גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך כבשו הסינים את שוק הנדל"ן של אתונה. והם לא מחפשים רק נכסים

בהשקעה של רבע מיליון אירו בלבד יכולים אזרחים סינים לקנות לעצמם "ויזת זהב" ליוון ● אין פלא שיותר ויותר מהם מוציאים את הכסף מסין ומעבירים אותו לאירופה

שלט מכירות בסינית לפרויקט נדל"ן באתונה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
שלט מכירות בסינית לפרויקט נדל"ן באתונה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

משהו השתנה בשנים האחרונות - יותר נכון, נוסף - לנוף של אתונה, בירת יוון. חדי העין יבחינו שכמעט בכל מקום שבו דורכת הרגל, בין אם בשדה התעופה, בסמטאות מרכז העיר ובפרבריה ואפילו בדרכים הבינעירוניות, תלויות כיום מודעות בשפה הסינית לשיווק פרויקטי נדל"ן. בכלל, אתונה התמלאה בשנים האחרונות בסינים.

"אי אפשר לפספס כאן את הסינים", אומרת אורנה טורון, ישראלית המתגוררת זה 35 שנה במארוסי, פרבר של אתונה. היא מבחינה בסינים לא מעטים בסביבות מגוריה, וגם בפרבר סמוך אליה, קיפיסיה, שנחשב מהיוקרתיים באתונה. "יש פרויקטי בנייה שנבנים במיוחד עבור סינים, עם שלטים בסינית שפונים ספציפית אליהם. זו ללא ספק תופעה חדשה".

לפי רויטרס, שכתבו באחרונה על "הסינים שקונים בתים ביוון", אכן מדובר במספרים גדולים במיוחד של מבקרים, עד כדי כך ש"מאות משקיעים סינים מגיעים לשדה התעופה של אתונה שלוש פעמים בשבוע, מלווים בידי סוכני נדל"ן יוונים. אלה מסיעים אותם ישירות אל מרכז העיר כדי להתרשם מדירות למכירה".

אז מה הוביל לעניין הפתאומי שהסינים מגלים דווקא בנדל"ן של יוון? מעבר למחירי הנכסים הנמוכים שקורצים למשקיעים זרים ככלל, את עיקר העניין הסיני ביוון אפשר לתמצת לכדי שתי מילים: "גולדן ויזה". מדובר באשרת שהייה למדינות אירופה שיוון, ומדינות נוספות, מציעות למשקיעי נדל"ן מזה כמה שנים. אלא שביוון סכום ההשקעה הנדרש כדי לקבל את הוויזה הזו הוא הנמוך ביותר, רק 250 אלף אירו (כ-975 אלף שקל). בתמורה, יוכל המשקיע, ואף בני משפחתו, לשהות (לא לעבוד) ביוון ובמרבית מדינות האיחוד האירופי - במשך חמש שנים.

עבור הסינים, שמרבית מדינות אירופה סגורות בפניהם, אלא אם יוציאו אליהן ויזה מראש, מדובר בעניין אטרקטיבי. "פניות ראשונות מסינים החלו להגיע אלינו לפני חמש שנים", אומרת סוכנת הנדל"ן והבעלים של סוכנות אפסילון פלוס באתונה (Epsilon Team Real Estate Plus), אוויטה אלפטרודקי, בשיחה עם "גלובס". "רוב הלקוחות שלנו מספרים שהם רוצים את הוויזה כדי לטייל בחופשיות באירופה".

לשם השוואה, כדי לקבל את הגולדן ויזה במדינות כמו קפריסין, ספרד, איטליה או פורטוגל, יש להשקיע יותר כסף: 300-500 אלף אירו.

משקיעת נדל"ן פוטנציאלית סינית בשם ליאן וונמין (29), רואת חשבון מבייג'ין, סיפרה באחרונה ל"רויטרס" שמעבר לעניין הוויזה, השקעה בנדל"ן ביוון היא בעיניה, בפשטות, הזדמנות עסקית טובה. התוכנית שלה הייתה לרכוש דירה אחת או שתיים במרכז אתונה בסכום של 250 אלף אירו ואז להשכיר את הדירות ב-Airbnb. "בסכום כזה בבייג'ין הייתי יכולה לקנות בקושי דירה אחת של 30 מ"ר. זה הבדל גדול", אמרה.

ליאן וונמין, רואת חשבון מסין, בביקור באתונה / צילום: COSTAS BALTA, רויטרס

מה סכום של 250 אלף אירו יכול לקנות כיום למשקיעים באתונה?

אלפטרודקי: "דירה יוקרתית, של שלושה חדרי שינה, במרכז אתונה עם נוף לאקרופוליס, תעלה הרבה יותר מרבע מיליון אירו, אבל כמובן שתלוי מה בדיוק קונים ואיפה".

באתונה, הסינים לדבריה מתעניינים בעיקר בנכסים במיקומים הטובים ביותר - כלומר, במרכז ובדרום אתונה בשכונות כמו גליפד'ה, קולונאקי, אזור אקרופוליס ואחרות. "אבל מכיוון שהביקוש מצד משקיעים והמכירות עלו כל כך בשנים האחרונות, ההיצע כיום מוגבל, והמחירים עלו. אז הביקוש זז מעט לפרברי העיר, ולנכסים שקרובים לים. הסינים לרוב לא רוצים לגור בנכסים שהם קונים, אלא להשכיר אותם", היא מספרת.

יש גם סינים שמחפשים לרכוש נכסים מחוץ לאתונה, בערים כמו סלוניקי, אך הרוב עדיין ממוקדים בעיר הבירה.

ומה התשואות?

"התשואה על השכרת דירות לטווח ארוך הן של 3%-5% בשנה, וזה אחרי המסים, התחזוקה והנזקים שצריך לתקן", אומרת אלפטרודקי. ב-Airbnb התשואות עשויות להיות כפולות ומשולשות, אך ההשכרה מורכבת יותר.

רוב מקבלי הגולדן ויזה ביוון סינים

הרווח ליוון: זריקת מרץ לכלכלה

מה יוון מקבלת מכל זה? זריקת מרץ לכלכלה שלה, שעוד לא חזרה לעצמה מאז משבר החובות החמור של 2009, שהיה כרוך בכמה וכמה חילוצים פיננסיים מצד האיחוד האירופי וקרן המטבע העולמי, ובגזירות צנע קשות. המשבר הגיע לשפל ב-2015, כאשר הבנקים היוונים נסגרו לכמה ימים ומשיכות מכספומטים הוגבלו ל-60 אירו ליום, מחשש שהאזרחים ימשכו את כל כספם וידרדרו את המערכת הפיננסית לכאוס גמור. יחד עם צמיחה שלילית ואבטלה מרקיעת שחקים של 25%, גם מחירי הנדל"ן נפלו אל התחתית, עם נכסים רבים שעמדו ריקים או נמכרו במחירי פרוטה.

כך החלה הנהירה הגדולה ליוון של משקיעי נדל"ן חדי חושים, בהם גם לא מעט ישראלים, שזיהו את ההזדמנות לקנות נדל"ן בזול, מתוך מחשבה שהמחירים יעלו שוב בעתיד. יחד עם התמריץ לקבל לא רק נכס ביוון, אלא גם ויזת שהייה באירופה לכמה שנים - המשקיעים אכן הגיעו בהמוניהם, ותרמו להתאוששות הכלכלה שנראית באחרונה, ביניהם גם לא מעט ישראלים, ובעיקר - סינים.

לפי ממשלת יוון, ב-2019 בלבד חולקו עד כה כ-4,500 ויזות זהב למשקיעי נדל"ן, כשיותר מחצי מהן - כ-2,700 - ניתנו למשקיעים סינים. משקיעים בולטים נוספים, אך בפער ניכר, הם רוסים (428), טורקים (413), וגם מצרים ולבנונים. סך הכל, מספר ויזות הזהב שחולקו למשקיעי נדל"ן מאז 2013 זינק פי יותר מעשרה מאז 2014, אז חולקו כ-440 ויזות בלבד. כל אלה היתרגמו לזינוק של מאות אחוזים בהשקעות הזרות בנדל"ן היווני בשנים האחרונות, עד כדי היקף של 650 מיליון אירו ב-2018, לפי דיווחים בעיתונות היוונית - סכום כפול בהשוואה ל-2017.

הרווח לסינים: להוציא את הכסף מסין

הכסף הסיני, אם כך, תרם את חלקו להתאוששות כלכלת יוון. אך מדוע כל כך בוער לסינים לזכות באשרת שהייה זרה, או - אם אפשר - בדרכון זר?

אן סטיבנסון יאנג, אנליסטית העומדת בראש חברת ייעוץ כלכלי בבייג'ין, מסבירה זאת בפשטות: "בריחת הון" (Capital flight); כלומר - הרצון של הסינים להוציא את כספם מסין.

בסין, על 1.4 מיליארד תושביה, יש לא מעט אנשים שצברו הון במשך השנים, חלקם מקורבים לשלטון באופנים מסוימים, אך לא כולם. "הכלכלה בסין חופשית באופן חלקי ומנווטת בידי המדינה", מסביר ד"ר אורי סלע, ראש החוג ללימודי מזרח-אסיה באוניברסיטת תל אביב. "בשנות ה-80 של המאה שעברה היה כוח למקורבים לממשלה ולמי שידעו לשחק את המשחק, היו לרוב אלה שהתעשרו, די בדומה למה שהתרחש במדינות ברית המועצות לשעבר. בתקופה ההיא התעשרות התאפשרה לרוב דרך עיסוק בנדל"ן ותעשיות ייצוא, ובשני העשורים האחרונים היא עברה בהדרגה לטכנולוגיה ולהייטק. הדוגמה הכי טובה לזה היא המיליארדר ג'ק מא, מייסד עליבאבא (הונו מוערך ב-40 מיליארד דולר, והוא נחשב האיש העשיר בסין, אם לא באסיה כולה - ה.ו)".

סין אמנם נשלטת בידי שליט יחיד, דומיננטי מאוד, החולש על כמעט כל מוסדותיה - נשיא סין שי ג'ינפינג, שהוא גם המזכיר הכללי של המפלגה הקומוניסטית, אך המדיניות שהנהיג מאז עלה לשלטון ב-2012 נגעה דווקא למאבק בשחיתות, שכלל גם את החמרת המגבלות על הוצאת כסף מסין. "זה הוביל לכך שאנשים החלו לחפש דרכים לפתור את המצוקה", מסביר סלע. "חיי היום-יום של השכבה האמידה בסין היו סך הכל טובים לאורך השנים, אך בשנים האחרונות חלק מהם מרגיש שהכספים שצבר מצויים בסיכון מסוים; וכך גם הם עצמם".

לכך מצטרפת גם מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין מהחודשים האחרונים, כאשר הממשלה ביצעה פיחות בערך המטבע הסיני, היואן, כדי להפוך את הייצוא הסיני לאטרקטיבי יותר. כך, אחרי עשור שבו סין הקפידה שהדולר לא יהיה שווה יותר משבעה יואן, הרי שהחל מאוגוסט המטבע חצה לראשונה את הרף הזה, והוא כיום שווה ל-7.09 יואן. המשמעות היא שכוח הקנייה הסיני בעולם נשחק במעט, ומשקיעים סינים חוששים שאם המגמה הזו תימשך - הוא עלול להישחק עוד יותר.

ככלל, אומר סלע, הכמיהה הסינית לאשרת שהייה זרה או דרכון זר, "היא יותר בשביל לצאת מסין, ופחות כדי להגיע למקום ספציפי.

"מעבר לעניין הכסף", הוא אומר, "יש עוד סיבות שמניעות סינים לרצות לצאת מסין. יש כאלה שמוטרדים מזיהום האוויר, ויש אנשים שמדברים בפשטות על כך שהם רוצים לגדל את הילדים שלהם במקום אחר".

אחת המגבלות שהוטלו על אזרחים סינים נוגעת לסכום. הם יכולים כיום להוציא מסין לא יותר מכ-45-50 אלף אירו בשנה, לאדם. כדי להתמודד עם המגבלה הזו, מחדדת סוכנת הנדל"ן מאתונה אלפטרודקי, "חמישה חברים במשפחה אחת צריכים להעביר כל אחד סכום של כ-50,000 אירו, כך שאחד מהם יוכל לרכוש את הנכס".

"תוכנית הגולדן ויזה ביוון הובילה לסחרור מחירים"

סוכנת הנדל"ן והבעלים של סוכנות אפסילון פלוס באתונה, אוויטה אלפטרודקי, מספרת כי "סוכנים סינים שפנו אלינו בזמנו ביקשו כי לקוחותיהם ירכשו נכסים ב-170-200 אלף אירו, שיוצהר עליהם בחוזה, ולרשויות המס ידווח שמחירם הוא 250 אלף אירו. "הם ביקשו שהסכום המלא יופקד במלואו בחשבון הבנק של בעל הנכס, ואחר כך ההפרש יוחזר במזומן אל הרוכש. סירבנו לשתף פעולה עם התנאים האלה".

עורך דין מאתונה, העוסק בתיווך נדל"ן, מספר סיפור שונה, ולפיו הסינים מוכנים לעתים לרכוש נכסים במחירים גבוהים במעט ממחיר השוק, העיקר לקבל את הגולדן ויזה. "נניח שמחיר השוק של נכס הוא 220 אלף אירו - הם יוסיפו עוד קצת, או שמראש המחיר שיוצע יהיה גבוה יותר, כי ברור שהיעד הוא הוויזה".

הוא טוען שכניסת הסינים לשוק הביאה לסחרור במחירים, כי "יש אלפי חברות סיניות שרוכשות דירות ואז מוכרות אותן לסינים. אבל המחיר כפול. אני יודע על בחור ישראלי שרכש דירה ב-12 אלף אירו ב-2016, ומכר אותה לחברה סינית ב-81 אלף אירו".

גם יוסי דסאס, עורך דין ישראלי-יווני המתמחה בעסקות נדל"ן ביוון, מתאר סחרור מחירים שהמקור שלו הוא תוכניות הגולדן ויזה של יוון. הסינים, בסופו של דבר, מתעניינים בעיקר בוויזה, ופחות במחיר שוק ובתשואה. כך למשל, דירה שישראלי רכש דרכו באתונה ב-75 אלף אירו נמכרה לדבריו למשקיעים סינים במחיר כפול בתוך חצי שנה. "באופן הזה מחירי השוק נדחפים כלפי מעלה בצורה מלאכותית, כולל מחירי השכירות, מה שדוחק את היוונים החוצה ממרכזי הערים".

יוסי דסאס, עו"ד ישראלי-יווני / צילום: לואיז גרין

דסאס סבור שהממשלה לא צפויה להתערב בנושא, כי יש לה עניין בכך שהמגמה תימשך, גם במחיר של פגיעה בציבור השוכרים היוונים. למעשה, הממשלה הנוכחית בראשות קיריאקוס מיצוטקיס, ראש המפלגה הימנית-שמרנית שרק נבחרה באחרונה - שוקלת להוציא לדרך תוכניות נוספת לתמרוץ והקלה על משקיעים זרים בנדל"ן. הממשלה אף שוקלת להעניק אזרחות יוונית לזרים שישקיעו בנדל"ן בסכום של 2 מיליון אירו.

עוד כתבות

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

צה"ל חיסל את מפקד גזרת החוף של חיזבאללה

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל, בלבנון דיווחו על הרוגים בתקיפת רכבים בדרום המדינה ● באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" ● פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" ● איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר ● עדכונים שוטפים

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים