גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחינה בחשבונאות מועד אביב 2019: 49% מהנבחנים נכשלו

427 נבחנים ניגשו לראשונה לבחינה, ובקרבם נרשם שיעור מעבר גבוה יותר של 62%; ואולם שיעור המעבר בקרב 389 מהנבחנים במועד זה, שהם נבחנים חוזרים, עומד על 38% בלבד

שקט, נבחנים / צילום: Shutterstock
שקט, נבחנים / צילום: Shutterstock

49% מכלל הסטודנטים לחשבונאות שניגשו לבחינה בחשבונאות פיננסית במועד אביב 2019 - נכשלו. מועצת רואי חשבון פרסמה היום (א') את ציוני הבחינה הסופית בנושא חשבונאות פיננסית מתקדמת שנערכו ביולי השנה, ומהנתונים עולה כי רק 51% מקרב 816 הנבחנים שניגשו לבחינה - עברו אותה.

427 נבחנים ניגשו לראשונה לבחינה (52% מקרב כלל הנבחנים), ובקרבם נרשם שיעור מעבר גבוה יותר, העומד על 62%; ואולם שיעור המעבר בקרב 47% (389) מהנבחנים במועד זה, שהם נבחנים חוזרים וניגשו לבחינה בפעם השנייה או יותר - עומד על 38% בלבד.

הנתונים הללו טובים יותר מאלה שנרשמו בבחינת ההסמכה של הסטודנטים לחשבונאות שנערכו בדצמבר אשתקד, אז ניגשו לבחינה בחשבונאות פיננסית 942 נבחנים ונבחנות, מתוכם עברו רק 40%. במועד אביב 2018 עברו את הבחינה בחשבונאות פיננסית מתקדמת 40.9%.

השאלון האמריקאי החדש

שתי בחינות המועצה הסופיות - בביקורת ובחשבונאות פיננסית - פותחות את דלתות מקצוע ראיית החשבון עבור הסטודנטים לחשבונאות, ולכן אחוז הנכשלים בהן מטריד את הסטודנטים לחשבונאות ואת המתמחים.

לאחר המבחן האחרון בחשבונאות פיננסית, שנערך ביולי השנה, נשמעו קולות רבים מקרב סטודנטים שניגשו למבחן, לפיהם "במבחן היו יותר מדי שאלות נישה", "השאלות היו ברמה גבוהה מדי באופן המקשה על הנבחנים", "לא היה מספיק זמן כדי לפתור את השאלות", "היו שאלות שנוסחו באופן בעייתי ולא ברור", ו"שיטת הניקוד האגרסיבית מובילה לכישלון".

ביממה שלאחר המבחן הגיעו אל "גלובס", אל ראשי התחומים ללימודי חשבונאות במוסדות הלימוד השונים בארץ ואל ראשי מטה מאבק הסטודנטים לחשבונאות, תלונות רבות על המבחן שארך כשבע שעות. מרבית התלונות הן סביב שינוי אחד שהוכנס לראשונה במבחן שנערך בחלק "שאלון הרב-ברירה" או בשמו העממי יותר - "השאלון האמריקאי".

על-פי החלטת המועצה, החל ממועד אביב 2019 (המבחן שנערך ביולי השנה) הנבחנים נדרשים לקבוע בנוגע לכל משפט מבין הברירות בשאלה האמריקאית, בנפרד, אם הוא נכון או לא נכון. זאת בשונה מהמצב עד כה, שלפיו נדרשו הנבחנים לבחור את התשובה הנכונה ביותר מתוך כל התשובות האפשריות.

הפעם, בכל שאלה הוצגו לנבחנים ארבעה משפטים, ארבע תשובות אפשריות, וכל נבחן נדרש לענות לגבי כל משפט בנפרד - האם הוא נכון או לא. כל משפט שהתשובה עליו נכונה מזכה את הנבחן בחצי נקודה, ואם כל התשובות לכל המשפטים יהיו נכונות, הנבחן זוכה לנקודה אחת נוספת.

בהודעת מועצת רואי החשבון על השינוי מינואר השנה צוין כי "המועצה סבורה כי מבנה השאלה החדש משפר את הוגנות הבחינה ויאפשר לנבחנים להביא לידי ביטוי את רמת הידע שלהם באופן טוב יותר". אך הסטודנטים שחוו לראשונה את השאלון החדש ושיטת הניקוד החדשה טענו כי השיטה החדשה, המהווה 24 נקודות מציון הבחינה, מגדילה את הסיכוי שלהם לכישלון.

הנתונים המתפרסמים אומנם לא מעודדים, אך השיפור באחוזי המעבר לעומת האחוזים שנרשמו במועדים הקודמים מחליש את טענתם לפיה השאלון החדש הכשיל אותם.

צריך לזכור כי בשנים האחרונות חזר על עצמו ריטואל קבוע, שבו מיד עם סיומו של המבחן הסופי (כל אחד מהשניים) נשמעות טענות מצד סטודנטים לחשבונאות על רמת הקושי של המבחן, שלעתים הוא בלתי עביר ונועד לסגור את שערי המקצוע באופן מלאכותי. שיעור המעבר הנמוך במבחנים (כ-40% עוברים), שהיו מתפרסמים זמן קצר לאחר מכן, היוו אישור לתחושות הסובייקטיביות של הנבחנים. בעניין זה, המועד האחרון מעט שונה מאלה שקדמו לו, לאחר שנרשמה עליה של כ-10% באחוזי העוברים את המבחן.

התלונות של הסטודנטים, אגב, לא נפלו על אוזניים ערלות, ולאחר בדיקה יסודית של התחום משרד המשפטים הודיע לאחרונה על מהפכה בלימודי החשבונאות ובהסמכה למקצוע, שבין היתר תכלול הקלות משמעותיות בבחינה בחשבונאות פיננסית מתקדמת.

השינויים בלימודים ובבחינות ההסמכה ייכנסו לתוקף במועדים שונים בתקופה הקרובה, אך בינתיים הבחינות נערכות במתכונת הרגילה שלהן, וכנראה נמשיך לשמוע תלונות עליהן בכל מועד מחדש.

מי המוסד מוביל?

בינתיים, ברקע, נמשכת התחרות של מוסדות הלימוד על ראש טבלת הנבחנים שעברו. השנה כבשו את ראש הטבלה הסטודנטים של המרכז הבינתחומי בהרצליה, אשר כ-86% מהם, שניגשו לראשונה למבחן - עברו אותו. אוניברסיטת בן-גוריון בנגב התמקמה במקום השני במספר הנבחנים שניגשו למבחן לראשונה ועברו (כ-78%), ולאחריה אוניברסיטת תל אביב (כ-75%) והאוניברסיטה העברית בירושלים (כ-74%).

רו"ח שלומי שוב, ראש התוכנית בחשבונאות וסגן דיקן בבית ספר אריסון למינהל עסקים, אמר על רקע פרסום הנתונים כי "מתכונת בחינות המועצה, למרות התמורות שחלו בהן בשנים האחרונות, עדיין לוקות בחסר ולא משקפות מספיק את ההבנה והחשיבה של הנבחנים. אין לי ספק שככל שהבחינות יצעדו לכיוון הזה, היתרון הבולט של בוגרינו יתחדד, והפערים ביחס למוסדות האחרים יגדלו". 

עוד כתבות

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין ראש בפניהן"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את ראש הממשלה מתנקז לידיו של אותו עו"ד ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון