גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סדקים בפרויקט המטבע של פייסבוק? ויזה ומאסטרקארד שוקלות לעזבו

לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", החברות עשויות לפרוש מהשותפות בפרויקט ליברה בעקבות תגובות חמורות של בכירים בממשלות אירופה וארה"ב נגד המיזם ● עוד עולה מהדיווח כי משרד האוצר האמריקאי גם פנה לחברות בעניין

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: רויטרס Leah Millis
מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: רויטרס Leah Millis

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, עורר סערה גדולה ביוני האחרון, לא בשל שערוריית פרטיות נוספת, אלא דווקא לאחר שהכריז על השקת מטבע דיגיטלי חדש. עם ההכרזה התפרסם כי רשימת הארגונים התומכים בליברה כוללת חברות תשלומים ותיקות ומבוססות כמו ויזה, מאסטרקארד ופייפאל - מה שנתן למטבע של פייסבוק משנה תוקף. אלא שכעת, ויזה, מאסטרקארד ושותפים פיננסיים אחרים של ליברה שוקלים בשנית את מעורבותם בפרויקט, באופן שעשוי לגרום לעיכובים בהתקדמותו, כך לפי דיווח של "וול סטריט ג'ורנל".

לפי ה"ג'ורנל", הסיבה להססנות של השותפות היא תגובות חמורות של בכירים בממשלות אירופה וארה"ב נגד פרויקט המטבע של פייסבוק. כך גם עלה מדיווח של "פייננשל טיימס" הבריטי מאוגוסט האחרון. נוסף על כך, דווח כי בכירים בכמה מהחברות המגבות את ליברה מסרבים לבקשות פייסבוק להביע תמיכה פומבית בפרויקט. גם ההקלטות מישיבות פנימיות בחברת פייסבוק, שהודלפו והתפרסמו אמש (ג') במגזין "The Verge", חושפות כי לוח הזמנים המקורי שהוקצה לפרויקט, שלפיו המטבע יושק עד לסיום המחצית הראשונה של 2020, אינו ריאלי.

חברי הקונסורציום זומנו לפגישה בוושינגטון D.C, שעתידה להתקיים מחר. לאחר מכן, ב-14 באוקטובר, הם מיועדים להיפגש בג'נבה, כדי לבחון את חוקת הפרויקט ולמנות חברי דירקטוריון לאיגוד ליברה. מייסד שותף של ליברה בפייסבוק, דיוויד מרקוס, דחה את הטענות על כך שהשותפות בליברה שוקלות מחדש את השתתפותן, וכתב בטוויטר כי "הרל הרשמי (הראשון) של חברי קונסורציום ליברה יתגבש בשבועות הקרובים", וכי אין לחברה "ידע על ארגון מסוים שמתכנן לא להשתתף".

ליברה הושק במטרה לגרום למהפכה בשוק התשלומים העולמי, לפי פייסבוק, ולאפשר לאנשים מכל העולם לעבור משימוש במטבעות הלאומיים שלהם לשימוש בטבע הדיגיטלי הגלובלי של פייסבוק. כדי לשמור על יציבות ערך המטבע הדיגיטלי שלה, פייסבוק זקוקה לשותפות פיננסיות שיוכלו להזרים כספים לליברה ולקמעונאים שיקבלו תשלומים במטבע. לשם כך החברה הקימה קונסורציום המכונה איגוד ליברה, האחראי על פיתוח וניהול המטבע, לצד חברת "קליברה", חברת-הבת של פייסבוק המוקדת לתחום התשלומים הדיגיטליים.

הקונסורציום אחראי לגבות כל יחידת ליברה על-ידי החזקת רזרבה מספקת שתורכב מסל מטבעות, פיקדונות בנקאיים ואג"ח ממשלתי. חברים בו 28 גופים, בהם פייסבוק, עצמה, וענקיות טכנולוגיה כמו אובר וספוטיפיי, לצד ויזה, מאסטרקארד, פייפאל ועוד. מי שנעדר מהפרויקט לחלוטין הם הבנקים, אשר מעורבותם נדרשת לצורך שמירת הרזרבות של הפרויקט. כל אחת מהחברות בקונסורציום הבטיחה באופן לא מחייב להשקיע בפרויקט 10 מיליון דולר, אך אף אחת מהן עדיין לא העבירה את הכספים עד היום.

חברות התשלומים השונות מיהרו להצטרף לפרויקט לאחר שבסין, חברת המדיה החברתית טנסנט החזקות, שבבעלותה תוכנת המסרים המידיים הפופולרית WeChat , הצליחה להפוך לרשת התשלומים המובילה במדינה, והותירה מאחור את חברות התשלומים המסורתיות. השותפות של פייסבוק לא רוצות להישאר בחוץ במקרה שליברה אכן תחולל את המהפכה שהיא מבטיחה לעשות לעולם התשלומים.

מאז שהודיעה על השקת פרויקט ליברה, פייסבוק זוכה לביקורת וטענות מצד מחוקקים בארה"ב ובעולם. הם טענו כי רשת תשלומים גלובלית של פייסבוק עשויה לפגוע בפרטיות המשתמשים, וכי לא בטוח שפייסבוק תצליח למנוע הלבנת כספים בפלטפורמה. חברי הקונגרס האמריקאי זימנו את מרקוס להעיד בפניהם על הפרויקט ודרשו ממנו מידע נוסף לגבי האופן בו תפעל רשת התשלומים של החברה. שר האוצר הצרפתי הודיע בחודש שעבר כי לא יוכל לאשר את ליברה כמטבע רשמי, והציע לפתח מטבע ממשלתי דיגיטלי ורשת תשלומים מתחרה.

יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב אף אמר למחוקקים במדינה כי יש לו דאגות משמעותיות בנוגע להשקת המטבע בשנה הבאה, כפי שפייסבוק תכננה.

כעת, לא רק השותפות אינן אופטימיות לגבי הפרויקט כפי שהיו, וגם צוקרברג עצמו: בהקלטות שהודלפו מישיבות פנימיות של פייסבוק שנערכו בשבועות האחרונים, צוקרברג אמר כי רשת התשלומים של פייסבוק כבר נמצאת בפיילוט בהודו, וכי החברה נמצאת בשיחות עם מקסיקו כדי להתחיל פיילוט גם שם ולאחר מכן להגיע לפריסה רחבה עד סוף השנה הנוכחית - תוך שימוש במטבעות מסורתיים.

לעומת הפריסה המהירה של רשת התשלומים, מדבריו עולה כי פרויקט המטבע עצמו אינו פשוט באותה המידה. "מה שאנחנו מנסים לעשות עם פרויקטים גדולים שנוגעים בנושאים חברתיים חשובים, זה לגבש גישה יותר מתייעצת. לא רק להופיע ולומר 'אוקיי אנחנו משיקים את זה הנה מוצר, האפליקציה שלך התעדכנה, ועכשיו אתה יכול לקנות ליברה ולשלוח אותה למקומות".

לפי מקורות שצוטטו ב"וול סטריט ג'ורנל", משרד האוצר האמריקאי פנה לחברות, ובהן ויזה, מאסטרקד, פייפאל וסטרייפ, וביקש כי יבחנו מחדש את מעורבותן בליברה וכיצד היא מתיישבת עם יכולתן לעמוד ברגולציה הנוגעת למניעת הלבנות הון. בתגובה ללחצים הרגולטוריים, השותפות של פייסבוק לחצו עליה בתקופה האחרונה לתת עוד מידע על הפרויקט, לפי ה"ג'ורנל".

צוקרברג התייחס לטענות האלה בהקלטות המודלפות ואמר כי "המרחב הפיננסי נמצא תחת רגולציה רבה, ויש המון נושאים חשובים שיש להתמודד איתם הנוגעים להבנת הון ולדעת מי הלקוחות שלך. אנחנו כבר מאוד ממוקדים בזהויות אמיתיות של משתמשים, בעיקר בפייסבוק. אנחנו מחויבים לעשות זאת היטב, וחלק מכך זה להיפגש עם רגולטורים מראש ולשמוע את דאגותיהם, ולוודא כי חברי הקונסורציום אחרים מטפלים היטב בנושא".

צוקרברג התייחס גם לתחרות שיש לליברה, ואמר כי "אנחנו לא היחידים שעושים את זה. הובלנו את המחשבה והפיתוח של זה עד היום".

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, קורוויב ב-16%

נאסד"ק ירד ב-0.2%, דאו ג'ונס זינק במעל ל-1% ● אנבידיה ירדה לאחר שסופטבנק חשפה היום כי מכרה את כלל החזקותיה בחברה, בשווי של 5.83 מיליארד דולר ● הסנאט האמריקאי אישר אתמול הצעת חוק לסיום השבתת הממשל ● ישראליות בוול סטריט: לייבפרסון וקלטורה זינקו בעקבות הדוח הרבעוני ● הביטקוין מתקשה להתאושש, מתחת ל-104 אלף דולר ● נעילה חיובית באירופה

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

מבצעי שופינג IL החזירו את ענפי המשק הבולטים לעלייה במכירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא היחיד שרושם ירידה בהשוואה לשנה שעברה

הדיון בבג''ץ על חקירת ההדלפות משדה תימן / צילום: צילום מסך

האולטימטום של בג"ץ ללוין ולפרקליטות: הסכמות על זהות המפקח לחקירת הפצ"רית עד חמישי – או פסק דין

שופטי העליון דן בעתירה נגד החלטת לוין למנות את נציב תלונות הציבור לשופטים, שאותו מינה לתפקיד, לממונה על חקירת הפרשה ● הדיון עסק בעתירה נוספת, היוצאת דווקא נגד פיקוח הפרקליטות על החקירה ● היועמ"שית על מינוי קולה: "אין תקדים להתערבות פוליטית כזו"

גילעד אלטשולר / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר שחם פספס את החגיגה בבורסה. אבל הבעלים עשויים ליהנות מאקזיט ענק

לאחר שאיבד כמחצית מהנכסים שבניהולו והניב תשואת חסר בסקטור, בבית ההשקעות בוחנים עסקת בעלי עניין שבה תרכוש החברה הציבורית עסקים פיננסים פרטיים של בעליה, גילעד אלטשולר ומשפחת שחם, שיכולים ליהנות מרווח של מאות מיליוני שקלים ● מה עומד מאחורי המהלך?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי/ידיעות אחרונות

מבקר המדינה מטיל אחריות על נתניהו: "כשל רב שנים"

דוח המבקר, השביעי בסדרת "חרבות ברזל", מצביע על כשל מבני בכל הקשור לתפיסת הביטחון הלאומי הרשמית של ישראל ● "נתניהו לא מימש את אחריותו בנושא ותפיסתו נותרה ללא יכולת לממשה כהלכה וללא תוקף מחייב", נכתב ● המבקר ציין כי גם ראשי המל"ל לא מימשו את תפקידם, והזהיר מפני תוצאות טרגיות נוספות

מטבעות דיגיטליים

בוול סטריט קרנות הביטקוין הפכו ללהיט. בארץ הן בקושי מגייסות משקיעים

קרנות שעוקבות אחרי מטבעות קריפטו היו אחד הטרנדים החמים בארה"ב בשנתיים האחרונות, אבל כשעשו עלייה, הן לא הצליחו לשחזר את ההצלחה ● פחות מ־300 מיליון שקל יושבים בקרנות הקריפטו הישראליות, והתשואות מאכזבות ● בענף מסבירים: "המוסדיים טרם נכנסו לתחום"

בדיקות מעבדה / אילוסטרציה: Shutterstock

הכשל בבדיקת ה-BRCA: לא נמצאו נבדקות נוספות שקיבלו תוצאה שלילית כוזבת

לפני כשבועיים הודיע משרד הבריאות על חשד לתקלה בבדיקת הסקר לאיתור מוטציות בגן ה-BRCA לסרטן השד ● כעת מודיע המשרד כי אין צורך שהנשים שנבדקו בזמן הרלוונטי ייבדקו שוב ● המשרד גם ישנה את הרגולציה לבדיקות המפותחות באופן ייעודי לאוכלוסייה בישראל, כמו בדיקת ה-BRCA

המהלך שיאפשר בניית שכונות חדשות באשקלון ונתיבות / צילום: Shutterstock

אחרי שנים של קיפאון: המהלך שיאפשר בניית שכונות חדשות באשקלון ונתיבות

הממשלה ביטלה את ההפרדה בין מקורות לחברה־הבת - כדי לאפשר הקמת והפעלת מתקני טיפול בשפכים ברשויות מתקשות ● המהלך צפוי להביא לאישור אלפי יח"ד

רג'פ טאייפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Achmad Ibrahim

הצעד של ארדואן נגד ישראל: איסור משלוחי מוצרים עם כיתוב בעברית

למרות הפסקת האש, טורקיה מחריפה את המדיניות הכלכלית נגד ישראל בגלל הזעם על המלחמה בעזה וסיכול כניסת כוחות טורקיים ● השיטה החדשה: הגבלת סחורות הכוללות כיתובים בעברית

המס על משקיעי הנדל''ן יעבור? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עוד 2% למס היסף: האיום על משקיעי הנדל"ן חוזר. האם הוא יעבור?

באוצר חשפו את טיוטת חוק ההסדרים לתקציב הבא, ובו רפורמות מקיפות בתחומי המס, הנדל"ן ועוד ● בכל שנה מנסים באוצר להחזיר לשולחן במסגרת דיוני התקציב את התוכניות שמטרתן לצמצם את העלמות המס בנדל"ן ומנגד להעלות את גביית המס והנתח שהמדינה מקבלת מעסקאות בתחום

אמיר כהנוביץ', משנה למנכ''ל פרופיט / צילום: יח''צ

החוב זינק, איך הסיכון של ישראל ירד כמעט לרמתו טרום המלחמה?

בחודש אוקטובר פרמיית הסיכון של ישראל המשיכה לרדת ואף חזרה כמעט לרמתה ב־2023 טרם המלחמה ● אז למה המשקיעים מרגישים בטוחים כל כך לגבי ישראל? מתחת לכותרות המלחיצות וגיוס החוב לטובת המלחמה, היצוא הישראלי המשיך להיות גבוה מהיבוא, מה ששמר על העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים

פרויקט פינוי־בינוי. מינימום של 24 יח''ד / צילום: שי אשכנזי

בניין מסוכן בדרום ת"א, שתי חברות שנאבקות ושאלה אחת: מתי דיירים רשאים להחליף יזם?

בבניין שמוגדר "מסוכן" בקריית שלום התגלע סכסוך סביב הסכם תמ"א, שנחתם לפני 8 שנים אך לא יצא אל הפועל ● לאור העיכובים, הדיירים ביקשו לצאת מהחוזה ולהעביר את הפרויקט ליזם אחר - חברת אאורה ● בית המשפט המחוזי הוציא צו מניעה זמני

שר האוצר בצלאל סמוטריץ'  קלמן ליברמן, כאן ב', 05.11.25 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' מכחיש, אבל הוא בהחלט זכה להערה שלילית בדוח המבקר

מבקר המדינה הקדיש עיסוק מיוחד להקצאת הכספים הקואליציוניים במלחמה • מקומו של סמוטריץ' לא נפקד מהדוח, והוא לא זכה למחמאות ● המשרוקית של גלובס

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

המסמכים הפנימיים נחשפים: חשש בממשל טראמפ להסכם בעזה

מזכ"ל חיזבאללה מאיים: "התקיפות לא יכולות להימשך, לכל דבר יש גבול" ● הצרפתים חזרו בהם מההחלטה לאסור על 8 חברות ישראליות לקחת חלק בתערוכת הנשק ● בכירים בממשל טראמפ מודאגים מאוד מהיכולת להמשיך וליישם את הסכם הפסקת האש בעזה ● כוחות צה"ל חיסלו מחבל שחצה את הקו הצהוב ● הרמטכ"ל אייל זמיר בהלוויתו של הדר גולדין: "המעגל נסגר, מבצע צוק איתן הסתיים" ●  החות'ים הודיעו: נפסיק את המתקפות על ספינות ישראליות בים סוף ● עדכונים שוטפים 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: ap, Gil Cohen-Magen

היועמ"שית לבג"ץ: לבטל את מינוי קולה לממונה על חקירת הפצ"רית

בתשובתה לעתירות שביקשו לפסול את החלטת לוין על המינוי כתבה היועמ"שית כי "אין תקדים להתערבות כזו של דרג פוליטי בחקירה פלילית מתנהלת" ● לדבריה, המהלך של לוין "ייקבע תקדים מסוכן, שיכרסם בעצמאות מערכת אכיפת החוק"

מנכ''ל BBC טים דייווי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Ernst

בגלל סיקור מוטה של המלחמה בעזה וטראמפ: בכירים ב־BBC התפטרו, והממלכה סוערת

דוח פנימי של רשות השידור הבריטית על סיקור מוטה, בעיקר נגד ישראל ונגד טראמפ, הודלף ל"טלגרף" ● בתגובה, שני בכירים ב־BBC התפטרו, בהם המנכ"ל טים דייווי ● השמרנים דורשים רפורמה ו"ריסון" של הרשת בערבית, בעוד הקהילה היהודית מברכת על חשיפת ההטיה

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט, על רקע הציפיות לסיום השבתת הממשל האמריקאי

הנאסד"ק קפץ בכ-2.3%, בעקבות התקדמות משמעותית לקראת סיום השבתת הממשל בארה"ב ● מניות הטכנולוגיה והשבבים הובילו את העליות ● וורן באפט פרסם מכתב פרידה ממשקיעי ברקשייר האת'וויי: "מרגיש טוב באופן כללי" ● מחיר הזהב קפץ במעל 2%

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון ו-yes / צילום: רמי זרנגר

פלאפון מעלה את הצעת הרכישה של הוט מובייל, ומציבה למוכרת דדליין

פלאפון מעדכנת את ההצעה שלה כלפי מעלה ב-100 מיליון שקל, לאחר שאתמול דווח כי קבוצה של גופים מוסדיים בראשותה עומד יו"ר בזק לשעבר, גיל שרון, בוחנת השתלטות על חברת הוט מובייל לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל ● החברה מציעה לרכוש את הוט מובייל בסכום של עד 2.1 מיליארד שקל, ומציבה לאלטיס דדליין של חמישה ימים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; הבנקים עלו ב-1.5%, פרטנר וסלקום זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.4% ● מדד הבנקים עולה בכ-1.3%, מדד הביטוח נופל ● וול סטריט ננעלה אמש בעליות חדות, בעקבות התקדמות לקראת סיום ההשבתה הארוכה בהיסטוריה של הממשל האמריקאי ● השקל נסחר בשיא של שלוש שנים וחצי מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמסמן את הטעות הגדולה ביותר של משקיעים השנה

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

האישור הסופי הגיע: בזק בדרך להפוך לחברה ללא גרעין שליטה

קרן סרצ'לייט תוכל למכור את כל החזקותיה, בזק תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה ● יו"ר דירקטוריון בזק תומר ראב"ד יוכל להמשיך ולהישאר בתפקידו אך שאר הדירקטורים מטעם סרצ'לייט יעזבו את הדירקטוריון