גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"להחזיק קהל כמה שעות זה לא דבר שאפשר לזלזל בו": ירדנה ארזי ממשיכה להמציא את עצמה מחדש

אמנית האינדי הראשונה באה דווקא מאגף "המאמי הלאומי" ● "אולי זה לא נראה על פניו, אבל בשירים שלי יש אמירה פוליטית והתרסה. ב'בן אדם', למשל, אהוד מנור לקח השראה מתפילת יום כיפור; ב'עוד נגיע' יש שיח עם הבורא"

ירדנה ארזי/ צילום: איתן טל
ירדנה ארזי/ צילום: איתן טל

אם היו שואלים אתכם מי אמן האינדי הראשון בישראל, זה שהעז להתריס נגד חברות התקליטים המיתולוגיות של שנות ה-80 - "הד ארצי", הליקון" ו"NMC" והקליט תקליטים באופן עצמאי על חשבונו, בטח הייתם שולפים שמות מהרוק הפרוע של אז, או השוליים הפנקיסטיים, כי רוב אמני האינדי העולמיים הגיעו מהז'אנרים הכי רחוקים מהמיינסטרים הפופולרי.

אבל אצלנו, אמנית האינדי הראשונה באה דווקא מאגף "המאמי הלאומי": ירדנה ארזי, בוגרת להקת הנח"ל, כוכבת "שוקולד, מנטה, מסטיק", זאת שכולם אוהבים, הקדימה את זמנה ועשתה לפני 35 שנים מה שרוב האמנים עושים היום - יוצרים, מקליטים ומפיקים את המוזיקה שלהם במימון עצמי.

מי שאחראי לצעד הנועז היה בעלה של ארזי, נתן תומר, מהנדס תעבורה בהכשרתו ובעלי "N.T.E", חברה לתכנון תשתיות תחבורה וחניה מתקדמות. כשהכירו, הוא הבין שהניהול שלה זקוק לניעור רציני. הוא רתם את הניסיון הניהולי שלו והפך אותה לעסק רווחי, שרץ בהצלחה כבר עשרות שנים, עניין לא טריוויאלי בשוק שבו לאמנים אין מושג ירוק איך מנהלים ביזנס ואיך מגינים על הנכס הכי חשוב שלהם - זכויות היוצרים.

ב-82', כשארזי הייתה בת 30, אחרי הנחיית האירוויזיון, הופעל עליה לחץ לצאת סוף-סוף בקריירת סולו. למרות הקילומטראז' והרזומה המפואר, היא הרגישה חוסר בשלות לעמוד לבד על הבמה, אחרי שנים שבהן הייתה חלק מהרכב עם אנשים שהלכו איתה מהלהקה הצבאית.

"באותה תקופה, ההתנהלות העסקית לא עניינה אותי בכלל, והאמת, עד עצם היום הזה היא לא בראש מעייניי", היא אומרת כשאנחנו נפגשות בשישי בבוקר בבית קפה ליד כיכר המדינה, לא רחוק מהבית שלה. לפני כן היא שלחה לי הודעה שהיא יושבת בפנים עם החולצה הכחולה, כאילו לא הייתי מזהה אותה ממרחק של קילומטרים, כמו שאר האנשים מסביב, שלא הפסיקו לנעוץ מבטים בה ובכלב האסופי שלה, שמוליק.

"כמנהל שמעסיק הרבה עובדים, מה שקרה איתי נראה לנתן מגוחך. הוא ראה את הפוטנציאל העסקי הלא ממומש שלי, וכשדיברנו על הופעה חדשה, הבנו שצריך רפרטואר, זאת אומרת, שצריך להוציא אלבום. נכנסנו למו"מ עם חברת תקליטים והבנו שאנחנו צריכים לעמוד בתכתיבים וברוח הדברים שלהם, ומכיוון שהחופש האמנותי היה חשוב לי, והעסקי לנתן, רצינו הפקה גדולה - לבחור את מי לשכור, איפה להקליט וכמה, ונתן רצה לשמור לנו על הזכויות.

"זה היה מאוד חלוצי אז, וכל הקרדיט לנתן. מאז, אנחנו הבעלים של כל החומרים, כל ערוצי ההקלטה. אם בא לי לעשות רמיקס לשיר ישן - אין בעיה, הכול שלי. לתקליט הראשון שהפקנו לא היה שם, רק 'ירדנה ארזי'. השקענו בו ים כסף והד ארצי שיווקו והפיצו".

יחסית לאלבומים שבאו אחריו, הוא לא היה הצלחה מסחררת. נבהלתם? היו לכם חרטות על המהלך?

"ממש לא. עשיתי אז את הקדם אירוויזיון עם 'מוזיקה נשארת' שהיה הצלחה מסחררת, אז זה נתן לנו ביטחון בעצמנו ובאהבת הקהל, ואז, בתקליט השני, נכנס גברי מזור".

זה היה בשלהי מלחמת לבנון, מצב הרוח הלאומי היה שפוף, חיילים נהרגו, וארזי, שיצאה להופיע מעבר לגבול, הוציאה את השיר "הביתה", שנכלל באלבום השני שלה, "מה נשמע", שהופק באקט עסקי מעורר התפעלות. תומר ומזור חתמו על עסקה עם שופרסל, שקנתה מראש כמות גדולה של תקליטים לחלוקה ללקוחות תמורת סכום נכבד, ובעזרת הכסף שקיבלו, מימנו את הפקת האלבום.

"נתן מאוד אוהב מוזיקה, חי את התחום והפך אותי למחלקה בחברה שלו, כשגברי בתפקיד היועץ האמנותי. כשנגבו במלחמה כל-כך הרבה קורבנות, לא יכולתי להתעלם מזה והייתי חייבת להגיד משהו. יש הרבה שירים במהלך הקריירה שאמרתי להם לא, ל'הביתה' לא יכולתי לסרב".

ארזי עובדת מהמצפון ומהלב. היא מודעת לערך עצמה, הרגליים לגמרי על הקרקע, בלי גרם של אוויר נפוח. היא מגדירה את עצמה אמנית מבצעת, וזהו. אין לה עניין לכתוב ואין לה שאיפות לכבוש את העולם. בקיצור, סוס עבודה נאמן עם משמעת עצמית עד היום.

עכשיו היא יוצאת עם מופע חדש, אחרי ההצלחה הפנומנלית שלה בסיבוב ההופעות עם הגבעטרון. אין לו שם מפוצץ, סתם "ירדנה ארזי", עם שירים חדשים ופרשנויות מעניינות לשירים ישנים שעשה המעבד אורי זך, שאיתו היא עובדת כבר עשור, והנגנים שמלווים אותה שנים. רק את חברת ההפקה החליפה בלית ברירה.

"אני מארחת אמנים ונהנית מכל רגע. בשוני אירחתי את גלי עטרי ולהקת A-WA, בפסטיבל אושפיזין באשדוד אשיר עם אילנית, בפסטיבל בראשל"צ אופיע עם ליאור נרקיס, ואחר כך אצא לסיבוב חורף בכל הזאפות. להיות זמר מבצע זה כמו להיות שחקן שמשחק במחזה שמישהו אחר כתב. לעמוד על הבמה ולהחזיק קהל במשך כמה שעות, זה לא דבר שאפשר לזלזל בו".

אי אפשר לזלזל בארזי, שהשכילה להמציא את עצמה מחדש ולתחזק את הקריירה היטב במשך כל-כך הרבה שנים. היא הוציאה תקליט צועני, אחר כך תקליט עם מוזיקה ערבית ואלבום שכתב לה יהודה פוליקר. "אולי זה לא נראה על פניו, אבל בשירים שלי יש אמירה פוליטית והתרסה. ב'בן אדם', למשל, אהוד מנור לקח השראה מתפילת יום כיפור; ב'עוד נגיע' יש שיח עם הבורא".

את אדם מאמין?

"בדרכי. אני לא דתית".

לא הצטרפת לגל אלבומי הפיוטים שלקחו בו חלק ברי סחרוף, אתי אנקרי, אהוד בנאי ומיכה שטרית.

"לפני שנתיים הוצאתי את 'האר עליי', מעין פיוט של רחל שפירא ואת 'יונת העצב' שלה. כבר עשר שנים אני לא מקליטה אלבומים, אלא סינגלים. אני יושבת על הגדר, מסתכלת על השוק מבחוץ ולא ממש מבינה איך הוא עובד, זאת הסיבה שאני מתמקדת בהופעות".

את אמרת, בשביל הופעות צריך רפרטואר.

"אז אני מוציאה סינגלים. בגלל ריבוי הערוצים היום, אנחנו מאבדים פוקוס. אני רואה אמנים שמוציאים שירים חדשים שטובעים בתוך הרחש-בחש הזה. אני בכלל לא יודעת אם צעירים מקשיבים היום בכלל לרדיו".

הם מעדיפים ספוטיפיי.

"אז אני לא במשחק הזה כרגע. אני בהופעות. יש לי ארגז כלים פנטסטי שמילאתי בעזרת אנשים כמו צדי צרפתי, אלדד שרים, אבי קורן ומיטב הבמאים, הכותבים והמוזיקאים בארץ. אני עושה המון חזרות ועדיין מרגישה כאילו אני יוצאת לקרב. כל הופעה היא אודישן, את חייבת להמציא את עצמך מחדש, להיות מרוכזת. זחיחות היא האויב הכי גדול וצריך מזל".

והיה לך לא מעט מזל במהלך הדרך.

"העובדה שהתגלגלתי ללהקת הנח"ל היא המזל הכי גדול, כי יכולתי לגמור את הקריירה המפוארת בלהקת בית רוטשילד בחיפה. מכאן, זה כבר היה תלוי בי, להשקיע בפיתוח קול, להתייחס ברצינות למקצוע. כל מי ששירת בלהקה צבאית, עשה חמש הופעות ביום וסחב ציוד, מעריך אותו".

אחרי כל־כך הרבה שנים, יש שחיקה.

"לא, כי אני מגשימה לעצמי חלומות וזה היתרון של מי שלא נשען על היצירה של עצמו. רוב היוצרים מגיעים לשיא כשהם צעירים, ואחר כך הם ורסיה שחוזרת על עצמה. אני הופעתי עם הגבעטרון שהערצתי, עם מקהלת הצבא האדום שלא האמנתי שאני איתם על אותה במה, ועכשיו אני מקליטה שני שירים של עילי בוטנר לסרט טבע".

אבל את כבר לא מופיעה 40 פעמים בחודש, כמו פעם.

"רק פעם-פעמיים בשבוע בממוצע, שזה לא מעט. אני נותנת כל-כך הרבה בהופעה, שזה מספיק לי".

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר