גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפגינים חזרו אל כיכר תחריר, אבל בכוחות מדולדלים

ההפגנות שהתקיימו במצרים בסוף השבוע נועדו אמנם למחות על שחיתות של נשיא המדינה, אבל השיפור במצבו הכלכלי של מעמד הביניים והכסף הזורם מתמלוגי הגז מייצרים תחושה שהמדינה צועדת על מסלול חיובי, ואינם מותירים דלק רב למחאה אמיתית

המפגינים בכיכר תחריר / צילום: רויטרס
המפגינים בכיכר תחריר / צילום: רויטרס

ההפגנות שנראו במצרים בסוף השבוע החזירו לתודעה את כיכר תחריר, אותה כיכר שחוותה ב-2010-2011 מחאה נרחבת וחסרת תקדים במצרים, במסגרת "האביב הערבי" ששטף מדינות ערביות נוספות באותה בעת.

המשטרה המצרית נהגה הפעם בהפגנות בכפפות של משי, והשתמשה באמצעים לפיזור הפגנות כמו סילוני מים וגז מדמיע. השוטרים היו מצוידים באלות ובקסדות, ללא נשק חם. הסיבה היא הימצאותו של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי בניו יורק במסגרת דיוני עצרת האו"ם, וחוסר הרצון להציג תמונות של פיזור אלים, הרוגים ופצועים שיביכו את הנשיא המצרי מול עיני העולם.

כך או כך, המחאה הנוכחית לא מתקרבת אפילו למספרים של המפגינים מתחילת העשור ואין סכנה של ממש למשטרו של א-סיסי.

אחת הסיבות היא כי על אף הגידול בשיעורי העוני במדינה, שכבות הביניים המשכילות שהיו הדלק והמוח שמאחורי מחאת האביב הערבי, דווקא חוות התקדמות כלכלית.

האבטלה בשפל של 20 שנה

שיעור האבטלה במצרים עמד על 8.1% ברבעון הראשון של 2019, הנמוך ביותר זה 20 שנה. מדובר בנתון מעולה במונחים מערביים ובנתון מדהים במונחי מדינות ערב. הקשרים הכלכליים עם מדינות המפרץ, למעט היריבה הקשה קטאר, מתחזקים והולכים, והקשר המצוין בין א-סיסי ליורש העצר הסעודי מוחמד בן-סלמאן, האיש החזק בעולם הערבי, מבטיחים למצרים רשת ביטחון פיננסית לטווח ארוך.

בנוסף הכסף הזורם בקצב מהיר והולך מתמלוגי שדות הגז, מביא לפיתוח כלכלי ולצמיחה של מוסדות השכלה גבוהה ותעשיות מתקדמות. מצרים נתונה בתהליך עמוק של שינוי, והתחושה הכללית היא כי א-סיסי, על אף השחיתות סביבו, מוביל אותה בדרך הנכונה.

המיליונר שהצית את ההפגנות

עם זאת, הסיפור מסרב לגווע. מי שעומד מאחוריו הפעם אינו דומה כלל למוחמד בועזיזי, בעל הבסטה העני מטוניס, שזעם על פקחי השלטון המתעמרים בו והצית את עצמו במחאה בחורף 2010.

את הגל הזה יצר מוחמד עלי, קבלן מיליונר שהיה שותף לבניית כמה מהפרויקטים הגדולים של הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי, וטוען כי פשוט לא שילמו לו את המגיע לו. לטענתו, מדובר על חובות שמגיעים ליותר מ-300 מיליון לירות מצריות (1.4 מיליארד שקל) על בנייה של מתחם בתי מלון בבעלות גנרל מצרי ועל בנייה של מתחם משרדי ממשלה בעיר המצרית החדשה שיזם א-סיסי.

עלי משתמש בכך להצפת הבעיות הכלכליות של מצרים, אשר מצד אחד תחת הנהגתו של א-סיסי מקדמת פרויקטים ענקיים, כמו בניית העיר החדשה מחוץ לקהיר, פיתוח מואץ של תעשיית הגז על רקע גילוי השדה הענקי בים התיכון והקמת מתקני ההנזלה על ידי חברות בינלאומיות, ומנגד העוני בה שובר שיאים.

לפי הסטטיסטיקה הממשלתית, 32.5% מהאוכלוסייה במצרים חיה מתחת לקו העוני, זאת בהשוואה ל-16.7% בשנת 2000. כמעט 7% חיים בדלות מחפירה ומתפרנסים מהכנסה של פחות מדולר וחצי ליום לנפש. כלומר, מי שמרוויחים מתנופת הבנייה והפרויקטים הם מעמד הביניים והמעמד הגבוה בעוד האחרים הופכים לעניים יותר.

ההתקוממויות וההפגנות של מה שמכונה האביב הערבי שהחלו ב-2010 וגרמו להפלת משטרים בלוב, בתימן ובמצרים, זכו לכינוי מהפכות הפייסבוק והטוויטר בזכות השימוש הרב שעשו מארגני ההפגנות ומי שעמד מאחוריהן ברשתות החברתיות.

הרשתות שימשו לעקיפת כלי התקשורת הממסדיים, ובזכות הקושי להגבילן ולצנזרן והגישה לציבור רחב, שם נקבעו מועדי הפגנות והופץ חומר תעמולתי, ובפועל הן היוו רשתות קשר של המפגינים והמוחים.

כעת עלי השוהה בברצלונה, לטענתו בשל החשש מפני התנכלות מצד אנשי א-סיסי, מנסה לעורר את הציבור המצרי לצאת להפגנות באותו אופן. כמה פרשנים בכלי תקשורת ערביים מאשימים כי גורמים יריבים לא-סיסי מהעולם הערבי עומדים מאחורי מוחמד עלי, וכי הוא רק שליח שלהם.

בחשבון הטוויטר של עלי ישנם 135 אלף עוקבים, והמספרים גדלים במהירות. דרך החשבון מפיץ עלי סרטוני וידאו שבהם הוא חושף לכאורה שחיתויות ועבירות קשות שמבוצעות על ידי הממשל המצרי ועל ידי הנשיא א-סיסי, מפנה אצבע מאשימה אל הנשיא, שלטענתו נכשל בניהול ענייני הביטחון, הכלכלה, הרווחה והבריאות - וקורא לו להתפטר מתפקידו.

בין היתר טוען עלי כי הבניינים המפוארים שבונה א-סיסי, לרבות ארמון הנשיאות החדש ומנקר העיניים, הם סמל לשחיתות שלטונית שבאה על חשבון ההמונים הרעבים.

הנשיא טראמפ תומך בגנב?

עלי מגדיר את א-סיסי מושחת יותר מכל קודמיו, וההאשטג #TrumpSupportsAThief , "טראמפ תומך בגנב" שמרמז ליחס החיובי של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לא-סיסי, זוכה למיליוני אזכורים.

א-סיסי פרסם בשבוע שעבר סרטון וידאו משלו ובו התייחס לסרטונים. הוא לא הכחיש שהוא בונה ארמונות, אך הסביר: "בשביל מי אני בונה את הארמונות האלה? זה לא בשמי וזה לא בשבילי, זה למצרים! אני בונה מצרים חדשה, אני בונה מדינה חדשה".

הקריאה הראשונה של עלי להפגנות יצאה במהלך השבוע שעבר, לאחר שכבר פרסם כמה סרטונים על השחיתות בקרב ההנהגה, ובעיקר בקרב ההנהגה הצבאית הנאמנה לא-סיסי.

הוא ניצל את ההזדמנות של קיום משחק הכדורגל הסופר קלאסיקו המצרי, משחק אלוף האלופים הפותח את העונה בין קבוצת זמאלק, המזוהה עם המעמדות העשירים יותר וגם עם המשטר, לבין קבוצת אל-אהלי העממית, אלופת מצרים.

במשחק שהתקיים ביום שישי באלכסנדריה צפו מיליונים במצרים ומחוצה לה, ותומכיו של עלי הפיצו ברשתות החברתיות של אוהדי הקבוצות, ובעיקר של אל-אהלי, את הקריאה להפגין. לאחר ניצחונה של אל-אהלי נענו חלק מהם ויצאו להפגין, מקצתם באלכסנדריה ורובם בקהיר. גם הפעם, כמו ב-2011, כיכר תחריר הייתה במוקד.

הקרב על מספר המפגינים

המפגינים השמיעו את אותן קריאות מהפגנות תחילת העשור שהביאו להפלת מובארק " אל-שעב יריד אסקאט אל-נט'אם" - העם רוצה להפיל את המשטר. כוחות משטרה מתוגברים התעמתו איתם, אבל זה נראה הרבה יותר כפיזור הפגנה בסגנון מערבי מאשר המחזות שנראו אז במהפכת כיכר תחריר. על מספרי המפגינים והיקף ההפגנות יש ויכוח של ממש בכלי התקשורת.

בעוד שהתקשורת המצרית מצניעה את העניין כמעט לחלוטין, רשתות אחרות ובראשן אל-ג'זירה, הידועה בעוינות שלה כלפי מצרים, הציגו תמונה אחרת של מאות ואף אלפי מפגינים שיצאו לרחובות.

מאוחר יותר התברר כי רבים מהסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות מאותן הפגנות לכאורה, וששודרו ברשתות הטלוויזיה הערביות, נלקחו בעצם מההפגנות של 2010-11. לפי דיווחים של כתבי חוץ מכלי תקשורת מערביים נראה כי בהפגנות השתתפו מאות ולכל היותר אלפים בודדים. 

עוד כתבות

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ- 400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; אורמת מזנקת ב-7%, דלתא מותגים נופלת ב-16%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.1% ● אלביט מטפסת בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן יורדות ● מגמה שלילית בוול סטריט ● המשקיעים יעקבו אחר השיחות בין ארה"ב ואיראן בג'נבה ● וגם: באופנהיימר מאמינים שהתנודתיות בוול סטריט מייצרת הזדמנויות חדשות

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק, וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" נגד המהלך

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות