גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיחות ב"פרלמנטים" ובילוי בחוף הים: כך עבד מבצע כחול לבן להורדת שיעורי הצבעה לליכוד

ח"כ בועז טופורובסקי, שניהל את הקמפיין: "היה ברור שהם לא יצביעו לגנץ, אבל רצינו לטעת בהם ספק" ● מנהל מרחב במפלגה: "ידענו שאם בכל עיר קטנה ובינונית יהיה שינוי מספרי, בסופו של דבר זה יצטבר למאסה"

גנץ עם פעילים בחוף הים/צילומים: אלעד מלכה, אמיר זיסקינד, רועי שיף
גנץ עם פעילים בחוף הים/צילומים: אלעד מלכה, אמיר זיסקינד, רועי שיף

לראשונה זה עשור השיגה מפלגה שאינה הליכוד תוצאה טובה יותר מאשר זו של הליכוד. סיעת כחול לבן היא שעשתה זאת, ובמאמץ רב. הליכוד, מפלגת השלטון, מרושתת ברחבי הארץ באמצעות סניפים פעילים, חברי מרכז המחוברים היטב לשלטון המקומי ולשטח ויותר מ-130 אלף מתפקדים. אך ב-2019 מועד ב' נפל דבר. הליכוד השיגה 1,111,535 קולות בבחירות ואילו כחול לבן סיימה את מערכת הבחירות עם 1,148,700 בוחרים.

אז מה עמד מאחורי הקמפיין המוצלח של כחול לבן? הרבה פעילות שטח. לפני הבחירות, כל מי שנסע בקיץ ברחבי הארץ יכול היה להבחין בשלטים גדולים של כחול לבן על גבי הגשרים הגדולים בצפון ובדרום. ראשי המפלגה - גנץ, לפיד, יעלון ואשכנזי - שובצו לאירועים גדולים בכל הארץ. פיד הטוויטר של אשכנזי עם ההאשטאג #המסע שלי בדרכים, בלט במפגשים עם קבוצות אוכלוסייה גדולות וקטנות כמעט בכל נקודה בישראל.

תומכים בליכוד, אבל פחות:

מוקדם עוד לציין אם מהלך השטח המשמעותי של כחול לבן יביא לתוצאה שונה, ממשלה אחרת. אך מעבר למספרים, על ערי הליכוד שבהן קיימת תמיכה מסיבית למפלגת השלטון, בכחול לבן יכולים לסמן וי. הליכוד אולי ניצח שם, אבל ניצח פחות.

ח"כ בעז טופורובסקי, מקום 30 ברשימה, שהוביל את מנגנון השטח של כחול לבן, ופעילים נוספים של המפלגה מספרים על האסטרטגיות הלא שגרתיות שמאחורי הקמפיין.

טופורובסקי עם פעילים/צילומים: אלעד מלכה, אמיר זיסקינד, רועי שיף

1. לא לוותר על אף מגזר

ביום הבחירות נסעתי בין נתניה לטייבה, ובאזור המוסכים, על כביש 5614 בין קלנסווה לשער אפרים, קשה היה לפספס שלטי בחירות גדולים שעליהם פניו של הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ. השלט כולו היה בשפה הערבית. אולי אין בכך דבר מיוחד או שונה ממה שעשו עד היום מנהיגי מפלגת העבודה או המחנה הדמוקרטי (מרצ), אך העובדה ששילוט עם פניו רמטכ"ל לשעבר ממפלגת הגנרלים הוצב שם אינה מובנת מאליה. באפריל הזירה הזו הוזנחה, אך במערכת הבחירות בספטמבר, הבינו בכירי מפלגת כחול לבן ששיעור הצבעה גבוה בחברה הערבית יסייע להם, גם אם אחוזי ההצבעה לכחול לבן בכפרים הערביים יהיו נמוכים.

בכחול לבן התקבלה החלטה אסטרטגית לא לוותר מראש על מגזרים שמפלגות מרכז נוטות לזנוח. גם ביו"ש תלו אנשי כחול לבן תלו שלטים. "בכל מקום שראיתי שלט של מפלגת נעם", מספר טופורובסקי ל"גלובס", "וידאתי שאנחנו משבצים בצמוד שלט של כחול לבן. לי אישית לא הייתה בעיה שאנשים ביו"ש יצביעו לנעם או לעוצמה יהודית ובלבד שהם לא בוחרים ליכוד. אז הצמדתי לכל שלט שלהם - שלט שלנו".

2. בילוי בפיצוציות ובתחנות לוטו

אחד היעדים החשובים של אנשי השטח היו הערים הליכודיות. ההנחה של טופורובסקי הייתה שבערים שבהן הליכוד נבחר במקום הראשון יהיה קשה לשכנע אנשים לעבור צד, אבל אולי יהיה אפשר לשכנע אותם לא לצאת מהבית. "כל מה שרצינו היה לדבר איתם, לטעת בלבם ספק, לגרום להם לחשוב שאולי לא צריך לתמוך בנתניהו מכוח ההרגל", מספר טופורובסקי. לדבריו, הם זיהו פוטנציאל בפרלמנטים המקומיים המתכנסים בימי שישי או בימי החול בפיצוצייה קטנה או בקפה מקומי סביב תחנת הלוטו. יושבים ביחד, לפעמים כשהטלוויזיה פועלת ברקע, ממלאים טופס, מנשנשים פיצוחים ומדברים על החיים.

"ניתחנו את מעוזי הליכוד ממערכת הבחירות באפריל. זיהינו את מוקדי המוטיבציה של אוהדי נתניהו", מספר טופורובסקי. "ואנשים שלנו, ללא החולצות של כחול לבן אלא בלבוש סתמי, התחילו ללכת ולשבת בפרלמנטים".

מדוע בחרתם ללכת לקפה-לוטו, לפרלמנטים?

"בקיץ, להבדיל מקמפיין החורף, לא היו פאנלים בבתי ספר ברחבי הארץ ולא היו חוגי בית. תחנות הטוטו תמיד מלאות. באתי לבתי הקפה במרכז המסחרי בדימונה, בבית שאן, בקצרין, בראשון לציון. באתי בבגדים הרגילים שלי ופשוט התיישבתי לפטפט עם אנשים".

אבל אתה חבר כנסת, אנשים יודעים מי אתה.

"אז תדעי שאנשים לא מזהים אותי ולא כולם מכירים אותי ואני פשוט פצחתי בשיחות ואמרתי להם, איך אתם לא מתוסכלים מנתניהו? לא שופרה התחבורה בעיר שלכם, והמצב בבתי החולים לא טוב. אני מכיר את הסיפור של תחנות הטוטו האלה מרחבי הארץ, להורים שלי הייתה חנות (תכשיטים, ט"ש) ברחוב הרצל בראשון לציון. אני מכיר את החבר'ה שיושבים שם. זה מקום מתאים לעשות בו פוליטיקה וזה תפור על אנשים שהם בוחרי נתניהו. יש פוליטיקאים שהולכים לעשות פוליטיקה בבתי כנסת. אני חשבתי שזה לא ראוי, ומצאתי את הפיצוציות כיעד חזק עבורנו. בשיחות רציתי לטעת בהם ספקות, שיבחרו בליברמן, שיבחרו בש"ס, רק שלא יצביעו לנתניהו. לא שיקרתי לאף אחד מהם. רק אמרתי להם ש-13 שנות שלטון זה יותר מדי".

טופורובסקי שלח מספר רב של פעילים לעשות כמוהו במקומות שונים בארץ. בצפון הארץ פעל אמיר זיסקינד, עו"ד במשרה מלאה לפני כן וחברו הטוב של טופורובסקי מימי אגודות הסטודנטים. זיסקינד הצטרף ליש עתיד בשנת 2012, ורוב השנים היה מתנדב במפלגה. מאז יולי 2018 הוא ראש מרחב בשכר. בקיץ האחרון נסע לפעילות שטח בקצרין.

"אכלתי צהריים במסעדה מקומית במרכז הקטן של קצרין. לידי ישבו כמה חבר'ה בפיצוצייה והם כולם מדברים ‘רק ביבי, רק ביבי'. אמרתי להם, אני גדלתי בשלומי, ההורים שלי בשלומי, כל המשפחה שם, מתי אי פעם אתם ראיתם את נתניהו עוזר לכם במשהו, מה הוא עשה בשביל הגולן, מה הוא עשה בשביל קצרין?"
דווקא בקצרין? נתניהו הביא לרמת הגולן את ההכרה האמריקאית לסיפוח, יש יישוב חדש, רמת-טראמפ.

"הם יודעים שזה סתם שלט ושלא יהיה שם כלום מעבר לשלט. האנשים בקצרין לא מרגישים שום עשייה עבורם. אמרתי להם, גם בשלומי נתניהו לא היה. אין שיפור בתחבורה הציבורית, אין הקלה במסים. אין מרכז רפואי.

"אחרי אותו היום בקצרין, התחלנו להסתובב בלי חולצות של המפלגה. הלכנו לכל מקום שמפלגות מרכז לא נגעו בהם קודם. ישבתי בצפת בלב העיר. זו עיר שאני יודע מראש שאין לבני גנץ תמיכה שם ואלה גם טיפוסים שקשה לי לשוחח איתם, לא כולם רוצים לדבר. אבל לא ויתרתי, התיישבתי במרכז ושוחחתי עם אנשים. אמרתי להם: הליכוד לא כל כך ימני, עדיף כבר ליברמן או עוצמה. לא שיקרתי להם, פשוט אמרתי מה שאני חושב".

עד לפני כמה חודשים זיסקינד התגורר בשלומי. "גם אני הצבעתי ליכוד. שלומי זה מקום קטן, מסורתי, רוב האנשים תומכים בליכוד בפער משמעותי, וגם לא הייתה לי ציפייה שזה ישתנה. כל מה שרצינו לעשות זה לגרום למספר אנשים בכל מקום לפקפק. ידענו שאם בכל עיר קטנה ובינונית יהיה שינוי מספרי, בסופו של דבר זה יצטבר למאסה".

3. פעילות שטח באמצעות "סיירות"

זיסקינד מספר כי במפלגה חילקו את כל אזור הצפון, מראש הנקרה ועד קצרין, מן החוף ועד עפולה - לשבעה מרחבים. בראש כל מרחב הוצג מנהל בשכר. "תחת האחריות שלי עבדו שבעה מנהלי אזור ולכל אזור הוצמדה סיירת פעילים. האחראי מטעם המפלגה על כל הסיירות בארץ עשה עבודה מסיבית בכל רחבי הארץ. המנגנון כולו הוקם על בסיס הנדוניה שהביאו מיש עתיד. אנשים לא מבינים שיאיר לפיד הקים את מנגנון השטח הכי מרשים בישראל. ברגע שצורפו תל"ם וחוסן, זה הקפיץ את כמות המתנדבים. הסיירות בכל מרחב הציבו את האנשים על הגשרים או באתרי הנופש. מדי יום שישי הצבנו אנשים בלפחות 50 צמתים בצפון".

הרעיון הוא להפחית תמיכה לליכוד, על אף שבעיר שלך, שלומי, הם עדיין ניצחו.

"ניצחו, אבל פחות. יש ירידה של הליכוד בכל המעוזים שלהם. הייתה להם זליגה גדולה של קולות. הקמפיין של הליכוד היה בנוי על שטיפת מוח ברשתות החברתיות, באמצעי המדיה, באמצעות עיתונאים שתמכו בהם. הם שכחו את האנשים למטה. הם לא היו קיימים בשטח. ביום הבחירות בצהריים, אני כבר הרגשתי שמצבם לא טוב כי הסתובבתי בערים רבות.

"ביום הבחירות הייתי בשלומי, נהריה, עכו, קריות. הגעתי למטה של המפלגה בחיפה אחר הצהריים, ראיתי שיש לנו ניראות ובולטות בכל מקום. זה משדר צבע וכוח. גנץ הגיע ביום הבחירות לקניון בחיפה, ובסופו של דבר ראינו שיפור בעיר חיפה".

4. תעמולה מונחית תיירות ונופש

אחד הדברים שטופורובסקי מספר הוא על עמדה קבועה של מספר פעילים ביציאה מנתב"ג, כדי לדבר עם הציבור העצום שעבר בשדה התעופה בחודש אוגוסט. לא כל מי שיצא מהשדה רצה לדבר פוליטיקה, אבל מבחינת כחול לבן, מותג חדש יחסית, החשיבות הייתה הנוכחות.

בנוסף, הם השקיעו כסף רב בנוכחות בעיר אילת. המחשבה הייתה שישראלים רבים יגיעו לשם במהלך הקיץ. "שמנו שם לא מעט כסף", אומר טופורובסקי. "אני עדיין לא בטוח שזה הוכיח את עצמו, כי תושבי העיר עצמה בחרו בליכוד בפער גדול, אם כי הליכוד היה שם על 43.3% באפריל וירד טיפה ל-42.9% בספטמבר. אבל הלכנו לאילת כי מכל הארץ הגיעו לשם ולא רק בשל האילתים. לפי הערכה שלנו כרבע מיליון איש עברו באילת באוגוסט".

היכן עוד?

"החזקנו סיירת פעילים קבועה בעמק החולה כדי לדבר עם מטיילים המגיעים לשם בקיץ, וכמובן בחופי הים, בפארק הירקון, בשדרות רוטשילד, בכל מקום שבו מסתובבים נופשים. בחודש אוגוסט הם התייצבו מחוץ להופעה של הזמר חנן בן ארי באריאל".

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה