גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הילדים שלי הם הדור האחרון שיוכל לראות את שוניות האלמוגים בעולם"

דוח המשרד להגנת הסביבה מגלה כי שוניות האלמוגים ברחבי הגלובוס נפגעות בשל משבר האקלים והתנאים המשתנים בים ● בגלל ההתחממות הגלובלית, מתחת לפני המים כשהחום עולה במעלה עד שתיים – ישנן מערכות חיים שלמות שלא מסוגלות לשרוד ונכחדות ● שונית האלמוגים באילת מגלה עמידות מפתיעה והופכת לאוצר טבע נדיר

שונית האלמוגים, אילת / צילום: shutterstock
שונית האלמוגים, אילת / צילום: shutterstock

"הילדים שלי הם הדור האחרון שיוכל לראות את שוניות האלמוגים בעולם. התחזית היא עגומה מאד. אנחנו הולכים לאבד את כל המערכת האקולוגית הזו של שוניות האלמוגים. זו מערכת אקולוגית מרכזית בכדור הארץ, ולא חשבנו שבני אדם מסוגלים להכחיד מערכת כזו חזקה. והנה, אנחנו מאבדים אותן. קילומטרים עצומים של מערכת אקולוגית. זה ממש כמו תרבות שנכחדת", מנבא פרופ' רועי הולצמן, מומחה לחקר הים מאוניברסיטת תל אביב, הבוחן לאורך שנים את מצבן של שוניות האלמוגים בעולם.

ואכן, ברחבי הגלובוס אנחנו שומעים מדי יום על שוניות האלמוגים הנפגעות בשל משבר האקלים והתנאים המשתנים בים: שוניות הולכות ונכחדות מהודו ועד אוסטרליה, ונותרות כשלד חיוור במימי האוקיינוס, מותירות את חיות הים לחפש להן בית אחר. ב-20 השנה האחרונות הולך ומורע מצבן של שוניות האלמוגים, ונצפית תמותה מסיבית של אלמוגים כתוצאה מהתחממות מי הים.

שונית המחסום העצומה והמפוארת של אוסטרליה איבדה בתוך 30 שנה כ־50 אחוז משטחה, בעיקר במהלך שנים האחרונות. בקריביים אבדו כ-80% משוניות האלמוגים, ובאוקיינוס ההודי, הפגיע כל כך לשינויי האקלים, שוניות האלמוגים גוססות גם הן. כשהם נפגעים, האלמוגים הופכים לבנים וחיוורים ומסיימים את חייהם.

שונית אלמוגים מסיימת את חייה / צילום: שאטרסטוק

הסיבה העיקרית להתרחשות התופעה היא עליית טמפרטורת מי הים. ההתחממות הגלובלית משפיעה באופן סימביוטי על כלל מערכות כדור הארץ, ומתחת לפני המים, כשהחום עולה במעלה עד שתיים - ישנן מערכות חיים שלמות שלא מסוגלות לשרוד ונכחדות.

במפרץ אילת ניצבת שונית האלמוגים הצפונית ביותר בעולם, שדווקא מגלה לעת עתה עמידות מפתיעה מפני השפעות שינוי האקלים. בשל כך, היא הופכת לאוצר טבע נדיר. אך, שימור מצבה דורש מאמץ וטיפול של המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים, הכולל ניהול גורמי דחק שונים, צמצום עומסי הזיהום המוזרמים לים ממפעלים ומניעת אירועי זיהומי ים חריגים.

בחודש אוגוסט האחרון, אירוע שפל קיצוני של ירידת מפלס הים האדום גרם לעלייתה מעל פני הים של שונית אלמוגים בשמורה באילת, והאלמוגים בחלקה העליון של השונית נחשפו לאוויר ולסכנת התייבשות ופגיעה משמעותית. אולם מאמצי השימור והטיפול בשונית שומרים על מצבה היציב.

מפרץ אילת / צילום: ד"ר אילן מליסטר, המשרד להגנת הסביבה

בעשורים האחרונים סבלה גם השונית באילת מהידרדרות במצבה. זיהומי נפט בשנות השבעים, פוספטים וביוב שזרמו אל המפרץ בהמשך וכלובי הדגים שהוכנסו אליו בשנות השמונים פגעו בשונית. גם עומס הצוללנים שלא תמיד מודעים למצבה העדין, אינו מיטיב עמה.

בשנים האחרונות ישנם מאמצי שימור, וקיים צורך אימננטי להגן ביתר שאת על השונית. "יש לבחון בקפידה את הפיתוח המואץ המתוכנן במפרץ ולשים את שמירת שונית האלמוגים באילת בראש סדר העדיפויות בכל החלטה לקידום פיתוח במפרץ אילת, על-מנת לשמור עליה לדורות הבאים. בפרט בעולם שבו שוניות אלמוגים מתפקדות הופכות לאוצר טבע נדיר", אומרים רני עמיר וד"ר ארנה מצנר, מנהלת תחום בכיר מדע ומחקר במשרד להגנת הסביבה.

מפרץ אילת / צילום: ד"ר אילן מליסטר, המשרד להגנת הסביבה

המשרד להגנת הסביבה מנהל משנת 2004 תוכנית ניטור לאומית של הים האדום בכלל ושל מצב השונית בפרט. את הניטור מבצע המכון הבין-אוניברסיטאי למדעי הים באילת. היום מתפרסם דוח הניטור הלאומי במפרץ אילת לשנת 2018, שכתבו ד"ר יונתן שקד ופרופ' אמציה גנין מהמכון הבין-אוניברסיטאי למדעי הים באילת.

לפי הדוח, מצב השונית ממשיך להיות יציב, אך הסביבה הימית שבה היא נמצאת משתנה תדיר, ויש למזער לחצים של פיתוח חופים וצלילות לא אחראיות בשטחה. לדברי מחברי הדוח, נראה כי אלמוגי מפרץ אילת מסוגלים להתמודד עם העלייה בטמפרטורת מי הים, אך לא ניתן לחזות מהו סף הטמפרטורות שבהן יתחיל להיווצר נזק לשונית.

כמו-כן, החמצת מי הים עלולה בעתיד לפגוע באלמוגי השונית בשל השלד הגירני שלהם, הרגיש לרמות חומציות גבוהות. בשנת 2018 נמדדה ירידה בכיסוי האלמוגים וצפיפות המושבות בכל אתרי הניטור. בשלב זה, מדובר בממצאים של שנה בודדת, ועדיין מוקדם לקבוע האם מדובר במגמה בעייתית. בשנת 2018 נמדדה ירידה קלה בכיסוי האלמוגים ובצפיפות המושבות בשוניות אילת. כיסוי שטחי שונית באלמוגי אבן חיים היה השנה 24%, לעומת 25% בשנתיים הקודמות. עם זאת, כיסוי האלמוגים החיים בשוניות אילת עדיין גבוה משמעותית משהיה בשנות הניטור הראשונות.

לדברי ד"ר אסף זבולוני, אקולוג מפרץ אילת ברשות הטבע והגנים, "נתוני תכנית הניטור הלאומית של מפרץ אילת מראים מצב יציב ואף שיפור קל לאורך השנים בחלק מהמדדים האקולוגיים. ביחס להתדרדרות החדה שיש במצב שוניות האלמוגים במקומות רבים בעולם, שוניות מפרץ אילת נמצאות במצב טוב, אך המצב הזה אינו מובטח לעתיד. מדובר על מערכת אקולוגית רגישה ושברירית.

"השנה הייתה מדאיגה מאוד מבחינת הטמפרטורות הגבוהות שנרשמו במפרץ אילת. במקומות רבים בעולם, חריגה כזו מהטמפרטורה הממוצעת הייתה גורמת לאירועים של הלבנת אלמוגים, אירועים שמהם קשה מאוד ואף בלתי אפשרי לחלק ניכר מהשוניות להתאושש. לשמחתנו, נראה שאלמוגי מפרץ אילת פחות רגישים לעלייה בטמפרטורה מאלמוגים בשוניות אחרות בעולם, אבל רגישותם מושפעת מגורמי עקה מקומיים.

"מאמצי השימור המקומיים, כגון שמירה על איכות המים, שמירה מפני זיהומי נפט ודלקים, בקרה וויסות של בינוי באזורים חופיים וימיים, כמו גם צמצום הפרעות תאורה (זיהום אור בלילה), חשובים מאוד על מנת לשמור על המשך עמידותן של שוניות המפרץ להתחממות מי הים".

לפי הדוח, מגמת העלייה בטמפרטורת המים העמוקים נמשכת. במקביל, נמדדת עלייה מתמשכת גם בטמפרטורת פני הים מאז 1988 בקצב שנתי ממוצע של כ-0.036 מעלות צלזיוס. הטמפרטורה השנתית הממוצעת שנמדדה בפני הים בשנת 2018 הייתה הגבוהה ביותר שנמדדה מאז 1988. במשך כל השנה הייתה טמפרטורת פני הים גבוהה מהערך הממוצע הרב-שנתי. הטמפרטורות הנמוכות השנה נמדדו בחודש פברואר (22 מעלות צלזיוס) בתחנת הים הפתוח וברוב התחנות החופיות. טמפרטורה זו גבוהה במעלה שלמה מהערך המזערי של השנה הקודמת, 2017.

הטמפרטורה הגבוהה ביותר ב-2018 הייתה 28 מעלות צלזיוס באוגוסט - גם כאן, הפרש של כמעלה שלמה בהשוואה לשנה הקודמת. מאז תקופת כלובי הדגים באילת, ישנם דיווחים על טפילי דגים שמקורם בכלובים, אשר עדיין ניתן למצוא אותם בדגי המפרץ גם שנים לאחר הוצאת הכלובים. טפילים אלה נמצאו גם בניטור 2018. ממצא זה מדגים את אחת הסכנות הטמונות בקיום חקלאות ימית במפרץ אילת ויש לקחת אותו בחשבון כהמלצה למנוע הזרמות לים, במסגרת התוכנית להקמת פארק תעשייה של חקלאות ימית באילת שאותה מקדם משרד החקלאות.

מפרץ אילת / צילום: ד"ר אילן מליסטר, המשרד להגנת הסביבה

"בכל יום אנחנו מקבלים תזכורת לשינויי האקלים העוברים על העולם. העלייה בטמפרטורת המים ושינוים במצב במפרץ אילת עלולים לגרום נזק לשונית האלמוגים, שהיא אחד מנכסי הטבע של מדינתנו", מסביר גיא סמט, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה. "המשרד עוקב אחר הנעשה ומנטר את הפעילות הימית, ובשלב זה, חרף עליית הטמפרטורה, אינו מאבחן סכנה מיידית לשלום השונית. לים חשיבות עצומה בוויסות הטמפרטורה הגלובלית, אך יש לכך גם מחיר לסביבה הימית הרגישה".

כדי להבטיח הגנה מקסימלית על השונית, מחברי הדוח ממליצים לנקוט משנה זהירות בכל הנוגע לפעולות העלולות לפגוע בה, לרבות פיתוח מואץ בחופים ומניעת הזרמה של נוטריינטים לים; איסור כליל על דיג של דגים אוכלי אצות בצפון המפרץ ופעולות להגנתם מפני פגעים נוספים מעשה ידי אדם; הקפדה על אכיפת האיסור לפגוע בקיפודי ים לאורך חופי אילת ובפרט בקרבת השונית; קידום הכרזת שמורת טבע ימית בחוף הצפוני במטרה להגן על מרבדי עשבי הים שם.

להכריז על עוד ועוד שטחים כ'שמורות טבע ימיות'

חרף מצבה הטוב יחסית של שונית האלמוגים, חשוב לזכור כי מדובר רק בחלק קטן מהטבע בישראל וכי השטחים הפתוחים והטבע עומדים תחת לחץ פיתוח גובר. כדי להתמודד עם האתגרים שמציב בפנינו משבר האקלים והעולם המשתנה, גובר יותר מתמיד הצורך להגן על הטבע. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת בהקשר של הים, היא להכריז על עוד ועוד שטחים כ'שמורות טבע ימיות', כמקובל בעולם.

כיום, רק 0.3 משטחו של הים התיכון בישראל, מוכרז כשמורת טבע. "כשאנחנו חושבים על שמורת טבע ימית בישראל, רובנו מדמיינים את שמורת האלמוגים באילת, שהיא שמורה מרהיבה, אך קטנה מאוד (בהתאמה לקוטנו היחסי של השטח הימי של ישראל במפרץ אילת)", אומר אלון רוטשילד, מנהל תחום המגוון הביולוגי בחברה להגנת הטבע. "אך הסיפור הגדול מבחינת שמירת טבע בים, הוא דווקא בים התיכון - השטח הימי הריבוני של ישראל בים התיכון הוא עצום, וגודלו כחמישית מהשטח היבשתי של המדינה.

"אם מתייחסים גם לתחום המים הכלכליים, אז אנחנו כבר מדברים על שטח שגודלו זהה לשטח היבשתי של כל המדינה. במרחב הימי שלנו, יש גני אלמוגים בעומק הים, שוניות ספוגים צבעוניות, חתולי ים שמתחפרים בתוך החול, אזורי רבייה של טונה כחולת סנפיר, וכמובן מרחב מחייה לצבי ים, ועוד אלפי מינים של חיות אחרות, מרביתם כלל לא מוכרים לציבור הישראלי, אך הם מאוימים על ידי פעילות דיג אגרסיבית, הנחת תשתיות, כמו קידוחי גז והנחת צנרת, הרחבת נמלים ועוד".

דג במפרץ אילת / צילום: ד"ר אילן מליסטר, המשרד להגנת הסביבה

ישנו שטח קטן בלבד המוגדר כשמורת טבע ימית בישראל.

"כיום, רק 0.3% משטח הים התיכון בישראל מוכרז כשמורות טבע. מדובר על שמורות קטנות ולכן לא מספיק יעילות. שמורת טבע ימית היא הכלי המרכזי לשמירת הטבע בים, אבל אם לא מתכננים אותה נכון, היא לא אפקטיבית: מחקרים מקיפים בדקו כ-100 שטחים ימיים מוגנים ברחבי העולם, ברמות הגנה, גודל ומאפיינים פיזיים שונים. המחקרים מצאו כי שלושת המרכיבים המשמעותיים ביותר להצלחת השטח המוגן הם גודל ועומק מספקים, איסור דיג ושימושים פוגעניים אחרים ומנגנוני אכיפה יעילים. כלומר, שמורה ימית בהגנה מלאה.

"בהיעדר אחד המרכיבים - השמורה לא מצליחה. שמורות טבע מצליחות מראות עלייה של למעלה מ-400% במשקל של החיות הימיות, 20% עלייה במגוון המינים, והדגים בה גדולים ב-30% לעומת השטח שמחוץ לשמורה.

"החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים מקדמות תכנית ל-7 שמורות טבע ימיות גדולות בים התיכון, אשר יהוו "תיבות נוח" שישמרו גם על האתרים הייחודיים שלנו, כמו הקניון התת ימי באכזיב, החלק הימי של הכרמל (ראש הכרמל) וגני הספוגים שמול הרצליה, אך גם על ייצוג לבתי גידול חוליים שמתקיימים בהם בעלי חיים עם התאמות מרתקות לחיים בחול. המפתח להצלחת התכנית הוא היותן של השמורות האלה גדולות, עמוקות, ללא דיג ותוך אכיפה וניהול מקצועיים".

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו