גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אחרי תוצאות הניסוי אנחנו כבר פונים לשוק של מיליארד דולר"

יו"ר יורוג'ן פרופ' אריה בלדגרין, שמכר את קייט פארמה ביותר מ-11 מיליארד דולר, הוא אורולוג שעד היום משתתף בניתוחים שאותם יורוג'ן רוצה להחליף ● "פעם היו בשוק חברות מתמחות באורולוגיה, אך הן נרכשו ע"י חברות מכשור רפואי כלליות. אנחנו רוצים להקים חברת אורולוגיה"

חברת יורוג'ן הישראלית, המפתחת תרופות לסרטן בדרכי השתן ומנייתה נסחרת בנאסד"ק לפי שווי שוק של 682 מיליון דולר, הודיעה שלשום על תוצאות ניסוי שערכה במוצר השני בצנרת המוצרים שלה, המיועד לטיפול בסרטן שלפוחית השתן. המוצר המוביל של החברה, לטיפול בסרטן בדרכי השתן העליונות, אמור להגיע לשוק במהלך השנה הבאה.

בתגובה לפרסום תוצאות הניסוי, אתמול (ד') צנחה מניית יורוג'ן  ב-16%, והשלימה ירידה של 36% מתחילת 2019. 

יו"ר יורוג'ן הוא פרופ' אריה בלדגרין, יזם הביומד הסדרתי, שמכר את חברת קייט פארמה לחברת גיליאד ב-2017 לפי שווי של יותר מ-11 מיליארד דולר. בשיחה עם "גלובס" על רקע התוצאות שדווחו שלשום , אמר בלדגרין: "שוק של מאות מיליוני דולרים שאליו אנחנו פונים עם המוצר המוביל שלנו, יכול לצמוח למיליארד דולר כשנשיק את המוצר השני". ואולם, לפני השקת המוצר השני, יידרש עוד ניסוי משמעותי, שטיבו עדיין לא ידוע וייקבע בפגישה קרוה עם ה-FDA (רשות המזון והתרופות האמריקאית).

על פי התוצאות שפרסמה החברה, הטיפול באמצעות המוצר השני שלה הוביל להיעלמות הגידול הסרטני ב-63% מהחולים בסרטן שלפוחית השתן. המוצר נועד להחליף ניתוח שגם הוא מעלים את הגידול, אבל לרוב הגידול חוזר ונדרשים ניתוחים חוזרים בתוך שנה לערך. החברה תמשיך לעקוב אחר החולים לראות אם היא מצליחה לא רק להחליף את הפרצדורה הניתוחית, אלא גם להגדיל את הטווח בין פרוצדורות.

מהו הנתון המשמעותי לבחינת התוצאות?

האנליסטים שהשתתפו ביום המשקיעים שערכה החברה שלשום, הסבירו כי משך הזמן עד לחזרת הגידול יהיה הנתון המשמעותי לבחינת התוצאות - יותר מאשר מספר החולים המגיבים.

השבוע הודיעה יורוג'ן גם על תוצאות מלאות של הניסוי שלה במוצר המוביל. על פי התוצאות האלה, 59% מהמטופלים נהנו מהיעלמות מוחלטת של הסרטן - תוצאה שנשמרה במשך 6 חודשים אצל 89% מהחולים, ובמשך 12 חודשים אצל 84% מהחולים. הזמן הממוצע עד לתחילת חזרת הסרטן הייתה 13 חודשים.

החלופה של הטיפול היא הסרה של הכליה, ולכן תוצאות אלה נחשבות חיוביות. ואולם, מניית החברה ירדה שלשום ב-1.45% ואתמול כבר צנחה בחדות רבה יותר, אולי בתגובה לתוצאות הבטיחות במוצר, שכללו דלקות בדרכי השתן, כאבים, וכן אצל כשליש מן המטופלים נדרשה השתלה של סטנט אורולוגי.

בסיכום הרבעון השני של 2019 רשמה יורוג'ן הפסד רבעוני של כ-22.5 מיליון דולר, ללא הכנסות משמעותיות.

השלב הבא: השוואה ראש בראש מול ניתוח

מנכ"לית יורוג'ן היא ליז בארט, שלפני תפקיד זה ניהלה את תחום האונקולוגיה בחברת נוברטיס. בארט מסבירה כי "המוצר לטיפול בסרטן בדרכי השתן העליונות מחליף ניתוח להסרת כליה, ומכיוון שהצורך הזה הוא ברור ובוער, מסלול הפיתוח של המוצר היה קצר יחסית, ואפשר לנו הגעה מהירה לשוק.

"לסרטן בשלפוחית השתן יש פתרון, להרדים את המטופל ולנתח אותו שוב ושוב. הרופאים התרגלו לכך שזהו הפתרון, ואין ברירה אלא ליישמו. האפשרות לטפל באותה הבעיה באמצעות תרופה המוזרקת ללא ניתוח מלהיבה את הרופאים, אם כי היא כמובן דורשת חינוך שוק".

בשוק שבו התמריץ הכלכלי כה משמעותי במערכת הרפואית, כדאי לרופא לנטוש את הניתוחים לטובת הטיפול התרופתי?

בארט: "השלב הבא של הניסויים יהיה כנראה השוואה ראש בראש מול ניתוח. כך יקל עלינו להראות גם ל-FDA וגם לרופאים כי התוצאות יכולות להיות שוות ערך או טובות יותר בפחות סבל לחולים. אנחנו בונים את שרשרת הערך למוצר, כך שהרופאים לא יפסידו מהמעבר מניתוח למוצר התרופתי".

כיצד אתם נערכים להשקה של המוצר המוביל ומה לוחות הזמנים?

בארט: "הבקשה תוגש עוד השנה, ואנחנו מצפים לקבל את התשובה בתוך שישה חודשים. בנינו כבר את צוות המכירות, ואנחנו עובדים על נושא השיפוי. אי-אפשר עדיין לקבל קוד שיפוי עצמאי, כשהמוצר לא בשוק, אבל אנחנו בשיחות עם גורמי הביטוח בארה"ב כדי להכין את הקרקע, ועם הרופאים כדי ללמד אותם כיצד לחייב עבור פרוצדורה עם הקודים הקיימים. אנחנו מעריכים שבתוך 3-4 חודשים מההשקה יהיה לנו גם קוד שיפוי משלנו. התפתחות כזאת עוזרת במכירת המוצר לרופאים, כי אז הם בטוחים יותר שהם אכן יקבלו את השיפוי, והסכום מגיע אליהם מהר יותר".

בסקירה שפרסם בנק ההשקעות ג'פריז, הועלה חשש כי ההשקה של המוצר המוביל לדרכי השתן העליונות עלולה להיות אטית במקצת, אם האורולוגים יצטרכו תחילה לרכוש את המוצר ורק אחר כך לחייב עבורו. לכן, חשוב במיוחד שהחברה תשיג קוד משלה.

מה הלאה מבחינתכם?

פרופ' בלדגרין, במקור אורולוג, ועד היום מנתח בניתוחים שאותם מעוניינת החברה להחליף, אומר כי "פעם היו בשוק חברות מתמחות באורולוגיה, אבל הן נרכשו על ידי חברות מכשור רפואי כלליות, והמומחיות הזו במידה רבה כבר לא קיימת. אנחנו רוצים להקים חברת אורולוגיה, ומכך אפשר להבין שבעתיד נשאף גם לרכוש זכויות למוצרים נוספים, לאו דווקא בתחומי סרטן אחרים, אבל כנראה שכן בתחום האורולוגיה והגניקולוגיה.

"כשהחברה היתה דלה יותר במשאבים, היא הייתה חייבת להתמקד - ולכן מכרנו לחברת אלרגן את הזכויות לפיתוח המוצר שלנו לטיפול בשלפוחית רגיזה. זוהי אינדיקציה הרבה יותר גדולה מאלה שבהן אנו מטפלים כיום, אבל היינו חייבים להתמקד, היינו צריכים את הכסף בזמנו, לפני ההנפקה בנאסד"ק. גם כך, זה נדיר שחברה ישראלית מביאה תרופה לשוק בעצמה. אבל העסקה עם אלרגן מדגימה את העובדה שאפשר להביא באמצעות הטכנולוגיה שלנו תרופות ממגוון רחב לדרכי השתן, ולא רק תרופות אונקולוגיות". 

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב