גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

WeWork כמשל: המעשיות שמשקיעים מספרים לעצמם

בעולם שבו מיתוג הפך להיות כמעט הדבר הכי חשוב, החברות שגייסו מקרנות ההון סיכון הלכו צעד אחד רחוק מדי כדי למתג את עצמן כחברות חדשניות ● זה אפשר להן לגייס במכפילים גבוהים ולמשוך עובדים ● פרשנות

מנכ"ל סופטבנק, מסיושי סאן/ צילום: רויטרס Yoshio Tsunoda
מנכ"ל סופטבנק, מסיושי סאן/ צילום: רויטרס Yoshio Tsunoda

לארי אליסון, מנכ"ל ומייסד חברת אורקל, התייחס בשבוע שעבר לחברות אובר ו-WeWork - ההנפקה הגדולה ב-2019 וזאת שהייתה אמורה להיות ההנפקה השנייה בגודלה. "WeWork אומרת שהיא חברת טכנולוגיה, זה ביזארי; לאובר יש אפליקציה שהחתול שלי היה יכול לכתוב. אין להם כלום, לא טכנולוגיה ולא נאמנות (של לקוחות - ע"ז)".

בשבועות האחרונים, לאור התשקיף החריג של WeWork, החברה נמצאת תחת מתקפה, מוצדקת יש לומר. בתשקיף הופיעו אמירות הזויות שלא מופיעות בדרך כלל בתשקיף כזה, למשל, שמטרת החברה היא הגדלת התודעה הגלובלית. זאת עוד לפני עסקאות בעלי עניין בין החברה למייסד הישראלי שלה, אדם נוימן. אכן, WeWork הגדילה את התודעה הגלובלית, בעיקר כלפי הבעיות הטמונות בעמק הסיליקון, ובראשן נרטיבים מוגזמים, שאחראים לפחות לחלק מהחגיגה הקיימת היום בתעשייה העולמית.

מאז פרסום התשקיף, ורק לאחר ש-WeWork ספגה ביקורות רבות מגורמים מחוץ להייטק, מתחילים בעמק הסיליקון ובתעשיית ההייטק העולמית להתנער מהחברה. אומרים, למשל, שקרן בנצ'מרק היא היחידה מבין הקרנות המובילות שהשקיעה בה, ושבעצם היה ברור מאז ומעולם שזאת חברת נדל"ן ולא הייטק.

WeWork

היו כאלו שטענו שזאת חברת נדל"ן כבר לפני כמה שנים, אך היו גם תומכים רבים. אלו דיברו על כך שאין צורך בהגדרות חד-משמעיות לגבי סוג החברה, ושמו דגש על הצמיחה המהירה שלה ובעיקר על מודל עסקי חדשני. ההגדרה של סטארט-אפ התנתקה מהטכנולוגיה, והפכה להיות תוצאה של צמיחה מהירה ויכולת להתרחב באופן גלובלי.

אין ספק שהתשקיף של WeWork היה השתנה מהמקפצה, צעד אחד יותר מדי של המשקיעים, היזמים וסופטבנק אחת, שהיא המשקיעה הגדולה היום בתעשיית ההייטק, ועוד נגיע אליה. עם זאת, ראוי לשאול אם WeWork היא באמת חריגה, וגם אם כן - עד כמה היא חריגה? האם הנרטיבים המוגזמים לא נמצאים גם בחברות אחרות?

בקספר (שעוד לא פירסמה תשקיף לקראת הנפקה) דיברו על חוויית שינה, כשהם בסך הכל מוכרים מזרון באפליקציה; סנאפ, רשת חברתית, הגדירה את עצמה כחברת מצלמה; ובלו אפרון, שמנייתה קרסה לאחר ההנפקה, דיברה על הנגשה לכולם של בישול ביתי מדהים.

בעולם שבו מיתוג הפך להיות כמעט הדבר הכי חשוב, החברות שגייסו מקרנות ההון סיכון הלכו צעד אחד רחוק מדי כדי למתג את עצמן כחברות חדשניות. זה איפשר להן לגייס במכפילים גבוהים ולמשוך עובדים, שאחרת היו הולכים לעבוד בחברה מסורתית.

בקרנות, שאליהן זרמו סכומי עתק בחסות הריבית האפסית, חיפשו השקעות אטרקטיביות, התאהבו בצמיחה המהירה ובתהליכי דיגיטציה, ורבות מהן התעלמו מהיעדר חסמים, או מהעובדה כי הפעילות של החברות הללו רעועות ומתבססות על הוצאות שיווק מופרזות.

יש גם משקיעים רבים שמעדיפים להשקיע בטכנולוגיות עומק, כמו שבבים חדשניים או יכולות בינה מתקדמות, אך אי-אפשר להתעלם מהנרטיב המתעתע שמקיף את אותם חדי הקרן, חברות פרטיות שגייסו לפי שווי של יותר ממיליארד דולר.

הדיגיטציה אמנם סיפקה דאטה למוכר, אבל ברבים מחדי הקרן, הטכנולוגיה היא חלק זניח, אם בכלל קיים, בפעילות החברה. גם דומינו'ס פיצה מצליחה לשפר את פעילותה באמצעות הזמנות באפליקציה. בעידן הטכנולוגי של היום, לא כל חברה שמוכרת באפליקציה צריכה באופן אוטומטי לקבל מכפילים של סטארט-אפ חדשני.

במידה רבה, לקרנות שהשקיעו בחברות כאלו ודומות להן זה פחות הפריע. לקרן יש מטרה אחת עיקרית - השגת תשואה גבוהה על ההשקעה. הם לא אוהבים להודות בכך, אבל אין למשקיעים אינטרס עסקי לנפץ את החלום. במקביל, הן רוצות להמשיך לגייס קרנות נוספות, ושווי גבוה ("על הנייר") של האחזקות הוא הדרך לעשות זאת.

נראה שבמידה רבה אותם משקיעים התאהבו בנרטיב שמכרו כלפי חוץ. אחריהם הגיעו עיתונאים, שרבים לא היססו לכנות את WeWork "חברת טכנולוגיה". הרושם היה שהיצמדות לדברים "זניחים", כמו טכנולוגיה, היא חוסר הבנה של העולם החדש, של מודלים עסקיים חדשניים ושל נפילתן של החברות המסורתיות.

כשפניתי בעבר לקרן Aleph הישראלית (שהשקיעה ב-WeWork בשלב מוקדם) כדי לנהל דיון על הנושא, נעניתי בתשובה: "בעינינו זה לא דיון מעניין".

WeWork היא מקרה קיצון מכיוון שהיא גם מחזיקה בפועל בנדל"ן, והחלק הקהילתי שלה - הנרטיב שאותו ניסה נוימן למכור - עוד רחוק מלהיות קיים בפועל. אולם סימני השאלה צריכים להיות גם ביחס לכל חברה שהטכנולוגיה בה היא זניחה. שחקנים רבים בתעשיית ההייטק - מהמשקיעים, עבור ביזמים ועד לעיתונאים - צריכים לבצע חשבון נפש עמוק לגבי הסיפור שהם מוכרים כלפי חוץ. למשל, לעובדים פוטנציאליים או למשקיעים בקרנות עצמן. לא כולם נפלו בפח, אבל זהו הנרטיב סביב התעשייה ולא ניתן להתעלם מכך.

חשבון נפש נוסף שצריך לבצע כיום הוא סביב סופטבנק, וקרן ההשקעות של 100 מיליארד הדולר שלה. סופטבנק שינתה את פניה של התעשייה. עד שהפציעה, לא היו קרנות בהיקפים שמתקרבים לסכומים האלו. זה איפשר לסופטבנק להשקיע בכל חברה סכומים גדולים, לספק להן דלק לצמיחה מהירה, אך גם לחזק את הנרטיבים האלו. מבחינת סופטבנק, חברות כמו WeWork ואובר, אמורות להיות החברות שישלטו בשוק, ורבים חשבו "אם זה מה שסופטבנק סבורה - מי אנחנו שנערער?".

אולם דחיית ההנפקה והשווי הנמוך ש-WeWork הייתה עשויה לקבל אם הייתה מבצעת הנפקה, מעלה סימני שאלות לגבי סופטבנק. היא זאת שניפחה את הציפיות מלכתחילה על ידי סימון מנצחים שמתגלים באחרונה כשחקנים די בינוניים. איך בתעשיית ההייטק לא תהו לגבי זה?

הסיבה נעוצה בשילוב של שתי סיבות - הראשונה, נרטיב של סופטבנק לפיו היא רואה לטווח ארוך, ולכן המכפילים הגבוהים עוד יוכיחו את עצמם. השנייה, שסופטבנק מתדלקת את החגיגה וזה טוב לתעשייה - זה מעלה את רמות השווי וכאמור, משמר נרטיב של הצלחה. ב-WeWork עוד עשויים לסמן וי על מטרה אחת - הגדלת התודעה הגלובלית.  

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות