גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קליש רותם מסכמת שנה כראשת העיר חיפה: "יש גורמים שלא אוהבים את המעורבות שלי. לצערי, זה רק מתחיל"

המאבק במפעלים המזהמים, המלחמות בוועדת התכנון והבנייה, והקרב על הגדלת שדה התעופה בחיפה ● עינת קליש רותם מסכמת שנה סוערת בראיון לגיליון 50 המשפיעות של 'ליידי גלובס', וטוענת: "אני עוסקת בעצירה לא בשביל לעצור ולהרוס, אלא בשביל לבנות משהו שצריך להיבנות מחדש"

עינת קליש רותם / צילום: איל יצהר
עינת קליש רותם / צילום: איל יצהר

בסוף 2018 עשתה עינת קליש רותם היסטוריה, כשנבחרה לראש עיר ראשונה בישראל באחת משלוש הערים הגדולות. אחרי עשור של פעילות אופוזיציה נמרצת, שבה נלחמה על הגנת הסביבה, נגד מפעלים מזהמים ואיכות האוויר והמים בחיפה, היא הצליחה לצעוד לעירייה, כשהיא מקימה קואליציות מקומיות עם הירוקים, הערבים והחרדים.

דוח מבקר המדינה על המפעלים המזהמים במפרץ חיפה, שפורסם ביוני האחרון, נתן תוקף רשמי לרבות מטענותיה בשנים האחרונות, והציב את הנושא בליבת העיסוק שלה בשנה החולפת. בנוסף זכתה עיריית חיפה בעתירה לבג"ץ נגד תוכנית הבנייה (תב"ע) להרחבת בתי הזיקוק. "אני לא חושבת שניתן בחיים שלמים לתאר את מה שהלך בשנה הזו", היא אומרת בראיון ל'ליידי גלובס'.

"לפעמים בעלי (בעז קליש) שואל אותי בערב איך עבר עליי היום, ואני אפילו לא מצליחה להיזכר מה היה בבוקר. כמות המידע והאירועים המתרחשים ביממה אחת כה גדולה, עד שקשה מאוד להכיל אותם. הסערות והאירועים בחיפה הם מדהימים, ואני מרגישה שהתברכתי בחוויה שמעט מאוד אנשים יכולים לחוות. ככל שעובר הזמן, אני מתמלאת יותר אנרגיות והבנה איך אני רוצה לעשות את הדברים".

היית באופוריה אחרי הניצחון באוקטובר 2018? כולנו זוכרים את התסבוכת הגדולה עם כמעט פסילה בעליון.

"האופוריה נמשכה כמה שבועות, בין השאר כי חשתי שפתאום כל העולם רוצה לקבוע פגישה איתי. הפסקתי להיות אלמונית, עצרו אותי בכל מקום ברחוב, בסידורים, במכולת. אם הייתי לוקחת שקל על כל סלפי שעשיתי בשנה האחרונה, זה יכול היה להיות מקור הכנסות נאה לעיריית חיפה, ואני אומרת זאת בצחוק, כמובן.

"בסך הכול, נחתתי בחזרה ונכנסתי לפוקוס מהר מאוד. את הפגישות והזמן שלי אני מקדישה לנושאים שאני בוחרת לקדם, וזה אומר שפגישות רבות עם אנשים מעניינים אני דוחה. אני נאלצת לומר לאנשים: 'המטרות שלי הן כך וכך, אני אפגוש אותך, אבל לא כרגע'. לאנשים קשה מאוד לקבל את זה".

הרבה מהשינויים שאת מובילה הם מסוג הבלימה: לא להרחבת בתי זיקוק, לא לבנייה פרועה בלי תכנון ארוך טווח, בנושא הנמל החדש אליו התנגדת בעבר, יש לך השגות כי את מעוניינת בהרחבת שדה התעופה. השנה הראשונה שלך היא המון 'לא'.

"אני עוסקת בעצירה לא בשביל לעצור ולהרוס, אלא בשביל לבנות משהו שצריך להיבנות מחדש. יש נושאים רבים בתחום הבנייה ומדיניות האכיפה בחיפה שנוהלו, לדעתי, בצורה לא נכונה, וגם הציבור מודע לכך שקרו פה דברים לא טובים.

"יש אנשים שחושבים שאפשר לעבור ממציאות אחת למציאות שנייה תוך זמן קצר, אבל זה לא עובד ככה, כי לכל החלטה יש השלכות רבות, ואנשים שחייהם יושפעו. יש השלכה על הכנסות העירייה, על יצירת מקומות עבודה. את השינויים שאוביל צריך לעשות בהדרגה.

"אנשים חוזרים מפריז או מערים אחרות בעולם בעיניים נוצצות מקנאה על התחבורה הציבורית שם, אבל אם אני אגיד פה בחיפה שצריך להוביל שינוי, הם לא ירצו לסטות מההרגלים שלהם. הם רוצים שינוי, אבל שלא יקרה לידם".

זה לא נכון שעצרתי תוכניות לבניית אלפי דירות. אני מעוניינת לבצע הסדרה". עינת קליש רותם / צילום: איל יצהר

זה מאבק איתנים

בסוף אפריל דווח כי קליש עצרה תוכניות לבניית אלפי דירות בחיפה. היא, כמובן, מתרעמת על הפרסומים האלה. "זה לא נכון. הייתה כאן בנייה בכל מקום, ולכן היו מלחמות קשות בוועדת התכנון והבנייה. אני מעוניינת לבצע הסדרה. תוכנית המתאר של חיפה קיבלה תוקף אחרי שנכנסתי לתפקיד. אימצתי אותה, על אף הביקורת שיש לי עליה. לא עצרתי תהליכים שכבר החלו, אבל כן הודעתי שהמדיניות עומדת להשתנות".

חיפה הפכה כלי משחק בין סין לארה"ב. הנמל החדש נבנה על ידי הסינים, האמריקאים דואגים מכך, ואת לא מקבלת גיבוי ממשרד התחבורה. מי מושך בחוטים?

"נכון שיש לנו קשיים מול משרד התחבורה, ולכן מגיעות גם כתבות מטורפות עליי, כאשר אני יודעת מי הגורמים שעומדים מאחוריהן. מדובר בגורמים שאינם אוהבים את המעורבות שלי בנעשה במפרץ חיפה, ולצערי, אני יודעת שזה רק מתחיל. זה מאבק איתנים".

את רוצה להאריך את מסלול הנחיתה וההמראה בחיפה, וזה צריך לבוא על חשבון מיקום שער הכניסה לנמל.

"זה לא מאבק שלי נגד הנמל, אלא שאיפה להאריך את מסלול ההמראות והנחיתות כדי שמטוסים ממקומות רבים יותר יוכלו להגיע ישירות לחיפה. סביב הנושא הזה נוצרה מלחמת עולם. בעבר התנגדתי לנמל, כי הוא הרס את חופי הקריות, ועשה נזק שאין לתאר. זה נמל שישרת את הסינים, והם צריכים לטפל בחופים שלנו. הרבה מאוד גורמים במשק ובממשלה נמצאים בצד שלי, ולא אוהבים את המצב שנוצר בחיפה. אני מעדיפה שלא לפרט שמות, אבל אני נפגשת ומדברת עם רבים והם אומרים שאני צודקת.

"לא הייתי נותנת לסינים להיות אלה שבונים אותו, אך כיום הוא כבר בנוי, ואני לא אלחם במשהו בנוי. כרגע מה שחשוב לי זה לכל הפחות להציל את שדה התעופה שלנו, שהוא קריטי לכל מדינת ישראל. הוא מחובר גם לאילת, ויכול לתת פתרון מסוים לכל הקצוות הנזרקים הצידה, במיוחד אחרי סגירת שדה דב.

"חוסר החשיבה והתכנון בישראל בתחום התעופה הפנים ארצית הוא מביך ממש. השדה, אם יוארך, יהיה מחובר גם לערים שונות באירופה, וחבל שמשרד התחבורה מנסה להציג אותי כמי שלא מבינה בשדות תעופה. זה לא יכול להיות שדה משלים (כלומר מס‘ 2 במדינה), אלא שדה אזורי קטן, שיהפוך את חיפה לעיר גלובלית יותר, ויוכל להביא תיירות נוצרית לאזורי עכו, נצרת, טבריה וכל הצפון, באמצעות חברות לואו קוסט".

לפני כשנה אמרת שמבחינתך חיפה זו אישה מוכה לכל דבר ועניין. את עדיין חשה כך?

"זה נאמר במהלך הקמפיין, ואני ממשיכה ואומרת את המשפט הזה בכל הזדמנות בוועדות תכנון ובמועצה הארצית. זו עיר שזרקו אליה את כל התשתיות של המדינה, וממשיכים לעשות זאת גם כיום, בלי להסתכל על הפוטנציאל ולהבין שצריך להתייחס לחיפה כאל עיר יפהפייה, יוצאת דופן, מטרופולין שצריך לתת שירות ל-1.5 מיליון תושבים בצפון".

אמנות הלחימה

היא אוהבת לעבוד עד מאוחר, לקרוא חומרים, ולהגיב לפניות, לפעמים עד השעות הקטנות של הלילה. "כדי לשמור על ריכוז חזרתי בחודשים האחרונים לאימוני אומנויות לחימה בשיטת גוג'ו-ריו. המשמעות של השיטה היא דרך רכה-קשה, וזה יותר מאשר רק ספורט, אלא גם חשיבה אסטרטגית והתמודדות עם אתגרים".

מפגש שריגש אותה השנה היה עם המנטור שלה, הפרופסור שלימד אותה במכון הטכנולוגי של ציריך, שם עשתה את הדוקטורט בתכנון מרחב ציבורי. "מפעם לפעם אני זקוקה לכמה ימים של מנוחה אצלו, לראייה החדה שיש לו על דברים, ולעצות החכמות שלו. הוא אינו ישראלי, ויכול לשפוך אור על נקודות כמי שמתבונן על הדברים מבחוץ. אני בקשר טוב איתו מאז שסיימתי שם את הלימודים, לפני יותר מעשור".

עוד כתבות

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

יפית גריאני / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית שתוביל את מכירת חברת כרטיסי האשראי כאל לבעלי שליטה חדשים

יפית גריאני, לשעבר בכירה בישראכרט ובדיסקונט, נבחרה להוביל את כאל בעיצומו של הליך מכירה לבעלי שליטה חדשים ● היא נכנסת לתפקיד תחת מגבלות של חוסר ודאות רגולטורית ועם ציפייה ברורה: לשמור על ביצועים חזקים שיבטיחו את השווי המרבי בעסקה

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס / צילום: LSI

"מישהו צריך לומר שהתינוק מכוער": למגייס הטאלנטים המוביל יש מסר ליזמים הישראלים

ג'ו מאלינגס, מייסד קבוצת מאלינגס האמריקאית, הוא ממגייסי הטאלנטים הבולטים בתעשיית הביומד ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע דווקא עכשיו הוא רוצה לפעול בארץ, ואילו טעויות יזמים ישראלים עושים כשהם מגייסים בחו"ל

תל אביב / צילום: נוי מאיה

בעלי דירות נגד עיריית ת"א: מפריזה בדרישות לשיפוץ חזית אחידה

בעתירה שהוגשה לעליון נטען כי עיריית ת"א מפרשת בצורה שגויה את חוק העזר העירוני, שמכוחו היא יכולה לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות המבנים לאחידות ● לדברי העותרים, דרישה זו מעלה משמעותית את עלויות השיפוץ

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה

שר החוץ גדעון סער. פוסט ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: מארק ניימן, לע''מ

האם גדעון סער עקבי בתמיכה במתן חנינה לנתניהו?

גדעון סער אכן קרא לסיום משפט נתניהו עוד כשישב באופוזיציה ● אלא שאז היה מדובר בהסדר טיעון, וכעת בחנינה, וההבדלים לא זניחים ● המשרוקית של גלובס

טרמינל 1 בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

המאבק בין חברות התעופה הזרות למשרד התחבורה מגיע לבג"ץ

ארגון התעופה IATA ו-10 חברות תעופה בינ"ל עתרו לבג"ץ נגד שרת התחבורה, שר הכלכלה וועדת הכלכלה של הכנסת ● מבקשות שבג"ץ יורה למדינה להפעיל את סמכות החירום שנוספה לחוק שירותי תעופה, ולצמצם רטרואקטיבית את חובותיהן כלפי נוסעים בתקופה שבה המרחב האווירי של ישראל נסגר במבצע "עם כלביא"

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

מחנה קיץ בארה"ב ב־10,000 דולר: המגייסת החדשה בבורסת ת"א

סימד הולדינגס השלימה גיוס אג"ח של 610 מיליון שקל, שישמשו בעיקר לרכישת נכסים מידי בעליה ולפירעון הלוואות ● החברה מפעילה מחנות קיץ לנוער, בעיקר יהודי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האוצר למשרדי הממשלה: הכינו צעדי התייעלות בשל הגדלת תקציב הביטחון

רה"מ נתניהו הבהיר לאחרונה כי בכוונתו להוביל הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון, ב-250-350 מיליארד שקל במשך עשור ● על רקע זה, באוצר פנו הבוקר למנכ"לי משרדי הממשלה בדרישה להציג צעדי התייעלות שיאושרו יחד עם הצעת התקציב בממשלה בעוד יומיים

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

רינת אשכנזי כלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית שמסתכלת על השוק הישראלי ב־2026 ורואה "פיל בחדר"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לקראת השנה החדשה להגדיל החזקות מעבר לים, ולחפש שני נתונים מרכזיים בכל השקעה חדשה: מאזן חזק ורווחיות גבוהה ● וגם: מהו ה"פיל שבחדר" שמאיים על התשואות בישראל בעתיד?

הפגנה בירושלים נגד גיוס חרדים לצה''ל / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר נגד מתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

לוחמי חיזבאללה בהלוויית רמטכ''ל חיזבאללה עלי טבטבאי / צילום: ap, Hussein Malla

ההתחמשות המחודשת של חיזבאללה והמסר לשליחה האמריקאית ללבנון

משרד הבריאות: הממצאים שהועברו מחמאס הגיעו למכון לרפואה משפטית לצורך זיהוי ● למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

חברת סלברייט / צילום: איל יצהר

סלברייט רוכשת חברה ב-170 מיליון דולר, מפטרת 20 עובדים בישראל

מהלך הפיטורים של סלברייט מגיע בתקופה שבה מניית החברה מציגה ביצועים חזקים יחסית לשוק ● בתוך כך, החברה הודיעה היום על השלמת רכישת חברת קורליום תמורת כ־170 מיליון דולר

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

המסחר בבורסה ננעל בעליות שערים; ת"א 35 בשיא חדש, דוראל זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.9%, מדד ת"א 125 הוסיף לערכו כ-1.7% ● מניית דוראל הוסיפה 8% לערכה ● מדד הפחד המקומי עלה ב-2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● מניות הנדל"ן בלטו היום לרעה ● מחזור המסחר הסתכם בכ-3.7 מיליארד שקל ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

עורכי הדין גזרו קופון מהמלצות על יועצים חיצוניים. עכשיו הלשכה שמה ברקס

ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין מרחיבה את האיסור להמליץ ללקוחות על יועצים חיצוניים תמורת תשלום, מעורכי דין בתחום ההתחדשות העירונית - לכלל התחומים ● איך בכל זאת אפשר להמליץ?

מאיה לור, משפיענית ה-AI של סופר פארם / צילום: צילום מסך מאינסטגרם

סופר־פארם השקיעה 2 מיליון שקל בבניית משפיענית AI

מאיה לור היא משפיענית AI שרשת סופר–פארם יצרה לפני חודש ובנתה לה חשבון אינסטגרם שכולל כ–9,500 עוקבים ● "האפיון הזה נבחר כי בעולם, הדור הצעיר עוקב אחרי משפיעניות וירטואליות, הוא פתוח ל–AI ומכיר את זה", אומרים ברשת