גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ הציע לנשיא אוקראינה נשק בתמורה לסיוע נגד ג'ו ביידן, והאמריקאים נדרכים לשערורייה חובקת עולם

פצצה מתקתקת בבירת ארה"ב: איש מודיעין אמריקאי הלשין על הנשיא טראמפ שהוא ביקש את עזרת נשיא אוקראינה נגד יריבו הבולט במפלגה הדמוקרטית, ג'ו ביידן ● זה רק התחיל, והפוליטיקה האמריקאית נדרכת לשערורייה חובקת עולם ● ניתוח

הנשיא טראמפ./ צילום:רויטרס
הנשיא טראמפ./ צילום:רויטרס

מותר-ואסור בנשיאות האמריקאית אינם בהכרח עניינים המוגדרים בכתב וטבועים בחותם של חוק. הנשיאות מעניקה לבעליה סמכויות כל כך רבות-כוח עד שזה המחזיק בכהונה מפתח הבנה אינטואיטיבית של הצורך בריסון עצמי.

אבל ילד הנמצא במעלית לבדו, עם לוח לחצנים המציין, נניח, 58 קומות, מתקשה להסתפק בלחיצה אחת. הוא מנסה עוד לחצן, ועוד לחצן, עד שהלוח כולו מתכסה בנורותיהם של לחצנים לחוצים. מדוע? כי הוא יכול. כי הוא מחוסר עכבות. כי תוצאת לחיצותיו אינה עולה כלל על דעתו בזמן הלחיצה.

הנה מה שאנחנו יודעים:

לקראת סוף השבוע התפשטו בוושינגטון שמועות על הלשנת פקיד בקהילת המודיעין האמריקאית, שלפיה הנשיא ניהל שיחת טלפון עם מנהיג זר, ובה הציע הצעה "בלתי הולמת". המלשין, או מוטב המודיע, מה שקוראים באנגלית "נושף המשרוקית" (whistleblower), פעל כחוק. הוא פנה אל המפקח הכללי של שירותי המודיעין, מעין נציב תלונות. הנציב אישר את רצינות המידע.

"אני אוהבת מלשינים". מפגינה מחזיקה שלט מול מועדון הגולף שבו משחק טראמפ/ צילום:רויטרס

24 שעות לאחר הדליפה הראשונה באה דליפה נוספת, שזיהתה את המנהיג הזר כנשיא אוקראינה. במהלך יום ו' דלף חלק מתוכנה של שיחת טראמפ עם האוקראיני: נשיא ארה"ב ביקש מנשיא אוקראינה לחקור חשדות, שהטוען הדמוקרטי לנשיאות ג'ו ביידן ובנו האנטר היו מעורבים בפרשת שחיתות באוקראינה לפני חמש שנים. אתמול בבוקר, שבת, דיווח "וול סטריט ג'ורנל", כי טראמפ חזר על בקשתו "שמונה פעמים".

"המכה הגדולה"?

הנשיא עצמו אינו מכחיש שדיבר עם נשיא אוקראינה. הוא מסרב להגיד אם השמיע את הבקשה המיוחסת לו, אבל גם מבלי לאשר הוא קורא לחקור את "שחיתותו של ביידן". עורך דינו הפרטי, ראש העיר לשעבר של ניו יורק רודי ג'וליאני, מאשר שניהל שיחות עם פקידים אוקראיניים בכירים בחודשים האחרונים, ובכלל זה פגישה דיסקרטית שארגנה בשבילו מחלקת המדינה במדריד עם עוזר של נשיא אוקראינה.

בעידן טראמפ קשה להגיד על איזשהו עניין שהוא "מדהים", או "עובר את הגבול". אבל כאן פשוט אין ברירה. בעלת הטור מורין דאוד (Dowd) כותבת היום (א') ב"ניו יורק טיימס": "הכול מוכנים כאן [בוושינגטון] למכה הגדולה. זו הגדולה שתפיל סוף סוף את טראמפ".

דאוד סיקרה את הבית הלבן תחת ארבעה נשיאים, ונהגה לצלות אותם על אש קטנה ולאורך ימים בלי לשים לב למוצאם המפלגתי. "הדמוקרטים לא הצליחו להניח את ידיהם על טראמפ כאשר שילם דמי לא-יחרץ לכוכבת פורנו", היא כותבת. "הם לא הצליחו לתפוס אותו על היותו סוכן רוסי. הם לא הצליחו לתפוס אותו על שיבוש הליכי משפט. אבל אפשר שהפעם הגיעה שעתם".

פתח רחב מאוד

את הנסיבות פשוט קשה להבין. רק לפני זמן קצר סר מן הנשיא צילה של חקירת החשדות על קנוניה בינו לבין רוסיה בבחירות של 2016. הוא נאנק תחת עולה במשך שנתיים, ואפילו התחיל לתבוע פיצוי מיוחד במינו: הארכת כהונתו בשנתיים, ללא בחירות. לאחר כל זה הוא פותח פתח רחב מאוד לחקירה חדשה על קנוניה עם ארץ זרה, כדי לשפר את סיכוייו בבחירות של נובמבר 2020? זה פשוט לא מתקבל על הדעת.

על פי חלק מן הידיעות, טראמפ הציע לנשיא אוקראינה תמורה: הסרת העיכוב על מכירת ציוד צבאי לאוקראינה בערך של רבע מיליארד דולר.

חודש וחצי לאחר שיחת הטלפון, ושבועות אחדים לאחר פגישת ג'וליאני עם שליח אוקראיני במדריד, ארה"ב אמנם הסירה את העיכוב. הקשר הוא אולי סיבתי ואולי מקרי. הבעיה היא, שאופי הקשר יצריך חקירה. וחקירה בשנת בחירות היא הדבר האחרון הנחוץ למועמד, שהסקרים חוזים לו פה אחד תבוסה.

זהותו של "נושף המשרוקית" אינה ידועה. בוושינגטון מתהלכות שמועות שונות, כולל אחדות המייחסות את הנשיפה לבכירים בממשל טראמפ. העניין מסתבך, מפני שהמפקח הכללי של המודיעין סירב לשתף את ועדת הביון של בית הנבחרים בפרטי ההלשנה. יתר על כן, גם הממונה בפועל על קהילת המודיעין, אדמירל לשעבר, נמנע מלדווח לוועדה, אף כי החוק מחייב דיווח כזה.

לפתוח או לא לפתוח?

בית הנבחרים נמצא בשליטת הדמוקרטים, והם מתלבטים מתחילת השנה אם להשתמש ברוב שלהם כדי לפתוח הליכי הדחה נגד הנשיא (impeachment). בית הנבחרים עצמו אינו מוסמך להדיח, אלא רק להעמיד את הנשיא למשפט הסנאט. הסנאט נמצא בידי הרפובליקאים, ואין כל סיכוי שהוא יצביע לטובת הדחה. אבל ההתלבטות בבית הנבחרים היא עקרונית ופוליטית: האם הנשיא ראוי לעמוד לדין? האם העמדתו לדין עלולה לפגוע דווקא בסיכויי הבחירות של הדמוקרטים?

יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי, שיש לה הסמכות הבלעדית לקבוע את סדר יומו של הבית, מתנגדת להליכי הדחה. אבל ההתפתחות החדשה עלולה לכבול את ידיה. אם הנשיא הציע "שוחד פוליטי" לאוקראינה כדי שתעזור למסע הבחירות שלו, נראה שהוא עבר על שורה של חוקים, שכל אחד מהם, על פניו, הופך אותו לבר-הדחה.

חששותיו של הנשיא מפני ביידן אינם צריכים הוכחה. סקר של פוקס ניוז, רשת הטלוויזיה החביבה על טראמפ, הראה ביום ה' שעבר, כי ביידן היה מכה אותו בהפרש של 14%, אילו הבחירות נערכו עכשיו. סקר משותף לרשת אי.בי.סי ול"וושינגטון פוסט" הראה לפני עשרה ימים, כי ביידן היה מכה אותו בהפרש של 15%.

שום סקר בחודשים האחרונים לא העניק לטראמפ סיכוי כלשהו לגבור על ביידן. ההפרש בינו לבין טוענים דמוקרטיים אחרים קטן יותר. יש לו אפוא סיבה לרצות למנוע את ניצחון ביידן בבחירות המקדימות של הדמוקרטים. למרבה העניין, יתרון ביידן על פני טראמפ בבחירות הכלליות גדול בהרבה מיתרונו על פני יריביו בתוך המפלגה במקדימות.

אבל להוט כאשר יהיה לסבך את ביידן, נשיא בעל עכבות טבעיות לא היה מעז לגייס מדינה זרה בשיחת טלפון ישירה עם מנהיג שהוא מעולם לא פגש. האיש המתפאר שהוא "אומן העיסקה" הניח את כל קלפיו על השולחן באקט משווע של חוסר זהירות (אם אמנם יתאמתו הידיעות).

אין מקום לטעות בפוטנציאל ההתנפחות וההתפוצצות של הסיפור הזה. בימים הבאים הוא עומד להטיל צל ארוך וכבד על וושינגטון. אלה אינן נסיבות טובות להחלטות על גורל העולם: מלחמה-לא-מלחמה במפרץ הפרסי; מלחמה-לא-מלחמה בסחר עם סין. מתנגדי הנשיא הזה הזהירו שנשיאותו תניב הרבה רעש. הם לא יכלו לחזות את הרעש הזה. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?