גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"לים, כמו בעסקים כך בקפיטליזם קשוב - המבחן אינו בדיבורים אלא במעשים

מהם הצדדים החיוביים בהצהרת המנכ"לים שכל כך מפחידים את מתנגדיה? האם המנכ"לים הם אנוסים או מומרים מרצון? האם התפיסה המהפכנית שעולה מן ההצהרה היא אמיתית ויכולה להביא למהפכה בהתנהלות של אמריקה התאגידית כבר בקרוב? ● כתבה שלישית בסדרה

וורן באפט / צילום: צילום: רויטרס, Rick Wilking
וורן באפט / צילום: צילום: רויטרס, Rick Wilking

אז, אם הצהרת מנכ"לי העל בארה"ב היא כל כך שלילית. אם היא, כפי שעולה מן הביקורת אודותיה, אותה הבאנו במדור זה לפני שבוע, גיבוב של מילים שאין מאחוריהן דבר - אין בה, לא כנות, לא תוכנית קונקרטית, לא כוונה לעשות מעשה, והיא בסך הכל טריק שיווקי, ולעומת זאת, מה שיש בה זו התנשאות, לקיחת סמכות לא להם, פגיעה בעקרונות המקודשים של הקפיטליזם האמריקאי, וסכנה לתשואה שיכולים להשיג המשקיעים, ובכללם הפנסיונרים. אז אחרי כל זה, אפשר אולי לעצור כאן, ולומר, על מה כל הדיון פה?

אז, זהו שלא.

יש לא מעט דברים שאפשר לומר בזכותה של ההצהרה.

גם אם כל הטיעונים נגדה היו נכונים, וחלקם הם לא, עדיין יש פה אמירה משמעותית, והיא נשארת משמעותית גם אם היא אינה כנה, וגם אם מניעיה אינם כשרים. די בכך שהיא נובעת מהכרה במציאות שנוצרה בחברה ובפוליטיקה האמריקאית.

ומדוע היא משמעותית? כי עצם ההכרה מצד מנהלי תאגידי ענק בארה"ב, בשינוי שמתרחש, זה כשלעצמו דבר חיובי מאוד.

לנוכח כל מה שהתרחש בכלכלה האמריקאית ב-40 השנים האחרונות, לנוכח כל הכשלים שהתגלו במה שקרוי ה"שוק החופשי", האם לא הגיע הזמן לעצור, ולהגיד - הגיע הזמן לדון ולשנות, וזה מה שההצהרה אומרת? 

יש פה הצהרה אמיצה ששוברת אקסיומה רבת שנים בעולם העסקים האמריקאי. הרבה מאוד אקסיומות שנטעו בנו הכלכלנים התנפצו בעשור האחרון, והגיע הזמן לבחון גם את האמירה המוסכמת, שמיקסום הרווח לבעלי המניות הוא חזות הכל. ההצהרה בהחלט מעוררת דיון בשאלה הזו, וכבר בכך היא תורמת את שלה.

בעלי המניות - לא רק ספקי הון

מרטין ליפטון מביה"ס למשפטים של הרווארד - הפורום לממשל תאגידי ולרגולציה פיננסית ואחד ממייסדי פירמת עו"ד ידועה בארה"ב, תוקף את תגובת המשקיעים המוסדיים שמיהרו לפסול את ההצהרה בטענה שאם רוצים להגן על האינטרסים של מחזיקי עניין אחרים פרט לבעלי המניות, הרי שזה לא עניינו של הסקטור העסקי אלא של הממשלה. גישה זו, טוען בעל הפוסט, תוליך ב"הפוך על הפוך" לחקיקה סוציאליסטית, שתפגע בזכויותיהם כבעלי מניות, וזה הדבר האחרון שרוצים המשקיעים המוסדיים.

המשקיעים המוסדיים מתעלמים, לדעתו, מהאיומים של שני נושאים, לא רק על החברות העסקיות אלא גם עליהם כמנהלי השקעות - סוגיית האי שוויון וסוגיית האקלים. התוצאה תהיה חקיקה שתחול, אף היא, לא רק על חברות עסקיות אלא גם עליהם כמשקיעים, ותיטול מהם את היכולת להשתמש בכוח ההצבעה שלהם כדי להשפיע על החברות שבהן הם משקיעים.

בניגוד לטענת המשקיעים המוסדיים, ליפטון טוען, שההצהרה לא מתייחסת לבעלי המניות רק בתור ספקי הון. ההצהרה מכירה בחשיבות הגדולה של בעלי המניות. כמשפטן הוא מציין, שמנקודת ראות משפטית, ממשל תאגידי של מחזיקי עניין מכיר בכך שחובת הנאמנות העליונה של ההנהלה והדירקטוריון היא להשביח את ערך החברה לטווח ארוך ולא למקסם את עושר בעלי המניות, וכדי לעשות זאת הדירקטוריון משתמש בשיקול הדעת העסקי ביצירת האיזונים בין מחזיקי העניין השונים.

עקרונות ההצהרה, לדעתו, הם קריטיים לשמירת המערכת התאגידית שנשענת על היושרה של הנהלות ומועצות המנהלים, ועל שווקים חופשיים ופתוחים. האלטרנטיבה הלא-טובה היא משטר תאגידי שייקבע-יחוקק ברוחה של אליזבט וורן.

המערכת התאגידית האמריקאית יצרה את הכלכלה הגדולה בעולם, ומעולם. דגש על טווח קצר (Short terminism), הימנעות מהשקעות, השתלטויות עוינות באמצעות של מינוף ואג"ח זבל מצד אקטיביסטים, והנדסה פיננסית, יהרסו את הכלכלה האמריקאית. לכן, המשקיעים המוסדיים צריכים לתמוך בהצהרה.

הדגש הניתן בהצהרה לנושא של התמקדות בטווח הארוך, גם כאשר היא באה על חשבון הטווח הקצר, הוא כשלעצמו דבר מאוד חיובי כאשר הוא בא על רקע של מדיניות לטווח קצר ודגש מוגזם על ניהול המניה כפי שכל כך רווח בתרבות העסקית האמריקאית.

גם אם אין בהצהרה זו קריאה לצעדים אופרטיביים, וגם אם אין בה התייחסות ישירה לכל בעיות העולם, לרבות משבר האקלים, הרי שזו אינה סיבה לפסול אותה, שכן זו הצהרה והיא לא מתיימרת להיות תוכנית עבודה.
צריך לראות את ההצהרה בקונטקסט הרבה יותר רחב וחיובי של נכונות מצד מנהיגים עסקיים בארה"ב להשמיע את קולם ולהביע את דעתם בנושאים שגם אינם בתחום עיסוקם, סוג של לקיחת אחריות, במקום, שלדעתם, המדינה איננה לוקחת אחריות, או שהיא לוקחת אחריות, אבל באופן שגוי. כך למשל בנושא האקלים והבר-קיימות של כדור הארץ. כך בנושאים של מיעוטים, מהגרי עבודה, להט"בים, נשים, לאחרונה גם בנושא הגבלות על מכירת נשק, נושא רגיש מאין כמוהו בחברה האמריקאית, ולעיתים אף בנושאים פוליטיים ישירים. בישראל, אפשר לחוש לאחרונה שהמגזר העסקי מתחיל לצאת, אף הוא, מ"מנזר השתקנים".

יהיו מניעי ההצהרה אשר יהיו, למלים יש כוח משלהן. גם אם הדברים נעשו ש"לא לשמה", ה"לא לשמה" עשוי להפוך ל"שמה". ברגע שהמלים יוצאות מתוך ההצהרה "החוצה", המצהירים מאבדים שליטה עליהן. הן מהוות כוח מניע לשינויים.

אז ראינו שיש הרבה מאוד ביקורת על הצהרת המנכ"לים, אבל גם הבעת תמיכה בה.

מה עם הכאה על חטא?

היכן אני עומד בוויכוח שבין המקטרגים על ההצהרה לבין התומכים בה?

ההצהרה הזו באה, לדעתי, מאוחר מדי ומוקדם מדי בעת ובעונה אחת. מאוחר מדי, כי העולם הסובב - הציבור בכללותו, ציבור העובדים של המצהירים, הלקוחות של חברותיהם, התקשורת, העמדות הפוליטיות והרגולטוריות - כל אלה השתנו זה מכבר. מוקדם מדי, כי בחברות שהם עצמם מנהלים, הם עדיין לא יישמו, ולו מקצת ממה שהם מצהירים עליו, אז מדוע למהר ולהצהיר? קודם תתחילו ליישם, ואחר כך תצהירו.

ההצהרה נשמעת כמו חזרה בתשובה של הממסד העסקי האמריקאי, מבלי שמתלווה לכך הכאה על חטא ומבלי שהיא משרטטת תוכנית פעולה, ולו בקווים כלליים, שתיצוק תוכן להצהרה. לכן, גם אין זה מקרה שהיא נתקלה, במקרה הטוב, בשטף של תגובות סקפטיות, ובמקרה הרע - בתגובות ציניות ולעיתים אף קטלניות, לא רק מצד טוקבקיסטים שזו מלאכתם, אלא גם מצד כותבי טורים מכובדים באמצעי תקשורת ממוסדים ונחשבים כמו "וושינגטון פוסט", "ניו יורק טיימס", "וול-סטריט ז'ורנל", ו"אקונומיסט" שהקדיש לנושא את כתבת השער שלו.

מצד שני, ההצהרה שעליה חתומים 181 אנשי עסקים, מהבולטים בארה"ב, היא בעיניי מהפכה תפיסתית, והיא אפילו הרבה יותר מזה. זהו מהלך שעל פניו מצטייר כמהלך של המרת דת, מדת פנאטית וצרה מייסודו של מילטון פרידמן, לדת מכלילה הרבה יותר, מקיפה הרבה יותר עם זווית ראייה הרבה יותר רחבה. צריך לזכור, מדובר כאן באנשי עסקים בכירים שרובם המכריע למדו באוניברסיטאות הכי יוקרתיות בארה"ב והתחנכו על ברכי תורתו של מילטון פרידמן. יגידו המקטרגים, כן, אבל זו הצהרה מן הפה ולחוץ. אלה הם אנשי עסקים ממולחים שמבינים להיכן נושבת הרוח, והם מתיישרים עם השבשבת הנוכחית, אבל אין מאחורי המלים היפות תוכן ממשי וכוונה אמיתית.

חצי מהצעירים סוציאליסטים? בארה"ב??!

ולאן אכן נושבת הרוח?

בסקר שנערך לאחרונה על ידי חברת Pew Research Centre, ושממצאיו פורסמו ב"אקונומיסט", נשאלו הנסקרים בארה"ב לגבי יחסם לקפיטליזם מזה ולסוציאליזם מזה. התוצאות מדהימות. ככל שגיל המשיבים היה מבוגר יותר, שיעור היחס החיובי לקפיטליזם לעומת שיעור היחס החיובי לסוציאליזם, היה בפער גדול יותר לטובת הקפיטליזם. כך למשל, לגבי גילאי 65 פלוס, השיעור היה בפרופורציה של 3 ל-1. הפרופורציה הזו הולכת וקטנה ככל שאנחנו יורדים עם הגיל, כך שבגילאי 18 עד 29 יש כמעט שוויון בין אלה שרואים באופן חיובי את המשטר הכלכלי הקפיטליסטי לבין אלה שרואים באור חיובי את המשטר הכלכלי הסוציאליסטי!

צריך לזכור, אותם אלה שחתמו על האמנה האמריקאית לפני כשבועיים אינם רק מנהלים. הם גם הורים לילדים ו/או סבים לנכדים, ומן הסתם הם מתחילים להפנים, אף מחוץ למסגרת העבודה שלהם, שהערכים של דור המילניאלס שונים מהערכים שהם חונכו עליהם, שבניהם או נכדיהם מלמדים אותם שלא באמת מתקיים הערך של שוויון הזדמנויות לכל. הם נחשפים לערכים ולתפיסת עולם שונה.

מהלך הרוח הזה של הדור הצעיר, מרוח התקשורת ומן הרוח הרגולטורית, גם המנהלים הגדולים ביותר בארה"ב לא יכולים להתעלם, והם אכן נותנים לכך ביטוי בהצהרה.

אני בהחלט שותף לביקורת על ההצהרה, לפחות לגבי חלק מהחותמים, אם לא רובם. מדוע? משום שעולם העסקים האמריקאי, כפי שכבר כתבתי, הוא עולם ציני, אכזרי ולא רחום, ולא אמפתי. המבחן של ההצהרה הזו יהיה בביצוע, ביישום בתוך אותם ארגונים שהחותמים האלה מנהלים, וזה עניין להרבה זמן.

היישום צריך להתחיל מלמעלה, מהם. ללא דוגמה אישית אין לזה ערך. אם בארגונים העסקיים שלהם, הם ימשיכו, למשל, לקבל משכורות עתק ובונוסים נדיבים כאשר עובדיהם מקבלים שכר מינימום מביש, לא עשינו דבר. יש לא מעט חברות עסקיות בארה"ב שוויתור מצד המנכ"לים על חצי מהתגמול שלהם ישאיר אותם עשירים מאוד, ואם החצי הזה יעבור לעובדיהם, הוא יאפשר לעובדים לחוש שהם שותפים להצלחה והמהלך יתבטא היטב בחשבון הבנק שלהם, וכל זאת מבלי שהרווח של החברה ייפגע. אי אפשר להפריז בחשיבותה של הדוגמה האישית.

המנהלים האלה יצטרכו כחלק מהמהלך של יישום ההצהרה לאפסן את האגו שלהם. אופן היישום ועוצמתו יצביע על כך, האם "המרת הדת" שלהם נעשתה מרצון או מכורח. האם הם "מומרים" שבחרו בדרך החדשה מרצון, מבחירה חופשית, או שהם "אנוסים" שהמהלך הזה נכפה עליהם.

גם בקרב המומרים היהודיים בימי הביניים היו כאלה שהשתכנעו באמיתות הנצרות, והיו כאלה שעשו זאת מתוך שיקולים תועלתניים של השתלבות בחברה הנוצרית וקידום אישי שלהם ושל משפחתם. אז מומרים באמת, או אנוסים? את זה ימים יגידו, ומדובר לא באמת בימים אלא בשנים רבות.

חובת ההוכחה, מכל מקום, מוטלת עדיין על החברות שמנהליהן חתמו על ההצהרה. המינימום שנדרש מהם כדי להראות שהם אינם רק מדברים אלא גם עושים, הוא לפרסם עכשיו מפת דרכים רב-שנתית באותם אפיקים עליהם הם הצהירו. במסגרת זו עליהם לפרט יעדים מדידים וכמותיים בנושאים השונים וכן התחייבות לדיווח שוטף ומעקב אחר התחייבויות אלה.

ובמקביל, יכולים התאגידים ו/או המשקיעים עצמם להוביל לעדכון מדיניות התגמול של ההנהלה הבכירה באופן שיינתן בה משקל מסוים גם למידת ההתקדמות השנתית לעבר יעדים רב-שנתיים אלה. בינתיים, אני רואה בהם אנוסים, ולא אנשים שבאמת אימצו תפיסת עולם חדשה והפנימו אותה. ייתכן, שצריך יהיה לחכות שדור המנהלים הזה, בני 55-60 ויותר, בדרך כלל, יתחלף תוך כ-10-15 שנה ובני דור המילניאלס יגיעו לעמדות ההשפעה שלהם. 

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"