גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קליש רותם מסכמת שנה כראשת העיר חיפה: "יש גורמים שלא אוהבים את המעורבות שלי. לצערי, זה רק מתחיל"

המאבק במפעלים המזהמים, המלחמות בוועדת התכנון והבנייה, והקרב על הגדלת שדה התעופה בחיפה ● עינת קליש רותם מסכמת שנה סוערת בראיון לגיליון 50 המשפיעות של 'ליידי גלובס', וטוענת: "אני עוסקת בעצירה לא בשביל לעצור ולהרוס, אלא בשביל לבנות משהו שצריך להיבנות מחדש"

עינת קליש רותם / צילום: איל יצהר
עינת קליש רותם / צילום: איל יצהר

בסוף 2018 עשתה עינת קליש רותם היסטוריה, כשנבחרה לראש עיר ראשונה בישראל באחת משלוש הערים הגדולות. אחרי עשור של פעילות אופוזיציה נמרצת, שבה נלחמה על הגנת הסביבה, נגד מפעלים מזהמים ואיכות האוויר והמים בחיפה, היא הצליחה לצעוד לעירייה, כשהיא מקימה קואליציות מקומיות עם הירוקים, הערבים והחרדים.

דוח מבקר המדינה על המפעלים המזהמים במפרץ חיפה, שפורסם ביוני האחרון, נתן תוקף רשמי לרבות מטענותיה בשנים האחרונות, והציב את הנושא בליבת העיסוק שלה בשנה החולפת. בנוסף זכתה עיריית חיפה בעתירה לבג"ץ נגד תוכנית הבנייה (תב"ע) להרחבת בתי הזיקוק. "אני לא חושבת שניתן בחיים שלמים לתאר את מה שהלך בשנה הזו", היא אומרת בראיון ל'ליידי גלובס'.

"לפעמים בעלי (בעז קליש) שואל אותי בערב איך עבר עליי היום, ואני אפילו לא מצליחה להיזכר מה היה בבוקר. כמות המידע והאירועים המתרחשים ביממה אחת כה גדולה, עד שקשה מאוד להכיל אותם. הסערות והאירועים בחיפה הם מדהימים, ואני מרגישה שהתברכתי בחוויה שמעט מאוד אנשים יכולים לחוות. ככל שעובר הזמן, אני מתמלאת יותר אנרגיות והבנה איך אני רוצה לעשות את הדברים".

היית באופוריה אחרי הניצחון באוקטובר 2018? כולנו זוכרים את התסבוכת הגדולה עם כמעט פסילה בעליון.

"האופוריה נמשכה כמה שבועות, בין השאר כי חשתי שפתאום כל העולם רוצה לקבוע פגישה איתי. הפסקתי להיות אלמונית, עצרו אותי בכל מקום ברחוב, בסידורים, במכולת. אם הייתי לוקחת שקל על כל סלפי שעשיתי בשנה האחרונה, זה יכול היה להיות מקור הכנסות נאה לעיריית חיפה, ואני אומרת זאת בצחוק, כמובן.

"בסך הכול, נחתתי בחזרה ונכנסתי לפוקוס מהר מאוד. את הפגישות והזמן שלי אני מקדישה לנושאים שאני בוחרת לקדם, וזה אומר שפגישות רבות עם אנשים מעניינים אני דוחה. אני נאלצת לומר לאנשים: 'המטרות שלי הן כך וכך, אני אפגוש אותך, אבל לא כרגע'. לאנשים קשה מאוד לקבל את זה".

הרבה מהשינויים שאת מובילה הם מסוג הבלימה: לא להרחבת בתי זיקוק, לא לבנייה פרועה בלי תכנון ארוך טווח, בנושא הנמל החדש אליו התנגדת בעבר, יש לך השגות כי את מעוניינת בהרחבת שדה התעופה. השנה הראשונה שלך היא המון 'לא'.

"אני עוסקת בעצירה לא בשביל לעצור ולהרוס, אלא בשביל לבנות משהו שצריך להיבנות מחדש. יש נושאים רבים בתחום הבנייה ומדיניות האכיפה בחיפה שנוהלו, לדעתי, בצורה לא נכונה, וגם הציבור מודע לכך שקרו פה דברים לא טובים.

"יש אנשים שחושבים שאפשר לעבור ממציאות אחת למציאות שנייה תוך זמן קצר, אבל זה לא עובד ככה, כי לכל החלטה יש השלכות רבות, ואנשים שחייהם יושפעו. יש השלכה על הכנסות העירייה, על יצירת מקומות עבודה. את השינויים שאוביל צריך לעשות בהדרגה.

"אנשים חוזרים מפריז או מערים אחרות בעולם בעיניים נוצצות מקנאה על התחבורה הציבורית שם, אבל אם אני אגיד פה בחיפה שצריך להוביל שינוי, הם לא ירצו לסטות מההרגלים שלהם. הם רוצים שינוי, אבל שלא יקרה לידם".

זה לא נכון שעצרתי תוכניות לבניית אלפי דירות. אני מעוניינת לבצע הסדרה". עינת קליש רותם / צילום: איל יצהר

זה מאבק איתנים

בסוף אפריל דווח כי קליש עצרה תוכניות לבניית אלפי דירות בחיפה. היא, כמובן, מתרעמת על הפרסומים האלה. "זה לא נכון. הייתה כאן בנייה בכל מקום, ולכן היו מלחמות קשות בוועדת התכנון והבנייה. אני מעוניינת לבצע הסדרה. תוכנית המתאר של חיפה קיבלה תוקף אחרי שנכנסתי לתפקיד. אימצתי אותה, על אף הביקורת שיש לי עליה. לא עצרתי תהליכים שכבר החלו, אבל כן הודעתי שהמדיניות עומדת להשתנות".

חיפה הפכה כלי משחק בין סין לארה"ב. הנמל החדש נבנה על ידי הסינים, האמריקאים דואגים מכך, ואת לא מקבלת גיבוי ממשרד התחבורה. מי מושך בחוטים?

"נכון שיש לנו קשיים מול משרד התחבורה, ולכן מגיעות גם כתבות מטורפות עליי, כאשר אני יודעת מי הגורמים שעומדים מאחוריהן. מדובר בגורמים שאינם אוהבים את המעורבות שלי בנעשה במפרץ חיפה, ולצערי, אני יודעת שזה רק מתחיל. זה מאבק איתנים".

את רוצה להאריך את מסלול הנחיתה וההמראה בחיפה, וזה צריך לבוא על חשבון מיקום שער הכניסה לנמל.

"זה לא מאבק שלי נגד הנמל, אלא שאיפה להאריך את מסלול ההמראות והנחיתות כדי שמטוסים ממקומות רבים יותר יוכלו להגיע ישירות לחיפה. סביב הנושא הזה נוצרה מלחמת עולם. בעבר התנגדתי לנמל, כי הוא הרס את חופי הקריות, ועשה נזק שאין לתאר. זה נמל שישרת את הסינים, והם צריכים לטפל בחופים שלנו. הרבה מאוד גורמים במשק ובממשלה נמצאים בצד שלי, ולא אוהבים את המצב שנוצר בחיפה. אני מעדיפה שלא לפרט שמות, אבל אני נפגשת ומדברת עם רבים והם אומרים שאני צודקת.

"לא הייתי נותנת לסינים להיות אלה שבונים אותו, אך כיום הוא כבר בנוי, ואני לא אלחם במשהו בנוי. כרגע מה שחשוב לי זה לכל הפחות להציל את שדה התעופה שלנו, שהוא קריטי לכל מדינת ישראל. הוא מחובר גם לאילת, ויכול לתת פתרון מסוים לכל הקצוות הנזרקים הצידה, במיוחד אחרי סגירת שדה דב.

"חוסר החשיבה והתכנון בישראל בתחום התעופה הפנים ארצית הוא מביך ממש. השדה, אם יוארך, יהיה מחובר גם לערים שונות באירופה, וחבל שמשרד התחבורה מנסה להציג אותי כמי שלא מבינה בשדות תעופה. זה לא יכול להיות שדה משלים (כלומר מס‘ 2 במדינה), אלא שדה אזורי קטן, שיהפוך את חיפה לעיר גלובלית יותר, ויוכל להביא תיירות נוצרית לאזורי עכו, נצרת, טבריה וכל הצפון, באמצעות חברות לואו קוסט".

לפני כשנה אמרת שמבחינתך חיפה זו אישה מוכה לכל דבר ועניין. את עדיין חשה כך?

"זה נאמר במהלך הקמפיין, ואני ממשיכה ואומרת את המשפט הזה בכל הזדמנות בוועדות תכנון ובמועצה הארצית. זו עיר שזרקו אליה את כל התשתיות של המדינה, וממשיכים לעשות זאת גם כיום, בלי להסתכל על הפוטנציאל ולהבין שצריך להתייחס לחיפה כאל עיר יפהפייה, יוצאת דופן, מטרופולין שצריך לתת שירות ל-1.5 מיליון תושבים בצפון".

אמנות הלחימה

היא אוהבת לעבוד עד מאוחר, לקרוא חומרים, ולהגיב לפניות, לפעמים עד השעות הקטנות של הלילה. "כדי לשמור על ריכוז חזרתי בחודשים האחרונים לאימוני אומנויות לחימה בשיטת גוג'ו-ריו. המשמעות של השיטה היא דרך רכה-קשה, וזה יותר מאשר רק ספורט, אלא גם חשיבה אסטרטגית והתמודדות עם אתגרים".

מפגש שריגש אותה השנה היה עם המנטור שלה, הפרופסור שלימד אותה במכון הטכנולוגי של ציריך, שם עשתה את הדוקטורט בתכנון מרחב ציבורי. "מפעם לפעם אני זקוקה לכמה ימים של מנוחה אצלו, לראייה החדה שיש לו על דברים, ולעצות החכמות שלו. הוא אינו ישראלי, ויכול לשפוך אור על נקודות כמי שמתבונן על הדברים מבחוץ. אני בקשר טוב איתו מאז שסיימתי שם את הלימודים, לפני יותר מעשור".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב-לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

חתולים בחצר בניין / צילום: תמר מצפי

חמלה או מטרד? השכנים שהגיעו לבית המשפט בגלל האכלת חתולים

לא חסרות סיבות למריבות בין שכנים, אך מעבר לבעיות השכיחות, לבית המשפט מגיעות עוד ועוד תביעות בגלל האכלת חתולים ● מתי האכלת חתולים "היא ביטוי ראוי לרגישות מוסרית ולערבות הדדית כלפי הסביבה והחי שבה", ומתי ראוי שהרגישות לחי תופנה גם לשכנים האנושיים?

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל שוחט, מנכ''ל טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב תיענה בתגובה לת"א

עלי שמח'אני, יועצו הבכיר של המנהיג העליון של איראן: "כל פעולה צבאית מצד ארה"ב מכל מקור ובכל רמה - תיחשב לפתיחת מלחמה" ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים" ● עדכונים שוטפים

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדוע בית המשפט ביטל צוואה שבה אדם הוריש את כל רכושו לאחותו?

צוואה שבה אב הדיר את ילדיו מהירושה לטובת אחותו בוטלה ע"י בית המשפט לענייני משפחה ● לאחר מות האב, הילדים פנו לבית המשפט וביקשו לבטל את הצוואה ● בית המשפט פסק לבסוף כי האחות מעלה באמון האב וניסתה לחמוס את הרכוש לידיה בחוסר תום-לב

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאנג'ו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

מימין: איל ברוש, אביב רווח, עומר מילר / צילום: אקליפס מדיה

אביב רווח חושף את אדפטיב6: גייסה 44 מיליון דולר לשוק הענן הרותח

היזמים הסדרתיים אביב רווח ואיל ברוש חוזרים עם חברה חדשה, שנועדה הפעם לתחומי תשתיות הענן והבינה המלאכותית: אדפטיב6, שגייסה עד היום 44 מיליון דולר בשני סבבים ● בחברה טוענים כי המערכת שלהם מסוגלת לחסוך בין 15% ל-35% מסך הוצאות הענן

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות לשעבר; זוהר גולן, יו״ר התאגדות נהגי המוניות בפורום העצמאיים / צילום: כדיה לוי

להוזיל את מחיר הנסיעה או להגן על נהגי המוניות? בעד ונגד כניסת אובר לישראל

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס דנו בשאלה האם יש להתיר את כניסתה של אובר לישראל, או לא לאפשר זאת על מנת להגן על נהגי המוניות ● בדיון הציגו את עמדותיהם עו"ד מיכל הלפרין הממונה על התחרות לשעבר שתמכה במהלך, וזוהר גולן, יו"ר ההתאגדות נהגי במוניות בפורום העצמאיים שהתנגד לו

יוסי אלמלם, מנכ''ל קבוצת רימון / צילום: דוד מוסקוביץ

האקזיט של הקיבוצניקים והמייסד: קבוצת גרנות ויוסי אלמלם מכרו מניות רימון ב-200 מיליון שקל

בעלת השליטה בחברת התשתיות והמנכ"ל הוותיק יוסי אלמלם ניצלו זינוק של 130% כדי למכור 5% ממניותיהם; בצד הרוכש, שורה של גופים מוסדיים שנהנו מדיסקאונט של 8% על מחיר המניה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות לאחר החלטת הריבית; אינטל זינקה ב-11%, Wix ב-5%

כצפוי, הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי ● ASML, חברת השבבים ההולנדית, עקפה את הציפיות ומפיחה אופטימיות במניות השבבים ● אמזון מפטרת 16 אלף עובדים ● Wix הודיעה על רכישה עצמית של מניות בשווי 2 מיליארד דולר ● הדולר התאושש לאחר דברי שר האוצר בסנט: "מעוניינים בדולר חזק" ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות אחרי הנעילה

סיור ברכבת הקלה / צילום: כדיה לוי

מה מסתתר בקומה הסגורה של תחנת אלנבי ברכבת הקלה בתל אביב?

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו להצצה נדירה מאחורי הקלעים של אחת מעשר התחנות התת-קרקעיות בקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

מתחרה שלישית על אינמוד: קרן סטיל פרטנרס מציעה לרכוש 51% מהחברה

הקרן מציעה לרכוש 51% מהחברה ב-18 דולר למניה ● "פנינו להנהלה אבל לא זכינו לתגובה", נמסר מן הקרן, שמשקיעה בחברות תעשיה ונסחרת לפי שווי דומה לזה של אינמוד ● ההצעה מגיעה לאחר שבתחילת השבוע נחשף כי שתי מתחרות מעוניינות לרכוש את החברה כולה ולהפוך אותה לפרטית

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדדי הבנקים והבנייה נפלו בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ● הדולר נסחר סביב 3.09 שקלים ● טבע נתנה תחזית מאכזבת להכנסותיה ולרווחיה ב-2026 ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו היום דוחות, הפד יודיע על החלטת הריבית בארה"ב ● וגם: בבנק הפועלים מסמנים ארבע מניות דיפנס אירופיות מומלצות

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה / צילום: ap, Elaine Thompson

מיקרוסופט עקפה את התחזיות, אז למה המשקיעים מודאגים מהתוצאות?

ענקית הטכנולוגיה עקפה את התחזיות בשורה העליונה והתחתונה ● עם זאת, הצמיחה מפלטפורמת הענן שלה, אז'ור, עמדה על 39% - מעל צפי האנליסטים, אך מתחת לשיעור הצמיחה שנרשם ברבעון הקודם, שעמד על 40% ● מניית מיקרוסופט יורדת במסחר המאוחר בוול סטריט

שטרות דולרים / צילום: Shutterstock

מה יקרה לתיק ההשקעות אם הדולר יירד ל-2.5 שקלים? לכלכלן הזה יש תשובה מפתיעה

ברקע היחלשות הדולר, במיוחד מול השקל, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס משחרר צפירת הרגעה: "לא צריך לנהל את ההשקעה לפי תנודות המטבע. זה מייצר הרבה רעש בטווח הקצר" ● ומה יקרה אם נראה נפילה חדה עוד יותר של המטבע האמריקאי?

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע

יו"ר נת"ע: "לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק, מצפה שהזכיין שמנהל יביא תוצאות יותר מהר"

יודפת אפק-ארזי, יו"ר נת"ע, אמרה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי "המטרו הוא הכרח, לא לוקסוס - והתקציב קיים; הפרויקט יחסוך לישראל 34 מיליארד שקל בשנה" ● על הרכבת הקלה אמרה: "גם הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028, לא רק הסגול" ● וגם: האם הם חשבו להחליף את החברות בקו הירוק בגלל העיכובים?