גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזם הבלוקצ'יין שחולל סקנדל: "תמיד יהיה מטבע דומיננטי וזה לא יהיה בהכרח ביטקוין"

פלטפורמת הבלוקצ'יין Tezos נקלעה למאבק שליטה הרסני, שהקפיא את פעילותה לכמעט שנה, לאחר שגייסה 232 מיליון דולר בהנפקת מטבע דיגיטלי ● המייסד ארתור ברייטמן מספר ל"גלובס" מדוע הוא ממשיך להאמין בפרויקט וגם בקהילה שהתפתחה סביבו, בין השאר, גם בישראל

ארתור ברייטמן, מייסד Tezos / צילום: שלומי יוסף, גלובס
ארתור ברייטמן, מייסד Tezos / צילום: שלומי יוסף, גלובס

חברת Tezos היא אחת השחקניות המפורסמות בעולם הבלוקצ'יין, אבל לצערם של מייסדיה, בני הזוג קתלין וארתור ברייטמן, היא ידועה כיום בעיקר לשמצה. טזוס, שהנפקת מטבע הקריפטו שלה ב-2017 הייתה אחד מגיוסי ההון הגדולים בשוק המטבעות הדיגיטליים, זכורה כיום בעיקר בגלל מאבק שליטה ממושך וכואב במיוחד שאליו נקלעה בעקבות אותו גיוס. "הסקנדל הגדול של עולם הקריפטו", הכתיר מגזין Wired את הפרשה בכתבת שער נרחבת שהתפרסמה בשנה שעברה.

הסיפור של טזוס התחיל ב-2015, אז התחילו בני הזוג ברייטמן להוביל את פיתוח פלטפורמת הבלוקצ'יין של טזוס באמצעות חברה שהקימו בארה"ב, Dynamic Ledger Solutions. קתלין ברייטמן שימשה מנכ"לית טזוס, ובעלה ארתור היה מנהל הטכנולוגיה הראשי של הפרויקט. בהמשך הקימו הברייטמנים בשווייץ קרן, שנרשמה כמלכ"ר (מוסד ללא כוונת רווח), והפקידו בידיה את האחריות לגיוס ההון לפלטפורמה.

ב-ICO, שנערך ביולי 2017, הנפיקה קרן טזוס למשקיעים את המטבע הדיגיטלי שלה (שסימולו XTZ ) בסכום כולל של 232 מיליון דולר - אחת מהנפקות הקריפטו הגדולות באותה שנה. בדומה לגיוסי ICO במיזמי בלוקצ'יין גדולים כמו א'תריום, הקרן נועדה להבטיח שבמטבע הדיגיטלי המונפק לא תהיה שליטה לאף יחיד או קבוצה.

ואולם, זמן קצר לאחר שהוקמה הקרן, העניינים התחילו להסתבך. בין הנהלת הקרן לזוג המייסדים התגלע סכסוך חריף, לאחר שנשיא הקרן, יוהאן ג'יוורס, טען כי בני הזוג ברייטמן ניסו להשתלט על הקרן. המאבק הזה הוביל להקפאתו של פרויקט טזוס, בזמן שמאות מיליוני הדולרים שגויסו נותרו נעולים בחשבון הקרן. בינתיים, עשרות אלפי המשקיעים בפרויקט לא יכלו לקבל את המטבעות שרכשו ב-ICO. בין המשקיעים המובילים בטזוס היו כמה שמות ידועים, כמו האחים טיילר וקמרון וינקלווס וחברת ההשקעות שלהם Winklevoss Capital Management. על רקע האכזבה מההשקעה, כמה מהמשקיעים תבעו את בני הזוג שהובילו את הפרויקט ואת החברה שלהם, ורבות מהתביעות האלה עוד תלויות ועומדות בבתי משפט.

שווי המטבע צנח ביותר מ-90% מהשיא

קרב השליטה בטזוס, שנמשך קרוב לשנה, הסתיים רק לאחר שג'יוורס, נשיא הקרן השוויצרית של טזוס, פרש מתפקידו, ואת מקומו תפס המשקיע האמריקאי ריאן ג'ספרסון. השקת הבלוקצ'יין של טזוס, שהיתה אמורה להתבצע בסוף 2017, נדחתה במשך חודשים ארוכים, בזמן שפרויקטי בלוקצ'יין מתחרים המשיכו להתקדם. עד להשקת הבלוקצ'יין, הקהילה שנוצרה סביב הפרויקט, שמנתה בשיאה 30 אלף איש, הצטמקה משמעותית.

במקביל צנח שווי המטבע של טזוס, ממחיר של 10 דולרים ליחידה בדצמבר 2017 לכ-5 דולרים בלבד עם השקת הבלוקצ'יין ביוני 2018. כיום נסחר המטבע של טזוס במחיר של פחות מדולר ליחידה - נמוך ביותר מ-90% ממחיר השיא שלו בסוף 2017. אין ספק כי הסיפור של טזוס, בד בבד עם התנפצות הבועה בשוק הקריפטו בשנה שעברה, לימד את המשקיעים והיזמים בתחום הבלוקצ'יין שיעור כואב.

בשיחה שקיים עם "גלובס" בשבוע שעבר, במהלך ביקורו בישראל, לא שש ברייטמן לדבר על קרב השליטה בקרן טזוס ועל התביעות שהוגשו נגדו, נגד אשתו ונגד החברה המשותפת שלהם. "אם תסתכל על הכתבה עלינו במגזין Wired, קתלין ואני נראים בתמונה כמו קורבנות רצח. עברנו תקופה מלחיצה ביותר וקשה מאוד", אמר ארתור ברייטמן, שאותו פגשנו לפני כנס שארגנה הקהילה הישראלית של טזוס, בראשותם של אלי טרגמן ואילון מורלי, במסגרת שבוע הבלוקצ'יין בתל אביב. ברייטמן השתתף גם בכנס שערך סטארט-אפ הבלוקצ'יין הישראלי StarkWare, שהוא עצמו נמנה עם המשקיעים בו.

"אחד הדברים שעזר לי לעבור את התקופה הקשה, היה לראות את המפתחים הרבים שממשיכים לעבוד על הפרויקט", אמר ברייטמן. "לאנשים שמחוץ לפרויקט ושקראו את הכתבות על טזוס, היה נדמה שהכל מתפרק. אבל המפתחים הבינו שזה פרויקט טוב, והתעלמו מכל הדרמה שמסביבו".

 יש בך חרטה על הדרך שניהלתם את הפרויקט ועל גיוס ה-ICO?

"אני ודאי מתחרט על כך שמינינו את יוהאן ג'יוורס לנשיא הקרן שלנו. הוא התגלה כאדם בלתי אמין".

בקהילת הביטקוין קוראים למטבעות כמו של טזוס "שיטקוין". איזה סיבה יש לקהילת הבלוקצ'יין לתת כיום אמון בטזוס?

"כשאנשים שאוהבים את הביטקוין משתמשים במונח 'שיטקוין', חלקם הקטן מתכוונים לכל מטבע שהוא לא ביטקוין. אני חושב שרובם מתכוונים למטבעות שהטכנולוגיה שלהם לא מאוד מקורית, ואין בהם כל חדשנות. אלה במקרים רבים מטבעות של Pump and Dump (מטבעות שבהם המשקיעים יוצרים ביקוש גבוה וגורמים להתנפחות המחיר, ואז נפטרים מהחזקותיהם ברווח גדול; ר"ק).

"באופן אישי, בכל הנוגע לביטקוין אני מקסימליסט. אני לא מאמין שבעתיד יישארו הרבה מטבעות קריפטו חוץ מביטקוין. אולי לא יישאר רק מטבע אחד, אבל אני חושב שתמיד יהיה מטבע אחד דומיננטי במיוחד. יש סיכוי טוב שזה יהיה ביטקוין, אבל זה לא בהכרח יהיה דווקא ביטקוין. בעניין הזה אני רואה הרבה שאננות של אנשים, ואני חושב שזה מסוכן".

"התחלנו את הפרויקט כתחביב"

ברייטמן בן ה-37, שנולד וגדל בצרפת, הגיע לניו יורק ב-2005 כדי ללמוד מתמטיקה באוניברסיטת NYU, ולאחר מכן עבד בבתי ההשקעות גולדמן זאקס ומורגן סטנלי כאנליסט. ב-2010 הכיר את קתלין מק'קאפרי, הצעירה ממנו בשמונה  שנים, וכעבור כמה שנים הם התחתנו בצרפת. ב-2015 הקימו בני הזוג את חברת Dynamic Ledger Solutions, הרשומה במדינת דלאוור שבארה"ב, שבה פיתחו את הקוד לפלטפורמת הבלוקצ'יין טזוס. כיום השניים גרים ועובדים בלונדון.

"התחלנו את פרויקט טזוס כתחביב", סיפר ברייטמן. "היה לי קצת כסף שעשיתי מביטקוין, וחשבתי לעשות ניסוי ברעיון שעניין אותי - לבנות תשתית בלוקצ'יין, שבה הממשל המבוזר ניתן לאימות ציבורי על ידי קהילת המשתמשים ברשת. תשתית כזאת מאפשרת לך לשמור על כמה מהנורמות שקיימות בביטקוין, ויחד עם זאת, היא גם נותנת לך גמישות להתקדם. אז תחילת העבודה על הפרויקט הייתה דרך רצינית לבחון את הרעיון".

בניגוד לביטקוין, המטבע הדיגיטלי שבו יושם לראשונה הקונספט הטכנולוגי של בלוקצ'יין, ובניגוד לרשתות מטבע אחרות כמו את'ריום, שבאו בעקבות הביטקוין והתבססו על פרוטוקול של הוכחת עבודה (Proof of work), הבלוקצ'יין של טזוס היה אחד הראשונים שהתבססו על פרוטוקול הוכחת החזקה (Proof of stake). במנגנון הוכחת עבודה, רשת המטבע מתבססת על כרייה שדורשת כוח מחשוב רב, ובכך מונעת את זיוף המידע שנרשם בבלוקצ'יין. בתוך כך, כריית הביטקוין יוצרת מטבעות חדשים. לעומת זאת, במנגנון הוכחת החזקה כמו של טזוס, כל בלוק בשרשרת מאושר רק על ידי מי שמוכיח כי יש בידיו החזקה גדולה של מטבעות, והדבר אפשרי רק כשכל המטבעות נכרו מראש.

מה התוכניות שלך לשנה הקרובה?

"אני עובד כיום על פרויקט של יצירת stablecoin (מטבע דיגיטלי "יציב", הצמוד למטבע ריבוני; ר"ק) עם למידה אלגוריתמית, שמבוסס על הבלוקצ'יין של טזוס", אמר ברייטמן. "כתבתי לא מעט הצעות לשיפור הטכנולוגיה של טזוס, ואני מקווה שלפחות כמה מהן ייצאו לפועל בקרוב. יש כיום הרבה מפתחים טובים שעובדים על פיתוח הליבה של טזוס, ויש כמה צוותים בעולם שקיבלו מענקים מקרן טזוס ותורמים לפיתוח הזה. אני מקווה שגם הקהילה הישראלית של טזוס, שהוקמה באחרונה, תתרום לפיתוח האקו-סיסטם (הסביבה העסקית) שלנו". 

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

בהנחיית ראש הממשלה, בנימין נתניהו, המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● כזכור, השרה מירי רגב הנחתה את גורמי המקצוע במשרדה שלא לקיים דיונים ולא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לרה"מ

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים