושים, כי צריך לספק תעסוקה ולהשתלב בה, ולקרב אזורי תעסוקה לשכונות מגורים כמו בבית שמש. התכנון מבין את הצרכים, ואנחנו אפילו מתכננים לחרדים פרויקטים צומחים, שניתן להגדיל את יחידות הדיור תוך כדי, אבל באופן מסודר ולא פיראטי".

"אחד ההרגלים שפיתחתי זה לקבל החלטה ברורה ולא מתחמקת, ולהגיד - כן או לא". דלית זילבר / צילום: איליה מלניקוב

לדעת לתכנן

נקודת המפנה בקריירה של זילבר הגיעה ב-2015, כאשר מינהל התכנון עבר בהוראת שר האוצר, משה כחלון, מאחריות משרד הפנים לאחריות משרד האוצר. "יום אחרי שזה קרה הודיעו לי שאני מכהנת גם כיו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה תל אביב, במקומה של היו"ר הפורשת גילה אורון. במשך שנה כיהנתי גם בירושלים וגם בתל אביב". משם הדרך למנכ"לות הייתה סלולה.

"זה היה מה שתמיד רציתי. בתפקידים שעשיתי קודם נחשפתי לשלטון המקומי, והכרתי את העולם המוניציפלי. הניסיון בוועדות התכנון תרם לי יכולת משמעותית של עמידה בלחצים, והוא גם איפשר לי לשמוע מתנגדים ולהקשיב. למדתי לצאת מעצמי, לדעת מה הדבר הנכון, ולקבל את ההחלטה הנכונה. אחד ההרגלים שפיתחתי זה לקבל החלטה ברורה ולא מתחמקת, ולהגיד - כן או לא. ברגע שאני מקצועית ועומדת איתנה על עמדתי, כולם מתרגלים. כבר שנים שלא התקשרו להפעיל עליי לחץ.

"עד שמוניתי לתפקיד, מי שכיהן בתפקיד יו"ר ועדות מחוזיות היו תמיד עורכי דין או כלכלנים. היום מבינים שזה לא נכון, ואחרי המינוי שלי, יושבי ראש הוועדות המחוזיות היו אנשי תכנון".

הופתעת כשנכנסת לתפקיד?

"לא הופתעתי, אבל חשבתי שצריך לעשות שינוי בראייה לטווח ארוך. מינהל התכנון היה עסוק במשבר הדיור ובכיבוי שריפות, ולא הסתכל קדימה. להביא את כל משרדי הממשלה לשולחן אחד זה לא פשוט, אבל עשינו את זה".

מטה הדיור אמור להביא את כולם לשולחן אחד.

"מטה הדיור רואה רק דיור. אבל תכנון זה הרבה יותר. זה מיליוני מ"ר תעסוקה, זה תשתיות, זה תחבורה, הרבה מעבר לדיור. המשבר היום הוא קודם כל משבר תחבורה ותשתיות".

משבר הדיור נפתר?

"משבר הדיור נפתר בתכנון, שזה תחום האחריות שלנו. אבל הביצוע הוא יותר מורכב. לא כל הבנייה מתבצעת על מגרשים ריקים. יש יחידות דיור שאישרנו בהתחדשות עירונית, למשל, או במגזר הערבי, ולממש יחידות דיור בתחומים האלה לוקח הרבה זמן".

הרבה פעמים אתם מתכננים ומתכננים, ובסוף בא ראש עיר ולא מוכן שיבנו אצלו.

"ראשי ערים מסתכלים על כאן ועכשיו ולא על טווח ארוך. אני לא מוכנה לשמוע על ראשי ערים שלא רוצים תושבים. יש להם אחריות ציבורית לא רק עבור מי שהצביע עבורם. תיקון 101 (רפורמת המרפסות) נתן להם עוד סמכויות וכוח, והם לקחו את זה לכיוונים לא טובים. היום 80% מהתוכניות מאושרים בתוך שנה וחצי, אחר כך יש עיכובים בעררים".

אבל כשתורת הארנונה בישראל קובעת שיחידת דיור היא גירעונית ומסחר ותעסוקה הם רווחיים, איך ניתן לצפות מראש עיר לתמוך בדיור?

"זה נכון. ולכן צריך לגייס את ראשי הערים ואת משרד הפנים, שאחראי על מצבם הכספי, ולשנות את בסיס הארנונה. בדיוק כמו שצריך שתשתיות מסוימות יצאו מהרשות המקומית".

איך מוציאים פוליטיקה מהתכנון?

"כשאתה כמה שיותר מקצועי, ומציג נתונים מקצועיים - בסוף מקשיבים לך. ירושלים היא המקום הכי פוליטי, והצלחנו לעשות שם עבודה טובה. לפני הרבה שנים הובאה בפנינו לאישור תוכנית פצלי השמן במועצה האזורית מטה יהודה, מכוח חוק הנפט. זאת הייתה בקשה לנסות להפיק פצלי שמן באזור הכי רגיש סביבתית בתחום המועצה האזורית מטה יהודה.

"החברה היזמית דחפה ולחצה מאוד, אבל התחום היה חדש לגמרי, ולא הכירו אותו כאן בישראל. התלבטתי מאוד, כי זה נושא שלא הכרנו, והחלטתי שאני לומדת אותו לעומק, כולל את ההשלכות האפשריות, ביחד עם המשרד להגנת הסביבה. אחרי שלמדתי והבנתי במה מדובר, שמענו את כל הצדדים, שקללנו את הנזק, ולמרות הלחצים בסוף הכרענו נגד התוכנית".

מהלכים כמו זה הובילו את הגופים הירוקים להיות בעדה, ויש הסכמה כי בתקופתה של זילבר, בניגוד לקודמיה, קולם והנימוקים התכנוניים שלהם נשמעים יותר.

"לפני עשור היו מאשרים בישראל 10,000 יחידות דיור בשנה, ולאף אחד לא היה דחוף שום דבר. ב-2018 אישרנו למעלה מ-150 אלף יחידות דיור". שר האוצר, משה כחלון / צילום: איל יצהר

מגינה על החופים

היא נולדה בירושלים כבת יחידה ליהודית ומיכאל אלבז, מנהל יחידת הרדיו בקול ישראל ומזכירה בבית ספר. "גדלתי בבית שגרם לי להרגיש שאני יכולה לעשות כל דבר בחיי. כן דחפו אותי להתאמץ ולעשות משהו משמעותי, אבל לא לתחום מסוים. אצל ילדים יחידים, לא פשוט לענות על הציפיות".

כילדה הייתה מנויה לבריכת השחייה במלון הולילנד, שנהרס ב-2004 לטובת פרויקט המגורים הגרנדיוזי. זילבר אמנם "בעד מגדלים, אבל הפרויקט הזה לא מתאים לירושלים, בגלל המבנה הבוטה והרובוטי שלו". יש לה תואר ראשון במדעי המדינה ויחסים בינלאומיים, "כי חשבתי שאעסוק בתחום הזה. רק כשעברתי לגור בחיפה עם בעלי נחשפתי למקצוע, ואז למדתי תכנון ערים בטכניון".

ימי העבודה שלה ארוכים, אך היא אינה מוטרדת מכך. "אני יכולה להישאר מרוכזת בכל מצב, אין לי בעיה. יש ישיבות שאני יושבת בהן מתשע בבוקר ועד שש בערב, ובשעה שש אני מרוכזת בדיוק כמו שהייתי בבוקר". כשמבקשים ממנה לבחור את המהלך המשמעותי ביותר שהובילה מאז כניסתה לתפקיד, התשובה ברורה לה מיד: אישור תמ"א 1, שנועדה לשמור על חופי ישראל. "ביטלנו תוכניות מאושרות לבנייה בחופי הים, וההחלטה התקבלה פה אחד במועצה הארצית לתכנון ובנייה. אז אם עשיתי משהו באמת חשוב, שמשפיע על הדורות הבאים, זה הדבר".

בין ההישגים הנוספים של זילבר ניתן למנות את העלייה ביחידות הדיור החדשות שמאושרות לבנייה, שמספרן עובר את היעדים שהציבה הממשלה: ב-2017 היעד הממשלתי עמד על 115 אלף יחידות דיור חדשות, ובפועל אושרו תוכניות ל-127 אלף יחידות דיור. ב-2018 היעד היה 104 אלף, ומינהל התכנון אישר 152 אלף. שנת 2019 צפויה להסתיים עם מספרים דומים.

בנוסף, לא מזמן השלימה זילבר את המהלך לאיחוד כל יחידות המטה של מינהל התכנון לבניין אחד, אחרי שבמשך שנים היו מפוזרים ברחבי ירושלים. זה אולי נשמע כמו עניין טכני, אך בפועל הוא מביא לחיזוק הקשר בין היחידות השונות במינהל, ולחיזוק הקשר בין המטה לבין הוועדות המחוזיות.

עד כמה שוק השכירות מצליח להשתכלל ולהוות פתרון דיור אמיתי?

"אני מאשרת תמהיל דירות, גם שכירות וגם בעלות. אי אפשר ששכונה שלמה תהיה של שוכרי דירות שלא מרגישים שיוך למקום שבו הם גרים. יחד עם זאת, יש מקרים יוצאי דופן. בירושלים, למשל, אישרנו פרויקט שכירות בתוכנית שלמה ליד השגרירות, כדי שלא יקרה מה שקרה בכפר דוד. הייתי שמחה לראות סטודנטים שגרים בכפר דוד, ולא אנשים שקנו דירות יקרות ורוב השנה הן ריקות".

צאי החוצה

ילדים, היא מאמינה, צריכים לגדול בעיר. "בכפר אתה תלוי ברכב. אני מבינה אנשים שרוצים לגור במרחב כפרי, אבל אנחנו לא רוצים יותר וילות".

אבל הרכבת הקלה והמטרו ישרתו בסוף את תושבי גוש דן. אז איך בפריפריה יוותרו על הרכב הפרטי?
"הצפיפות בפריפריה נמוכה מאוד, ולא מצדיקה תחבורה ציבורית כמו מטרו או רכבת קלה. בדיוק בגלל זה צריך להגדיל אותה, ואז גם התחבורה הציבורית תוכל להשתכלל".

את מאמינה שאנשים יוותרו על רכבם הפרטי לטובת רכבת קלה?

"רק אם תהיה תחבורה ציבורית ראויה. בסוף, אם נגיע ל-30%-40% משתמשי תחבורה ציבורית זה יהיה מצוין. היום המספר הוא מגוחך. בכלל, אני בעד לסגור את מרכזי הערים לרכב פרטי. לעומת זאת, תכנון משרדים עם תקן חניה מופחת, כשאין עדיין מערכת הסעת המונים עובדת, זאת בעיה. לדעתי צריך לאשר חניונים, אבל לבחון הסבה שלהם בעתיד לשימושים אחרים".

מה העצה הניהולית הטובה ביותר שקיבלת עד היום?

"כבר בתחילת הדרך שלי במינהל התכנון שאפתי להגיע לעמדה שבה אני נמצאת היום. אחרי עשר שנים בלשכות התכנון של מחוז הצפון והמרכז ניגשתי למנכ"ל, והוא אמר לי ‘צאי החוצה, תעבדי במחוזות עצמם, ותחזרי למינהל התכנון בעתיד'. לקחתי את העצה שלו, והגעתי למחוז ירושלים עד לעמדה הכי בכירה - יו"ר הוועדה המחוזית. למדתי איך הדברים עובדים, ואני שמחה שעשיתי את זה".

מה גילית על החיים, שהפך אותם טובים יותר עבורך?

"שברתי את הרגל, וכדי לחזור לפעילות, התחלתי לעשות פילאטיס - והתמכרתי. היום אני עושה פילאטיס שלוש פעמים בשבוע, בשבע בבוקר. לא משנה כמה אני עייפה, אני קמה כל בוקר בשעה חמש כדי להכין ארוחת בוקר לבנים שלי, ולהספיק להגיע בשבע לפילאטיס. אם לא הייתי שוברת את הרגל, אין שום סיכוי שזה היה קורה".

עוד כתבות

אתר הבנייה ברחוב הרכסים ברמת גן שקרס / צילום: דוברות המשטרה

המלחמה בתאונות העבודה באתרי הבנייה: השינויים, העלויות וסימני השאלה

מספר תאונות העבודה באתר הבנייה בעלייה, ומתחילת השנה נרשמו כבר 393 תאונות ו־29 הרוגים ● תקנות חדשות, שייכנסו לתוקף באוקטובר, מרחיבות את מעגל האחריות באתרי הבנייה ומחייבות נקיטת אמצעים חדשים על מנת למנוע אותן ● כך הן ישנו את היחסים החוזיים בין היזמים לקבלנים וישפיעו גם על ענף הביטוח

נובה על מסכי הנאסד''ק. הדרישות יכבידו על הישראליות שנסחרות בוול סטריט / צילום: Nasdaq, Inc.

נובה עקפה את תחזית ההכנסות והרווח בוול סטריט: "המשך גידול בנתח שוק"

תוצאות שיא לנובה ברבעון השני: עקפה את תחזיות ההכנסות והרווח בשוק, הציגה תחזית אופטימית לרבעון הבא והמניה מגיבה בעליות בטרום-מסחר בוול סטריט • המנכ"ל: "הישגים הנגזרים מהתרחבות נתח השוק והעמקת שיתופי הפעולה"

דיסני פלוס / צילום: Shutterstock

יש לכם דיסני פלוס? השדרוג שחיכיתם לו סוף סוף מגיע

דיסני הודיעה כי החל מ-9 בספטמבר האפליקציה הגלובלית של דיסני פלוס תחליף בישראל את האפליקציה ההודית שכללה פחות יכולות ופיצ'רים ● התוכן והמחיר לא צפויים להשתנות - אבל יש גם חסרונות

מספר המחזיקים ב־9 דירות ומעלה קפץ / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

כמה אנשים בישראל מחזיקים ב-9 דירות לפחות?

השבוע פורסם בגלובס כי המיליארדר בני שטיינמץ ורשות המסים נמצאים במאבק משפטי. מה הסיבה? • וגם: השכרתם דירה יחידה ב-7,000 שקל בחודש. כמה מס תשלמו? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

אמדוקס פארק / צילום: מיכה לובטון

אמדוקס עקפה את התחזיות, אך הוצאות על פיטורים הפילו את הרווח

חברת אמדוקס דיווחה הלילה על רווח רבעוני של 1.84 דולר למניה, מעל לצפי האנליסטים ● הרווח הנקי צנח ב-60% בשל הוצאה חד פעמית בעקבות גל פיטורי הענק

מטוס ישראייר רחב גוף A320 / צילום: מוני שפיר

התחרות על הקו לניו יורק מתחממת: ישראייר קיבלה אישור לקראת טיסות לארה"ב

חברת התעופה קיבלה מרשות התעופה האזרחית ואישור ממשרד התחבורה האמריקאי, וכעת ממתינה רק לאישור מינהל התעופה הפדרלי של ארה"ב כדי שתוכל להפעיל טיסות לניו יורק ● וגם: קבוצת שטראוס משיקה יוזמה המזמינה ישראלים לגלות את הצפון דרך טיולים ● אירועים ומינויים

מצביעה בקלפי. פוטנציאל מטעה במיוחד / צילום: שלומי יוסף

"יש יחסי תן וקח מתחת לשולחן": מה הציבור לא יודע על מכוני הסקרים

מכוני הסקרים המתפרסמים בערוצי החדשות עובדים לא אחת במקביל גם עם מפלגות ופוליטיקאים, כיועצים אסטרטגיים או כמבצעי סקרים פנימיים עבורם - קשר כפול שכמעט ואינו מגיע לידיעת הצופה בבית ● מדוע האפשרות של ניגוד עניינים לא גלויה למצביעים, והאם בשוק קטן ומצומצם יש אפשרות אחרת? ● מאחורי הסקרים, בחירות 2026 

כטב''ם מתאבד מדגם הירו 120 SF / צילום: חברת UVISION

בזכות הנשק הישראלי: המדינה שהפכה למובילה בדרום אמריקה

ארגנטינה מטמיעה חימושים משוטטים ישראליים, שמקדמים אותה למעמד טכנלוגי מוביל בדרום אמריקה ● סינגפור שילבה טילי Blue Spear מתוצרת ישראל בספינת מלחמה חדשה ומתקדמת ● וטייוואן מפתחת כלי שיט בלתי מאוישים מבוססי בינה מלאכותית של חברה אמריקאית ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הגרלת דירה בהנחה / אילוסטרציה: Shutterstock

הזמן שחק את היתרון שקיבלו זוכי "דירה בהנחה"

ההנחה המיוחלת מאבדת גובה ● ברשות השנייה המוסר כפול ● וברכבת נזכרו להתחבר לווייפיי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נועם אשד / צילום: תמונה פרטית

בגיל 26 היא מתחזקת תיק השקעות וקריירה פיננסית, ומאמינה בשתי מניות

כשנועם אשד קיבלה את תלוש השכר הראשון שלה בתיכון היא גילתה את התשוקה שלה לעולם הפיננסים ● היום היא מתכננת פיננסית בת 26 עם אג'נדת השקעות סדורה, שכוללת הרבה סבלנות ואפס ביטקוין ● וגם: 2 מניות ישראליות שהיא מאמינה בהן ● המשקיעים החדשים

אילן ברוק, מנכ''ל הוט מובייל / צילום: רמי זרנגר

על רקע השלמת הרכישה: מנכ"ל הוט מובייל אילן ברוק החליט לסיים את תפקידו לאחר שבע שנים

לאחר שבע שנים בתפקיד מנכ"ל הוט מובייל, הודיע אילן ברוק על פרישתו מהתפקיד וכי ימשיך לכהן עד השלמת מכירת הוט מובייל לדלק ישראל, קיסטון ובנק לאומי ● בתקופת כהונתו החברה חצתה את רף 2 מיליון המנויים והציגה צמיחה בהכנסות וברווחיות

בכירי עומר הנדסה. מימין: ישראל רוזנבלט, מנכ''ל משותף; זאב סלנט, יו''ר; גדעון כחלון, סמנכ''ל הכספים; וברוך חדד, מנכ''ל משותף / צילום: כדיה לוי

"מצב כוח האדם בענף בלי הפועלים הפלסטינים עדיף - התפוקות שלנו עלו ב־30%"

ראשי חברת הביצוע עומר הנדסה מברכים על החלפת הפועלים הפלסטינים בעובדים זרים, וטוענים: "כוח עבודה כיום יציב ויותר איכותי" ● הם מעריכים כי שיא המשבר בענף מאחורינו, מוחים על חוסר ההכרה של השלטונות בקשיי הענף ומספרים: "כשעסקנו במכרזי מדינה, לא ראינו ברכה בעמלנו" ● בראיון ראשון לאחר ההנפקה הם טוענים: "תחום היזמות למגורים יגדל, ויספק קפיצה לחברה"

עו''ד יונתן צויקל / צילום: רמי זרנגר

יילחם בקרטלים: זה היועמ"ש החדש של רשות התחרות

עו"ד יונתן צויקל, ששימש בשנים האחרונות כסגן היועצת המשפטית ברשות התחרות בתחום האזרחי-מינהלי, יחליף בתפקיד את עו"ד יעל שיינין שפרשה השבוע ● לאחר המינוי הנוכחי, מרבית משרות הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה מאוישים כעת

''סבחה'' מתקן התפלת מים של מקורות באילת / צילום: אתר החברה

מקורות עותרת לבג"ץ נגד הממשלה: הגבילו את הארנונה על מתקני המים

העתירה הוגשה בעקבות העלאה של פי 16 בארנונה על מתקן מים במועצה האזורית חוף אשקלון ● במקורות מזהירים כי ללא התערבות רשויות מקומיות נוספות ילכו בעקבותיה, ודורשת לקבוע תעריף ארנונה אחיד לכל מתקני המים בארץ

הנהלת BioCatch / צילום: באדיבות BioCatch

מהשקעה של 3 מיליון דולר לאקזיט של 200 מיליון: הסיבוב של הקרן הירושלמית

עסקת הענק שבה רכשה ויזה את ביוקאץ' לפי שווי 2.4 מיליארד דולר, הניבה לקבוצת המשקיעים הירושלמית אוור קראוד כ־200 מיליון דולר, על מכירת מניות בשני סבבים ● הקרן הירושלמית, שפועלת במודל אחר מהנהוג בהון סיכון, מחזיקה גם במניות ענקית ה־AI אנתרופיק

מנכ''ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון / צילום: ap, Richard Drew

ג'יימי דיימון: "סיכוי גבוה שמישהו יטלטל את השוק ואנשים ייכנסו ללחץ"

במהלך ראיון ל-nbc ציין מנכ"ל ג'יי פי מורגן, ג'יימי דיימון כי מינוף כבד מגדיל את הסיכון לכך שמשקיע בודד או קרן יחידה יציתו תנודתיות רחבה יותר. "כשיש מצב כזה, קיים סיכוי גבוה יותר שמישהו יטלטל את השוק באופן מהיר, ואנשים ייכנסו מזה ללחץ"

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

בצל פיטורי העובדים: משקיעי מאנדיי אישרו את הכפלת שכר המנכ"לים

אספת בעלי המניות אישרה את הכפלת חבילת התגמול של המנכ"לים המשותפים רועי מן וערן זינמן, שבועות ספורים לאחר פיטורי כ-620 עובדים לפני כשבועיים, ולאחר שמניית מאנדיי איבדה כ-38% מערכה מתחילת השנה ● שווי חבילת השכר של כל אחד מהם צפוי לעלות בהדרגה מ-7.3 מיליון דולר ל-14.6 מיליון דולר עד 2029

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה חיובית בת"א; אורמת זינקה ב-9% פאלו אלטו השילה 4%

ת"א 35 עלה ב-0.3% במחזור ענק ● אורמת עקפה את הצפי ומעלה תחזיות ● מניות השבבים המקומיות יורדות בהתאם למגמה בארה"ב ● פאלו אלטו מצטרפת הערב למדדים המובילים

קלפי / איור: גיל ג'יבלי

"שיתוף הפעולה שלכם חיוני": הצעד החריג שנועד לשמור על טוהר הבחירות

לאחר שמונה לראשונה כמפקח חיצוני מטעם רשות החברות הממשלתיות, רו"ח יעקב גינזבורג פתח ערוץ דיווח אנונימי לעובדי החברות, שבאמצעותו יוכלו לדווח על לחצים פוליטיים, מינויים בעלי זיקה מפלגתית ושימוש במשאבי החברות לצורכי תעמולה

הפגנות בארה''ב נגד AI / צילום: Reuters, Manuel Orbegozo

המודלים יוצאים משליטה ופורצים לאתרים, והקשר לסטארט־אפ ישראלי

הדיווחים של OpenAI ואנתרופיק על מודלים ש"ברחו" מסביבת הניסוי המבודדת הציבו בלב הסערה את Irregular הישראלית ● אלא שלצד טעויות האנוש והגדרות המערכת הלקויות, המומחים מזהירים: המודלים הפכו חזקים מדי, ופתרונות הניטור הקיימים לא מצליחים לעצור אותם