גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכדורגל הפופולרי ביותר, הג'ודו וההתעמלות משפרים עמדות

נתוני משרד הספורט שהגיעו לידי "גלובס" חושפים כי בתוך חמש שנים זינק שיעור העוסקים בספורט תחרותי בישראל בכמעט 40% • מה אפשר ללמוד מהעלייה במספר הספורטאים, איזה תחום נהנה מפריחה, מה הם הענפים שהילדים מפנים להם גב וכמה אנחנו רחוקים ממדינות ה-OECD

ערן זהבי/ צילום: רויטרס
ערן זהבי/ צילום: רויטרס

בקיץ 2020 תוציא ישראל למשחקי האולימפיים בטוקיו כ-80 ספורטאים. זו תהיה המשלחת הגדולה ביותר שיצאה מישראל אי פעם למשחקים, לא דומה למשלחת האולימפית הראשונה בהלסינקי 1952 שאליה יצאו 26 ספורטאים או למלבורן 1956 שאליה שיגרה המדינה הצעירה 3 ספורטאים בלבד.

הגידול בכמות הספורטאים האולימפיים מתרחש במקביל לתהליך אחר נוסף שקורה כאן בשנים האחרונות - עלייה מתמדת בכמות הספורטאים התחרותיים. אלו עדיין לא מספרים פנומנליים, רחוק מזה, אבל המגמה בהחלט מעודדת.

מנתוני משרד הספורט שהגיעו לידי "גלובס" עולה כי נכון לערב השנה החדשה תש"ף עומד מספר הספורטאים התחרותיים בישראל על 110,360. מדובר בעלייה של 37% לעומת מספר הספורטאים התחרותיים לפני חמש שנים (שנת 2014), אז עסקו בספורט תחרותי בישראל 80,157 איש. בתוך חמש שנים הצטרפו למעגל הספורט התחרותי בישראל יותר מ-30 אלף איש. בנוסף, רשומים בישראל עוד 897 ספורטאים תחרותיים המתוקצבים על ידי המדינה.

הכדורגל עדיין מוביל, אבל הכדורסל מצמצם את הפער

לפני שנסיק שהפכנו למעצמת ספורט, צריך לזכור שמצבנו עדיין רחוק מאוד ממדינות המערב בכל הקשור לעיסוק בספורט תחרותי, וגם שמאז 2014 צמחה אוכלוסיית ישראל בכ-700 אלף איש.

מדוע יש משמעות לספירת הספורטאים התחרותיים? בעיקר משום שזהו המדד הטוב ביותר לבחינת בסיס הפירמידה. בנתונים הללו לא נכללים אותם "ספורטאי יום שישי אחה"צ", רוכבי אופניים של סופי שבוע או ספורטאים הגודשים את חדר הכושר, אלא ספורטאים "אמיתיים" שמשתייכים לקבוצות ולאגודות, משתתפים לאורך השנה בתחרויות, בליגות. כאלו שהספורט התחרותי אצלם נעשה באופן מאורגן והוא דרך חיים, ושמהם אמורים לצמוח ספורטאי העילית של ישראל.

ואם בסיס הפירמידה הולך ומתרחב, כך גם עולה הסיכוי להתרחבות "השפיץ" ההישגי שמוביל למדליות ולהצלחות בזירה העולמית. אז הנה כמה דברים שאפשר ללמוד מהגידול בכמות העוסקים בספורט תחרותי בישראל, איזה ענף נהנה מפריחה, ומה הם הענפים שהילדים והנוער מפנים להם גב.

פי 2 ספורט קבוצתי

1 יותר פעילים בענף - יותר כסף לענף

לספירת הספורטאים התחרותיים יש משמעות גדולה מבחינת היכולת של המדינה לעקוב אחרי ההתפתחות של הספורט. על בסיס המספרים הללו ישראל נמצאת במקום לא טוב ברמה העולמית, ובמצב לא טוב בכלל מול מדינות ה-OECD. כל עוד הפער הזה לא ייסגר ובישראל שיעור העוסקים בספורט תחרותי ימשיך להיות נמוך מאוד - כ-1.2% מכלל האוכלוסייה, אין לנו מה לדבר על מהפכה ספורטיבית.

לספירת הספורטאים התחרותיים יש משמעות גדולה גם מבחינה תקציבית והאופן שבו מחולקים המשאבים לענפי הספורט. חלוקת הכספים לענפי הספורט בישראל נשענת על מספר פרמטרים - העיקרי שבהם הוא כמות הספורטאים התחרותיים. כלומר, ככל שענף מצליח לגייס יותר ספורטאים, כך הוא זוכה ליותר כסף מהמדינה. פרמטר משמעותי נוסף לקבל כסף הוא ההצלחה של הענף: ככל שיש לו יותר הצלחות בזירה הבינלאומית, כך הוא זוכה ליותר כסף ולהעדפה תקציבית על פני ענפים אחרים.

חלק מהענפים עשו בשנים האחרונות מהפכה גדולה על מנת לגייס ספורטאים, כדי ליהנות מתקציבים שיאפשרו להם להמשיך לפעול. חלקם ענפים לא מוכרים. למשל, מי יכול להאמין שהענף ה-12 הכי פופולרי בישראל הוא הפוטבול האמריקאי עם 1,480 ספורטאים - יותר מענפים ישראליים מפוארים כשיט או כקייאקים. או מי יכול לדמיין שיש בישראל בשנת 2019 כמעט אותה כמות של ספורטאים תחרותיים בענף הרכיבה על סוסים כמו אלו המתחרים ברכיבה על אופניים.

הפופולריות משפיעה גם על חלוקת העוגה הספורטיבית. ענפים המצליחים לעמוד ברף המשתתפים המינימלי הנדרש לצורך הכרה כענף ספורט ימשיכו ליהנות מתמיכה תקציבית שוטפת. מהנתונים שהגיעו לידי "גלובס" יש בישראל כיום 56 ענפים המוגדרים כענפי ספורט לתקצוב, מהכדורגל ומהכדורסל הפופולריים, דרך הג’ודו וההתעמלות, ועד ענפים כריקודים סלוניים, פטנק, ביליארד, קריקט ופריסבי.

2 30% מהספורטאים בישראל - בכדורגל

גם אם את ההצלחות של ענף הכדורגל, ושל הנבחרת בפרט, צריך לחפש בנרות, זהו עדיין הענף הפופולרי ביותר בישראל ובמרחק רב מיתר הענפים. מספר הכדורגלנים התחרותיים הפעילים בישראל נכון לשנת 2019 עומד על 33,005 ספורטאים. במילים אחרות, כ-30% מכלל הספורטאים בוחרים בענף הכדורגל.
בחמש השנים האחרונות צמח ענף הכדורגל ב-25% מבחינת כמות הספורטאים, והוא כנראה דוגמה טובה לכך שאין בהכרח קשר בין הצלחות להצטרפות של ילדים ונוער. הכדורגל נהנה מפופולריות עולמית, ובישראל הגידול הזה מתאפשר גם בגלל השקעה בתשתיות - לא בטוח שבכל עיירה יהיה מגרש טניס או בריכת שחייה לציבור הרחב, אבל מגרשי כדורגל יהיו בהחלט.

3 הענף הצומח ביותר בישראל - הכדורסל

הכדורסל הוא הענף השני מבחינת כמות הספורטאים התחרותיים בישראל, עם 26,657 פעילים. מדובר בענף שבתוך חמש שנים רשם את הגידול המספרי המשמעותי ביותר - כ-8,703 כדורסלנים הצטרפו מאז 2014, ובסך הכול צמח הענף מבחינת כמות הפעילים ב-48%.

הכדורסל הוא גם הזוכה הגדול ביותר מבחינה תקציבית מהצמיחה בכמות הפעילים. מאחר שההקצבות שמקבלים הענפים נשענות על כמות פעילים והצלחות ספורטיביות, הרי שהקומבינציה של ענף גדול ומצליח מבחינה הישגית - ההצלחה של הנבחרות הצעירות בכדורסל, השתתפות קבועה של קבוצות ישראליות במפעלים האירופיים וההעפלה הקבועה של הנבחרת הבוגרת לאליפות אירופה - הפכו את הכדורסל ב-2018 לענף שזוכה לתקציב הגדול ביותר שאותו מחלקת המדינה. ב-2018 כבר זכה הכדורסל ל-41.4 מיליון שקל, לעומת 39.6 מיליון שקל הקצבות לכדורגל.

4 אפקט שגיא מוקי ולינוי אשרם

אחרי הכדורגל והכדורסל, את התמונה של חמשת הענפים התחרותיים הגדולים בישראל משלימים הכדורעף (5,553 ספורטאים תחרותיים), הכדוריד (3,086) וההתעמלות (3,819). מבין אלו, ענף ההתעמלות שהפך לאחד מהענפים המצליחים של ישראל בשנים האחרונות עם המדליות של נבחרת ההתעמלות האמנותית, לינוי אשרם, ולפני כן נטע ריבקין ואלכס שטילוב, הוא זה שרושם את הגידול המשמעותי ביותר בתוך חמש שנים - בסך הכול צמח ענף ההתעמלות בתוך זמן קצר יחסית ב-71% מבחינת כמות הספורטאים התחרותיים. זה לא היה קורה ללא מודלים לחיקוי ומדליות.

גם ענף הג’ודו ראה איך ההצלחות הגדולות בשנים האחרונות מביאות עוד ועוד ילדים וילדות לענף, ובתוך חמש שנים הצליח להכפיל את כמות הספורטאים התחרותיים - מ-1,239 ספורטאים ב-2014 ל-2,484 ספורטאים תחרותיים ב-2019. הג’ודו הוא הענף מספר 8 כיום בישראל מבחינת כמות העוסקים בו.

5 יותר ילדים בוחרים בספורט אישי

למרות שכמעט כל ההצלחות של ישראל בזירה העולמית מגיעות מענפי הספורט האישיים, רוב העוסקים בספורט תחרותי בישראל עושים זאת באופן ברור בענפים הקבוצתיים שבהם נכללים, בין היתר, ענפי הכדורגל, כדורסל, כדוריד, כדורעף וכו’. בסך הכול עומד שיעור העוסקים בספורט תחרותי קבוצתי על 75,392 ספורטאים, לעומת 34,968 ספורטאים שבוחרים בענפים האישיים.

ההעדפה של ספורט קבוצתי היא מקובלת בכל העולם, רק שאצלנו הפערים בין קבוצתי לאישי הם מעט קיצוניים.

הבשורה הטובה היא שגם הסיפור הזה משתנה. בחמש השנים האחרונות הפער בין העוסקים בספורט קבוצתי לאישי הולך וקטן. ממצב של 25%-75% לענפים הקבוצתיים לפני חמש שנים, עלינו היום על ל-30%-70%. הגידול העצום בענפי הג’ודו, ההתעמלות, הטניס, כדורעף החופים, הקראטה, הקיקבוקס והרכיבה על סוסים - ובמקביל שיעור צמיחה מינורי יחסית בענפי הכדור, הופכים את הענפים האישיים לכאלו שמושכים יותר ויותר ספורטאים.

ב-17 מתוך 41 הענפים המוגדרים כאישיים שיעור הצמיחה בכמות הספורטאים עלה על 50% בחמש השנים האחרונות, כולל שישה ענפים - קראטה, קיקבוקס, ג’ודו, סקווש, סמבו, החלקה על הקרח - שיותר מהכפילו את עצמם מאז 2014.

את השאלה לגבי הפערים בין העיסוק בענפים אישיים לקבוצתיים נעלה שוב בעוד שנה, כאשר גם למשחקי טוקיו לא תצליח ישראל לשלוח נבחרות כדורגל, כדורסל, או כל נבחרת אחרת בענפים הקבוצתיים. הפעם האחרונה שבה שותפה נבחרת ישראלית במשחקים האולימפיים באחד מהענפים הקבוצתיים הייתה ב-1976 - אז השתתפה נבחרת הכדורגל במשחקים שנערכו במונטריאול. 

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי