גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סדקים בפרויקט המטבע של פייסבוק? ויזה ומאסטרקארד שוקלות לעזבו

לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", החברות עשויות לפרוש מהשותפות בפרויקט ליברה בעקבות תגובות חמורות של בכירים בממשלות אירופה וארה"ב נגד המיזם ● עוד עולה מהדיווח כי משרד האוצר האמריקאי גם פנה לחברות בעניין

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: רויטרס Leah Millis
מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק / צילום: רויטרס Leah Millis

מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, עורר סערה גדולה ביוני האחרון, לא בשל שערוריית פרטיות נוספת, אלא דווקא לאחר שהכריז על השקת מטבע דיגיטלי חדש. עם ההכרזה התפרסם כי רשימת הארגונים התומכים בליברה כוללת חברות תשלומים ותיקות ומבוססות כמו ויזה, מאסטרקארד ופייפאל - מה שנתן למטבע של פייסבוק משנה תוקף. אלא שכעת, ויזה, מאסטרקארד ושותפים פיננסיים אחרים של ליברה שוקלים בשנית את מעורבותם בפרויקט, באופן שעשוי לגרום לעיכובים בהתקדמותו, כך לפי דיווח של "וול סטריט ג'ורנל".

לפי ה"ג'ורנל", הסיבה להססנות של השותפות היא תגובות חמורות של בכירים בממשלות אירופה וארה"ב נגד פרויקט המטבע של פייסבוק. כך גם עלה מדיווח של "פייננשל טיימס" הבריטי מאוגוסט האחרון. נוסף על כך, דווח כי בכירים בכמה מהחברות המגבות את ליברה מסרבים לבקשות פייסבוק להביע תמיכה פומבית בפרויקט. גם ההקלטות מישיבות פנימיות בחברת פייסבוק, שהודלפו והתפרסמו אמש (ג') במגזין "The Verge", חושפות כי לוח הזמנים המקורי שהוקצה לפרויקט, שלפיו המטבע יושק עד לסיום המחצית הראשונה של 2020, אינו ריאלי.

חברי הקונסורציום זומנו לפגישה בוושינגטון D.C, שעתידה להתקיים מחר. לאחר מכן, ב-14 באוקטובר, הם מיועדים להיפגש בג'נבה, כדי לבחון את חוקת הפרויקט ולמנות חברי דירקטוריון לאיגוד ליברה. מייסד שותף של ליברה בפייסבוק, דיוויד מרקוס, דחה את הטענות על כך שהשותפות בליברה שוקלות מחדש את השתתפותן, וכתב בטוויטר כי "הרל הרשמי (הראשון) של חברי קונסורציום ליברה יתגבש בשבועות הקרובים", וכי אין לחברה "ידע על ארגון מסוים שמתכנן לא להשתתף".

ליברה הושק במטרה לגרום למהפכה בשוק התשלומים העולמי, לפי פייסבוק, ולאפשר לאנשים מכל העולם לעבור משימוש במטבעות הלאומיים שלהם לשימוש בטבע הדיגיטלי הגלובלי של פייסבוק. כדי לשמור על יציבות ערך המטבע הדיגיטלי שלה, פייסבוק זקוקה לשותפות פיננסיות שיוכלו להזרים כספים לליברה ולקמעונאים שיקבלו תשלומים במטבע. לשם כך החברה הקימה קונסורציום המכונה איגוד ליברה, האחראי על פיתוח וניהול המטבע, לצד חברת "קליברה", חברת-הבת של פייסבוק המוקדת לתחום התשלומים הדיגיטליים.

הקונסורציום אחראי לגבות כל יחידת ליברה על-ידי החזקת רזרבה מספקת שתורכב מסל מטבעות, פיקדונות בנקאיים ואג"ח ממשלתי. חברים בו 28 גופים, בהם פייסבוק, עצמה, וענקיות טכנולוגיה כמו אובר וספוטיפיי, לצד ויזה, מאסטרקארד, פייפאל ועוד. מי שנעדר מהפרויקט לחלוטין הם הבנקים, אשר מעורבותם נדרשת לצורך שמירת הרזרבות של הפרויקט. כל אחת מהחברות בקונסורציום הבטיחה באופן לא מחייב להשקיע בפרויקט 10 מיליון דולר, אך אף אחת מהן עדיין לא העבירה את הכספים עד היום.

חברות התשלומים השונות מיהרו להצטרף לפרויקט לאחר שבסין, חברת המדיה החברתית טנסנט החזקות, שבבעלותה תוכנת המסרים המידיים הפופולרית WeChat , הצליחה להפוך לרשת התשלומים המובילה במדינה, והותירה מאחור את חברות התשלומים המסורתיות. השותפות של פייסבוק לא רוצות להישאר בחוץ במקרה שליברה אכן תחולל את המהפכה שהיא מבטיחה לעשות לעולם התשלומים.

מאז שהודיעה על השקת פרויקט ליברה, פייסבוק זוכה לביקורת וטענות מצד מחוקקים בארה"ב ובעולם. הם טענו כי רשת תשלומים גלובלית של פייסבוק עשויה לפגוע בפרטיות המשתמשים, וכי לא בטוח שפייסבוק תצליח למנוע הלבנת כספים בפלטפורמה. חברי הקונגרס האמריקאי זימנו את מרקוס להעיד בפניהם על הפרויקט ודרשו ממנו מידע נוסף לגבי האופן בו תפעל רשת התשלומים של החברה. שר האוצר הצרפתי הודיע בחודש שעבר כי לא יוכל לאשר את ליברה כמטבע רשמי, והציע לפתח מטבע ממשלתי דיגיטלי ורשת תשלומים מתחרה.

יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב אף אמר למחוקקים במדינה כי יש לו דאגות משמעותיות בנוגע להשקת המטבע בשנה הבאה, כפי שפייסבוק תכננה.

כעת, לא רק השותפות אינן אופטימיות לגבי הפרויקט כפי שהיו, וגם צוקרברג עצמו: בהקלטות שהודלפו מישיבות פנימיות של פייסבוק שנערכו בשבועות האחרונים, צוקרברג אמר כי רשת התשלומים של פייסבוק כבר נמצאת בפיילוט בהודו, וכי החברה נמצאת בשיחות עם מקסיקו כדי להתחיל פיילוט גם שם ולאחר מכן להגיע לפריסה רחבה עד סוף השנה הנוכחית - תוך שימוש במטבעות מסורתיים.

לעומת הפריסה המהירה של רשת התשלומים, מדבריו עולה כי פרויקט המטבע עצמו אינו פשוט באותה המידה. "מה שאנחנו מנסים לעשות עם פרויקטים גדולים שנוגעים בנושאים חברתיים חשובים, זה לגבש גישה יותר מתייעצת. לא רק להופיע ולומר 'אוקיי אנחנו משיקים את זה הנה מוצר, האפליקציה שלך התעדכנה, ועכשיו אתה יכול לקנות ליברה ולשלוח אותה למקומות".

לפי מקורות שצוטטו ב"וול סטריט ג'ורנל", משרד האוצר האמריקאי פנה לחברות, ובהן ויזה, מאסטרקד, פייפאל וסטרייפ, וביקש כי יבחנו מחדש את מעורבותן בליברה וכיצד היא מתיישבת עם יכולתן לעמוד ברגולציה הנוגעת למניעת הלבנות הון. בתגובה ללחצים הרגולטוריים, השותפות של פייסבוק לחצו עליה בתקופה האחרונה לתת עוד מידע על הפרויקט, לפי ה"ג'ורנל".

צוקרברג התייחס לטענות האלה בהקלטות המודלפות ואמר כי "המרחב הפיננסי נמצא תחת רגולציה רבה, ויש המון נושאים חשובים שיש להתמודד איתם הנוגעים להבנת הון ולדעת מי הלקוחות שלך. אנחנו כבר מאוד ממוקדים בזהויות אמיתיות של משתמשים, בעיקר בפייסבוק. אנחנו מחויבים לעשות זאת היטב, וחלק מכך זה להיפגש עם רגולטורים מראש ולשמוע את דאגותיהם, ולוודא כי חברי הקונסורציום אחרים מטפלים היטב בנושא".

צוקרברג התייחס גם לתחרות שיש לליברה, ואמר כי "אנחנו לא היחידים שעושים את זה. הובלנו את המחשבה והפיתוח של זה עד היום".

רוצים להתעדכן בענייני בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים? הצטרפו לערוץ הטלגרם קריפטו גלובס.

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?