גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היקף של 270 מיליארד דולר לשנה: זה ענף ההשקעות החם הבא

בשנה האחרונה הושקעו יותר מ-270 מיליארד דולר באנרגיות מתחדשות, והתעשייה העולמית כבר שווה יותר מטריליון דולר ● האנרגיות החלופיות נהפכו למשתלמות יותר לצרכן בזכות טכנולוגיות שפיתחו יזמים כמו גיא סלע, ממייסדי סולאראדג' - שנפטר בטרם עת, אבל בידיעה כי המהפכה הושלמה

אנרגיות מתחדשות. השקעה עם רווח כללי וחברתי / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
אנרגיות מתחדשות. השקעה עם רווח כללי וחברתי / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

אחרי שנים של חלוציות, השקעות שנטרפו והרבה מאוד סובסידיות, השקעות באנרגיות חלופיות נהפכו לכדאיות גם ללא התערבות ממשלתית.

ברמת התמחור, אנרגיה סולארית או אנרגיית רוח הצליחו להשתוות לאנרגיות המופקות מכוהל, מדלקים ואף מגז טבעי, ובשנים הקרובות הן צפויות להיות אפילו משתלמות יותר. מבחינת הצרכנים, ההחלטה נעשתה פשוטה יחסית: "אם זה עולה לי אותו דבר, וגם מועיל לסביבה - למה לא".

ההשקעה באנרגיות חלופיות הניבה מאות אחוזים למשקיעים בשנים האחרונות - טרנד ירוק בהשקעות, אבל לא קנאביס. רק בשנה האחרונה הושקעו יותר מ-270 מיליארד דולר באנרגיות מתחדשות, ושווי התעשייה העולמית כבר עולה על טריליון דולר.

רק לפני עשור היה נראה כי הסיכויים לייצר מהפכה של ממש באמצעות אנרגיות אלה - שהיוו בקושי 1% מייצור החשמל בארה"ב - אפסיים. אמנם הגז הוא עדיין המלך הבלתי מעורער בארה"ב, כשיותר מ-40% מהחשמל שם מיוצר על ידי גז, אבל כבר כיום כ-25% מהחשמל בארה"ב מיוצר ע"י אנרגיות חלופיות.

סולאראדג' ממשיכה להסתכל קדימה

מספר העובדים המועסקים בפיתוח ובבנייה של מתקנים המייצרים אנרגיות חלופיות בתחום הסולארי עולה על מספרם בתחום הגז, ובתחום אנרגיית הרוח המספר משתווה לזה שבתחום הגז. פיתוח תחנות כוח המונעות בטכנולוגיות סולאריות או רוח נראה מבטיח יותר כיום - ודאי בהשוואה לתחנות גרעיניות, שמתיישנות מוקדם מדי ונסגרות, ואפילו מתחנות אנרגיית גז, שהביקורת והרגולציה עליהן מתהדקת ולא בטוח שיספיקו להחזיר בכלל את ההשקעה.

איך אנרגיות חלופיות נהפכו גם למשתלמות? כמו תמיד, עם זמן ועם יזמים מדהימים. לפני כחודש הלך לעולמו היזם גיא סלע, ממייסדי חברת סולאראדג', שנפטר בטרם עת, אבל בידיעה כי המהפכה הושלמה. באחרונה נרשמה צניחה של יותר מ-90% בעלות הפאנלים הסולאריים, צניחה של 80% במחירי הסוללות שאוגרות את האנרגיה, ועלייה ביעילות של ניצולת האנרגיה הסולארית ביותר מ-25%. כל אלה הפכו את האנרגיה הסולארית ואנרגיית הרוח לזולות בהשוואה לאנרגיה מבוססת דלקים או אנרגיה גרעינית, ביותר משני שלישים מהמקומות בעולם.

סולארדג', החברה שהוביל סלע במשך יותר מ-11 שנה, היא חברה טכנולוגית המפתחת ומייצרת מערכות לאופטימיזציה וניטור של אנרגיה סולארית. החברה נסקה כבר לשווי של 4 מיליארד דולר, יותר מפי ארבעה על המחיר בהנפקה, עם שיעורי צמיחה של עשרות אחוזים במכירות וברווחיות. החברה הצליחה עד כה להתגבר על התחרות מסין, וכבשה נתח שוק של יותר מ-35% בארה"ב, הן במערכות סולאריות ביתיות והן במערכות מסחריות. הטכנולוגיה שלה נחשבת לטכנולוגיה פורצת דרך, שמשפרת משמעותית את ניצולת האנרגיה הסולארית מהפאנלים ומפחיתה את עלות האנרגיה ביותר מ-20%.

אחרי סדרה של רכישות, סולאראדג' מסתכלת קדימה ומתכוונת להתפתח לכיוון של אגירת החשמל ואספקה יציבה שלו (להתחרות בסוללות שמייצרות חברות כמו טסלה ואחרות), תוך שילוב של המערכות שלה ישירות בפאנלים הסולאריים של חברות נבחרות.

זה המקום לגילוי נאות: בשלהי 2016, עמית לעבודה הסביר לי היטב מדוע סולאראדג' תהיה אחת ממובילות המהפכה, ולמה הערך שלה לצרכן הסופי כל כך חשוב. מאז שווי החברה נסק פי חמישה.

הריבית האפסית האיצה את ההתפתחות

התייעלות אנרגטית והפחתת עלויות הורידו את הצורך בסובסידיות ממשלתיות - מה שהפחית משמעותית את הסיכון בהשקעה, והביקוש לחשמל ולאנרגיה בעולם רק יעלה. נוסף על כך, נראה כי בהשקעות אלה המזל משחק תפקיד קטן יותר. השמש זורחת מדי בוקר, הרוח מגיעה מדי יום, ומחירי החשמל מפוקחים לרוב - ולכן אינם תנודתיים כמו מחירי הנפט, הגז או דלקים אחרים.

הריבית האפסית האיצה את ההתפתחות: יותר מעשור אנחנו מדברים על החיפוש הבלתי פוסק אחר תשואה אלטרנטיבית לריבית האפסית או השלילית. האלטרנטיבות המתבקשות הן כמובן קרנות ריט. אחרי עלייה מטאורית בשוק הנדל"ן למגורים והנדל"ן המניב, קרנות הריט עברו לשווקים נוספים, כמו חוות שרתים, שהביקוש להן נסק בעקבות התפתחות טכנולוגיית מחשוב הענן, וחוות סולאריות או חוות רוח, שנהפכו לרווחיות ובלתי תלויות בהטבות ממשלתיות. הסיכון נמוך, העלויות סבירות, המימון זמין ומשתלם - אז למה לא?

אחת הדוגמאות לחברה מקומית שהצליחה לנצל את תנאי השוק התומכים, הן מבחינת הרווחיות וההתייעלות והן מבחינת תנאי האשראי הנוחים, היא חברת אנלייט. החברה מתמחה בפיתוח וברכישת פרויקטים מניבים לאנרגיה חלופית, רוח וסולארית. החברה נסקה בתוך שנים ספורות לשווי שוק של 2.5 מיליארד שקל, לאחר שרק בשנה האחרונה הכפילה את שוויה עם קרוב ל-20 פרויקטים - חלקם כבר מניבים, חלקם בהקמה וחלקם בתכנון.

הצמיחה המהירה של החברה היא תולדה של ביקוש אדיר לשימוש באנרגיות מתחלפות, תמחור זול יותר מהקמת תחנות כוח המונעות בגז או נפט, וכמובן רווחיות שאינה תלויה רגולטורית - מה שמגדיל את אפשרויות המימון של החברה. ההתייחסות לפרויקטים אלה דומה מאוד לנכס מניב, ולכן הכללים החשובים הם שיעורי הניצולת של האנרגיה, המקבילים לשיעור תפוסה, מחיר ותנאי מימון.

דוגמה לחברה ישראלית נוספת בתחום היא כמובן אנרג'יקס, שמפתחת, מקימה ומתפעלת תחנות כוח באנרגיות מתחלפות כמו אנרגיית רוח ואנרגיה סולארית. החברה מתמקדת בשוק הפולני, ובאחרונה פרצה גם לארה"ב. אנרג'יקס, שהוקמה ב-2009, נושקת כבר לשווי שוק של 3.5 מיליארד שקל, כאשר גם במקרה שלה ההאצה בשווי התחילה כבר ב-2017. החברה נהנית הן מתזרים קבוע בפרויקטים מחוברים ומניבים, הן מפרויקטים בהקמה והן מפרויקטים בתכנון.

בתוך 20 שנה ישתוו לגז ונפט

בעקבות הצניחה במחירי הנפט והגז בעשור האחרון, היה נדמה כי עתידן של האנרגיה הסולארית או אנרגיית הרוח אינו מזהיר במיוחד. תגליות מאגרי הנפט והגז עלו משמעותית בעקבות טכנולוגיות הסקרים התלת-ממדיים, השיפורים בטכנולוגיות הקדיחה וההפקה הגדילו הן את שיעורי ההצלחה והן את התפוקה של הבארות, ומחירי הנפט צנחו לממוצע של 50 דולר לחבית.

למרות זאת, פוטנציאל השיפור והפחתת העלויות של אנרגיות חלופיות גדול יותר. ההערכות הן כי עד לשנת 2040 מחצית מהחשמל בעולם ייוצר על ידי אנרגיות חלופיות כמו אנרגיות סולאריות או רוח, ובתוך 40 שנה חלקן של תעשיית הדלקים והכוהל בתעשיית החשמל יצנח לפחות מ-20%. שיפורים טכנולוגיים וירידה במחיר הסוללות רק יאיצו את התהליך. ההערכות הן כי בסין ובהודו יותר מ-60% מהחשמל ייוצר על ידי טכנולוגיות להפקת אנרגיה סולארית ורוח עד לשנת 2050, ובאירופה קרוב ל-90%.

השבוע נוכחנו כיצד מתקפת טרור במעוז שדות הנפט של ערב הסעודית עשויה לשבש את הכלכלה הגלובלית, כשמחיר הנפט נסק בתוך דקות ביותר מ-14% על רקע הפגיעה באספקת הנפט הסעודית למשך פחות מחודש ימים. התלות בנפט הסעודי אמנם לא תרד כל כך מהר, אבל בתוך שני עשורים היא תהפוך לזניחה יותר. העולם ירוויח פעמיים: פחות זיהום אוויר ופחות זעזועים בעקבות מתקפות טרור על מאגרי נפט וגז. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה או מכירה או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם