גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמעט כל דבר מזכיר לאריה (ריצ’י) ריכטמן מנכ"ל קליל - חלונות. אחרי 30 שנה הוא סוגר את הדלת

"רוצה לעזוב בשלב שבו אני עדיין נחוץ, לא להגיע לשלב שבו אהיה פתטי וכולם רק יחכו שאלך כבר" ● מנכ"ל חברת קליל מסביר איך ניווט את החברה בטלטלות שוק הנדל"ן, למה החליט לסיים את הפרק הזה בחייו, ומה הוא מחפש כעת

אריה ריכטמן, המנכ"ל הפורש של קליל / צילום: איל יצהר
אריה ריכטמן, המנכ"ל הפורש של קליל / צילום: איל יצהר

אריה (ריצ'י) ריכטמן, המנכ"ל הפורש של חברת קליל, המייצרת פרופילי אלומיניום, רואה מול העיניים שלו רק חלונות ודלתות. "יום אחד קראתי ראיון עם גלעד שרון על אבא שלו", הוא פותח בעוד סיפור אופייני, "בכתבה הייתה תמונה, אבל כל מה שאני ראיתי זה את דלת 'קליל 2200' שבתמונה. או, למשל, כשאני מגיע לאיזשהו בית ואני רואה חלון מסוים, אני מיד נשכב על הרצפה כדי לראות איך הוא מורכב. אשתי אומרת שזה ילדותי, אבל להיות ילדותי זה גם להיות מסוגל להתרגש מהמון דברים".

אוקיי, אבל בוא, בסוף זה חלונות ודלתות.

"חברים שלי מהמילואים סיפרו לי שפעם דיברתי בנסיעה במשאית במשך שעות על איזה בורג בחלון. הם הזכירו לי את זה עכשיו ואמרו לי: 'לא הבנו על מה דיברת, אבל מה שבטוח - אתה השמרן הכי נועז שאנחנו מכירים: אתה עם קליל משנת 89', איך יכול להיות שאתה קם והולך?'".

איך זה יכול להיות באמת?

"בסוף אתה מרגיש שזהו. הייתי במילואים המון שנים ובחומת מגן, ב-2002, פתאום שמתי לב שאני לא מבין את הבדיחות של הקצינים הצעירים. כשהם היו עסוקים בבדיחות שלהם, אני הייתי עסוק בלבדוק את האפוד. אז הבנתי שזהו זה - לא מתאים יותר הסיפור הזה. יש פתאום משהו, ואתה אומר מספיק. אני רוצה לדעת שתרמתי לחברה עד הרגע האחרון, ולעזוב בשלב שבו אני עדיין נחוץ, לא להגיע לשלב שבו אהיה פתטי וכולם רק יחכו שאלך כבר. בסוף הפכנו חברה תעשייתית מסורתית בפריפריה, למותג על. אני לא חושב שהרבה זוכים לזה. העניין הוא לא למכור פרופילים, אנחנו מוכרים חלון, ושקט נפשי וביטחון לבן אדם".

ושוב, לא הגזמת קצת? שקט נפשי, ביטחון? כולה חלון.

"אז בואי אני אספר לך איך נולד החלון נגד סקאדים של קליל"...

מפעל קליל תעשיות / צילום: פאול אורלייב

כפי שאפשר לראות, לריכטמן, ששימש כמנכ"ל קליל במשך 15 השנים האחרונות, ולפני זה כמנהל השיווק שלה, יש סיפור כמעט על כל חלון, רבים מהם מתקשרים לשירותו בסדיר ובמילואים כקצין בצנחנים. אבל קודם, קצת על אודותיו. בן 58, נולד בקריות לאב ניצול שואה ולאם ממוצא איטלקי. רוב בני המחזור שלו הלכו במסלול מובנה למדי, שנראה לרוב כך: בית ספר להנדסאים בחיפה או בתל-אביב, שירות בצנחנים, לימודים בטכניון, ובסוף התהליך השתלבות בעבודה ברפאל או באלביט.

גם לריכטמן נקבע כבר ראיון באלביט, יום לאחר סיום לימודיו בטכניון, כמהנדס מכונות, רק שבמקביל הוא ענה גם למודעת דרושים של קליל, חברת פרופילי האלומיניום מכרמיאל. "אמרתי לאשתי, 'אני יכול להגיע לשם באופניים, במקום לנסוע שעה לרפאל או לאלביט'", הוא מסביר מה קסם לו באותה מודעה.

מאז, חלפו כמעט 30 שנה. ריכטמן היה בקליל בעידן שבו היא נשלטה על-ידי חברת ההחזקות דסק"ש, נותר בה כשנמכרה לצורי דבוש - שהוא בעל השליטה והיו"ר שלה גם כיום - ועבר איתה עליות ומורדות.

צורי דבוש / צילום: תמר מצפי

"עד היום אני לא מצליח להסביר לאבא של אשתי למה הלכתי לשם", הוא מודה בחיוך. "הוא אמר לי: 'בשביל זה למדת הנדסה? בשביל לעשות חלונות?', אבל אני נתפסתי, למרות שהשכר היה נמוך ב-30% מהשכר כמהנדס באלביט או ברפאל".

מה היה התפקיד הראשון שלך שם?

"בלתי מוסבר. אמרו לי: אתה צריך להשלים את המערכות של קליל, אנחנו רוצים שתביא לנו את הלב של החלון. הייתי יושב עם סמנכ"ל השיווק והפרסומאי והמאייר ארי רון ז"ל, כדי לעצב מודעה, קטלוג, אביזרים. התחלתי לנסוע הלוך ושוב לאיטליה, שם קניתי כל מיני סיסטמות שהבאתי לארץ. מבחינתי, זו הייתה סגירת מעגל, כי המשפחה של אמא שלי מאיטליה. אז לא המצאתי את כיפת ברזל, אבל היה כיף".

"עשינו איגוף לסיטונאים"

קליל הוקמה ב-1950 על-ידי שלושה אחים ממוצא איטלקי ממשפחת סונינו. לימים, נמכרה החברה לדסק"ש, ותחת בעלותה היא הונפקה בבורסה. ב-2001 עברה החברה שינוי משמעותי. דבוש, שבדיוק השלים אקזיט של 40 מיליון דולר מחברת ההייטק אמבלייז, חיפש אפיק השקעה, ורכש 78% מקליל לפי שווי של 140 מיליון שקל.

החלפת הידיים בין שני גורמים כל-כך שונים באופיים - מדסק"ש השמרנית לדבוש ההייטקיסט - נתנה את אותותיה באופן מיידי. "זו מין התנגשות גדולה בין חברה מסורתית לבין אנשים שמגיעים מבחוץ", אומר ריכטמן. "ביום שבו הוא הגיע לא הייתי בחברה וסיפרו לי ש'בא מישהו צעיר עם צמה'. שאלתי 'ומה הוא אמר?', וענו לי 'הוא אמר שהוא רוצה שנחייך'".

גם בראיון שנערך עם דבוש באפריל האחרון ב"דה מרקר" הוא התייחס לחיוכים ברצינות גמורה: "אני פועל לפי מדד החיוך, יש שיח אמיתי סביב החזון הזה. אמירות כמו 'אם העובדים לא יחייכו - צריך לעשות אחרת', נאמרות כאן בהליך קבלת ההחלטות".

כניסתו של דבוש לקליל לא הייתה חלקה, מה עוד שבאותה עת מצב הבנייה היה "על הפנים", כפי שמגדיר זאת ריכטמן. ב-2004 הוא מונה על-ידי דבוש למנכ"ל. קליל הייתה אז עם חוב של 100 מיליון שקל לבנקים ולשוק ההון והפסדים צבורים של מעל 10 מיליון שקל. ריכטמן הוביל מהלכי שינוי בחברה: החברה הבת של קליל, שעסקה בהתקנת חלונות, נסגרה. קליל התכנסה לפעילות שלה, והובילה שינוי שיווקי, שבמרכזו - קשר ישיר עם המתקינים, ובמקביל, פתיחת ערוץ מול הקהל הפרטי.

12 שנה מאוחר יותר, ב-2016, הגיע הרווח של קליל לשיא של יותר מ-62 מיליון שקל, מתוך הכנסות של 380 מיליון שקל. במאי 2017 הגיע שווי החברה לשיא של כמעט מיליארד שקל. ב-2018 הכנסות גדלו לשיא של יותר מ-400 מיליון שקל, אך הרווח הנקי ירד לפחות מ-50 מיליון שקל. שווי החברה כיום עומד על כ-700 מיליון שקל, והיא מציגה תשואה של כ-3,200% מאז ההנפקה ב-2003, אך מאז השיא ב-2017, היא איבדה כ-30%.

"צורי היה מוכן ללכת איתי לאורך כל הדרך", מספר ריכטמן על המסלול שעברה החברה. "עד אליי, קליל דיברה עם הסיטונאים. הם דיברו כסף ואני דיברתי מוצר. דילגתי מעל הסיטונאים, אל המתקינים, וראיתי שמדברים איתי באותה שפה. אחרי ששכנעתי אותם שזה מוצר טוב, שלחתי אותם לסיטונאים לרכוש את האלומיניום".

ומה היה קודם?

"בעידן דסק"ש, כשרציתי ללכת לבעלי המקצוע, אמרו לי: אנחנו מוכרים לסיטונאים, אל תלך למתקינים. אז אני, בשקט-בשקט, נסעתי לאיטליה ורכשתי את הידע והעברתי אותו למתקינים. אבל כשצורי נכנס לקליל הסברתי לו את התיאוריה הזו, אמרתי לו שאנחנו צריכים ללכת לאנשי האלומיניום בצורה גלויה, והצעתי שנפתח רשת של מתקינים מורשים. 15 שנה הסתובבתי בבתים ושיגע אותי לראות את הפער בין השרטוט על הנייר לבין המציאות. אז אחרי שבחרתי את המתקינים הטובים והקמתי רשת של 200 מתקינים מורשים, הצעתי להם שאנחנו ניתן אחריות על העבודה שהם עושים".

בצד המהלך הזה, קליל ניסתה להגיע גם ללקוח הסופי, באמצעות אולמות תצוגה של מוצריה. המחשבה הייתה שברגע שהלקוח הפרטי יבין איזה מוצר הוא רוצה, הוא יקבל שמות של כמה מתקינים מורשים באזור מגוריו.

אבל למה שהלקוח הפרטי יבוא לאולם התצוגה? בדרך כלל כלקוח, אתה מקבל המלצה על מתקין אלומיניום, והוא מציע לך מה שמציע.

"את צודקת, הלקוחות באים בעיקר עם האדריכלים שלהם. זה פעם אחת. פעם שנייה, אני הולך למתקיני חלונות אלומיניום ואני מדבר איתם בשפה המקצועית. לימים, הבנתי שקוראים לזה פול ופוש, שזה מה שעשינו בלבנון, איגוף: באנו פעם אחת מראש הנקרה ופעם שנייה מלמעלה. עקפנו את הסיטונאים".

מה השורה התחתונה של שינוי האסטרטגיה הזה?

"קליל היום היא מותג גנרי לחלונות. כשצורי בא, אמרתי לו שאנו מותג גנרי לפרופילי אלומיניום, בחלונות לא היינו מותג גנרי. בקהל המטרה שלנו אנחנו היום מעל 90% במודעות של הצרכן. הפער הוא בין מה שהצרכן רוצה לבין מה שהוא מקבל, ולכן הגישה הישירה שלנו מול הצרכן אפשרה לנו לחשוף בפניו את כל קשת המוצרים".

המניה שלכם קצת תנודתית בשנה האחרונה. מה הסיבה לזה?

"ברבעון השני הצגנו נתונים לא טובים לעומת הרבעון הראשון שהיה מאוד טוב. כתוצאה מזה, המניה עלתה וירדה. עם כל התנודתיות, השלמנו עלייה של 25% מתחילת השנה. אבל אני לא עובד על מחיר המניה, תפקידי הוא לדאוג שהפעילות היא נכונה".

ובכל זאת, מדוע הרבעון היה פחות מוצלח?

"זה נתון שמושפע מהרבה פרמטרים - תמהיל, מצב הבנייה הרוויה ועוד ועוד - אבל האנליסטים רואים רק את שער הדולר ומחיר חומר הגלם. לכן, מה שקרה הוא שבעקבות הרבעון הראשון הם ציפו לרווחיות גבוהה יותר, והפער בין הציפיות לבין מה שקרה בפועל הוביל לירידה במניה. אבל צריך למדוד אותנו לאורך תקופה ולא לאורך רבעון".

"המוצרים שלנו הכי יקרים"

כיום קליל מחזיקה ב-18% מהשוק המקומי ונחשבת לחברה המובילה בשוק האלמוניום בארץ שמגלגל כמיליארד וחצי שקל בשנה. מולה מתחרות חברות מקומיות כמו אקסטל ואלובין, אבל 50% מהשוק מתבסס בכלל על יבוא. "המוצרים שלנו הכי יקרים בארץ", מודה ריכטמן. "יש חמישה יצרני פרופילים מקומיים, אבל עוד מלא יבוא בעידוד מדינת ישראל. ההפרש ביני לבין פרופיל אחר הוא לא כזה גבוה, אבל בדרך יש כל מיני בעלי מקצוע שגוזרים קופון ולכן אנחנו מנסים להגיע כמה שיותר ללקוח הפרטי".

התעשיינים והיצרנים בארץ מתלוננים על עידוד היבוא, אבל בסוף צריך להסתכל גם על הצד השני: בזכות זה יש תחרות והוזלת מחירים לצרכן.

"אין לי בעיה עם עידוד היבוא, אבל צריך להשוות תפוחים לתפוחים. אני רוצה שהמדינה תייצר תחרות שווה: אם היא בודקת אותי ארבע פעמים בשנה, שהיא תיסע ליצרן שמייצר בסין ותבדוק גם אותו. ואם היבואן מסובסד על-ידי ממשלה זרה, שגם המדינה שלי תסבסד אותי. אמרתי לקרנית פלוג (נגידת בנק ישראל לשעבר): 'חסרים לך דולרים? למה צריך לייצא כדי לקבל את התנאים שמהם נהנים היצואנים?'".

אבל אתה לא יכול לדרוש מהמדינה מה שסין נותנת ליצואנים שלה. כל מדינה והשיקולים שלה.

"אז כשהמדינה תצטרך לשלם את דמי האבטלה כשהיא סוגרת את המפעל שלנו, אולי היא תדבר אחרת. אם אני עובד בשוק המקומי ואת מייצאת, למה מגיע לך ליהנות מחוק עידוד השקעות הון ולשלם רק 6% מס?".

למה שגם אתם לא תייצאו?

"ייצאנו, אבל הגיעו סינים לכל מקום. כשעשו תוכנית לצפון באו אליי הפוליטיקאים ואמרו לי: 'אתה דוגמה לחברה מצליחה בפריפריה'. אמרתי שאני לא רוצה מהם כלום, שייתנו לי את ה-6% מס כמו ליצואנים, והכול בסדר. הרי יש לי פה 350 עובדים בקליל. אבל בסוף, אין לנו על מי לסמוך אלא על עצמנו. המדינה הפרה במידה רבה את ההסכם שלה עם האזרח, ומה שמעניין את הפוליטיקאים זו הקדנציה הבאה שלהם".

עד כמה אתם מושפעים מהשינויים בשוק הנדל"ן?

"אם אין בנייה אני הולך לשיפוצים. בסוף אתה שחקן בשוק הזה 70 שנה. גם כשיש 25 אלף התחלות בנייה וגם כשיש 50 אלף, אני יודע להסתדר. אני חי בתוך הדבר הזה, ואני יודע להתאים את עצמי גם לסמטאות עזה וגם לשדרות רוטשילד".

ומה אתה הולך לעשות עכשיו?

"לא החלטתי. אני מקבל הרבה הצעות, אבל אני עדיין לא רוצה להחליט. לא יקרה כלום מלעצור רגע ולחשוב. אני מחפש אהבה חדשה - משהו שירגש אותי מחדש. זה גם המסר שהעברתי לילדים שלי: כנראה שתמצאו עבודה, אבל אני מבקש מכם לא לרוץ. אם תתרגשו ותאהבו את מה שאתם עושים - תצליחו, ובסוף גם תרוויחו כסף. אם הם יעשו משהו שהם לא אוהבים, הם הרי יהיו מתוסכלים".

אם לא יהיה להם מה לאכול, הם כנראה גם כן יהיו מתוסכלים.

"כנראה שלא אני ולא הם נמצאים במקום הזה, ועובדה שאני באתי למקום שהרווחתי בו הרבה פחות, אבל זה סיקרן אותי וריגש אותי. אז אפשר גם ללכת עם הלב וגם להצליח".

עוד כתבות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, הדולר התחזק

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיקה על הבורסה ● השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.77 שקלים ● אלארום זינקה ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים