גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשימה המשותפת, ורשה, נובמבר 1922: אסוציאציות ולקחים

כבר היו דברים מעולם: מיעוטים התחברו ערב בחירות כלליות בפולין, כדי לבלום את מתקפת המחנה הלאומי ● הם עזרו לשמאל לבחור נשיא, והוא נרצח כעבור חמישה ימים ● מה אומרים הקולות מוורשה, ומה אומרת האמא הפולנייה לכולנו, יהודים וערבים

יצחק גרינבוים/ צילום: לעמ
יצחק גרינבוים/ צילום: לעמ

בחמישה בנובמבר 1922 התעוררו יהודי ורשה אל מודעות ענק בעמודים הראשונים של עיתוניהם, ביידיש. "ווארשאווער אידען - היינט!", הכריזה מודעה אחת, "יהודי ורשה - היום!".

זה היה יום ראשון, והעיתון היידי בעל התפוצה הגדולה ביותר בעולם, "היינט", הואיל להזכיר לקוראיו שהם עומדים בשבוע של פרשת "וירא", זה המעשה הדרמטי הנפתח בביקור מלאכי-השרת אצל אברהם ושרה, נמשך בחורבן סדום ועמורה, מגיע אל שיאו בעקידת יצחק ומסתיים בהבטחה האלוהית "והתברכו בזרעך כל גויי הארץ".

יהודי ורשה ולודז', קרקוב, וילנה ולבוב וכל ערי פולין ועיירותיה נדרשו לזכור כי "היום" נקראים כל אזרחי המדינה לבחור פרלמנט חדש, "סיים" (Sejm). היום ייבחר הבית התחתון, ובשבוע הבא ייבחר הבית העליון, הסנאט.

זה שבועות אחדים שהיהודים נתקלו בספרות ענקיות, לפעמים מרוחות לאורכם המלא של עמודי עיתוניהם, וכמובן על קירות בתיהם: "16". הם נקראו להצביע בעד "הרשימה שלנו", "אונזער ליסטע", שמספרה בין כל רשימות המועמדים היה 16. על מודעות הבחירות היה חתום "הגוש היהודי הלאומי", "דער אידישער נאציאנאלער בלאק", חלק מרשימה משותפת של המיעוטים הלאומיים בפולין.

היא קמה שלושה חודשים וחצי קודם, באקט של התרסה נגד הימין הלאומני. הימין הזה סלד מפני הרעיון של "מדינת אזרחים". הוא רצה "מדינת לאום", שבה רק לפולנים קתולים תינתן הזכות להשתתף בחיים הפוליטיים. למען האמת, האידיאולוגים של הימין סלדו מפני עצם נוכחותם הפיזית של מיעוטים לא-פולניים. הם לא האמינו בכנותם, ברצונם הטוב, או בנאמנותם למדינה הפולנית.

פולין מתנדנדת - ושונאת

פולין חזרה והתייצבה על במת ההיסטוריה ארבע שנים קודם, בסוף מלחמת העולם הראשונה, לאחר היעדרות של 125 שנה. חייה היו תלויים לה מנגד. צבא סובייטי כמעט חיסל אותה בקיץ 1920. מלחמות אזרחים קטנות השתוללו במחוזותיה המערביים (נגד גרמנים), דרום מזרחיים (אוקראינים) וצפון מזרחיים (ליטאים). קהילה בינלאומית חשדנית כפתה תנאים והחמירה חומרות לפני שנתנה גושפנקה לגבולותיה.

התחשבות בפחדיהם של מיעוטים לאומיים, בצורכיהם ובמאווייהם לא עמדה בראש סדר העדיפויות, אפילו לא בסמוך אליו. פולין עדיין התנדנדה בערישתה, אבל כבר הייתה גדושה מרירות וחשדנות. פולנים לא סבלו אלה את אלה, והיו קרובים למלחמת אזרחים מלאה. נקל לשער מה הם, או לפחות חלקם הגדול, חשבו על מיעוטיהם.

זה רבע מאה שהימין הלאומני חרת שנאה יוקדת ליהודים על דגלו. זו לא הייתה שנאת פוגרומים, אם כי גם פוגרומים היו. זו הייתה שנאה אתנית, עם אלמנטים גזעניים. חוזה "הלאומיות האינטגרלית" של פולין היה איש ששמו רומן דמובסקי (Dmowski). לא היה לו דבר אישי נגד היהודים. אדרבא, בניגוד להיטלר למשל הוא היה דווקא היה מוכן להסב איתם אל השולחן. לאחד מהם, המנהיג היהודי האמריקאי לואי מרשל, הוא סיפר מה מאוד היטיבו היהודים עם אביו. אבל דמובסקי חשב שהיהודים לקויים מעיקרם: לא זו בלבד שהם חסרים את הרוח הפולנית, אלא שאין הם מסוגלים לפתח אותה גם אם יוותרו על יהדותם, יתבוללו, או אפילו יתנצרו. תחום החפיפה עם מחשבות היטלר כלל את הכפירה ביכולתם של היהודים להתנרמל. גם אם תהיה להם מדינה משלהם, כפי שהוזים הציונים, הם לא יחדלו לרקום מזימות נגד שאר האנושות.

שמה המקורי של מפלגת דמובסקי היה "הדמוקרטים הלאומיים", או "אנדציה" (Endecja) בפולנית. אוהדיה היו מכונים "אֶנדֶקים". ספק אם הייתה מילה מפחידה יותר בעגה הפוליטית של יהודי פולין בימים ההם.

מודעה בעמוד הראשון של היינט קוראת ליהודי ורשה להצביע

העורמה הטאקטית

באוגוסט 1922 הגה יצחק גרינבוים, המנהיג המוכר ביותר של יהודי פולין, את רעיון "הרשימה המשותפת". היא נועדה לספק קרש קפיצה למועמדים יהודים, אוקראינים, ביילורוסים, ליטאים וגרמנים. בין היהודים ובין עצמם היא נועדה למנוע פיצול, שישאיר מועמדים ומפלגות מתחת לאחוז החסימה. שיטת הבחירות בפולין דמתה להפליא לזו הנוהגת בישראל. הבוחר התבקש להכריע בדרך כלל לא בין אישים, אלא בין רשימות מועמדים.

מה לליברלים ולסוציאל-דמוקרטים יהודים מוורשה אצל לאומנים אוקראינים בגליציה? הלוא רק שנתיים או שלוש קודם, לאומנים אוקראינים שחטו אלפי יהודים בערי אוקראינה ובכפריה. "אומת הקוזאקים" הילכה אימים על היהודים עוד יותר מן האנדקים של דמובסקי. מה הביא אותם אפוא אל מעשה העורמה הטאקטית הזה של כינון חזית משותפת? לא היעדים, אלא הנסיבות אפשרו את הנישואים הלא-סבירים. למיעוטיה הלאומיים של פולין היה מכנה משותף מובהק: הם לא זזו אף סנטימטר אחד ממקומות מושבם, כדי להיכלל בה.

עד סתיו 1918, כאשר פולין בקעה מבית המטבחיים של "המלחמה הגדולה", ועד סתיו 1920, כאשר גבולותיה התייצבו, המיעוטים האלה היו שייכים לארצות אחרות. הם לא התנדבו להיות מיעוטים בתחומיה. הם לא כפו את עצמם עליה. היא כפתה את עצמה עליהם. אף על פי כן, לפחות חצי מהפולנים רחשו טינה עמוקה למיעוטיהם. החצי השני אומנם לא רחשו חיבה, אבל היו מוכנים לרב-קיום כלשהו בשלום.

גבולות פולין החדשה נמתחו בלי שים לב לדמוגרפיה. כמעט שליש מאזרחיה היו לא-פולנים, במובן האתני. היהודים היו מיעוט בכל מקום, אבל כל השאר היו הרוב באזורי מגוריהם. האוקראינים והביילורוסים היו יכולים לכונן מדינות עצמאיות, או להסתפח לרוסיה, שבתחומיה התגוררו רוב בני עמם. הגרמנים היו יכולים להיות חלק מגרמניה.

לאסונה של פולין, לא יצאו אלא 21 שנה מכינונה, והמיעוטים האלה חזרו ונבלעו בכרעיהן של רוסיה הסובייטית ושל גרמניה הנאצית. המחיר היה חיסול מלא של פולין.

"מדינת כל אזרחיה", חלם פילסודסקי

בפולין שלפני מאה שנה היו אנשים נאורים מרומן דמובסקי. אחד מהם היה יוזף פילסודסקי, הסוציאליסט לשעבר שהתייצב בראש פולין המחודשת. בקיץ 1920 הוא הנהיג אותה לניצחון מזהיר על הצבא האדום, שהתכוון להפוך אותה לרפובליקה סובייטית, לפני שעמד להמשיך לגרמניה כדי לחולל מהפכה קומוניסטית כל-אירופית. הפולנים אסירי התודה העניקו לו את התואר "מרשל".

פילסודסקי לא האמין בטוהר דם ובטוהר גזע. הוא חלם על פולין שתהיה מדינת כל אזרחיה, כפי שאומנם הייתה פעם. בימי זוהרה, במאה ה-16 וה-17, היא השתרעה על פני מרחב יבשה עצום מן הים השחור עד הים הבלטי. "הרפובליקה הפולנית-ליטאית" הכילה לא רק פולנים וליטאים, אלא גם יהודים, אוקראינים, רוסים, טורקים, טטרים, גרמנים, שוודים, אפילו סקוטים. בימי זוהרה היא הייתה מן המעצמות המובילות של אירופה. ב-1683 היא הנהיגה קואליציה אירופית נגד פלישה עות'מנית מסיבית, שנעצרה רק במבואות וינה.

פילסודסקי קיווה להחזיר את פולין אל ימי הזוהר ההם. הוא חשב שהיא תתפשט אל גבולותיה ההיסטוריים מבלי שיהיה עליה לחשוש מפני שאלות של מיעוט ושל רוב. היא תפיץ בשורה של שבת-אחים-גם-יחד, בפדרציה רבת לשונות. אזרחי הפדרציה יוזמנו להיות פולנים מבלי לוותר על זהותם האתנית או הדתית.

לאכזבתו המרה של מרשל פולין, מפלגות הימין הלאומני ניצחו בבחירות לאסיפה המכוננת, ומיהרו לכתוב חוקה שנועדה לעקר אותו, את המרשל, מכל כוח אקזקוטיבי. מלוא הסמכויות נמסרו לידי הסיים, הבית התחתון של הפרלמנט. מבקריה של השיטה יגידו לימים שמכוחה פולין הפכה לא לדמוקרטיה אלא ל"סיימוקרטיה". בעברית ישראלית היינו אומרים, כנראה, "כנסתוקרטיה".

הבה נתחכמה, אמר גרינבוים

יצחק גרינבוים הצליח להיבחר לסיים הראשון, חלק מקבוצה קטנטנה של צירים יהודים, שלא היה להם אלא הכוח להתלונן מפעם לפעם. עמיתיהם הנוצרים היו מטביעים אותם בקריאות בוז ולעג, ומעודדים אותם לעזוב את פולין אם יש להם תלונות. בשנתיים הראשונות של פולין העצמאית היו להם תלונות, על שורה של מעשי טבח ביהודים. הפוגרומים ההם אומנם היו מחווירים לעומת חשבונות הדמים של שואת אירופה, או אפילו לעומת מלחמת האזרחים באוקראינה בין 1918 ל-1920, אבל נבע מהם מסר ברור: דם היהודים מותר.

גרינבוים גמר אומר לנסות ולשחק את משחק הסיימוקרטיה באמצעי היחיד השמור לשחקנים: קולות בוחרים. הבה נתחכמה לממשלת הימין שונאת-היהודים והמיעוטים, אמר או חשב גרינבוים. הבה נתפוס מושבים שהיא תכננה לתפוס מתוך ניצול של פילוג שורותינו ושל עיוות חוקי הבחירות.

גרינבוים לא התכוון רק לרשימה משותפת של מיעוטים, אלא, למרבה החשיבות, גם לרשימה משותפת של יהודים. מפלגות היהודים היו רגילות להתקוטט זו עם זו, ולפעמים היה נדמה שהכשלה הדדית הייתה חשובה בעיניהן מניצחון משותף. גרינבוים יצר אפוא רשימה משותפת בתוך רשימה משותפת: המרכיב היהודי של "גוש המיעוטים" כלל סוציאל דמוקרטים, ליברלים, דתיים אורתודוקסים ודתיים אולטרה-אורתודוקסים, פועלים ובעלי בתים. ברשימה הזו היה אפשר למצוא אנשים שלימים יזוהו עם מפא"י, עם מפ"ם, עם הרוויזיוניסטים (שעדיין לא נולדו), לצד אנשים מן "המזרחי" לצד רבנים וגדולים בתורה מאגודת ישראל.

לא תמיד היה ברור מה משני הנסים היה גדול יותר: השותפות עם האוקראינים, או השותפות בין ימין לשמאל, ובין דתיים לחילוניים. ללמדכם מה גדול היה הנס היהודי אינכם צריכים אלא לקרוא מה כתבו לימים מליצי היושר של אגודת ישראל על גרינבוים ומה הוא אמר וכתב עליהם. שנאה יוקדת גברה בסופו של דבר על כל אהבה, או אפילו על רמז של קבלה והסְכנה.

כמובן, לא כל היהודים נענו להזמנה להשתתף ברשימה המשותפת, אם מפני שהיו להם שאיפות פרטיות, ואם מפני שהם בזו לעצם הרעיון של שיתוף גורל יהודי. בחוץ נשארה ה"בוּנד", מפלגת הפועלים המהפכנית, שהתנגדה בחריפות לציונות, והאמינה כי גאולת היהודים תבוא רק לצד גאולת עמליהן של כל האומות.

ההכרזה על הניצחון בעמוד הראשון של היינט

"דער גרויסער ניצחון"

מספר היהודים בפולין ביום הבחירות לסיים הוערך ב-3 מיליון פלוס-מינוס, אולי מינוס. שליש מהם התגוררו בוורשה. זו הייתה הנוכחות היהודית המסיבית ביותר עלי אדמות, לא רק דמוגרפית אלא גם תרבותית וארגונית. אוסף מדהים למדי של כותבים יהודים ביידיש, בעברית ובפולנית גדשו את עיר הבירה; עשרה עיתונים יומיים ביידיש, ארבעה בפולנית, שניים בעברית.

בחמישה בנובמבר 1922 צעדה פולין אל הקלפיות. בשבעה בנובמבר בבוקר פתחו יהודי ורשה את עיתוניהם. הכותרת ב"היינט", לכל רוחב העמוד הראשון, הכריזה: "דער גרויסער ניצחון פון אונזער ליסטע 16", ניצחון גדול לרשימתנו מס' 16.

ואיזה ניצחון. 35 יהודים נכנסו לסיים, מהם 15 נציגים של מפלגות ציוניות. ימים אחדים אחר כך נכנסו עוד חמישה לסנאט. בסך הכול היו לגוש המיעוטים 66 מושבים בסיים מתוך 444. אחוז היהודים שנבחרו היה קטן במקצת, אבל רק במקצת, מחלקם באוכלוסייה. זה היה המספר הגדול ביותר של יהודים בפרלמנט כלשהו עד אותו הזמן; וזה מוסיף להיות המספר הגדול ביותר שלהם בפרלמנט כלשהו מחוץ לישראל עד עצם היום הזה.

יושבי היציע ביום כינוסם של שני בתי הפרלמנט בוורשה יכלו לשפשף את עיניהם, כאשר רב מאגודת ישראל נעשה סנאטור של פולין. שמו היה קובלסקי, או, בכתיב היידי, קאָוואלסקי.

הסיים והסנאט של פולין נעשו מעבדה פוליטית של יהודים ושל ציונים. אין זו כלל הגזמה להגיד שחלקים ניכרים של התרבות הפוליטית הישראלית התפתחו בימים ההם במליאת הפרלמנט בוורשה. די להזכיר ששניים מחברי הממשלה הזמנית הראשונה של מדינת ישראל היו חברים בפרלמנט הזה, אם כי בזמנים שונים: יצחק גרינבוים היה שר הפנים הראשון של ישראל; והרב יצחק מאיר לוין מאגודת ישראל היה שר הסעד הראשון. שורה של אנשים נוספים למדו לשחות בבריכה הפוליטית הצפופה ההיא.

בבחירות בפולין השתתפו 92 מפלגות. בערך 30 מהן קיבלו ייצוג כלשהו. מאחר ששום מפלגה לא התקרבה לרוב בזכות עצמה, פולין נידונה לקואליציות מסובכות.

ככה ייעשה ל"נשיא של היהודים"

חודש אחד לאחר כינוס הפרלמנט החדש הגיע הזמן לבחור נשיא. הימין הלאומני הקדים וקיצץ את סמכויות הכהונה, כדי להבטיח את עצמו מפני נשיא חזק מדי. עד מהרה התברר מדוע. ההצבעה במליאת הסיים העמידה את מועמד הימין הלאומני, הרוזן מאוריצי זאמויסקי, נגד פרופסור להנדסה הידרו-חשמלית, ששמו היה גבריאל נארוטוביץ' (Narutowicz) . הוא היה פוליטיקאי מתון, קרוב לפילסודסקי, אם כי לא היה שייך לשום מפלגה. השמאל הוא שהציג את מועמדותו.

לתדהמת הימין ולחרונו, נארוטוביץ' גבר על זאמויסקי בהפרש של 62 קולות, כמעט כמספר נציגי המיעוטים הלאומיים בסיים. האנדקים של דמובסקי ושותפיהם יצאו מגדרם. הם כפרו בלגיטימיות של הבחירה. הם כינו את נארוטוביץ' "הנשיא של היהודים", ודרשו שיתפטר. הפגנות רחוב אורגנו, מסע שיסוי התחיל, איומים הופרחו.

הנשיא גבריאל נאורוטוביץ / צילום מתוך ויקימדיה

חמישה ימים לאחר השבעתו, נארוטוביץ' נרצח בידי תומך של האנדקים. חצי מיליון בני אדם השתתפו בהלווייתו בהפגנה של כעס ושל נחישות. אבל ממש כמו בימינו שלנו, הדמוקרטיה הליברלית באירופה עמדה בעיצומה של נסיגה. שבוע אחד לפני הבחירות בפולין תפסו הפשיסטים את השלטון באיטליה. שנה אחת אחר כך עשה היטלר את ניסיונו הראשון לתפוס את השלטון בגרמניה.

גרינבוים נגד כולם

תור הזהב של גוש המיעוטים בסיים הפולני היה קצר להפליא. הכבידו עליו גם מתנגדיו מן הימין הלאומני וגם חילוקי הדעות העמוקים בין חבריו והבדלי האופי של מנהיגיו.

יצחק גרינבוים העדיף את ההתרסה הבלתי פוסקת על פני ניסיון פרגמטי לשתף פעולה ולהשיג רווחים קונקרטיים. על מזגו של גרינבוים ועל שיטותיו נמתחה ביקורת כמעט כללית, והיסטוריונים נוטים להסכים איתה. הוא שש קצת יותר מדי אלי קרב, הוא היה מחוספס ולפעמים גס רוח. הוא תקף יריבים והפגין בוז כלפי המדינה הפולנית וכלפי כל יהודי שרחש לה איזו דרגה של לויאליות ושל פטריוטיות. למשל, הוא תקף לימים את הרוויזיוניסטים של ז'בוטינסקי מפני שהתייחסו בכבוד אל סמלי פולין. ז'בוטינסקי השתעשע בתוכנית גרנדיוזית לפנות מיליון יהודים מפולין, ולכבוש את ארץ ישראל בכוח הזרוע מידי הבריטים. הוא קיווה שהצבא הפולני יהיה לו לעזר, לפחות באימון ובציוד.

מוטיב "מיליון היהודים", הצריכים לצאת מפולין, ניסר בחללה של הפוליטיקה היהודית עוד קודם. ב-1927 התפרסם, כי גרינבוים, בהיותו בביקור בארה"ב, אמר לבני שיח אמריקאים בכירים מאוד, שיש בפולין "מיליון יהודים מיותרים". הוא גם דיבר בבוז, בערך באותו הזמן, על יהודים פולנים שעלו ארצה וירדו ממנה במספרים גדולים במחצית השנייה של שנות ה-20. הוא ייחס להם את המנטאליות של "דז'יק'ה ונאלווקי", שני הרחובות היהודיים המפורסמים ביותר של ורשה. איש כמובן לא היה יכול לחזות שסביבם יוקם הגטו, ב-1940.

הייאוש והטרגדיה

כישלונו של גרינבוים בסיים ריפה את ידיו. הוא קץ במאבקים הפרלמנטריים חסרי התוחלת. הוא היה מאוכזב מרה ממהלך הפוליטיקה היהודית והציונית. היהודי מס' 1 בפולין ארז את מזוודותיו ב-1933, ועלה לארץ ישראל. הוא צורף מיד אל הנהלת הסוכנות, הלוא היא הממשלה שבדרך. הענק מוורשה התגמד מאוד בפוליטיקה של הארץ, גם מפני שדוד בן-גוריון לא סבל אותו. למען האמת, מעטים סבלו אותו.

כשבאו הידיעות הראשונות על שואת יהודי אירופה, גרינבוים הועמד בראש צוות הצלה. אין זה המקום לדון ברצינות במעשיו, אבל הוא רחש מעט מאוד מעריצים או מוקירים. הטון המהפכני הנחרץ שלו הביא אותו לביטויים של זלזול במאמץ ההצלה. למרבה הטרגדיה האישית שלו, אחד מבניו, אליעזר-אצ'ה, שנעשה קומוניסט, מצא את עצמו באושוויץ. הוא טען אחר כך, כי המפלגה ציוותה עליו להציע את שירותיו כקאפו. הסיפורים על מעשיו שם הביאו אותו לאחר המלחמה עד סף העמדה למשפט על שיתוף פעולה עם הנאצים. אביו הצליח בסופו של דבר להביאו ארצה. הוא לחם במלחמת העצמאות, ונהרג בנסיבות לא ברורות.

גרינבוים עצמו ניסה את כוחו בתחרות אלקטורלית בישראל. הוא התייצב בראש רשימה עצמאית בבחירות לאסיפה המכוננת, באוקטובר 1948. רשימתו של האיש שכבש בסערה את הסיים 16 שנה קודם לא הצליחה לעבור את אחוז החסימה. הוא נשאר נערץ ולא אהוב עד יום מותו, בקיבוץ גן שמואל, ב-1970, בהיותו בן 91.

להיות רוב, להיות מיעוט

סיפורה של הרשימה המשותפת, למיעוטים וליהודים, ניתן כאן גם בגלל חשיבותו ההיסטורית, אבל כמובן גם בגלל האסוציאציות. כתבתי בעמודים האלה שורה של רשימות ב-20 השנה האחרונות על "האמא הפולנייה" של תרבותנו הפוליטית. אגב, כתבתי גם על "האמא הפולנייה" של ערביי ישראל.

"האמא הפולנייה" מציעה לקחים די רבים על יחסים בין רוב למיעוט: על יחסו של הרוב למיעוט, וגם על יחסו של המיעוט אל הרוב. המשוואה הזו היא רבת-מרכיבים. כמובן, הרוב צריך להתחשב במיעוט לאומי גדול, בייחוד כאשר המיעוט הזה לא בחר לחיות במדינתו של הרוב; אבל גם המיעוט צריך להתחשב ברוב, לפחות לטובת האינטרסים העצמיים שלו. רומן דמובסקי היה מנהיג הרוב, שמפני השראתו צריך כל רוב במדינת לאום להיזהר; ויצחק גרינבוים היה מנהיג המיעוט, שמפני השראתו צריך כל מיעוט להיזהר.

היסטוריונים של פולין, בדרך כלל לא מאוהדי היהודים או הציונות, טענו שהם מזהים את השפעת דמובסקי על הימין הציוני, אשר פולין היתה מעבדת הניסויים שלו. אולי. בוודאי מועט הספק שהימין הציוני הושפע ממנהיגים סמכותניים של הזמן ההוא, כולל, בגלוי ובמפגיע, ממוסוליני. אף כי שמו של דמובסקי ידוע פחות או יותר לתריסר ישראלים (אני אומר לתפארת המליצה), טביעות האצבעות שלו ניכרות וצריכות לימוד.

קריאה להצביע לרשימה המשותפת

קשה לטעון שגרינבוים השפיע על התודעה הערבית. אבל אולי גם הוא ראוי לעיון. מניסיונו אפשר ללמוד גם את יתרונות ההתארגנות וההעזה, אבל גם את יתרונות הפרגמטיות והשכל הישר. הוא התברך בשפע בשני הראשונים, אבל סבל מחיסרון בולט של שני האחרונים.

מאה שנה לא הניסו כלל את ליחה של האמא הפולנייה. הבה נשב לרגליה, ונלמד מחוכמת ניסיונה וגם מכסילותה.

(לצורך הרשימה הזו הסתייעתי בשורה של מקורות, שאני מתכוון לתת בנפרד, באתר הרשת שלי)

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny-globes ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל