גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האינטרנט הוא ניסוי כלל עולמי בבני אדם, עשינו עסקה עם השטן"

היא הייתה חלק מקבוצת פורצי הדרך שיילדו את האינטרנט ושינו את העולם לבלי הכר. היום מבקשת פרופ' וונדי הול, מהאנשים החזקים בעולם הבינה המלאכותית, לעצור הכול ולחשוב מחדש ● "צריך להמציא את הרשת שוב", היא אומרת בראיון ל"ליידי גלובס"

פרופ' וונדי הול / צילום: איל יצהר
פרופ' וונדי הול / צילום: איל יצהר

וונדי הול הוטסה לישראל במיוחד כדי לדבר במשך 12 דקות על בינה מלאכותית. המארחים, המרכז למחקר הסייבר באוניברסיטת תל-אביב ומערך הסייבר הלאומי, אמנם לא חסכו במאמצים לארח אותה, אך למרות זאת, נשלחנו, הול ואני, לחדר לא נקי בקצה אולם, שכלל גם שירותי גברים. ישבנו שם נבוכים כמה דקות ארוכות, צופים בלית ברירה ברכבת של פועלי במה ואורחי כנס שמיהרו לשירותים, והתפלאו לראות שני אנשים לא צעירים יושבים זה מול זה ומדברים, שולחן מאובק וטייפ מנהלים ביניהם.

"אתה יודע", אמרה הול פתאום, "אני ממש שונאת שמכניסים אותי למגירה הנשית. אני מתרגזת בכל פעם שמציגים אותי כאחת הנשים החשובות והמשפיעות ביותר בתחום מדעי המחשב, אז אל תעשה את זה גם. לא, באמת: אני אחד האנשים הכי משפיעים בתחום הזה. כמה נשים כבר יש במדעי המחשב?".

היא צודקת, כמובן. לא כל יום מוטס לישראל מישהו שהיה שם ממש ברגע הלידה של הווב, אותו מרחב אינסופי של מסמכי הייפרטקסט מקושרים, שכולנו גולשים בו כבר שנים כאילו היה הדבר הכי מובן בעולם. לא בכל יום רואים כאן גם מישהו שנחשב מוביל עולמי בכל מה שנוגע לבינה מלאכותית. ומתי רואים כאן מישהי שהיא גם וגם?

"חשוב מאוד שנלמד את הלקח ממה שהשתבש בווב, בהתמודדות שלנו עם התפתחות הבינה המלאכותית", אומרת הול בראיון ל'ליידי גלובס', "קריטי שנוודא שאנחנו בונים מערכות טובות לאנושות שיקשו מאוד על כל מי שירצה להשתמש בהן לרעה. אין ספק ש'הרעים' בעולמנו - הפושעים, הנוכלים, הבריונים, המדינות התוקפניות - כולם ינסו להשתמש בבינה מלאכותית כדי לעשות מעשים זדוניים לאנשים אחרים. אנחנו חייבים למנוע את זה, או לפחות לצמצם את זה, באמצעות רגולציה בינלאומית".

למה את מתכוונת?

"אם גנבת ממני כסף ונתפסת, ברוב המדינות יש חוקים שלפיהם אתה תישפט ותשב בכלא. אם תציק לי ותאיים עליי ברשת, ממש לא בטוח שיקרה לך משהו. קשה מאוד להוכיח את זה, ויותר מזה, הנורמות החברתיות שונות בכל מדינה ומדינה. לכן, אחד האתגרים הגדולים שעומדים היום בפני העוסקים בבינה מלאכותית הוא האם לאפשר ייצור כלי נשק שמסוגלים לקבל החלטות אוטונומיות, כמו את מי להרוג ואת מי לא, ומתי".

רובוט סיני מחקה תנועה של אדם הלבוש בחליפה חושית / צילום: Gettyimages ישראל

לא מחליפים רופאים

הול, פרופסור למחשבים, מדברת על השינויים שנראה בשוק העבודה בעקבות חדירת הבינה המלאכותית. "אם העבודה שלך חוזרת על עצמה, רוב הסיכויים שתוחלף על ידי מכונה. עם זאת, התהליך, לדעתי, יהיה יותר איטי ממה שחושבים. בגלל ההייפ כולם בטוחים שכל החברות יתחילו להשתמש בבינה מלאכותית מחר או מחרתיים, אבל זה לא בדיוק ככה".

נראה מורים רובוטיים?

"לא כל-כך מהר".

פסיכולוגים?

"גם לא".

רופאים?

"רובוטים מבוססי בינה מלאכותית בהחלט יכולים לסייע לצוות הרפואי, אבל לא נראה בקרוב דחיקה של בני האדם ממערכת הרפואה. אי-אפשר ללמד עדיין את המכונות איך להיות רופא מומחה.

"יהיה אובדן של מקומות עבודה, אבל זה קרה גם בכל המהפכות הטכנולוגיות שידענו עד היום. המהפכה התעשייתית הגדולה הביאה לעולם, בין השאר, שבוע עבודה של חמישה ימים. אולי נקבל שבוע עבודה של ארבעה ימים, אם נשחק נכון בקלפים של הבינה המלאכותית. המדינות חייבות להשקיע גם בלימודי בינה מלאכותית, כולל ההזדמנויות והאתגרים שהיא תביא לשוק העבודה. ההחלטות הללו צריכות להתחיל להתקבל מגיל צעיר. בבריטניה אנשים מחליטים בערך בגיל 14 אם יהיו מדענים".

מה דעתך על הרעיון של שכר מינימום שישולם לכל האנשים, בלי קשר לשאלה אם הם עובדים או מובטלים?

"יש יתרונות ברעיון כזה, אם נדע ליישם אותו נכון. חדירת הבינה המלאכותית לחיינו והשינויים שהיא עומדת לחולל יציבו בפנינו מגוון רחב של אפשרויות חדשות, של חיים שבהם המכונות עושות בשבילנו יותר ויותר פעולות ושירותים. נצטרך לחשוב מה עושים עם האנשים שיאבדו את עבודתם, ונצטרך גם לוודא שלא נהפוך מתישהו לעבדים של המכונות".

את צופה שהצ'טבוטים מבוססי הבינה המלאכותית יחליפו את נציגי השירות האנושיים?

"כיום עדיין קל מדי לשטות בהם".

סין יכולה, לדעתך, להפוך למעצמה בתחום הבינה המלאכותית?

"הם כבר במעמד הזה. יש כיום שתי מעצמות בינה מלאכותית בעולם: ארה"ב וסין. הסינים משקיעים בתחום המון כסף וכן, יש בזה סיכון, משום שלממשלה הסינית יש ראייה שונה לחלוטין משלנו על פרטיות ועל פרטיות הנתונים. עולה השאלה איך ממשיכים להתנהל מול גורם שלא מאמין בזכויות הפרט ושאין לו שום בעיה לנצל לשם כך את היכולות המדהימות שמביא תחום הבינה המלאכותית.

"בדבר אחד הסינים בטוח מצליחים: האזרחים שלהם אכן מתנהגים יפה יותר ברשת. כמובן, הבעיה היא שהממשלה היא זו שמחליטה מי בסדר ומי לא. בתחום האינטרנט הם מיישמים שם את רעיונות דירוג האשראי, שאנחנו מיישמים בתחום הכלכלי. זה בעצם אומר שאם תתנהג יפה בגלישה שלך באינטרנט, תצבור יותר נקודות ותקבל מהממשלה הסינית דירוג גבוה יותר".

נשמע רע מאוד.

"כן, אבל סין הולכת ומחזקת את מעמדה כמעצמה של בינה מלאכותית, וזה לא הולך להשתנות. לכן אני חושבת שאנחנו לא יכולים כל הזמן לבוא ולהגיד שמה שהם עושים רע רק בגלל שאנחנו לא מסכימים עם ראיית העולם שלהם. הם חייבים להיות סביב השולחן שבו ייקבעו הסטנדרטים לגבי עתיד הבינה המלאכותית".

איך נוכל להבטיח שהבינה המלאכותית והרובוטים לא יהיו נחלתם של העשירים והמשכילים בלבד?

"זה כמעט כמו לשאול איך נבטיח שלא יהיו עניים ושכולם יקבלו טיפול רפואי נאות. צריך ליצור מערכת שתאפשר את זה. בארה"ב, למשל, אין מערכת כזו, ולנו הבריטים יש. רובוטים יהיו יקרים בהתחלה, כפי שקורה עם כל טכנולוגיה חדשה. אבל לכולנו, אפילו לעניים ביותר, יש סמארטפונים. וזו התחלה".

קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ורובוט 'אכפתיות' במינכן / צילום: Gettyimages ישראל

לעבוד עם האיש ששינה את העולם לחלוטין

בתחילת דרכה עבדה הול, 66, עם טים ברנרס לי, שחתום על המצאת הווב (World Wide Web) באוניברסיטת סאותהמפטון, על מחשבים של IBM. "אלו היו הימים הראשונים של ‘חלונות' של מיקרוסופט", היא מספרת, "טים המציא את פרוטוקול HTTP ואת ה-HTML, שאפשרו, למעשה, שימוש בלינקים באינטרנט ואת לידת הווב, אותו מרחב אינסופי של מסמכי היפרטקסט מקושרים.

"אני עבדתי אז על פיתוח מערכת הייפר מדיה, שהייתה מערכת ממוחשבת עם לינקים שאפשרו לעבור באופן ממוחשב ממסמך למסמך, ולא רק מטקסט לטקסט, אלא גם מטקסט לתמונה ומתמונה לווידאו.

"פגשתי אותו לראשונה בוועידה ב-1990, וכבר היו לו אז רעיונות רבים, אבל הוא עדיין לא העלה לווב את אתר האינטרנט הראשון שלו (והראשון בכלל, ד"א). הדבר הכי גדול שטים עשה היה לייסד סטנדרטים, ולפתוח לכולם אפשרות להשתמש בחינם בווב. הוא אפשר לאנשים להקים אתר אינטרנט משלהם, ולגלוש ברשת באמצעות דפדפן. בכך הוא שינה את העולם לחלוטין. התזה שלו הייתה ‘או שכולם ישתמשו בזה - או שאף אחד לא'. לכן, בעוד שחוקרים אחרים התמקדו בפיתוח מוצרים שיוכלו למכור לאנשים, טים התעקש על החינם ועל שימוש פתוח לכולם".

אותו ברנרס לי חשף לאחרונה את Solid - פרויקט שאפתני שהקים בשיתוף עם חוקרים מ-MIT במטרה לשים סוף לפריצות, זיופים וגניבת מידע אישי ברשת. זהו פרויקט קוד פתוח, ששואף להחזיר לגולשים את השליטה על המידע האישי שלהם, היישר מידיהן של ענקיות הרשת השולטות במידע כיום. "באיזשהו שלב כולנו מסרנו את השליטה על הנתונים שלנו במסגרת איזושהי עסקה עם השטן. צריך לשנות את זה", אומרת הול. "הרשת היא, למעשה, ניסוי כלל-עולמי בבני אדם. כבר היו ניסויים דומים, למשל, המצאת המכונית, אבל זה אף פעם לא קרה בכל-כך מעט זמן. הרי פייסבוק הומצאה רק לפני 15 שנה. זה מדהים".

בתחילת הדרך הרשת הייתה איטית באופן מחריד, שקשה לתאר לאנשים צעירים שלא חוו את הניינטיז.

"זה נכון, בהתחלה קראנו לה The World Wide Wait. צריך לזכור שלא היו תקשורת בפס רחב או ווי פיי בתחילת שנות ה-90, ולמעט מאוד אנשים היו מחשבים אישיים בבתים. הבום הגדול של חברות הדוט.קום הגיע מאוחר יותר, החל מאמצע שנות ה-90. צריך לזכור שגם גוגל לא הייתה בסביבה עד בערך שנת 2000, והאייפון הראשון של אפל פותח רק בסביבות 2006. אני זוכרת שעוד אפשר היה לספור את האתרים בווב במאות בודדות. היום יש מיליארדים".

במבט לאחור, הצלחת לצפות כמה גדולה תהיה הרשת?

"לא. נדמה לי שכולם נכשלו בזה, פשוט בהתחלה התקשורת הייתה כל-כך איטית ומסורבלת. היינו צריכים רשת עם תקשורת מהירה כדי להבין לגמרי מה קורה כאן - ולאף אחד עוד לא הייתה ממש רשת מהירה. אתה זוכר מה אמרו על הטלפונים הניידים הראשונים, שאף אחד לא ירצה אותם? עכשיו כמעט לכל אחד יש שניים או שלושה מכשירים. כשהם יצאו לשוק, הטלפונים הניידים שימשו אך ורק לשיחות טלפון, כיום הם הסיבה מס' אחת להתפתחות המהירה והמטורפת של הווב. לא הערכנו נכון מה אנשים ירצו לעשות באינטרנט, כמה זמן הם ירצו לשהות ברשת וגם - וזה לא פחות חשוב - מה הדברים הרעים שהם יעשו שם".

מה היו ההערכות הראשוניות שלכם?

"זה נשמע קצת משונה להגיד את זה כיום, ואני לא רוצה להישמע כמו איזו ילדת פרחים מהסיקסטיז, אבל בימים הראשונים עדיין האמנו שכולם יתנהגו בנימוס ובג'נטלמניות ברשת. לא הצלחנו לדמיין מצב שבו כל החברה האנושית, כולל הכיעור והחולי שבה, נמצאים באינטרנט. לא הצלחנו לדמיין מצב שבו הרשת מאפשרת לאנשים לקחת את הדברים האיומים והנוראיים שהם עושים בחיים האמיתיים, ולהעלות אותם מדרגה ברשת".

90% מהמתכנתים - נשים

אחת הסוגיות הבוערות ביותר בתחום הבינה המלאכותית כיום היא שאלת הגיוון (diversity). כל מבט שתעיפו בחבורה העולמית של החוקרים, המפתחים ואנשי הקוד, שיוצרים את הטכנולוגיות של הדור הבא, יבהיר לכם מיד מה כמעט אין בה: נשים (וגם מיעוטים אתניים, אבל במידה פחותה). מספרן של הנשים בעייתי בכל תחום מדעי המחשב, אך נמוך בצורה מבהילה במחקר הנוגע בבינה מלאכותית.

איך כל זה משפיע על הטכנולוגיה שמייצרת אותה חבורה, שמורכבת ברובה מגברים לבנים צעירים?

"הם למעשה כופים את ראיית העולם שלהם על התחום. כל-כך הרבה דברים עוברים ללא עין נשית, ומתגבשים כמשהו שנשים היו רואות אחרת לגמרי. גם בנתוני המחקרים, שמתבססים בעיקר על גברים, יש בעיה. למשל, השאלות שמעלות הסייעניות הווירטואליות מבוססות הבינה המלאכותית, ‘סירי' של אפל ו'אלקסה' של אמזון, שלא מעט אנשים טוענים כי הן מגיבות שונה לגברים ולנשים. אנחנו, כולנו, מוטים לחלוטין, ואם לא דואגים לגיוון, ההטיה עוברת גם לפיתוחי הבינה המלאכותית.

"כיום, בינה מלאכותית עוסקת יותר בלמידת מכונה, מה שמשייך את כל התחום למדעי המחשב, שבעולם המערבי נשלט במידה רבה מאוד על ידי גברים.

"היו ניסיונות רבים לשנות את המגמה הזו, אבל כולם נכשלו. ההנחה היא שזה תחום מאוד טכני, מאוד ‘גיקי', ושנשים פשוט לא נמשכות לכתיבת קוד. הבעיה היא שאם אין כמעט נשים בצוותים שחוקרים את הבינה המלאכותית, זה אומר שהפיתוחים בתחום זה עשויים להתאים פחות לנשים, או לא לייצג אותן כראוי. לכן חוסר הגיוון הוא בעיה גדולה".

אנחנו לא מדברים רק על גברים־נשים.

"נכון, אבל היעדרן של הנשים הוא בעיה עצומה משום שהן 50% מהאוכלוסייה. עם זאת, כמובן שהכוונה היא גם לגיוון מבחינת דת, גזע, גיל ועוד. אגב, בהודו, במלזיה ואפילו במזרח התיכון, אפשר למצוא הרבה יותר נשים מתכנתות. באחד מביקוריי בקטאר נכנסתי לכיתה של מדעי המחשב באחת האוניברסיטאות ונדהמתי לראות ש-90% ממנה היו נשים. כששאלתי איפה הגברים, אמרו לי: ‘הם נסעו ללמוד בארה"ב, לנו לא מרשים'. בהודו יש הרבה יותר מ-50% נשים במדעי המחשב, השאלה הגדולה יותר היא כמה מהן גם מוצאות אחר-כך עבודה במקצוע".

איך אפשר לפתור את בעיית הגיוון?

"גיוון יהיה חלק מהאחריות החברתית שנצטרך לכפות על התחום הזה".

עוד כתבות

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● תרחיש של פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר