גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזם הבלוקצ'יין שחולל סקנדל: "תמיד יהיה מטבע דומיננטי וזה לא יהיה בהכרח ביטקוין"

פלטפורמת הבלוקצ'יין Tezos נקלעה למאבק שליטה הרסני, שהקפיא את פעילותה לכמעט שנה, לאחר שגייסה 232 מיליון דולר בהנפקת מטבע דיגיטלי ● המייסד ארתור ברייטמן מספר ל"גלובס" מדוע הוא ממשיך להאמין בפרויקט וגם בקהילה שהתפתחה סביבו, בין השאר, גם בישראל

ארתור ברייטמן, מייסד Tezos / צילום: שלומי יוסף, גלובס
ארתור ברייטמן, מייסד Tezos / צילום: שלומי יוסף, גלובס

חברת Tezos היא אחת השחקניות המפורסמות בעולם הבלוקצ'יין, אבל לצערם של מייסדיה, בני הזוג קתלין וארתור ברייטמן, היא ידועה כיום בעיקר לשמצה. טזוס, שהנפקת מטבע הקריפטו שלה ב-2017 הייתה אחד מגיוסי ההון הגדולים בשוק המטבעות הדיגיטליים, זכורה כיום בעיקר בגלל מאבק שליטה ממושך וכואב במיוחד שאליו נקלעה בעקבות אותו גיוס. "הסקנדל הגדול של עולם הקריפטו", הכתיר מגזין Wired את הפרשה בכתבת שער נרחבת שהתפרסמה בשנה שעברה.

הסיפור של טזוס התחיל ב-2015, אז התחילו בני הזוג ברייטמן להוביל את פיתוח פלטפורמת הבלוקצ'יין של טזוס באמצעות חברה שהקימו בארה"ב, Dynamic Ledger Solutions. קתלין ברייטמן שימשה מנכ"לית טזוס, ובעלה ארתור היה מנהל הטכנולוגיה הראשי של הפרויקט. בהמשך הקימו הברייטמנים בשווייץ קרן, שנרשמה כמלכ"ר (מוסד ללא כוונת רווח), והפקידו בידיה את האחריות לגיוס ההון לפלטפורמה.

ב-ICO, שנערך ביולי 2017, הנפיקה קרן טזוס למשקיעים את המטבע הדיגיטלי שלה (שסימולו XTZ ) בסכום כולל של 232 מיליון דולר - אחת מהנפקות הקריפטו הגדולות באותה שנה. בדומה לגיוסי ICO במיזמי בלוקצ'יין גדולים כמו א'תריום, הקרן נועדה להבטיח שבמטבע הדיגיטלי המונפק לא תהיה שליטה לאף יחיד או קבוצה.

ואולם, זמן קצר לאחר שהוקמה הקרן, העניינים התחילו להסתבך. בין הנהלת הקרן לזוג המייסדים התגלע סכסוך חריף, לאחר שנשיא הקרן, יוהאן ג'יוורס, טען כי בני הזוג ברייטמן ניסו להשתלט על הקרן. המאבק הזה הוביל להקפאתו של פרויקט טזוס, בזמן שמאות מיליוני הדולרים שגויסו נותרו נעולים בחשבון הקרן. בינתיים, עשרות אלפי המשקיעים בפרויקט לא יכלו לקבל את המטבעות שרכשו ב-ICO. בין המשקיעים המובילים בטזוס היו כמה שמות ידועים, כמו האחים טיילר וקמרון וינקלווס וחברת ההשקעות שלהם Winklevoss Capital Management. על רקע האכזבה מההשקעה, כמה מהמשקיעים תבעו את בני הזוג שהובילו את הפרויקט ואת החברה שלהם, ורבות מהתביעות האלה עוד תלויות ועומדות בבתי משפט.

שווי המטבע צנח ביותר מ-90% מהשיא

קרב השליטה בטזוס, שנמשך קרוב לשנה, הסתיים רק לאחר שג'יוורס, נשיא הקרן השוויצרית של טזוס, פרש מתפקידו, ואת מקומו תפס המשקיע האמריקאי ריאן ג'ספרסון. השקת הבלוקצ'יין של טזוס, שהיתה אמורה להתבצע בסוף 2017, נדחתה במשך חודשים ארוכים, בזמן שפרויקטי בלוקצ'יין מתחרים המשיכו להתקדם. עד להשקת הבלוקצ'יין, הקהילה שנוצרה סביב הפרויקט, שמנתה בשיאה 30 אלף איש, הצטמקה משמעותית.

במקביל צנח שווי המטבע של טזוס, ממחיר של 10 דולרים ליחידה בדצמבר 2017 לכ-5 דולרים בלבד עם השקת הבלוקצ'יין ביוני 2018. כיום נסחר המטבע של טזוס במחיר של פחות מדולר ליחידה - נמוך ביותר מ-90% ממחיר השיא שלו בסוף 2017. אין ספק כי הסיפור של טזוס, בד בבד עם התנפצות הבועה בשוק הקריפטו בשנה שעברה, לימד את המשקיעים והיזמים בתחום הבלוקצ'יין שיעור כואב.

בשיחה שקיים עם "גלובס" בשבוע שעבר, במהלך ביקורו בישראל, לא שש ברייטמן לדבר על קרב השליטה בקרן טזוס ועל התביעות שהוגשו נגדו, נגד אשתו ונגד החברה המשותפת שלהם. "אם תסתכל על הכתבה עלינו במגזין Wired, קתלין ואני נראים בתמונה כמו קורבנות רצח. עברנו תקופה מלחיצה ביותר וקשה מאוד", אמר ארתור ברייטמן, שאותו פגשנו לפני כנס שארגנה הקהילה הישראלית של טזוס, בראשותם של אלי טרגמן ואילון מורלי, במסגרת שבוע הבלוקצ'יין בתל אביב. ברייטמן השתתף גם בכנס שערך סטארט-אפ הבלוקצ'יין הישראלי StarkWare, שהוא עצמו נמנה עם המשקיעים בו.

"אחד הדברים שעזר לי לעבור את התקופה הקשה, היה לראות את המפתחים הרבים שממשיכים לעבוד על הפרויקט", אמר ברייטמן. "לאנשים שמחוץ לפרויקט ושקראו את הכתבות על טזוס, היה נדמה שהכל מתפרק. אבל המפתחים הבינו שזה פרויקט טוב, והתעלמו מכל הדרמה שמסביבו".

 יש בך חרטה על הדרך שניהלתם את הפרויקט ועל גיוס ה-ICO?

"אני ודאי מתחרט על כך שמינינו את יוהאן ג'יוורס לנשיא הקרן שלנו. הוא התגלה כאדם בלתי אמין".

בקהילת הביטקוין קוראים למטבעות כמו של טזוס "שיטקוין". איזה סיבה יש לקהילת הבלוקצ'יין לתת כיום אמון בטזוס?

"כשאנשים שאוהבים את הביטקוין משתמשים במונח 'שיטקוין', חלקם הקטן מתכוונים לכל מטבע שהוא לא ביטקוין. אני חושב שרובם מתכוונים למטבעות שהטכנולוגיה שלהם לא מאוד מקורית, ואין בהם כל חדשנות. אלה במקרים רבים מטבעות של Pump and Dump (מטבעות שבהם המשקיעים יוצרים ביקוש גבוה וגורמים להתנפחות המחיר, ואז נפטרים מהחזקותיהם ברווח גדול; ר"ק).

"באופן אישי, בכל הנוגע לביטקוין אני מקסימליסט. אני לא מאמין שבעתיד יישארו הרבה מטבעות קריפטו חוץ מביטקוין. אולי לא יישאר רק מטבע אחד, אבל אני חושב שתמיד יהיה מטבע אחד דומיננטי במיוחד. יש סיכוי טוב שזה יהיה ביטקוין, אבל זה לא בהכרח יהיה דווקא ביטקוין. בעניין הזה אני רואה הרבה שאננות של אנשים, ואני חושב שזה מסוכן".

"התחלנו את הפרויקט כתחביב"

ברייטמן בן ה-37, שנולד וגדל בצרפת, הגיע לניו יורק ב-2005 כדי ללמוד מתמטיקה באוניברסיטת NYU, ולאחר מכן עבד בבתי ההשקעות גולדמן זאקס ומורגן סטנלי כאנליסט. ב-2010 הכיר את קתלין מק'קאפרי, הצעירה ממנו בשמונה  שנים, וכעבור כמה שנים הם התחתנו בצרפת. ב-2015 הקימו בני הזוג את חברת Dynamic Ledger Solutions, הרשומה במדינת דלאוור שבארה"ב, שבה פיתחו את הקוד לפלטפורמת הבלוקצ'יין טזוס. כיום השניים גרים ועובדים בלונדון.

"התחלנו את פרויקט טזוס כתחביב", סיפר ברייטמן. "היה לי קצת כסף שעשיתי מביטקוין, וחשבתי לעשות ניסוי ברעיון שעניין אותי - לבנות תשתית בלוקצ'יין, שבה הממשל המבוזר ניתן לאימות ציבורי על ידי קהילת המשתמשים ברשת. תשתית כזאת מאפשרת לך לשמור על כמה מהנורמות שקיימות בביטקוין, ויחד עם זאת, היא גם נותנת לך גמישות להתקדם. אז תחילת העבודה על הפרויקט הייתה דרך רצינית לבחון את הרעיון".

בניגוד לביטקוין, המטבע הדיגיטלי שבו יושם לראשונה הקונספט הטכנולוגי של בלוקצ'יין, ובניגוד לרשתות מטבע אחרות כמו את'ריום, שבאו בעקבות הביטקוין והתבססו על פרוטוקול של הוכחת עבודה (Proof of work), הבלוקצ'יין של טזוס היה אחד הראשונים שהתבססו על פרוטוקול הוכחת החזקה (Proof of stake). במנגנון הוכחת עבודה, רשת המטבע מתבססת על כרייה שדורשת כוח מחשוב רב, ובכך מונעת את זיוף המידע שנרשם בבלוקצ'יין. בתוך כך, כריית הביטקוין יוצרת מטבעות חדשים. לעומת זאת, במנגנון הוכחת החזקה כמו של טזוס, כל בלוק בשרשרת מאושר רק על ידי מי שמוכיח כי יש בידיו החזקה גדולה של מטבעות, והדבר אפשרי רק כשכל המטבעות נכרו מראש.

מה התוכניות שלך לשנה הקרובה?

"אני עובד כיום על פרויקט של יצירת stablecoin (מטבע דיגיטלי "יציב", הצמוד למטבע ריבוני; ר"ק) עם למידה אלגוריתמית, שמבוסס על הבלוקצ'יין של טזוס", אמר ברייטמן. "כתבתי לא מעט הצעות לשיפור הטכנולוגיה של טזוס, ואני מקווה שלפחות כמה מהן ייצאו לפועל בקרוב. יש כיום הרבה מפתחים טובים שעובדים על פיתוח הליבה של טזוס, ויש כמה צוותים בעולם שקיבלו מענקים מקרן טזוס ותורמים לפיתוח הזה. אני מקווה שגם הקהילה הישראלית של טזוס, שהוקמה באחרונה, תתרום לפיתוח האקו-סיסטם (הסביבה העסקית) שלנו". 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

קישוא בלדי / צילום: אסף קרלה

הביסטרו הכשר הטוב ביותר שפועל היום מצדיק את הפקקים של שער הגיא

מי שהתגעגע ליד של רפי כהן מ"רפאל" המיתולוגית ישמח לגלות את נורה שבקריית ענבים, שם הוא שף–מלווה שמחולל בה קסמים

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

היזם שגילה: לא כל חברת בנייה יכולה להנפיק אג"ח

אחרי שזכתה לביקושים נמוכים מהצפוי, חברת הנדל"ן אמיד יזמות של איש העסקים דוד אזולאי, השהתה את גיוס החוב אותו תיכננה לבצע בבורסה ● הגיוס בהיקף של 94 מיליון שקל, נועד להחזר הלוואה יקרה שנטלה מחברת האשראי החוץ בנקאי מניף

בוול סטריט המניות הקטנות הפכו למובילות של השוק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"ההתמקדות בת"א 125 היא החמצה": האם המניות הקטנות בדרך להוביל את הבורסה?

מדד ראסל 2000, הכולל את מניות השורה השנייה בארה"ב, רושם את פתיחת השנה הטובה ביותר שלו מאז 2021, ובשוק מאמינים שהראלי יימשך ● האם גם בת"א המניות הקטנות יתפסו את קדמת הבמה? "מי שאופטימי על ישראל זה מדד טוב להיחשף אליו"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

בנקים לא יוכלו להנפיק כרטיסי אשראי? שמחון נגד משרד האוצר

בעוד חוק ההסדרים מנסה להפוך את חברות כרטיסי האשראי ל"בנקים קטנים" - מאחורי הקלעים מתחולל מאבק ● במועצה הלאומית לכלכלה דורשים לאסור על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים ומזהירים מ"סירוס" התחרות, אך באוצר טוענים: "המהלך יפגע בתנאי האשראי של הציבור"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

חזית המדע / צילום: Shutterstock

אמבטיות קרח ודבק לפנים: מה מחקרים אומרים על הטרנדים החמים בבריאות?

האלגוריתמים ברשתות רוצים את מה שהכי מלהיב, קיצוני ומבטיח לשנות את החיים, אבל מה הפער בין ההבטחה למציאות? ● בדקנו אם יש אמת מחקרית מאחורי ארבעה טרנדים פופולריים

דאטה סנטר / אילוסטרציה: Reuters, Noah Berger

מי שלא מבין את תשתיות המחר, מממן את האתמול

הכלכלה המודרנית כבר לא נמדדת בנפח המבנים אלא ביכולת להזרים ולעבד דאטה בזמן אמת ● דאטה סנטרים, ענן וסיבים אופטיים אינם שכבת תמיכה של הכלכלה, הם הכלכלה עצמה - והתובנה הזו מחלחלת כיום אל ליבת המערכת הבנקאית ● הטור מתפרסם לקראת כנס תשתיות לעתיד של גלובס, שייערך ביום רביעי הבא

מעבר רפיח על גבול מצרים / צילום: ap, Sam Mednick

מעבר רפיח ייפתח: המועד הצפוי, והוויתור הישראלי

גורם ביטחוני: "ערים לשמועות סביב איראן, אין שינוי בהנחיות" ● נשיא טורקיה שוחח בטלפון עם נשיא איראן על "ההתפתחויות האחרונות באיראן" ● מת מפצעיו עשהאל באבד, לוחם המילואים שנפצע קשה בהיתקלות בשבוע הראשון להפסקת האש ● הגברת התקיפות של ישראל - והחשש בלבנון: "שלב חדש של הסלמה באזור שמצפון לליטאני" ● נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר שייפגש עם ג'ארד קושנר וסטיב וויטקוף, שליחיו של נשיא ארה"ב ● דיווחים שוטפים

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

קריאת תיגר על האו"ם: מה עומד מאחורי יוזמת מועצת השלום של טראמפ?

נשיא ארה"ב הגיע השנה לדאבוס כדי להכריז על עצמו, פעם נוספת, כמעצב-העל של הסדר העולמי החדש, ולעגן זאת במסגרת מוסד חדש שייסד - "מועצת השלום" ● אילו מדינות יצטרפו למועצת השלום, כיצד היא תפעל, והאם מדובר בניסיון אמיתי לייצר מנגנון חדש לפתרון סכסוכים - או בעוד מהלך של טראמפ לעקוף את המוסדות הקיימים?

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: ap, Anjum Naveed

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

שלום מיכאלשווילי בקמפיין פריגת / צילום: צילום מסך יוטיוב

לפי הפריגתולוגיה, שלום מיכאלשווילי מככב בפרסומת האהובה ביותר השבוע

הפרסומת הזכורה ביותר של השבוע שייכת לבנק הפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● שתי המתחרות HOT ו–yes עלו בקמפיינים חדשים לקידום השירות של HBO MAX, אחת הצליחה יותר בזכירות והשנייה באהדה

הראל ויזל / צילום: כדיה לוי

מה הסיכוי: איכשהו דווקא "הבנים של" הם תמיד הכי מתאימים

בחברות ציבוריות ממשיכים לתת תפקידים ל"ילדים של" ● באוצר קפצו למסקנות ● ומה שווה לבדוק בפירוט האשראי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עוקפת את הצפי בשוק, אבל התחזית שוב מאכזבת

מובילאיי פרסמה את דוחותיה הכספיים, מהם עולה כי חברת האוטוטק הישראלית מסכמת שנה עם צמיחה של 14.5% בהכנסות ● התחזית של החברה ל-2026 נמוכה ממה שציפו בשוק, ומניית החברה ירדה בוול סטריט

מימין: עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד; ועזרא כהן, המייסד / צילום: זוהר שטרית

7 מיליון שקל לעובדים, לבעלים ולבת של היו"ר: חגיגת האופציות במחלבות גד

מחלבות גד תנפיק אופציות לכ-40 עובדים בשווי כולל של כ-8 מיליון שקל, אשר יבשילו על פני 4 שנים ● בראש המקבלים - המנכ"ל עמיר אהרון, בעל השליטה עזרא כהן ובתו המשמשת כמנהלת חדשנות ואסטרטגיה בחברה