גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפגינים חזרו אל כיכר תחריר, אבל בכוחות מדולדלים

ההפגנות שהתקיימו במצרים בסוף השבוע נועדו אמנם למחות על שחיתות של נשיא המדינה, אבל השיפור במצבו הכלכלי של מעמד הביניים והכסף הזורם מתמלוגי הגז מייצרים תחושה שהמדינה צועדת על מסלול חיובי, ואינם מותירים דלק רב למחאה אמיתית

המפגינים בכיכר תחריר / צילום: רויטרס
המפגינים בכיכר תחריר / צילום: רויטרס

ההפגנות שנראו במצרים בסוף השבוע החזירו לתודעה את כיכר תחריר, אותה כיכר שחוותה ב-2010-2011 מחאה נרחבת וחסרת תקדים במצרים, במסגרת "האביב הערבי" ששטף מדינות ערביות נוספות באותה בעת.

המשטרה המצרית נהגה הפעם בהפגנות בכפפות של משי, והשתמשה באמצעים לפיזור הפגנות כמו סילוני מים וגז מדמיע. השוטרים היו מצוידים באלות ובקסדות, ללא נשק חם. הסיבה היא הימצאותו של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי בניו יורק במסגרת דיוני עצרת האו"ם, וחוסר הרצון להציג תמונות של פיזור אלים, הרוגים ופצועים שיביכו את הנשיא המצרי מול עיני העולם.

כך או כך, המחאה הנוכחית לא מתקרבת אפילו למספרים של המפגינים מתחילת העשור ואין סכנה של ממש למשטרו של א-סיסי.

אחת הסיבות היא כי על אף הגידול בשיעורי העוני במדינה, שכבות הביניים המשכילות שהיו הדלק והמוח שמאחורי מחאת האביב הערבי, דווקא חוות התקדמות כלכלית.

האבטלה בשפל של 20 שנה

שיעור האבטלה במצרים עמד על 8.1% ברבעון הראשון של 2019, הנמוך ביותר זה 20 שנה. מדובר בנתון מעולה במונחים מערביים ובנתון מדהים במונחי מדינות ערב. הקשרים הכלכליים עם מדינות המפרץ, למעט היריבה הקשה קטאר, מתחזקים והולכים, והקשר המצוין בין א-סיסי ליורש העצר הסעודי מוחמד בן-סלמאן, האיש החזק בעולם הערבי, מבטיחים למצרים רשת ביטחון פיננסית לטווח ארוך.

בנוסף הכסף הזורם בקצב מהיר והולך מתמלוגי שדות הגז, מביא לפיתוח כלכלי ולצמיחה של מוסדות השכלה גבוהה ותעשיות מתקדמות. מצרים נתונה בתהליך עמוק של שינוי, והתחושה הכללית היא כי א-סיסי, על אף השחיתות סביבו, מוביל אותה בדרך הנכונה.

המיליונר שהצית את ההפגנות

עם זאת, הסיפור מסרב לגווע. מי שעומד מאחוריו הפעם אינו דומה כלל למוחמד בועזיזי, בעל הבסטה העני מטוניס, שזעם על פקחי השלטון המתעמרים בו והצית את עצמו במחאה בחורף 2010.

את הגל הזה יצר מוחמד עלי, קבלן מיליונר שהיה שותף לבניית כמה מהפרויקטים הגדולים של הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי, וטוען כי פשוט לא שילמו לו את המגיע לו. לטענתו, מדובר על חובות שמגיעים ליותר מ-300 מיליון לירות מצריות (1.4 מיליארד שקל) על בנייה של מתחם בתי מלון בבעלות גנרל מצרי ועל בנייה של מתחם משרדי ממשלה בעיר המצרית החדשה שיזם א-סיסי.

עלי משתמש בכך להצפת הבעיות הכלכליות של מצרים, אשר מצד אחד תחת הנהגתו של א-סיסי מקדמת פרויקטים ענקיים, כמו בניית העיר החדשה מחוץ לקהיר, פיתוח מואץ של תעשיית הגז על רקע גילוי השדה הענקי בים התיכון והקמת מתקני ההנזלה על ידי חברות בינלאומיות, ומנגד העוני בה שובר שיאים.

לפי הסטטיסטיקה הממשלתית, 32.5% מהאוכלוסייה במצרים חיה מתחת לקו העוני, זאת בהשוואה ל-16.7% בשנת 2000. כמעט 7% חיים בדלות מחפירה ומתפרנסים מהכנסה של פחות מדולר וחצי ליום לנפש. כלומר, מי שמרוויחים מתנופת הבנייה והפרויקטים הם מעמד הביניים והמעמד הגבוה בעוד האחרים הופכים לעניים יותר.

ההתקוממויות וההפגנות של מה שמכונה האביב הערבי שהחלו ב-2010 וגרמו להפלת משטרים בלוב, בתימן ובמצרים, זכו לכינוי מהפכות הפייסבוק והטוויטר בזכות השימוש הרב שעשו מארגני ההפגנות ומי שעמד מאחוריהן ברשתות החברתיות.

הרשתות שימשו לעקיפת כלי התקשורת הממסדיים, ובזכות הקושי להגבילן ולצנזרן והגישה לציבור רחב, שם נקבעו מועדי הפגנות והופץ חומר תעמולתי, ובפועל הן היוו רשתות קשר של המפגינים והמוחים.

כעת עלי השוהה בברצלונה, לטענתו בשל החשש מפני התנכלות מצד אנשי א-סיסי, מנסה לעורר את הציבור המצרי לצאת להפגנות באותו אופן. כמה פרשנים בכלי תקשורת ערביים מאשימים כי גורמים יריבים לא-סיסי מהעולם הערבי עומדים מאחורי מוחמד עלי, וכי הוא רק שליח שלהם.

בחשבון הטוויטר של עלי ישנם 135 אלף עוקבים, והמספרים גדלים במהירות. דרך החשבון מפיץ עלי סרטוני וידאו שבהם הוא חושף לכאורה שחיתויות ועבירות קשות שמבוצעות על ידי הממשל המצרי ועל ידי הנשיא א-סיסי, מפנה אצבע מאשימה אל הנשיא, שלטענתו נכשל בניהול ענייני הביטחון, הכלכלה, הרווחה והבריאות - וקורא לו להתפטר מתפקידו.

בין היתר טוען עלי כי הבניינים המפוארים שבונה א-סיסי, לרבות ארמון הנשיאות החדש ומנקר העיניים, הם סמל לשחיתות שלטונית שבאה על חשבון ההמונים הרעבים.

הנשיא טראמפ תומך בגנב?

עלי מגדיר את א-סיסי מושחת יותר מכל קודמיו, וההאשטג #TrumpSupportsAThief , "טראמפ תומך בגנב" שמרמז ליחס החיובי של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לא-סיסי, זוכה למיליוני אזכורים.

א-סיסי פרסם בשבוע שעבר סרטון וידאו משלו ובו התייחס לסרטונים. הוא לא הכחיש שהוא בונה ארמונות, אך הסביר: "בשביל מי אני בונה את הארמונות האלה? זה לא בשמי וזה לא בשבילי, זה למצרים! אני בונה מצרים חדשה, אני בונה מדינה חדשה".

הקריאה הראשונה של עלי להפגנות יצאה במהלך השבוע שעבר, לאחר שכבר פרסם כמה סרטונים על השחיתות בקרב ההנהגה, ובעיקר בקרב ההנהגה הצבאית הנאמנה לא-סיסי.

הוא ניצל את ההזדמנות של קיום משחק הכדורגל הסופר קלאסיקו המצרי, משחק אלוף האלופים הפותח את העונה בין קבוצת זמאלק, המזוהה עם המעמדות העשירים יותר וגם עם המשטר, לבין קבוצת אל-אהלי העממית, אלופת מצרים.

במשחק שהתקיים ביום שישי באלכסנדריה צפו מיליונים במצרים ומחוצה לה, ותומכיו של עלי הפיצו ברשתות החברתיות של אוהדי הקבוצות, ובעיקר של אל-אהלי, את הקריאה להפגין. לאחר ניצחונה של אל-אהלי נענו חלק מהם ויצאו להפגין, מקצתם באלכסנדריה ורובם בקהיר. גם הפעם, כמו ב-2011, כיכר תחריר הייתה במוקד.

הקרב על מספר המפגינים

המפגינים השמיעו את אותן קריאות מהפגנות תחילת העשור שהביאו להפלת מובארק " אל-שעב יריד אסקאט אל-נט'אם" - העם רוצה להפיל את המשטר. כוחות משטרה מתוגברים התעמתו איתם, אבל זה נראה הרבה יותר כפיזור הפגנה בסגנון מערבי מאשר המחזות שנראו אז במהפכת כיכר תחריר. על מספרי המפגינים והיקף ההפגנות יש ויכוח של ממש בכלי התקשורת.

בעוד שהתקשורת המצרית מצניעה את העניין כמעט לחלוטין, רשתות אחרות ובראשן אל-ג'זירה, הידועה בעוינות שלה כלפי מצרים, הציגו תמונה אחרת של מאות ואף אלפי מפגינים שיצאו לרחובות.

מאוחר יותר התברר כי רבים מהסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות מאותן הפגנות לכאורה, וששודרו ברשתות הטלוויזיה הערביות, נלקחו בעצם מההפגנות של 2010-11. לפי דיווחים של כתבי חוץ מכלי תקשורת מערביים נראה כי בהפגנות השתתפו מאות ולכל היותר אלפים בודדים. 

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו