גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוספת שטח של 12 מ"ר בלבד? איך באמת לשפר את זכויות הדיירים בתוכניות פינוי-בינוי בת"א

עיריית ת"א מתכננת להטיל בקרוב פצצה חדשה בפרויקטים של פינוי-בינוי ● אם העירייה רוצה להציג תוכנית לשמירה על זכויות הדיירים הוותיקים, יש כמה עניינים שצריך לפתור בדרך לשם ● ניתוח

הריסת מתחם פרויקט הפינוי-בינוי "קדמת צהלה" / צילום: אוראל כהן
הריסת מתחם פרויקט הפינוי-בינוי "קדמת צהלה" / צילום: אוראל כהן

עיריית תל אביב מתכננת להטיל בקרוב פצצה חדשה בפרויקטים של פינוי-בינוי - העירייה הודיעה כי תאשר לדירות קיימות בשטח של 40-80 מ"ר תוספת שטח של 12 מ"ר בלבד. בנוסף, על פי תוכנית העירייה, דירות ששטחן כבר עתה יותר מ-80 מ"ר לא יקבלו שום תוספת. אין מה לזלזל בזינוק בשווי דירה חדשה מהניילונים עם מקום חניה ומרפסת, אבל ברור שזו ירידה משמעותית בתנאים לבעלי הדירות הישנות לעומת מה שהורגלו לקבל.

אחת המטרות של עיריית תל אביב בתוכנית החדשה - שטרם אושרה - הן לשמור על קיומן של דירות קטנות בעיר, בעיקר בדרומה, כדי לאפשר לדיירים הוותיקים להמשיך לגור בהן ובסביבתם האורבנית.

אבל שלושה עניינים טעונים טיפול מהיר ויצירת ודאות: שטח הדירה החדשה שמקבל הדייר הוותיק; דמי הניהול שיזנקו עם חזרת הדיירים למגדל מגורים מודרני; ותוספת הארנונה שתושת על הדירה החדשה.

בעיה 1: שטח הדירה

דרום העיר נפגע יותר

ביוזמות רבות לפינוי-בינוי בתל אביב מדובר בבנייני רכבת שנבנו בשנות ה-50 בכל חלקי העיר. שמאי המקרקעין הוותיק אריה קמיל, שניהל את נושא היטלי ההשבחה בעיריית תל אביב, אומר כי "ההחלטה הגורפת של עיריית תל אביב לצמצום התמורות בהליך של פינוי-בינוי, המצטרפת להגבלות על אפשרויות התמ"א, תיצור בעיה גדולה דווקא בקרב האוכלוסיות המוחלשות בדרום העיר, שבו ריכוז גדול מאוד של דירות ישנות וקטנות, בשטח ממוצע של כ-50 מ"ר.

"קיימות באזור תוכניות הרחבה משנות ה-80, המאפשרות את הגדלת הדירות לכ-100 מ"ר ויותר, אולם לפי המדיניות החדשה, יחד עם המגבלות המחמירות ממילא מכוחה של תוכנית המתאר הכוללנית ת"א/5000, נפגעת כדאיות קידום הפרויקטים ובמקביל נפגעים התושבים, שמשוועים לתנאי מחיה משופרים".

התוספת של 12 מ"ר המוצעת לדירות של 40-80 מ"ר, היא למעשה תוספת נטו של 8-9 מ"ר בלבד, והסיבה פשוטה: יש חובה לבנות ממ"ד, אבל קירותיו העבים של הממ"ד יגרעו בין 3 ל-4 מ"ר בשטח הרצפה נטו. לגבי בעלי הדירות הגדולות מ-80 מ"ר מדובר באבסורד של ממש: חובת הממ"ד למעשה גורעת להם 3-4 מ"ר משטח הרצפה המקורי. אפשר בהחלט שיותר דיירים בבניין יתנגדו לפינוי-בינוי - יוגדרו כסרבנים - וינסו לממש דווקא את תוכנית ההרחבה הישנה.

הפתרון:

7-8 מ"ר שטח רצפה נטו הם לעג לרש מדרום העיר. אם מחליטים על 12 מ"ר, מוטב שיהיו אלה 12 מ"ר נטו, שטח של חדר שאפשר לגדל בו שני ילדים.

בעיה 2: דמי ניהול

ההתייקרות מפחידה את הוותיקים

ככל שהבניין גבוה יותר, התחזוקה מסובכת ויקרה יותר והתשתיות מורכבות יותר. למשל נדרשים גלאי עשן וספרינקלרים, מעליות רבות, משאבות ועוד. המודל של ועד הבית בבניין של 12 דירות, שבו גזבר הוועד דופק בדלת פעם בחודש ומבקש 100 שקל, אינו יכול להתקיים במגדל של 60 דירות עם שוער וחדר כושר, שבו אין ברירה אלא להפעיל חברת ניהול, שגובה 600 ואפילו 1,000 שקל לחודש - התייקרות שמפחידה את הוותיקים.

במשרד המשפטים מתקיים לאחרונה מאמץ לעדכן את דיני ותקנוני הבתים המשותפים, כדי להתמודד עם בעיות הגבייה והתחזוקה במגדלי מגורים גבוהים. כרגע מתלבטים בין שתי אפשרויות: תוספת אחוזי בנייה ליזם כתנאי להקמת קרן הונית, שתממן עבור הוותיקים את דמי הניהול למשך 10 שנים; או יצירת נכס להשכרה בבניין, שההכנסות ממנו יממנו את דמי הניהול לוותיקים למשך 10 שנים.

הפתרון:

כדאי להעניק לדיירים הוותיקים פטור מלא על ההפרש בדמי הניהול לחברת הניהול במגדל החדש מול דמי הוועד הישנים. משרד המשפטים צריך להציג במהירות האפשרית מנגנון שמאפשר זאת, בין אם בדרך של זכויות בנייה נוספות ליזם כנגד הקמת קרן הונית, או במציאת פתרון קנייני ורישומי לנכס בבניין שיממן את דמי הניהול. עד מתי יחול הפטור? עד למועד העברת הזכויות בדירתו של הוותיק, אם בדרך של מכר ואם בדרך של הורשה.

בעיה 3: ארנונה

מנגנון הנחות מצומצם

כיום קיים מנגנון הנחות מצומצם מדי על השטח החדש שנוסף לדירה הישנה: פטור מארנונה בשנתיים הראשונות של החזרה לדירה, ולאחר מכן הנחה שנתית מדורגת, עד להנחה האחרונה של 25% בשנה החמישית.

הפתרון:

אם לעיריית תל אביב חשוב לייצר דירות קטנות, כדאי להעניק לדיירים הוותיקים פטור מלא על הפרש הארנונה בין הדירה החדשה לבין הארנונה על הדירה לפני הריסתה. עד מתי? גם כאן, עד להעברת הזכויות בדירה, בין אם במכר ובין אם בהורשה.

דעה: דרושות פשטות ונדיבות במקום מנגנוני כפייה

התחדשות עירונית חשובה למערכת התכנון ולעתיד האורבני - על כך אין ויכוח. אולם בעיריית תל אביב ובמשרד המשפטים צריכים להביא בחשבון שנדיבות ופשטות יסייעו להסכמה של דיירים להשתתף בתהליכי ההתחדשות העירונית.

במיוחד לשמור על זכויותיהם של אזרחים ותיקים, כאלה שהרעיון לעזוב את ביתם לשנתיים ולחזור למגדל מגורים של 15 קומות מפחיד אותם וגורם להם להתנגד לפרויקט.

נגדם, נגד הקשישים, המחוקק המציא מנגנוני כפייה, למשל "חוק דייר סרבן", שנועד לאפשר לרוב הדיירים לפתוח בהליך משפטי נגד ה"סרבנים", על מנת לאלץ אותם להשתתף בפרויקט פינוי-בינוי. מספיק רוב של 80% מהדיירים במקבץ הבניינים בתוכנית ההתחדשות, ורוב של 67% מהדיירים בכל בניין בפרויקט.

לדיירים ותיקים צריך להציע פתרונות פשוטים כדי שיתמכו בפינוי-בינוי ולא יהפכו ל"סרבנים" - אך לא זהו המצב בשטח. במקום שם גנאי, מנגנוני כפייה והסדרים מעורפלים וקמצניים, משרד המשפטים והעיריות צריכים להציע בהקדם לדיירים הוותיקים הסדרים פשוטים, נדיבים, קלים להבנה ומפוגגי פחדים.

עוד כתבות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה