גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בורסת הקריפטו הגדולה בעולם מחפשת חדשנות: "אנחנו רק בתחילת הדרך"

על מה חולמת הבורסה שמחזיקה בעבור לקוחותיה מטבעות דיגיטליים בשווי של יותר מ-3 מיליארד דולר? ● טק צ'יה, ראש זרוע החדשנות של Binance, מספר ל"גלובס" על ההשקעה של החברה בעשרות פרויקטים, שבעזרתם היא מקווה לחזק את אחיזתה בתעשיית הבלוקצ'יין העולמית ● ראיון בלעדי

טק צ'יה, ראש Binance X  / צילום: כדיה לוי
טק צ'יה, ראש Binance X / צילום: כדיה לוי

שוק המטבעות הדיגיטליים, שצמח על כתפיו של המטבע המבוזר ביטקוין, נעשה בשנים האחרונות ריכוזי למדי. עשרות מיליארדי הדולרים המושקעים בשוק מוחזקים בחלקם הגדול בידיהן של בורסות הקריפטו הגדולות בעולם. הבורסה הגדולה ביותר בהיקף החזקותיה היא בייננס (Binance), שמחזיקה בעבור לקוחותיה מטבעות קריפטו בשווי של יותר מ-3 מיליארד דולר.

בייננס הוקמה בסין בתחילת 2017 על ידי צ'אנגפנג זאו, המוכר בכינוי CZ, ובהמשך אותה שנה נאלצה להעביר את פעילותה אל מחוץ לסין, על רקע החלטתה של הממשלה הסינית לאסור על מסחר קריפטו בתחומי המדינה. כיום משרדיה העיקריים של בייננס נמצאים בטייוואן, במלטה ובארה"ב, אבל פעילויותיה נפרסות על פני מדינות נוספות, ובסך הכול היא מעסיקה כ-500 עובדים בעולם.

ביולי 2017 הנפיקה בייננס מטבע דיגיטלי משלה על תשתית בלוקצ'יין של את'ריום. המטבע, שנקרא Binance Coin או בקיצור BNB, משמש לביצוע תשלומים בבורסה ובפלטפורמות הנוספות של בייננס. ב-ICO (הנפקת מטבע ראשונית) רכשו המשקיעים מטבעות BNB ב-15 מיליון דולר. בפברואר 2019 החליטה בייננס להעביר את פעילות המטבע שלה לתשתית בלוקצ'יין חדשה שיצרה לעצמה, Binance Chain. יחד עם הבלוקצ'יין החדש, השיקה בייננס גם את הבורסה המבוזרת שהקימה, Binance DEX.

בשבוע שעבר השיקה בייננס פעילת מסחר קריפטו בארה"ב באמצעות אתר Binance.US, לאחר שביוני האחרון נחסמה הגישה למשקיעים אמריקאים לפלטפורמה הגלובלית שלה, Binance.com, על רקע חששות שהיא אינה עומדת בדרישות הרגולטוריות בארה"ב. לבייננס יש גם שיתוף פעולה עם חברת Simplex הישראלית, שמאפשרת שימוש בכרטיסי אשראי לתשלום על רכישות בבורסת הקריפטו שלה.

"הפרויקטים מפוזרים בכל העולם"

בייננס אינה מסתפקת בהחזקת בורסת הקריפטו המובילה, ומקימה בשנה האחרונה מיזמים נוספים, שעשויים לחזק את אחיזתה בתעשיית הבלוקצ'יין העולמית: חברה שפיתחה בעבורה ארנק דיגיטלי (שנקרא Trust Wallet), פלטפורמה להנפקת מטבעות דיגיטליים (שנקראת Launchpad), חממת סטארט-אפים בתחום הבלוקצ'יין והמטבעות הקריפטוגרפיים (Binance Labs), אקדמיה המציעה לימודים והכשרות בתחו, וגם קרן צדקה התורמת למטרות חברתיות.

לפני כשלושה שבועות השיקה בייננס עוד חברה בת, ששמה Binance X - והיא מוגדרת כ"זרוע החדשנות" של ענקית הקריפטו. בשבוע שעבר, במסגרת אירועי שבוע הבלוקצ'יין בתל אביב, הגיעו לביקור בישראל טק צ'יה (Teck Chia) ופלורה סאן, שניים מהמנהלים המובילים את בייננס אקס.

בשיחה עם "גלובס" סיפר צ'יה, ראש החברה, כי התחיל את דרכו בבייננס באפריל 2018, כשהצטרף לצוות Binance Labs. "הצטרפתי לבייננס כי חשבתי שאוכל לעזור לפתח שם הרבה מהרעיונות שהיו לי בסטארט-אפים שהקמתי בעבר", אמר צ'יה. "נולדתי בסינגפור, ובגיל צעיר עברתי עם הורי לארה"ב, ואני חי בעמק הסיליקון שנים רבות. עבדתי כמהנדס תוכנה בחברות שונות, ובמשך שנתיים הייתי מנהל מוצר של אפליקציית המובייל בפייסבוק. בהמשך הקמתי סטארט-אפים והשקעתי במיזמים בתחום הבלוקצ'יין".

● אז מה אתם עושים בחברה החדשה שלכם, Binance X?

"השקנו את בייננס אקס בסוף אוגוסט, אבל התחלנו לבנות את החברה כבר לפני כמה חודשים. יש לנו תוכנית מענקים, ובאמצעותה אנחנו תומכים כיום ביותר מ-40 פרויקטי בלוקצ'יין. הצוותים שעובדים על הפרויקטים מפוזרים בכל העולם, והמטרה שלנו לעודד פרויקטים נוספים - כך שאני מבלה הרבה שעות בטיסות כדי לפגוש יזמים ומפתחים. אנחנו עדיין בתחילת הדרך, ואנחנו מקווים שהפרויקטים שיצליחו ישתלבו בעתיד בפלטפורמות של בייננס".

● במאי האחרון בורסת בייננס נפרצה ונגנבו ממנה מטבעות דיגיטליים בשווי 40 מיליון דולר. מה אתם עושים כדי לפתור את בעיות האבטחה שלכם?

"האבטחה היא במקום הראשון בסדר העדיפויות של החברה כיום", אמר צ'יה. "אנחנו ממשיכים לעבוד על חיזוק האבטחה, אבל חשוב להדגיש שלמעשה אף אחד מהלקוחות שלנו לא איבד את כספו בפריצה, כי דאגנו לביטוח שמכסה על מקרים כאלה".

● אילו מטרות עיקריות הצבתם לעצמכם בחברה?

"המשימה שלנו היא לבנות תשתיות עבור כל תעשיית הבלוקצ'יין העולמית. בייננס היא שחקנית מרכזית בתעשייה, אבל אנחנו משתפים פעולה עם הרבה חברות אחרות כדי להצליח במשימה. אנחנו מבינים שאם תהיה הצלחה רחבה לכל תעשיית הבלוקצ'יין, גם אנחנו נהנה מכך. אנחנו מקווים שהתעשייה תצמח בעתיד לממדים כמו אלה של תעשיות טכנולוגיה ותיקות יותר, כמו אינטרנט, מובייל, ביג דאטה וטכנולוגיות אחרות".

● בניגוד לפרויקטים אחרים בתעשיית הבלוקצ'יין, הקוד של תשתית הבלוקצ'יין והבורסה המבוזרת שהקמתם אינו פתוח, כך שמפתחים מחוץ לבייננס אינם יכולים לנסות לשפר אותו. מדוע?

"הכוונה שלנו בעתיד היא בהחלט לפתוח את הקוד של Binance Chain ושל פלטפורמת Binance DEX. אנחנו מבינים את החשיבות של עבודה בקוד פתוח, גם מבחינת שיפור הקוד וגם מבחינת אמון המשתמשים. אני חושב ש-CZ (מייסד ומנכ"ל בייננס) רוצה לראות יותר חדשנות בפיתוח הפלטפורמות של בייננס, לפני שאנחנו מאמצים רעיונות מבחוץ. אם נפתח את הקוד שלנו כבר כיום, יש חשש שחברות אחרות ישתמשו בו כדי לפתח בורסות מבוזרות משל עצמן".

● בורסות מבוזרות כמו Binance DEX בטוחות יותר בהגנה על כספי הלקוחות בהשוואה לבורסות קריפטו רגילות?

"זה תלוי במידת האמון שהלקוח נותן בחברה שתשמור על הכספים. עבור ההאקרים, בורסות מבוזרות הרבה יותר מסובכות לפריצה, כי הכספים מפוזרים בארנקים של מאות אלפי או מיליוני משתמשים, ובכך הן שונות מאוד מבורסות ריכוזיות. מצד שני, חוויית המשתמש בבורסות מבוזרות פחות טובה".

יותר מ-12 מיליארד דולר בהחזקת הבורסות

מחקר שפרסם בשבוע שעבר האתר האמריקאי The Block, מצא כי בארנקיהם של לקוחות בורסות הקריפטו יש שלושה מטבעות המובילים בהיקפם הכספי: ביטקוין, עם כ-5% מהמחזור הכולל; את'ר (Ether, המטבע של פלטפורמת את'ריום), עם 10% מהמחזור; ותת'ר (Tether, "מטבע יציב" המגובה בדולר), עם 39% מהמחזור. שוויים הכולל של מטבעות ביטקוין, את'ר ותת'ר המוחזקים על-ידי בורסות הקריפטו בעבור לקוחותיהם מסתכם בלא פחות מ-12.4 מיליארד דולר, לפי נתוני המחקר.

הבורסה המחזיקה בעבור לקוחותיה בשווי המטבעות הדיגיטליים הגדול ביותר היא Binance, שהחזקותיה בשלושת המטבעות המובילים שוות כיום 3.6 מיליארד דולר; הבורסות הבאות אחרי בייננס בשווי ההחזקות שלהן באותם מטבעות הן Huobi (החזקות בשווי 2.5 מיליארד דולר), Bitfinex (שווי 1.8 מיליארד דולר) ו-Bittrex (שווי 1.6 מיליארד דולר). המחקר מסייג כי מדובר רק בהחזקות בארנקים הידועים באופן ציבורי, וכי הבורסות עשויות להחזיק בארנקים רבים נוספים. 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

 

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נטפליס יורדת בכ-7%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר