גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עומד מאחורי תוכנית הקיצוצים של HP, והאם בישראל צריכים לדאוג?

HP הודיעה בסוף השבוע על קיצוצים של כ-16% בכוח-האדם הגלובלי שלה ● מאחורי המהלך עומדת שחיקה בפעילות המדפסות, שנובעת מכך שהמודל העסקי של החברה, שמתבסס על מכירות דיו, התחיל לחרוק ● האם HP תצליח לשחרר את מה שתוקע את הפעילות שלה? האנליסטים לא בטוחים

שחיקה בפעילות המדפסות של HP / צילום: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שחיקה בפעילות המדפסות של HP / צילום: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בסוף השבוע הודיעה חברת HP Inc על קיצוצים משמעותיים בכוח העבודה הגלובלי, של כ-7,000-9,000 עובדים, מתוך 55 אלף עובדים ברחבי העולם. כלומר, שיעור הקיצוצים יכול להגיע ל-16%, באמצעות פיטורים ופרישה מרצון. ההודעה מגיעה על רקע עזיבתו של המנכ"ל הנוכחי דיון ווייסלר בשל בעיות בריאותיות, ואת תוכנית הפיטורים מוביל המנכ"ל החדש של HP, אנריקה לורס, שייכנס לתפקידו בעוד מספר שבועות. ב-HP לא סיפקו התייחסות לפי אזורים גיאוגרפיים, ולא ברור מה תהיה ההשפעה על ישראל, שבה מועסקים מעל 3,000 עובדים.

קשה להאמין שמישהו הופתע במיוחד מהמהלך, בעיקר לאחר הרבעון השלישי שהראה ירידה במכירות המדפסות בהשוואה לרבעון השלישי. למעשה, על אף שהייתה עלייה ב-2018 במכירת המדפסות, הפעילות הזאת מתכווצת בהדרגה וההכנסות ממנה ירדו ב-14% בתוך חמש שנים. ל-HP יש גם פעילות נוספת, שבמסגרתה היא מוכרת ציוד קצה כמו לפטופים. ההכנסות מפעילות המדפסות אמנם תורמות חלק קטן יותר מההכנסות, אך תורמות כ-60% ויותר מהרווח של החברה.

הסיבה שהשוק מתכווץ נובעת בין היתר מכך שלקוחות - פרטיים וארגונים - פשוט מדפיסים פחות. ניתן לראות זאת בכך שאנשים שולחים קבצים בדואר אלקטרוני במקום להדפיס. אנשים גם משתדלים שלא להדפיס אם הם לא מחויבים, בגלל המודעות להשפעה הסביבתית של ייצור נייר.

הכנסות החברה בתשעת החודשים הראשונים של השנה נשארו דומות לאלו של השנה שעברה והן הסתכמו בכ-43 מיליארד דולר. הרווח הנקי ירד ב-30% והסתכם ב-2.8 מיליארד דולר. עם זאת, הסימן המדאיג נמצא בפעילות המדפסות ברבעון השלישי, שרשמה ירידה של 5% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל והן הסתכמו ב-4.9 מיליארד דולר. הרווח לפני מסים ירד ב-8% והסתכם ב-800 מיליון דולר. פעילות זו גם אחראית לעיקר הרווח, כ-60% ממנו.

האתגרים עימם מתמודדת HP באו לידי ביטוי בחולשה של המניה. ביום שישי צנחה המניה ב-10% והשלימה נפילה של 34% בתוך שנה. נראה שגם המהלך לשינוי ארגוני ב-HP, שבוצע לפני ארבע שנים והיה אמור להציף ערך לבעלי המניות, לא הוכתר כהצלחה. המהלך כלל פיצול של HP לשתי חברות - HP Inc., החברה שמוכרת מדפסות ולפטופים, ומנייתה עלתה מאז ב-26% בלבד; ו-HPE, שמתמקדת באנטרפרייז ומנייתה עלתה מאז ב-47%. הנאסד"ק עלה באותה תקופה ב-57%.

בחברה מעריכים כי המהלך יחסוך לה כמיליארד דולר בשנה עד סוף שנת התקציב של 2022. כמו כן, עלות התוכנית מוערכת בכמיליארד דולר עד סוף 2022: 100 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2019, 500 מיליון דולר בשנה הבאה והשאר ב-2021 ו-2022.

במקביל להודעה על פיטורי העובדים, פרסמה החברה כי היא מגדילה את הדיבינד ב-10% וכן יוצאת עם תוכנית חדשה לרכישה עצמית של מניות בהיקף של 5 מיליארד דולר. זאת בנוסף לתוכנית קיימת לרכישה עצמית של מניות בהיקף של 1.7 מיליארד דולר. בחברה ציינו כי התוכניות הללו נועדו לאזן את הדילול שנוצר ממתן אופציות לעובדים, אך כמובן שבחברה מנסים גם לפצות את בעלי המניות על החולשה של המניה.

מניית HP מדשדשת מאז שהחברה פוצלה לשני חלקים

האנליסטים מודאגים מהסיכונים הרבים

HP לא הייתה רק החברה הבולטת בשוק המדפסות, אלא גם זו שאימצה את המודל הרווחי מתחום סכיני הגילוח, שבו מוכרים את הסכינים עצמם בזול ואת הרווח גוזרים מהלהבים. כך, הרוויחה HP הרבה מאוד כסף מהדיו שהיא מכרה לצד המדפסות שלה. בשנים האחרונות המצב נהיה יותר מאתגר, שכן הפער בין המדפסות של HP למדפסות של היצרניות האחרות הלך והצטמצם, ובמקרים מסוימים נמחק. לצד זאת, מחירי המדפסות הלכו וירדו עוד, דבר שגם פגע בשולי הרווח של החברה.

ואולם HP התמודדה עם בעיה נוספת, אולי אחת המשמעותיות שבהן - יצרניות צד שלישי שמכרו דיו לא מקורי שמתאים למדפסות החברה. כך, המודל שלה התחיל להתערער. בסוף השבוע הודיעו בחברה על ניסיון להילחם בתופעה הזאת על ידי ייצור של שני סוגי מדפסות: הראשון, יקר יותר, שיהיה פתוח לשימוש בדיו שלא מיוצר על ידי HP עצמה; והשני, שהוא יותר זול, אבל הלקוח יהיה מחויב לרכוש את הדיו של החברה. זה נראה כמו ניסיון לסגור את האורווה לאחר שהסוסים כבר ברחו. בכל מקרה, זהו מהלך שההשפעה שלו היא ארוכת טווח, מכיוון שהוא רלוונטי רק לרוכשי מדפסות חדשות.

האנליסטים לא בהכרח אופטימיים לגבי המהלך. כך לדוגמה אתר "בארונ'ס", שבו כתב האנליסט טוני סאקונאגי מחברת ברנסטיין ללקוחות שלו כי "קיימת אי ודאות לגבי ההצלחה של המהלך הזה, ויש בו סיכונים רבים. מתחרים עשויים שלא לבצע מהלך דומה, וכך HP תיחשב בשוק לשחקנית היקרה. הדבר יכול להביא לירידה במכירות בקצב מהיר יותר מאשר תהליך ההתאמה של המודל". הוא הוסיף כי לא בטוח שהמהלך ישמור על רמות הרווחיות של עסקי המדפסות הנוכחיים, והביע חשש מכך שמכירות הדיו הן לא הבעיה היחידה של החברה, אלא גם ירידה במכירות של מדפסות באופן כללי.

האנליסט מתיו קאברל מקרדיט סוויס ציין כי המודל העסקי היה סטטוס קוו במשך עשורים. הוא ציין כי הוא מבין את הערך בשינוי, אך הביע חשש מתנודתיות ברווחיות החברה ובתזרים המזומנים הצפוי שלה, ובהתאם גם במניה. הוא ציין כי העלאת מחירים בשוק בשל תהיה מהלך קשה, במיוחד אם המתחרים לא יצטרפו למהלך.

ההכנסות מפעילות מדפסות

החברה מעסיקה 3,000 עובדים בישראל

HP מעסיקה בישראל מעל 3,000 עובדים, במחקר ופיתוח, ייצור ומכירות. מלבד פעילות המכירות שלה, שאחראית להפצה של מוצריה, החברה פועלת דרך שתי חברות שרכשה בתחילת שנות ה-2000 - אינדיגו וסאיטקס. שתיהן עוסקות בדפוס דיגיטלי, אך עם טכנולוגיה ושוק יעד שונים.

בעוד שדפוס אנלוגי מצריך הוצאות גבוהות על הכנה לדפוס ולכן צריך להדפיס בכמויות גבוהות - כדי שעלות ההדפסה של כל מוצר תהיה נמוכה ותצדיק את עצמה מבחינה כלכלית, בדפוס דיגיטלי עלות ההדפסה לא יורדת אם כמות המוצרים המודפסים גדלה. HP אינדיגו, שיושבת בקריית גת וברחובות, מעסיקה כ-2,500 עובדים ונחשבת לאחת היצואניות הגדולות מישראל. הדפוס הדיגיטלי שהחברה פיתחה מאפשר להדפיס מוצרים שונים בסדרות קצרות, - ספרי תמונות, כרטיסי ברכה, לוחות שנה, ניירות מכתבים, מזכרות, תוויות ועוד.

סאיטקס, שיושבת בנתניה, בקיסריה ובקריית גת, מעסיקה כ-500 עובדים, והפתרונות הטכנולוגיים שלה מיועדים למוצרים יותר קשיחים, כמו למשל אריזות, קרטונים ושילוט. ב-HP לא הסכימו למסור את מספר העובדים המדויק, והוא מבוסס על דיווחים של החברות מלפני כשנתיים.

קשה להעריך האם העובדים נמצאים בסכנה, אך ניתן להעריך כי פיטורים בהיקפים רחבים כל כך יובילו את מטה החברה לדרוש גם מהפעילות בישראל לצמצם הוצאות. דפוס דיגיטלי הוא עדיין תחום שנמצא בחיתוליו באופן יחסי, ולכן ככל הנראה הוא לא מהותי מאוד בעבור HP - אבל הוא כן יכול להוות מנוע צמיחה בעבורה. החברה לא מפרסמת את המספרים של הפעילויות הללו.

תחום נוסף ש-HP בונה עליו הוא תחום המדפסות תלת ממד, שאין לו זיקה מהותית לישראל. ב-HP ביקשו לקחת את הניסיון שלהם מהתחום כדי להשתלט על השוק, אך כל השוק מתמודד עם קצב אימוץ מוצרים נמוך. בעבר ציינו ב- HP כי הכניסה שלהם לשוק נועדה כדי להשפיע באופן משמעותי על תהליך הייצור כולו, ולא כדי להסתפק בייצור בסדרות קטנות יחסית. זאת, כדי להצליח להשפיע על התוצאות הפיננסיות של HP. עם זאת, הדבר כנראה רחוק מהגשמה.

מ-HP נמסר: "התעשייה נמצאת כיום בנקודת מפנה, ו-HP מתחילה פרק חדש שמצריך ביצוע של מהלכים משמעותיים. זה כרוך בכמה החלטות קשות אך אנחנו מחויבים כתמיד לעזור לעמיתינו שיושפעו כתוצאה מהמהלכים הללו. אלו הן ההחלטות הקשות ביותר שחברה נדרשת לקבל אך הן קריטיות למיצובה בעתיד".

לגבי השפעה על העובדים בישראל נאמר כי "זהו מהלך גלובלי של ארגון מחדש ואנו לא מוסרים בשלב זה מידע על האופן שבו הוא ישפיע במדינות השונות". 

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"