גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשקיעים התנפלו, ושוק הנפקות האג"ח שבר שיאים: גיוסי שיא בחודש ספטמבר

הנזילות הגבוהה והשקל החזק דחפו לגיוסי שיא של כ-8 מיליארד שקל בספטמבר ● בין המגייסים הגדולים: גופים המשתייכים לסקטור הפיננסי וחברות הנדל"ן מאמריקה, שחזרו לשוק ההנפקות ● S&P מעלות: "ברוב ההנפקות נרשמה רמת ביקוש גבוהה שבאה לידי ביטוי ברמת ריביות נמוכה ביותר"

יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן
יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן

לאחר החולשה הצפויה שחווה שוק גיוסי האג"ח הקונצרניות בחודש אוגוסט, הוא חזר בסערה, וסיכם את ספטמבר עם גיוסי שיא מתחילת השנה - כ-8 מיליארד שקל (על-ידי קרוב ל-30 חברות). כך עולה מנתוני חברת S&P מעלות, שהוסיפה כי "ברוב רובן של ההנפקות נרשמה רמת ביקוש גבוהה לסחורה מצד המשקיעים, שבאה לידי ביטוי ברמת ריביות נמוכה ביותר. מרבית החברות הנפיקו בהיקפים גדולים מעבר למתוכנן".

במעלות ציינו גם, כי "רמת מרווחי הסיכון ממשיכה לרדת, ולהוות חלק מהגורמים התומכים בפעילות ההנפקות בשוק החוב המקומי. כך למשל, עלה מדד התל-בונד 60 מעל 7% מתחילת השנה". רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות, ציינה כי בין הגורמים שתמכו בביקושים הגבוהים היו "רמת הנזילות הגבוהה בשוק, לרבות הכספים המוזרמים באופן שוטף למשקיעים המוסדיים והצבירה החיובית בקרנות האג"ח, בשילוב עם פעילות הנפקות דלילה באוגוסט ובחלון הזמנים שלפני חופשות החגים".

עשר המנפיקות הגדולות מתחילת השנה

אלה, לדבריה, "עודדו את החברות לממש את תוכניות ההנפקות שלהן במהלך ספטמבר, ולבצע הנפקות בהתאם לצורכי המימון ומחזור החוב. גורם השפעה נוסף הוא הצפי של המשקיעים הישראלים לגבי ההתפתחויות בשער החליפין, וההערכה לגבי המשך התחזקות השקל, אשר תומכת בשימור של רמת האלוקציה הגבוהה יחסית להשקעות בשוק המקומי". עוד הוסיפה הראל במבט קדימה, כי "הכניסה של ישראל למדד האג"ח הממשלתי הגלובלי של FTSE, העודף במאזן התשלומים וחוזי יצוא הגז החדשים פועלים בכיוון של המשך התחזקות השקל".

בסיכומו של ספטמבר בלטו כמה הנפקות נרחבות למדי מהסקטור הפיננסי - ובהן כלל ביטוח, שגייסה כ-820 מיליון שקל, והבנקים הבינלאומי ואגוד, שכל אחד מהם גייס כ-700 מיליון שקל. סך גיוסי ענף זה הסתכמו בחודש החולף בכ-3 מיליארד שקל. נוסף על כך, במעלות מציינים כי בסיכום הפעילות החודשית היקף ההנפקות של הסקטור הריאלי, ללא פיננסים, "היה מהגבוהים מתחילת השנה, והסתכם בכ-5 מיליארד שקל. חברות רבות ביקשו לנצל את המומנטום החיובי ואת ימי הפעילות בין חופשת הקיץ ועד תקופת החגים, ובחרו לממש בימים אלו את תכניות ההנפקה שלהן. ייעוד ההנפקה ברוב ההנפקות היה למיחזור חוב".

מגמה נוספת שבלטה בסיכומו של ספטמבר הייתה חזרתן של חברות הנדל"ן האמריקאיות לגיוסי חוב בת"א, אחרי תקופה ממושכת שבמהלכה נעדרו כמעט לגמרי מפעילות, במה שעשוי להוות את תחילתו של גל גיוסים נרחב בסקטור. בסיכום חודשי, חמש חברות נדל"ן הפועלות בצפון אמריקה גייסו כ-1.5 מיליארד שקל, בראשן אלעד קנדה של יצחק תשובה שהנפיקה אג"ח בהיקף של כ-500 מיליון שקל, ונמקו של יגאל נמרד, שגייסה כ-400 מיליון שקל. מלבד אלה, כל אחת מהחברות לייטסטון, סילברסטין נכסים וקורנרסטון גייסה כ-150-300 מיליון שקל.

היקפי הנפקות אגח מתחילת השנה

"יציבות בסקטור הריאלי ברבעון"

בפילוח רבעוני של פעילות גיוסי האג"ח הקונצרניים, במעלות מציינים כי "ניכרת יציבות בגזרת הסקטור הריאלי", וכי ברבעון השלישי "ניכר גידול מסוים בהיקף ההנפקות של סקטור הנדל"ן, בהשוואה לרבעון הקודם, שעשוי להיות מוסבר גם על-ידי חידוש פעילות ההנפקות של מספר חברות נדל"ן אמריקאיות".

לצד הפעילות האינטנסיבית בספטמבר, בפילוח חודשי מתחילתה של 2019 ניכר חוסר יציבות, עם כמה חודשים "חלשים" יחסית (בהם גם אוגוסט) בהם היקפי גיוס שלא הגיעו ל-3 מיליארד שקל, לצד כמה חודשים עם גיוסים בהיקפים של יותר מ-5 מיליארד שקל ולמעלה מכך.

כך, בסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה, היקף גיוסי האג"ח הקונצרניים הסתכם בכ-46 מיליארד שקל (היקף נמוך במעט מבתקופה המקבילה ב-2018, שבסיכומה גויס סכום של כ-65 מיליארד שקל). מעלות סבורים כי "למרות מספר חודשים של פעילות הנפקות אינטנסיבית, מסתמן שפעילות ההנפקות השנתית תהיה נמוכה השנה בהשוואה ל-2018, ולאור תקופת החגים, ניכר כי הפעילות בנובמבר-דצמבר תהיה זו שתקבע באיזו מידה".

עוד הפנו במעלות זרקור לפעילות גיוסי האג"ח הממשלתיות, וציינו כי קצב ההנפקות באפיק זה התגבר. לפי נתוני חברת הדירוג, אחרי שבכל אחת מהשנתיים האחרונות (2017-2018) הסתכמו היקף הנפקות האג"ח הממשלתי בכ-46 מיליארד שקל, ב-2019, בתקופה של תשעת החודשים הראשונים של השנה, הונפקו כבר אג"ח ממשלתיות בהיקף של כ-57 מיליארד שקל.

בשוק האקוויטי, מנתוני הבורסה עולה כי בסיכום חודשי גויס סכום של קרוב ל-1.3 מיליארד שקל, קרוב ל-600 מיליון שקל מתוכו בשבע הנפקות לציבור - כשעל עיקר הסכום הייתה אחראית קרן ההשקעה בתשתיות ג'נרישן קפיטל, שגייסה כ-525 מיליון שקל בהצעה לא אחידה למשקיעים מוסדיים. בסך הכול, מתחילת השנה גויס בתל-אביב סכום של קרוב ל-7.5 מיליארד שקל באמצעות הנפקות והקצאות של מניות, מתוכו 2.7 מיליארד שקל על-ידי שש חברות חדשות. 

עוד כתבות

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?